Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć Panowie (i Panie??) :D

Trafiłam na ta stronę przypadkiem. Coprawda nic nie buduję, ale może kiedyś...

Jedyne co udało mi się prze-budować to moje M1. Przerobiłam je (przy pomocy męża) ma M3 (!!), z garderobą (!!) :D

Cud ekonomiczny....

Pozdrawiam wszystkich ze słonecznego Felinka :lol:

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Namawiam do budowania z BK. Jest najprostszy do zastosowania i najtańszy, przy jednoczesnym zapewnieniu b. dobrych właściwości. Najlepiej jest moim zdaniem zastosować odmianę "500". Robią ją "nasze" Prefabety ("400" dostaniesz chyba tylko od Ytonga i Hebela). Jest ona ciepła a jednocześnie wystarczająco mocne (aczkolwiek są oczywiście bardziej kruche od wyższych odmian, które są bardziej wytrzymałe ale bardziej przewodzą ciepło.

Rozważając wybów Porothermu weź pod uwagę, że pustaki trzeba docinać, a jako, że ceramikę się ciężko docina to fachowcy wolą to np. nadrobić zaprawą, albo naweto zgrozo sztukować pełną cegłą - sam widziałem.

Dlatego też sam stosowałem i gorąco polecam beton komórkowy, także z uwzglęnieniem prac wykończeniowych.

Co do oddychania ściany to później i tak wszyscy ocieplamy domy styropianem a więc bądźmy poważni mówiąc o "oddychaniu" ceramiki.

Co zaś do promieniotwórczości betonukomórkowego to pragnę zauważyć, że tutaj przynajmniej ktoś pewnie badate bloczki pod tym względem, a ciekaw jestem czy ktoś bada ceramikę pod kątem zawartości radonu w glinie, z której jest zrobiona.

Powodzenia

Pozdrawiam wszystkich, mało teraz czasu na zaglądanie do forum, cały czas siedzi się na działce a tam nie ma komputera.

Gratuluję Agamon wyjścia z ziemi, u mnie widać już zarysy okien i drzwi, pogoda trochę przeszkadza, ale myślę, że w przyszłym tygodniu będziemy robili nadproża.

Pozdrawiam Krzysztof.

Popieram Atenę1.

Również jestem zwolennikiem ocieplania styropianem. Koszty związane z wełną są zdecydowanie wyższe, pomimo wysokiej ceny styropianu.

A rozmowy i argumenty dotyczące oddychania ścian, mikroklimatu są trochę przesadzone. Wg mojego kierownika to wszystko załatwi sprawna wentylacja.

BK vs. porotherm

bo cena w zasadzie podobna, niewiele sie rozni, przy moim projekcie to jakies 1000zl roznicy

jako, ze nie znam sie za bardzo, dopiero wchodze poznaje arkana budownictwa ;), udalo mi sie zebrac 'za i przeciw':

-bk:

1. tanszy

2. w zasadzie kazdy murarz podejmie sie roboty

3. latwy w przycinaniu

4. latwo nasiaka wilgocia

-porotherm:

1. mniej zaprawy przy 30 P+W (tylko poziome warstwy?)

2. szybciej sie z tego muruje

3. ide z 'duchem czasu' :)

4. inna opinia 'zawsze to ceramika'

5. trudniej znalezc murarza, choc murowanie z porothermu to podobno zadna filozofia ;)

6. trudniej sie w tym 'rzezbi'

te argumenty i kontrargumenty zebralem od roznych fachowcow, nie sa przeze mnie do konca sprawdzone, z kazda kolejna rozmowa sklaniam sie ku jednemu, badz drugiemu pustakowi ;) ocieplenie - styropian

POMOZCIE, BO CZAS NAGLI ;)

pozdr,

Zbyszek

ludzie, dowiedzcie sie najpierw z czego sa zrobione tradycyjne BK, popioły, żużle i inne odpady, a co do oddychania scian to jest tak samo jak z ubieraniem sie w POLAR, jego zadaniem jest aby nam bylo cieplo i sucho(odprowadza wilgoć), niech ktos ubierze sie w worek foliowy i nawet jak ma rozpiete pod szyja to nic mu nie da, identyczna sprawa jest ze styropianem. Reasumując moje przemyslenia i obliczenia podczas podejmowania decyzji o materiale to jak budowac z ceramiki to tylko welna bo nie ma sensu "oddychajacej sciany zamykac w styropianie"folii", jak chcesz styropian to BK i z głowy, tyle ludzi tak mieszka i jakos zyja i tez jest dobrze. Ja wybrałem pierwsza ewentualność, roznica w cenie znikoma. A jak ktos pisze ze jest przeciwko welnie to niech lepiej napisze ze musi sie z kosztami liczyc a nie tlumaczy sam sobie ze welna jest gorsza od styropianu. Od wszelkiego doradztwa są ludzie po budownictwie którzy sie na tym znaja a nie majstry co budowac umieja ale na nowej technice sie czesto nie znaja. Jeszcze jedno-na poczatku chcialem budowac z ceramiki i styropianu, wszedzie gdzie pojechalem czy do hurtowni czy do kogos kto sie na prawde zna na budownictwie i jest w temacie to mnie wrecz "wysmiewali"

do ateny1

nie mowie o ocieplaniu welna BK bo to nie ma sensu, a ceramika+welna+ceramika jest to najlepsze rozwiazanie o ile jest dobrze zrobione, koszty tez nie sa duzo wieksze bo na taka sciane daje tynk zewnetrzny cementowo wapienny maluje i mam z glowy(tani, trwaly, jak sie uszkodzi to nie ma problemu zeby zaszpachlowac i zamalowac), welna ta którą sie stosuje wewnatrz sciany jest drozsza w przypadku mojego domu tylko okolo 300zł! od styropianu. Dodam jeszcze coby nikogo nie obrazic że jakbym musial liczyć sie scisle z kosztami to zbudowalbym z BK+styropian+blacha i nie mialbym obiekcji a ze nie musze sie spieszyc z wprowadzeniem do domu to podjalem decyzje ze poczekam troche i zrobie cos lepszego.

Pozdrawiam wszystkich .

Widze , że tu dziś jak na jarmarku przekupy sie targują...

a my dzisiaj mamy powód do radości - nasze zezwolenie uprawomocniło się , złorzyliśmy zawiadomienie o rozpoczęciu budowy , kierownik podpisał dzienniki budowy i teoretycznie od 1 lipca możemy zaczynać...

Może to dla niektórych nic nadzwyczajnego ale nasza 9 miesieczna udręka z urzędmi dobiegła dziś końca , uff :lol:

Teraz i ja zaczynam realnie myśleć z czego , gdzie i za ile :-? Czy ktoś mi powie co ile centymetrów daje się "jazemko" w fundamentach (dom bez piwnic , z uzytkowym poddaszem , 140 m2) Wiem , że 40cm na 40 cm fi 6 i drut fi 12 na narożniki