EB 18.06.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Cześć Panowie (i Panie??) Trafiłam na ta stronę przypadkiem. Coprawda nic nie buduję, ale może kiedyś... Jedyne co udało mi się prze-budować to moje M1. Przerobiłam je (przy pomocy męża) ma M3 (!!), z garderobą (!!) Cud ekonomiczny.... Pozdrawiam wszystkich ze słonecznego Felinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena1 21.06.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Cześć,Namawiam do budowania z BK. Jest najprostszy do zastosowania i najtańszy, przy jednoczesnym zapewnieniu b. dobrych właściwości. Najlepiej jest moim zdaniem zastosować odmianę "500". Robią ją "nasze" Prefabety ("400" dostaniesz chyba tylko od Ytonga i Hebela). Jest ona ciepła a jednocześnie wystarczająco mocne (aczkolwiek są oczywiście bardziej kruche od wyższych odmian, które są bardziej wytrzymałe ale bardziej przewodzą ciepło.Rozważając wybów Porothermu weź pod uwagę, że pustaki trzeba docinać, a jako, że ceramikę się ciężko docina to fachowcy wolą to np. nadrobić zaprawą, albo naweto zgrozo sztukować pełną cegłą - sam widziałem.Dlatego też sam stosowałem i gorąco polecam beton komórkowy, także z uwzglęnieniem prac wykończeniowych.Co do oddychania ściany to później i tak wszyscy ocieplamy domy styropianem a więc bądźmy poważni mówiąc o "oddychaniu" ceramiki.Co zaś do promieniotwórczości betonukomórkowego to pragnę zauważyć, że tutaj przynajmniej ktoś pewnie badate bloczki pod tym względem, a ciekaw jestem czy ktoś bada ceramikę pod kątem zawartości radonu w glinie, z której jest zrobiona.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gesio 21.06.2003 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 "Co do oddychania ściany to później i tak wszyscy ocieplamy domy styropianem a więc bądźmy poważni mówiąc o "oddychaniu" ceramiki" są inne metody ocieplania niż styropianem np. wełną mineralną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 21.06.2003 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 wyszłem z ziemi ), w przyszłym tygodniu zalewał strop nad piwnicą i robię polewkę. Nastepnie niech się mury pną do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 22.06.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Pozdrawiam wszystkich, mało teraz czasu na zaglądanie do forum, cały czas siedzi się na działce a tam nie ma komputera. Gratuluję Agamon wyjścia z ziemi, u mnie widać już zarysy okien i drzwi, pogoda trochę przeszkadza, ale myślę, że w przyszłym tygodniu będziemy robili nadproża.Pozdrawiam Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena1 23.06.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 do Gesia Doskonale wiem, że można docieplać BK wełną mineralną, ale czy już gdzieś widziałeś aby ktoś to robił - przeszkodą są koszty, konieczność wentylacji wełny, zabezpieczenie przed zawilgoceniem i ciężar takiego docieplenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 23.06.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Popieram Atenę1.Również jestem zwolennikiem ocieplania styropianem. Koszty związane z wełną są zdecydowanie wyższe, pomimo wysokiej ceny styropianu.A rozmowy i argumenty dotyczące oddychania ścian, mikroklimatu są trochę przesadzone. Wg mojego kierownika to wszystko załatwi sprawna wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 23.06.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 BK vs. porotherm bo cena w zasadzie podobna, niewiele sie rozni, przy moim projekcie to jakies 1000zl roznicy jako, ze nie znam sie za bardzo, dopiero wchodze poznaje arkana budownictwa , udalo mi sie zebrac 'za i przeciw': -bk: 1. tanszy 2. w zasadzie kazdy murarz podejmie sie roboty 3. latwy w przycinaniu 4. latwo nasiaka wilgocia -porotherm: 1. mniej zaprawy przy 30 P+W (tylko poziome warstwy?) 2. szybciej sie z tego muruje 3. ide z 'duchem czasu' 4. inna opinia 'zawsze to ceramika' 5. trudniej znalezc murarza, choc murowanie z porothermu to podobno zadna filozofia 6. trudniej sie w tym 'rzezbi' te argumenty i kontrargumenty zebralem od roznych fachowcow, nie sa przeze mnie do konca sprawdzone, z kazda kolejna rozmowa sklaniam sie ku jednemu, badz drugiemu pustakowi ocieplenie - styropian POMOZCIE, BO CZAS NAGLI pozdr, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 23.06.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Zadam Ci pytanie.Jak długo POROTERM jest obecny na polskim rynku. Spróbuj znaleźć osoby które mieszkają w takim domu dłużej niż 10 lat i porozmawiaj z nimi. Może ta rozmowa da Ci jakiś pogląd na ten temat. Nawet się nie zastanawiaj. SUPOREX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 23.06.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 solidny argument do teczki pozdr, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 23.06.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 bk-500 z lubartowa jest ok?czy moze inny producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 23.06.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Bez różnicy czy z Lubartowa czy z Niemiec. Gdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 23.06.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 jakie ma miec wymiary? wtedy stosuje bk + 10 cm styropianu na ocieplenie? (czy to wystarcza?) ojciec kiedys wymurowal technika caly-wata-polowka i nie sprawdza sie super, jesli chodzi o utrzymanie temperatury... pozdr, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gesio 23.06.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 ludzie, dowiedzcie sie najpierw z czego sa zrobione tradycyjne BK, popioły, żużle i inne odpady, a co do oddychania scian to jest tak samo jak z ubieraniem sie w POLAR, jego zadaniem jest aby nam bylo cieplo i sucho(odprowadza wilgoć), niech ktos ubierze sie w worek foliowy i nawet jak ma rozpiete pod szyja to nic mu nie da, identyczna sprawa jest ze styropianem. Reasumując moje przemyslenia i obliczenia podczas podejmowania decyzji o materiale to jak budowac z ceramiki to tylko welna bo nie ma sensu "oddychajacej sciany zamykac w styropianie"folii", jak chcesz styropian to BK i z głowy, tyle ludzi tak mieszka i jakos zyja i tez jest dobrze. Ja wybrałem pierwsza ewentualność, roznica w cenie znikoma. A jak ktos pisze ze jest przeciwko welnie to niech lepiej napisze ze musi sie z kosztami liczyc a nie tlumaczy sam sobie ze welna jest gorsza od styropianu. Od wszelkiego doradztwa są ludzie po budownictwie którzy sie na tym znaja a nie majstry co budowac umieja ale na nowej technice sie czesto nie znaja. Jeszcze jedno-na poczatku chcialem budowac z ceramiki i styropianu, wszedzie gdzie pojechalem czy do hurtowni czy do kogos kto sie na prawde zna na budownictwie i jest w temacie to mnie wrecz "wysmiewali" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 23.06.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Konstrykcyjnie wytrzyma 24 cm i wtedy 12 cm styropianu. Tak ja będę budował. Ocieplenie na jesieni. Jak chcesz to daj 30 cm i 10 cm styropianu. Ta druga wersja jest droższa. Policz ile kosztuje 1 cm suporexu a ile 1 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 23.06.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 jaki drut na zbrojenie fundamentu kupic?czy moze ktos zaopatrywal sie na zlomowisku 'zadebie'? podobno tam jest zdecydowanie taniej... pozdr, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gesio 23.06.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 ja na zbrojenie fundamentów kupowałem 6,10,12,14 no i wiazalkowy, kupowałem w stalmecie na ul.Krzemionki najtaniej tylko targuj sie o rabat, o zlomowisku zadebie nie slyszalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gesio 23.06.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 do ateny1 nie mowie o ocieplaniu welna BK bo to nie ma sensu, a ceramika+welna+ceramika jest to najlepsze rozwiazanie o ile jest dobrze zrobione, koszty tez nie sa duzo wieksze bo na taka sciane daje tynk zewnetrzny cementowo wapienny maluje i mam z glowy(tani, trwaly, jak sie uszkodzi to nie ma problemu zeby zaszpachlowac i zamalowac), welna ta którą sie stosuje wewnatrz sciany jest drozsza w przypadku mojego domu tylko okolo 300zł! od styropianu. Dodam jeszcze coby nikogo nie obrazic że jakbym musial liczyć sie scisle z kosztami to zbudowalbym z BK+styropian+blacha i nie mialbym obiekcji a ze nie musze sie spieszyc z wprowadzeniem do domu to podjalem decyzje ze poczekam troche i zrobie cos lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urko 23.06.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Pozdrawiam wszystkich . Widze , że tu dziś jak na jarmarku przekupy sie targują... a my dzisiaj mamy powód do radości - nasze zezwolenie uprawomocniło się , złorzyliśmy zawiadomienie o rozpoczęciu budowy , kierownik podpisał dzienniki budowy i teoretycznie od 1 lipca możemy zaczynać... Może to dla niektórych nic nadzwyczajnego ale nasza 9 miesieczna udręka z urzędmi dobiegła dziś końca , uff Teraz i ja zaczynam realnie myśleć z czego , gdzie i za ile Czy ktoś mi powie co ile centymetrów daje się "jazemko" w fundamentach (dom bez piwnic , z uzytkowym poddaszem , 140 m2) Wiem , że 40cm na 40 cm fi 6 i drut fi 12 na narożniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gesio 24.06.2003 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 ja podłoża na gruncie mam juz zalane w ubieglym tygodniu, dzisiaj wkroczyli majstry do stawiania scian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts