Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czesc

Kilkoro z nas bierze beton z ART-BET-u na Grygowej - na sprawdzenie rodzaju betonu w praktyce domku jednorodzinnego nie ma sposobu. Chyba ze chcesz brac specjalistow z politechniki ktorzy fachowo to badaja (ale to robi sie tylko przy duzych inwestycjach przemyslowych i pewnie kosztuje kupe kasy).

Jesli masz w projekcie B15 i chcesz miec pewnosc ze bedzie dobrze to zrob tak jak my - wez B20 - nawet jesli im sie troche zanizy w Betoniarni to i tak masz zapas ...

Wielkosc gruch jakie do mnie jezdzily to 6 lub 9 m3 . Jesli nie mozesz sobie zlozyc pozadanej wielksoci to mozesz sie tak z nimi umowic ze jak cos zostanie to zabiora z powrotem i nie bedziesz za to placila.

O konkretnych kwotach i cenach rozmawiamy zazwyczaj przez priv-a wysle ci tamtedy ceny pozniej.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Ewa

Witajcie wszyscy.

Jeśli chodzi o beton, to murarze lub kierownik budowy powinien potrafić wyliczyć ile betonu potrzeba. Do mnie przyjeżdżali najpierw grucha 7 m3 potem grucha o pojemności 5 m3. Brałem jak już Pawson napisał w Art Becie. Ja miałem B20. Murarze byli zadowoleni - od razu stwierdzili, że beton jest OK.

Druga ważna sprawa - nie wszyscy chcą zabierać beton w gruszce spowrotem z budowy. Dlatego najlepiej jest dokładnie wyliczyć - ile potrzeba. Niestety kosztów nie znam - bo buduję systemem zleconym. Ale Art Bet polecam.

Ważna rzecz - bardzo w porządku jest operator pompy i kierowcy. Potrafią jeździć samochodami i w miarę możliwości blisko budynku się ustawić. Jest to ważne! A nie każdy kierowca gruchowozu to potrafi.

A ja mam lekkie zamieszanie co do koncepcji fundamentów :roll:

Dzisiaj spotykam się z ekspertem (który zreszta chciałabym, żeby został naszym inspektorem nadzoru) i ustalamy, co dalej z tym koksem

A robota niestety czeka na rozwiązanie :evil:

Kogos pogonię :evil: 8) :evil:

zapros wszystkich na "poganianie" bedzie ciekawiej niz w kinie :lol: :lol:

ja wezme popcorn ...

Powaznie to oczywiscie - powodzenia :wink:

Oj zebyś wiedział, ze raz juz bylo ciekawie :o :o :o

Takiego teatru jak w piatek u nas sąsiedzi chyba nie mieli :D

Syn sasiada z kolegą usiedli sobie na balkonie i... czułam sie troszkę jak prowadzacy reality show z udziałem dziwolągów ;)

Zamiast popcornu proponowałabym kask, piorunochron i cos do robienia biiip w miejsce brzydkich słów 8)

Ale qrcze, ja im nie płacę za kłótnie na budowie tylko robotę :evil: :evil:

Mam nadzieję, że dzisiaj ustalimy co i jak i pójdzie to do przodu

Wiecie co ... wiadomości o problemach z wykonawcami, dostawcami itp powinny być dla osób które jeszcze nie rozpoczęły walki w jakiś sposób odfiltrowane/wymoderowane, żeby nie wystraszyć i nie zniechęcić do budowy własnego kąta :)

Właśnie dzwonił projektant, jutro gotowe papiery będziemy mieli w domu a pojutrze do starostwa!!! :D a potem ... znowu czekanie ... ech ale i tak już coraz bliżej :D

Dyz - spoko, u Ciebie będą zupełnie inne problemy ;)

Niniejszym chciałam ogłosić drrrrrrrr

The Winner Is:::

EKIPA

:)

(dla nieznających całości zagadnienia- miałam spory konflikt na budowie na linii ekipa-inspektor) Sprawę rozstrzygnął zewnętrzny audytor, bo nie dało się inaczej :evil:

Witaj Ewa, pisz gdzie, co i kiedy budujesz, a może już masz wybudowane?

Chwalcie się jak tam u was postępy na budowie. U nas narazie nic się nie dzieje konkretnego. Dzwonimy, szukamy i tyle.

Bardzo Wszystkim dziękuję za odzew. Mam nadzieję już niedługo zacząć budowę, teraz staram się możliwie dobrze przygotować. Dom ma być rekreacyjny, całoroczny, w okolicach Nałęczowa. Uaktywnie się, kiedy wreszcie zacznę. Pozdrawiam;)

Jak ja Wam Wszystkim zazdroszczę tych sporów budowlanych.

U mnie zakorkowało się w urzędzie, dzisiaj poszedłem zapytać o pozwolenie i dowiedziałem się..........................że pani prowadząca moją sprawę poszła sobie na urlop :evil: :cry: . Myślałem że coś mnie trafi.Ale muszę się uzbroić w cierpliwość do przyszłego wtorku. :x :-?

Pozdrawiam

Niniejszym chciałam ogłosić drrrrrrrr

The Winner Is:::

EKIPA

No to super, że znamy zwycięzcę. I wiesz co lepiej, że ekipa wygrała, bo jakbyś teraz miała szukać nowej... A z nowym kierownikiem nie powinno być aż takiego problemu. No i w końcu robota ruszy z miejsca.

U mnie zakorkowało się w urzędzie, dzisiaj poszedłem zapytać o pozwolenie i dowiedziałem się..........................że pani prowadząca moją sprawę poszła sobie na urlop . Myślałem że coś mnie trafi.Ale muszę się uzbroić w cierpliwość do przyszłego wtorku.

No widzisz, jaka niedobra pani. Cierpliwości jeszcze tylko tydzień 8) . A tak poważnie to współczuję.