Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

W sprawie okien z Vematu w krotkich żołnierskich słowach:

Trzy lata temu wzielismy system VEKA, okucia Winkhaus, oklejone jednostronnie.

Sami pomierzyliśmy otwory, wymiary poszły faksem. Okna dojechały w umówionym dniu o umówionej godzinie. Skrojone idealnie na miarę, wiec montaż (nasz własny) poszedł migiem. Trzeci rok i wszystko ok. :D

Jesienia chcemy zamówić pozostałe okna w Tomaszowie, tylko najpierw trzeba wybudować dom do tych okien :wink:

Ile profili i z jakimi komorami teraz robią - nie mam pojecia, bo to sie zmienia. Ale wykonawcy ufam.

Witam. Nowych i stał®ych bywalców.

Jestem zły!!!! :evil: :evil: :evil:

Własnie zaginął mi telefonik komórkowy - więc nikt się do mnie w ciągu kilku dni nie dodzwoni.

Idkam - jak szybko mogę dostać zastępczą kartę??? JUtro do Ciebie zadzwonię, bo w domu nie mam twojego numeru!! Był iu;ohiohqodi w komórce!!! Tak jak przeszło 300 innych kontaktów!!! Ech życie.

Czy to prawda, że wieniec powinien przestać z tydzień, żeby wchodzili cieśle z wieźbą? Mam nadzieję, że to prawda! Bo z tego powodu mam "opóźnienie" z dachem!!!

Co do POŚ - nie trzeba mieć wogóle projektu, ani pozwolenia na budowę. Oczywiście jeśli oczyszczalnia jest przeznaczona do obnsługi domku jednorodzinnego, czyli o jakiejść określonej wydajności. Wystarczy zgłosić jej budowę do starostwa.

Jeśli chodzi o garaż - to na postawienie szopy budowlanej (jak zwał tak zwał) nie wymagane jest pozwolenie na budowę. Podobnie jak poistawienie jakiegokolwiek budynku bez trwałego związku z podłożem (jest jeszcze określony metraż, ale nie pamiętam ile).

Mięłgo niedzielnego wieczoru!

Witam wszystkich nowych i strych budowlancow z lubelskiego

U mnie juz skonczone tynki wewnetrzne.

Powiedzcie mi czy teraz nalezy je bialkowac, czy tez nie.

Mam zamiar polozyc na sciany tapete natryskowa.

Napiszcie co kladziecie na sciany u siebie (lub moze juz macie).

Pozdrowienia

Wiesiek

Witaj BORF ;)

jaki planujecie mieć domek?

pozdr,

Witaj, w zasadzie nie jestesmy na 100% pewni, ale przymierzamy sie do "Dom w paprociach 2" archon'u.

http://www.archon.pl/index.php?menu_act=1&all=1&act=12&sid=m410794850837b&intra=0d6da96d7dc9108dbbe2617a1ed0ff47&crc=6b874e67754f2a4101240b35f579ae6c&lang=pl

Mam wątpliwości, bo jest on budowany z pustaka ceramicznego Porotherm 25 a ja wolałbym zwykły belit. Nie mam pojęcia jak załatwić taką zmianę, więc wertuje całe forum :)

Ty co budujesz i gdzie?

Radek

PS. BORF = Basia Ola Radek F. :)

Witaj Borf, ładny ten wasz domek. Zwłaszcza, że to był jeden z rozważanych przeze mnie :) niestety kierunkowo na mojej działce nie pasował :( Zmiana technologii o jakiej piszesz nie wymaga żadnych wielkich zmian bo nawet grubość pozostaje bez zmian :)

Darek Rz - czy z tą stalą można się jakoś podpiąć? Czy ewentualnie namiary można by? Jeżeli nie chcesz nadwyrężać swoich znajomości to ne ma problemu nie pogniewamy się :)

Aik - podobno masz od Wukana namiary na górali od więźby. Masz może te namiary jeszcze? Jak tak to gorąco bym poprosił :)

Witaj Borf, ładny ten wasz domek. Zwłaszcza, że to był jeden z rozważanych przeze mnie :) niestety kierunkowo na mojej działce nie pasował :( Zmiana technologii o jakiej piszesz nie wymaga żadnych wielkich zmian bo nawet grubość pozostaje bez zmian :)

Dobrze to słyszeć ... co masz na myśli, że nie pasował kierunkowo?

Nie pasował kierunkowo bo:

- moja działka jest wąska i balokon jak i okna wychodziły by prosto na sąsiadów,

- wjazd mam od południa więc cały dom byłby w cieniu garażu :(

acha co do garażu to niestety ale pozmieniało się ciut i bez pozwolenia można postawić budowlę do 10m2 a garaż niestety ma jakby nie patrzeć kilka metrów więcej ...

ale z drugiej strony u mnie garż blaszany stoi już od ... niech policzę ... 8 lat ... i narazie nikt słowem się nie czepił. Geodeta tylko jak robił mapkę to wspomniał, że dyplomatycznie tego nie wrysował.

- moja działka jest wąska i balokon jak i okna wychodziły by prosto na sąsiadów,

acha co do garażu to niestety ale pozmieniało się ciut i bez pozwolenia można postawić budowlę do 10m2 a garaż niestety ma jakby nie patrzeć kilka metrów więcej ...

ale z drugiej strony u mnie garż blaszany stoi już od ... niech policzę ... 8 lat ... i narazie nikt słowem się nie czepił. Geodeta tylko jak robił mapkę to wspomniał, że dyplomatycznie tego nie wrysował.

Dzieki za informacje, szczerze mowiac nie spojrzalem na kierunek przy projekcie :( Az sie boje sprawdzic. Czy musi on byc identyczny z faktycznym?

A czy to przypadkiem nie jest 10 m2 na każde 1000 metrów działki?

Borf - kierunek nie musi być wcale tak identycznie zgodny z założonym przez architekta pomimo, że powinien on być najoptymalniejszy. U mnie jest w tej chwili dokładnie o 180st obrócony w porównaniu z oryginałem. Chodziło mi o to że przy twoim projekcie (ustawionym na mojej działce:) )słońce w domu było by tylko zaraz po wschodzie i tuż przed zachodem ... oczywiście gdyby nie było sąsiadów...

hej

Radek, tak, jak napisał DYZ - zmiana technologii nie musi być "uformalniona" ;)

co do wjazdu od południa - nasz garaż jest od pd-zach strony i powiem Wam, że zaryzykowaliśmy pomysł, który dla nas sprawdził się w 101% - salon mamy zacieniony i w upalne dni panuje w nim dosyć przyjemny chłodek ;)

warto pomyśleć o takim rozwiazaniu ;) nie ma co ulegać kanonom, czy tradycji ;) tylko nie dla każdego będzie to zgodne z zasadami feng-shui :p

p.s. jutro nowa porcja zdjęć, na razie tylko zmiana obrazka obok - widać balustrady na balkonach ;)

pozdr,

Borf - kierunek nie musi być wcale tak identycznie zgodny z założonym przez architekta pomimo, że powinien on być najoptymalniejszy. U mnie jest w tej chwili dokładnie o 180st obrócony w porównaniu z oryginałem. Chodziło mi o to że przy twoim projekcie (ustawionym na mojej działce:) )słońce w domu było by tylko zaraz po wschodzie i tuż przed zachodem ... oczywiście gdyby nie było sąsiadów...

Spojrzalem na mape. Nie jest identycznie :| ale dobrze, ze nie musi. :)

Co do garazu, to musze sie zastanowic gdzie go postawic, dzialke mam waska (19m) wiec chyba poczekam z garazem az wyznacza mi polozenie domu i przylaczy. Widze ze nie rozwazylem wszystkiego. Pewnie wiele rzeczy :(

Guit - jakbym miał działkę w osi S-E N-W to nie miałbym takiego zgrysu ale u mnie jest dokładnie w osi S-N więc lekko nie było :) ale swoją drogą robimy też coś co niektórych juz pobudowanych znajomych mocno dziwi - taras od pólnocy. Co prawda jak się tych krytykantów pytam gdzie siędzą w lecie jak jest gorąco to się okazuje że na trawie od północnej strony. Wynika z tego że tarasy robi się od południa bo tak .. poprostu bo tak a siedzi się gdzie indziej :)

acha i jeszcze gratuluję - widzę że pozbyłeś się tego białego g... wkoło domku :wink:

Borf - wybierz sobie projekt, który będzie się najbardziej podobał i zmieści się na działce (masz większe pole do popisu niż my - nasza działka ma 18m szerokości) a przyłącza to już wam projektant ustali jak zrobić żeby do domu podejść. Za to w końcu bierze pieniądze :)

hej

Radek, tak, jak napisał DYZ - zmiana technologii nie musi być "uformalniona" ;)

co do wjazdu od południa - nasz garaż jest od pd-zach strony i powiem Wam, że zaryzykowaliśmy pomysł, który dla nas sprawdził się w 101% - salon mamy zacieniony i w upalne dni panuje w nim dosyć przyjemny chłodek ;)

warto pomyśleć o takim rozwiazaniu ;) nie ma co ulegać kanonom, czy tradycji ;) tylko nie dla każdego będzie to zgodne z zasadami feng-shui :p

pozdr,

Wiem, o czy mowisz, teraz mieszakmy z moimi rodzicami, mamy pokoj od poludnia :( jest tam starsznie goraca, wiec pojdziemy w Twoje slady. Dzieki za sugestie. Zmykam do pracy ...

;))

Sławku - u nas też niewiele osób rozumiało, dlaczego robimy tak nie tak, jak się robić powinno - czyli salon od południa ;) na szczęście tłumaczyć sie nikomu nie musimy - zrobiliśmy tak, jak chcieliśmy i teraz dopiero przyznają nam rację ;) a taras mamy od pn-zach ;) rewelacja, chociaż czasami za ciepło :) ale już niedługo spadnie śnieg, jak to nazwałeś - białe g... :lol: i "problem" odejdzie :)

Evevent – mogę dać ci na miary na gościa, który u nas robił kanalizacje, ale niestety nie wiem jak robi czy dobrze czy źle. Wydaje się mówić z sensem, co do jego cen tez nie wiem jak się maja do konkurencji. Możesz ewentualnie sama go sprawdzić w rozmowie. Jeżeli chcesz namiary to daj znać.