Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam !!!

Mam do szanownych forumowiczów pytanie . Czy ktoś z was może polecić jakiegoś speca (oczywiście dobrego i taniego :lol: ) który mógł by zrobic mi przyłącze wodne ???

I pytanie drugie : dzwoniłem dziś do starostwa z pytaniem czy mogę postawić sobie blaszak na działce ot tak sobie : powiedzieli mi ze absolutnie :evil: .

Miła pani powiedziała że abym mógł postawic blaszak musze dokonac zgłoszenia i przynieść im mapke z planem sytuacyjnym z narysowanym blaszakiem gdzie będzie stał :evil: :evil: :evil: .Czy to prawda czy jest to kolejna "radosna twórczość ludowa urzędasów :lol: .

pozdro D.RZ

Witam !!!

Mam do szanownych forumowiczów pytanie . Czy ktoś z was może polecić jakiegoś speca (oczywiście dobrego i taniego :lol: ) który mógł by zrobic mi przyłącze wodne ???

I pytanie drugie : dzwoniłem dziś do starostwa z pytaniem czy mogę postawić sobie blaszak na działce ot tak sobie : powiedzieli mi ze absolutnie :evil: .

Miła pani powiedziała że abym mógł postawic blaszak musze dokonac zgłoszenia i przynieść im mapke z planem sytuacyjnym z narysowanym blaszakiem gdzie będzie stał :evil: :evil: :evil: .Czy to prawda czy jest to kolejna "radosna twórczość ludowa urzędasów :lol: .

pozdro D.RZ

Mój blaszak nikogo nie pytał o zdanie (ciii ;))

W razie czego powiem, że robotnicy właśnie jutro go zabierają ;)

Kibelek też na dziko :o :o :o . I do tego powiązany z podłożem :o :oops:

Witam nowych i starych budowniczych

Jestem zły!!!! :evil: :evil: :evil:

Własnie zaginął mi telefonik komórkowy - więc nikt się do mnie w ciągu kilku dni nie dodzwoni.

Fizyk, ja tez dołączam do grona wkurzonych :evil: :evil: :evil:

Mój projekt leży już przykurzony na półce ponad 6 tygodni i nic. No ale do zimy jeszcze trochę czasu :wink:

Póki co nie mając pozwolenia zacząłem przynajmniej materiały kupować.

Co do POŚ - nie trzeba mieć wogóle projektu, ani pozwolenia na budowę. Oczywiście jeśli oczyszczalnia jest przeznaczona do obnsługi domku jednorodzinnego, czyli o jakiejść określonej wydajności. Wystarczy zgłosić jej budowę do starostwa.

Jesteś pewien powyższego ??

Pozdrawiam

U nas blaszak też "dziki" urósł. Nie pytaliśmy nikogo czy można czy nie. Jak wcześniej była mowa podobno obiekt o powierzchni 10m2 można postawić na działce jeśli jest niepowiązany trwale z gruntem, a przecież nie jest. Zawsze można blaszaczka przesunąć w jedną lub drugą stronę jakby się komuś nie podobało.

Co do POŚ - nie trzeba mieć wogóle projektu, ani pozwolenia na budowę. Oczywiście jeśli oczyszczalnia jest przeznaczona do obnsługi domku jednorodzinnego, czyli o jakiejść określonej wydajności. Wystarczy zgłosić jej budowę do starostwa.

Jesteś pewien powyższego ??

Jeśli dobrze kojarzę to jeżeli budynek dopiero powstaje to pozwolenie na poś musi być, jeżeli budynek jest już oddany do użytkowania to wtedy obowiązuje tylko zgłoszenie. I jeszcze przed przystąpieniem do użytkowania poś należy zgłosić ten fakt w gminie (przynajmniej tak jest w naszej gminie - Jabłonna). Pani odnotowuje to sobie gdzieś w jakimś kajeciku.

Witam wszystkich tego pogodnego ranka

Borf – witamy wśród zapaleńców budowania, czeka Cię teraz szybki kurs budowania

Nie az taki szybki .... zaczynamy na wiosnę. Mam cala zimę na naukę. A tak swoja drogą kiedy powinienem zacząć załatwiać papierki? Zmykam, bo obiecałem żonie pomalować kuchnie :)

A tak swoja drogą kiedy powinienem zacząć załatwiać papierki?

Cześć BORF, myślę że jakiś miesiąc temu

:wink: Sorki,żartowałem a tak na poważnie mi już to zajęło 5 miesięcy od zakupu projektu i pozwolenia jeszcze nie mam. jeśli się zdecydujecie na projekt to doradzałbym od razu załatwiać resztę, cobyś się później nie stersował.

Pozdrawiam

Borf - im wcześniej zaczniesz tym lepiej. Ten papierek ma dość długi termin przydatności. Od momentu uzyskania masz 2 lata na rozpoczęcie inwestycji a już nawet wykopanie kawałka dołu jest takim rozpoczęciem. Za to mając papier w garści spokojnie czekasz na wiosnę i w najbardziej odpowiadającym Ci momencie startujesz zamiast pielęgnowania wrzodów :wink:

Mariucha - a chociaż znasz powód tak długich wakacji twoich papierów?

Borf zaczynaj już teraz kolekcjonowanie wszystkich papierów. My oddaliśmy projekt do adaptacji w grudniu tamtego roku (albo na początku tego) a pozwolenie dostaliśmy niedawno. Jak mówił dyz od momentu uzyskania pozwolenia masz 2 lata na rozpoczęcie inwestycji, więc żeby w następnym roku spokojniej do wszystkiego podejść, zaczynaj już teraz. Szukaj też ekipy, która wybuduje ci dom.

Witam !!!

Ponawiam prośbe o namiary na ekipę która zrobi mi przyłącze wodne (dobra i tania) :lol: Macie kogoś ???

pozdro D.RZ

Jakbyś tylko przypomniał w jakiej okolicy się budujesz to popytam :) Moi sąsiedzi chwalą sobie gościa który im robił przyłącza i mieszka o rzut beretem od mojej działki :)

Witam !!!

Ponawiam prośbe o namiary na ekipę która zrobi mi przyłącze wodne (dobra i tania) :lol: Macie kogoś ???

pozdro D.RZ

Jakbyś tylko przypomniał w jakiej okolicy się budujesz to popytam :) Moi sąsiedzi chwalą sobie gościa który im robił przyłącza i mieszka o rzut beretem od mojej działki :)

Witam !!!

Mam zamiar budować w Dąbrowicy (boczna Nałęczowskiej lub Warszawskiej )

D.RZ

Hej po długiej przerwie (czy ktoś jeszcze pamięta że tu kiedyś coś napisałam :lol: )

Chciałam się pochwalić:

http://foto.onet.pl/upload/35/6/_501316_s.jpg

tak to wygląda na dzień dzisiejszy, a efekt ma być taki:

http://foto.onet.pl/upload/4/27/_501317_s.jpg

Pocieszające jest to, że z budową da się żyć (pracując i chodując w brzuchu od 4 miesięcy MIKROBA :lol: ), ludzie, którzy zaczynacie - nie załamujcie się. Sąsiad pomógł - dał prąd i wodę, murarz nie pije, śpi pod namiotem i pracuje od rana do zmierzchu, nie jest to takie straszne jak myślałam. Są jeszcze normalni ludzie na świecie dzięki którym można realizować marzenia.

Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę wszystkim żeby szło bez większych sensacji :lol: .

Capra

Heloł Capra - gratuluję postępu prac, co prawda na miniaturce to po tylu godzinach pracy przy monitorze to nie mam pewności czy to nie Jakubowice :wink: :D ale już na docelowym wygląda nieźle :D Co do części dotyczącej Mikrobów to widzę idziecie "łeb w łeb" z żoną Pawsona w walce o top trendy grupy lubelskiej :D :D :D

kurcze u mnie juz drugi tydzien sie nic nie dzieje ...

Czekam sobie spokojnie na specjalistow od dachu ktorych tymczasowo meczy IDKAM :):):) (nie zamęcz ich za bardzo...)

zamowilem folie SUPRA a co mi tam ... i tak sie w budzecie budowy nie zmieszcze .... :):):)

Ciagle sie zastanawiam nad robieniem tynkow wewnetrznych na jesieni tego roku ... macie moze jakies opinie na ten temat ??

Heloł Capra - gratuluję postępu prac, co prawda na miniaturce to po tylu godzinach pracy przy monitorze to nie mam pewności czy to nie Jakubowice :wink: :D ale już na docelowym wygląda nieźle :D Co do części dotyczącej Mikrobów to widzę idziecie "łeb w łeb" z żoną Pawsona w walce o top trendy grupy lubelskiej :D :D :D

pamietaja zeby ci przy nastepnym spotkaniu jezyk obciac ;) ... albo lepiej paluszki powyłamywać :lol: :lol: