Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich , nie mialem ostatnio czasu zagladac na forum i myslalem , ze bede mial wieksze zaleglosci , a tu nudyyy.

My w tym roku zrealizowalismy plan i do wiosny pozostaje tylko dowozic ziemie i zakup materialow ...

Za stal w hurtowni na Witosa placilismy 1.5 za kilogram + 100 zl za tr. Poniewaz nie mamy gdzie skladowac materialow , kupujemy na biezaco. Potem dokupowalimy w Swidniku po ok 1.45 za kg + 10 zl tr.

Szambo tez mam juz za soba (8 kregow betonowych z faelbudu 1400/600 + 2 dna + 2 pokrywy + 2 wlazy kanalowe + tr. =2320zl brutto + koparka : rozladunek , wykopanie dolu 2*4*3 , wlozenie krgegow =300 zl + murarz : wymurowanie 2 szyjek o wys 1 m i obsadzenie wlazow kan. =200 zl + lepik + zaprawa + pare cegiel ) to prawie 3000 zl za przelewowe szambo o poj. lacznej 8m3 . To jesli ktos robi za 1000 to prawie darmo.

Bloczki kom. kupowalimy w Art-Becie po 3.5 za szt 12*24*48

Z braku doswiadczenia popelnilismy juz blad , nie wzielismy pod uwage duzego spadku i wykopalismy za gleboko , a potem okazalo sie ze musimy sie podniesc w stosunku do ulicy i nawozic ziemie . W efekcie koncowym mamy fundamenty na glebokosc 2m .A mozna bylo plycej wykopac i nie murowac tak wysoko..?

Cześć wszystkim :D !

Ponawiam pytanie o dekarzy.

A poza tym następna sprawa: szykuję się w tej chwili do grodzenia działki i potrzebuję do tego piasku, pospółki i cementu.

Myslałam, że najtaniej będzie w prowincjonalnym składzie niedaleko działki, ale chyba się pomyliłam.

Podaję ceny za tonę:

piasek- 200

pospółka - 250

cement - 290

Czy gdzieś w Lublinie lub okolicy można dostać taniej?

Będę wdzięczna za informację!

pozdrawiam

Ja za piach , z kopalni z Luszczowa , do podsypek placilem 140zl za Jelcza (to ok 15 ton) , a do murowania 150 taka sama ilosc . Jedyne co moge facetowi zarzucic to niepunktualnosc . Mial na przywiezienie 10 wywrotek caly tydzien - zdazyl 3 a ostatnie 7 przywiozl ostatniej nocy. Ale piach do podsypek jest ladniejszy niz z innego miejsca do "murowania".