Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ustaliłem sposób izolacji poziomej:

Najpierw na ławy pojedyncza warstwa papy (38 zł/ rolka)

potem kilka warstw cegiel zeby zlapac dokladnie poziom calego fundamentu i na te kilka warstw izolacja pozioma - Folia PCV (gr. 1mm; szer. 50 cm po 3,2 0 zl / mb) i Izolbet do posmarowania 3 zł / kg

Zamowilem tez cement - ten lepszy (bez popiolów) po 315 / tone

Pozdrawiam

Pawel

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

czołgiem !

U nas jeszcze kwitologia ale już coraz bliżej składania o pozwolenie- może najbliższy tydzień! Potem trzebaby uruchomić znajomości aby podgonić termin pozwolenia - szkoda czekać miesiąc! :lol:

Kupiłem kołeczki dla geodety bo zara będziemy się grodzić i wytyczać "ośki" :lol:

- niech to się już zacznie! najgorsze to czekanie!!!

Byli u nas dachowcy i patrzyli na projekt dachu! Trochę sie dziwili i mówili że dziwny (wiszący) ale,że robili takie i sobie poradzą! nawet ceny nie podniesli! słynny pan Ł z tartaku w biłgoraju ustalił (n apodstawie projektu) po swojemu (co by było lepiej cieślom) zestawienie więźby dachowej a ci powiedzieli,że ma być dokładnie tak jak w projekcie i kropka! Pan Ł jak sie, dowiedział,ze im coś niepasuje to zaraz do nich miał dzwonić i się dogadywac! JESZCZE WEZMO I NAS SPRZEDADZO RAZEM Z TYM DREWNEM!!!!

Nejestem pewien czy przypadkiem nie zrobili mi w planie nasypu na drenarz oczyszczalni a gleba jak marzenie! :-?

My też już mamy dosyć tego czekania. Projekt jest w adaptacji już chyba czwarty miesiąc. Nie wiem, czy to długo, ale mnie już to czekanie i ciągłe przekładanie terminu zaczyna wkurzać :evil: .

O, i tyle miałam tym razem do powiedzenia :wink:

Cztery miesiace mówisz, straaasznieeee długo :roll:

Nasz projekt w tym tygodniu wędruje na ZUD, przy okazji uzgadnia się projekt zjazdu z działki, coś ruszyło do przodu.

Pozdrawiam i zyczę wszystkim wytrwałości 8)

BABA_B: W którym momencie można robić to wyłaczenie z pod produkcji rolnej? Czy jeszcze przed złożeniem o pozwolenie na budowę? czy można już po i jakie sa skutki takich decyzji? Napisz coś więcej o całej procedurze! PLEEEEEASE! U mnie niema planu zagospodarowania gminy a działka jest rolna z możliwością zabudowy.

MaPi: Nasz wspólny architekt zabrał od nas projekt około miesiąc temu- i wczoraj mi mówił,ze jeszcze tydzień i będzie można składac o pozwolenie na budowę w starostwie. Umnie było mało zmian w projekcie ale i tak uważam ,ze sie gliźma z tym wszystkim i na dodatek to ja muszę zawsze do niego dzwonić i poganiać i pytać jaki etap i czy się posówamy do przodu czy do tyłu! :evil:

Stamara nam też mówi już od jakiegoś czasu, że jeszcze tylko projekt na zudzie jest i jak wróci to jeszcze tylko dwa tygodnie na przyłącza. A projekt na zudzie leżał ze trzy tygodnie, tydzień temu Pan projektant zabrał się za przyłącza. Ale w między czasie przywiózł nam jeden egzemplarz projektu, żeby można go było dać do wyceny i pewnie powie, że przecież jeden projekt leżał u nas i jeszcze trzeba wszystko nanieść na niego, a to potrwa. Miał po niego przyjechać w tamten czwartek i do tej pory go nie ma. I nawet nie dzwoni :evil: . Wkurza mnie to strasznie, nie lubię być olewana. Zresztą nie po raz pierwszy. Wcześniej myślałam, że ten Pan będzie naszym kierownikiem budowy, teraz już wiem, że nie. I to też zawsze ja dzwoniłam. I chyba nadal muszę. Tak, tak dzisiaj znów zadzwonię. I kasę za adaptację dostanie po otrzymaniu pozwolenia, o.

Chyba jak jestem wkurzona to dużo gadam (piszę) :wink: .

Stmara, Baba - bez uzgodnienia zjazdu, lub projektu zjazdu - nie przyjmą Ci nawet dokumentów w Starostwie (przynajmniej w Lublinie). Ode mnie chcieli koniecznie projekt zjazdu, ale przekonałem ich że wystarczy uzgodnienie w gminie (wlaścicielem drogi u mnie jest gmina). Taki zresztą zapis mialem z ZUDPu. "Zjazd uzgodnić z właścicielem, a w przypadku przebudowy - wykonać projekt i uzgodnić w ZUDP". Ja miałem pismo z gminy, że komunikacja jest uzgodniona. Oni interpretowali pismo, nie zważając na przecinki i stąd niedomówienia. Chcieli żebym robił projekt. Ale nie dałem się. Ale jedno lub drugie jest wymagane na 100%.

Podobnie rzecz ma się z wyłączeniem gruntu spod użyteczności rolniczej. Sprawdź, czy trzeba wyłączać. U mnie okazało się że nie trzeba, bo grunt tej klasy nie podlega wyłączeniu. Ale i tak dowiedziałem się za późno i operat zrobiłem. ale nic to - przyda się.

Wyłączenie gruntu można zrobić jednocześnie z ze złożonym wnioskiem o pozwolenie. Potem dołącza się decyzję o wyłączeniu do dokumentów. Dzięki temu jest trochę szybciej.

MaPi - jeśli chodzi o adaptację projektu (już o tym pisałem) to u mnie też to trochę trwało (też ze 3-4 m-ce), ale mi się nie spieszyło, bo była zima. Pozwolenie dostałem we właściwym czasie.

Mariucha - życzę zdrowia, wczoraj 4 na 4. Ledwo żyję. Ale fajnie było :D

Wszelkie uzgodnienia mam zrobione :)

Stmara - całą procedurę przeprowadzał architekt w miom imieniu. Zapytam go co i jak i dam Ci znać wieczorem

Ja u siebie mam czarnoziem :o , ot co. Wcześniej podobno rosła tam najpiękniejsza pszenica w okolicy ;)

BabaB

U nas również nie trzeba było robić wyłączenia z użyteczności rolniczej, bo ziemia zdaje się 5-tej klasy i nie trzeba. Chyba, że okaże się co innego, jak złożymy papiery na pozwolenie. Nie, no mam nadzieję, że nie. Jeśli chodzi o projekt zjazdu z działki to już sama nie wiem, czy mamy to robić, czy nie. Nam projektant powiedział, że nie ponieważ zjazd z działki nie jest na drogę publiczną, tylko prywatną. Sąsiedzi, którzy dostali już pozwolenie mówili, że robili taki projekt, z tym, że nie z działki, a z drogi naszej wewnętrznej na drogę publiczną. I sama już nie wiem. Jak nie zapomnę muszę się go zapytać, ja będzie u mnie po ten jeden egzemplarz projektu, który jest u nas. Oj, jak tak dalej pójdzie to pozwolenie będziemy mieć ...... w następnym roku.

Jak tam postępy na waszych budowach?

A może jakieś małe spotkanko?

U mnie robił facet alarm w domu to moge ci polecic. Solidnie , terminowo i w dobrej cenie ( najsensowniej mówil i dał najniższą cenę) Facet ma swoją firme i robi systemy bankom.

Pozdrawiam

agamon

witam !

Buduję w Jakubowicach Konińskich ,będe wdzięczny za polecony kontakt wykonawcy alarmów, bo mam mało czasu...a tu trzeba kłaść tynki

pozdrawiam

pola04 - Pola to nazwa projektu, który budujemy

czołgiem !

fizyk: u nas również zjazd z działki jest na drogę wewnętrzną,która nawet chyba nie ma statusu drogi tylko zwykłej działki we współwłasności. jestem jednym ze współwłaścicieli. nikt nie wspominał o robieniu projektu zjazdu z takiej drogi.

Co do jakości gruntu to u nas II kategoria a to znaczy konieczność wyłączenia. chyba,ze coś przegapiłem.

Mapi; - nasz projekt zszedł już z ZUDu jeszcze tylko uzgodnienia przyłączy mediów w poszczególnych zakładach - tzn. woda i gaz już podobno uzgodnione a prąd się robi.

Jutro geodeta wyznacza u nas granice działki pod ogrodzenie i "ośki" domu ale samo grodzenie robimy dopiero za dwa tygodnie! :(

Trochę się boję,czy jakieś okoliczne ćwoki nie przestawią mi tych oznakowań jak niebędzie ogrodzenia. RYZYK - FIZYK :-?

Witajcie,

u nas:

- garaż stoi (dzięki Yares :D)

- instalacja pozalicznikowa - wykonana

- jutro odbiór zbrojenia ław

- w piątek od rana wylewanie ław

- po południu w piątek bloczki fundamentowe

- od poniedziałku "w górę"

- instalacja wodna w poniedziałek

- dostawa Belixu - poniedziałek

Lux torpeda, trzymamy kciuki za "papierowiczów" !!!

Witam wszystkich! :)

Obecnie bawię się, podobnie jak inni bywalcy tego forum, w budowanie domu.

Zacząłem w tamtym roku wylaniem law, poczym nastąpiła przerwa aż do obecnego roku. Od 6.04.2005 prace zostały wznowione i jak na razie trwają do dzisiaj :).

Mam nadzieje, ze prace będą kontynuowane aż pojawi się dach nad kawałkiem mojej działki :)

AGAMON - I od razu przyłączam się do prośby o namiary na wykonawcę alarmów

Pozdrawiam wszytskich budujących