Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

MaPi - zdjęcia doszły, dzięki :)

B_B - wodę mam po drugiej stronie ulicy ok 10-12m wiercenia, kanalizacja w jezdni i ok 8-10m wiercenia, przy czym samo wiercenie to w sumie ok. 2500,- reszta to muszę dokładniej przejrzeć kosztorys jak już go dorwę w swe ręce. W każdym razie kolega który zrobił mi tą wycenę jakiś czas temu twierdził, że oba przyłącza nie przekroczą 5tys. a tu taka "niespodzianka" :(

MaPi - zdjęcia doszły, dzięki :)

B_B - wodę mam po drugiej stronie ulicy ok 10-12m wiercenia, kanalizacja w jezdni i ok 8-10m wiercenia, przy czym samo wiercenie to w sumie ok. 2500,- reszta to muszę dokładniej przejrzeć kosztorys jak już go dorwę w swe ręce. W każdym razie kolega który zrobił mi tą wycenę jakiś czas temu twierdził, że oba przyłącza nie przekroczą 5tys. a tu taka "niespodzianka" :(

No, niezła niespodzianka :evil: :evil: :evil:

a do mnie przyjechala dzisiaj wiezba ... i sobei czeka .. oczywiscie od razuz moknie bo padac dzisiaj ma jak wiecie... ale facet z tartaku zapewnial mnie ze to nic zlego ... chce mu wierzyc :)

DYZ: mam slogan dla naszej nowej dzialalności: "pijemy i kopiemy" :lol:

STMARA: wg mnie jak masz dobra, ubita ziemie to wykop wasko zalej a izolacje wpuscisz tylko dorobine w ziemie i reszte na podmurowke.

Jesli musisz robic szeroki wykop i szalunki to ci oszednosc z wybrania takliego fundamentu znika .. jak mi sie wydaje

czołgiem !

no i pytanie nr 2: czy lepiej jest wykopac doły na fundamenty z poduszką(szerzej), zaszalowac ławy i zalac beton i od razu zaizolować, czy wykopać normalnie,zalac beton bez szalunku a potem odkopać fundamenty i dopiero zaizolowac? jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Ja mam tak: grunt spoisty, wąski wykop (na szerokość ławy), chudziak, zbrojenie na cegłach i beton do poziomu gruntu. Na to cokół z bloczków do zera.

Plusy - oszczędzasz na robotach ziemnych, piachu, szalunkach i robociźnie za te rzeczy itp.

Minusy: ryzykujesz jesli grunt jest mniej spoisty: wykop się może obsypać lub jesli masz na dole cos co przepuszcza wodę, woda z betonu ponoc moze wyciec do gruntu i w efekcie beton ma niższą nosność :o :o

Takze na wszelki wypadek niektórzy leją w folię. tez było sporo dyskusji. Zależy jaki masz grunt i ekipę

Że jest to poprawne konstrukcyjnie - wiem - u nas była niezła o to wojna i mielismy mnóstwo mądrych głów do opiniowania ;)

Wychodzi tez trochę więcej betonu

Witam !!!

Kolejne próby znalezienia kogoś do ściągnięcia humusu nic nie dały .Niedługo mnie coś trafi . A podobno nie ma pracy :evil: :evil: :evil: .

(Pawson - twój kontakt nie wypalił .Umówiłem się z gościem na działce ,czekałem godzine ,nie przyjechał i nie odbierał odemnie telefonów :o

pozdro D.RZ

ps. w Lublinie chyba nie da się ściągnąć humusu .

dziś jednak murarz zadzwonił do mnie i powiedział,że ma ciśnienie 140/200 i niepowinien już żyć a ja wymagam od niego stawienia się w terminie ( za tydzień) i błagalnym tonem opowiadał mi jak to się źle czuje. Nie zwolnił się z pracy ale tak narzekał,że liczył chyba,że ja go z niej zwolnię! :evil: :evil:

jak tak dalej pójdzie to zostaniemy bez ekipy murarskiej! :cry:

Pisałam Ci na priva - daj znac, co masz za majstra, bo podejrzewam, że to M O J.

Aktualnie zachorzał nagle - dysk mu wypadł. To wersja dla nas. Tymczasem zajechał po cichutku po ekipę i namawiał, żeby podjechali obejrzeć, bo umawia nowa robotę. U nas jeszcze ma pracę na kilka tygodni, wiem o co najmniej jeszcze jednym nidokończonym domu

:evil: :evil: :evil: Ekipa wypięła sie na majstra i powiedziała, że nie bedzie łapać 10 srok za ogon.

Majster łapie sam, tzn kompletuje jednocześnie drugą ekipę.

Daj znać, bo jeśli to TEN gość, to będą kłopoty. Ja mu nie zapłacę, dopóki nie skończy etapu, ale miał na tydzień zalewać strop. Tymczasem będzie opóźnienie

:evil:

mita: nic nie dostałem na priva! :(

baba_b: dzieki - u mnie chba będzie podobnie - dzisiaj to przemyślałem. dokładnie tak jak u ciebie - płytki wąski wykop, beton do poziomu gruntu, bloczki do poziomu zero i na to izolacja wpuszczona trochę w grunt. grunt u mnie niezbyt spoisty tzn. czasem glina czasem piach wiec jest ryzyko 50% że ten sposób zadziała właściwie ale spróbuję.

No i zmieniła nam się dziś koncepcja: zamiast BK budujemy z porothermu (mamy dobrą cenę) -

Witam !!!

Kolejne próby znalezienia kogoś do ściągnięcia humusu nic nie dały .Niedługo mnie coś trafi . A podobno nie ma pracy :evil: :evil: :evil: .

(Pawson - twój kontakt nie wypalił .Umówiłem się z gościem na działce ,czekałem godzine ,nie przyjechał i nie odbierał odemnie telefonów :o

pozdro D.RZ

Mogę spytać swojej ekipy jesli nikogo nie znalazłeś

Witam !!!

pozdro D.RZ

Mogę spytać swojej ekipy jesli nikogo nie znalazłeś

Witam !!!

OK jak możesz to zapytaj bo musze to zrobić w tym tygodniu .

pozdro D.RZ

mita: nic nie dostałem na priva! :(

No i zmieniła nam się dziś koncepcja: zamiast BK budujemy z porothermu (mamy dobrą cenę) -

Dostałam Wasz list. Macie problem. Wysyłałam na priva i - sadzac z braku odpowiedzi - chyba do Was nie dochodzi. Wysyłałam ze swoim numerem telefonu, bo za dużo pisania, trzeba pogadać.

Kiedy bedziecie na swojej działce? Podjadę i... mam dla Was kilka horrorów i kilka lepszych wiadomości. Horrory dotycza m. in. budowy z porothermu w naszych warunkach (wspólnych) :wink:

Nie pamietam, czy pisaliście, jaki macie dom, tzn ile kondygnacji mieszkalnch. Jesli tylko parter, to przy dobrym układzie zdążycie :D

Horrory dotycza m. in. budowy z porothermu w naszych warunkach (wspólnych) :wink: Nie pamietam, czy pisaliście, jaki macie dom, tzn ile kondygnacji mieszkalnch. Jesli tylko parter, to przy dobrym układzie zdążycie :D

Hmmm... horrory?? ja buduje z PTH :)

CHyba ze mnie nie dotycza "nasze warunki" :lol:

Wczoraj znowu bawilem sie spychem ... teraz szukam kogos do zaorania i zabronowania dzialki a potem bede sadzil roslinki :):):)

DACH (a w zasadzie wiezba) startuje dzisiaj. Fajnosko :lol: :lol: :lol:

Pawson o ile ja dobrze pamiętam to ta twoja działka to już zorana była dość dobrze :wink: może wystarczy już tego przewracania ziemi w te i nazad :D

Mały ranking! (żeby nie powiedzieć że sam poprostu chcę się dowiedzieć co lepiej :) ) Co stosowaliście/stosujecie na izolację między ławami a ścianami fundamentowymi? No i jeżeli pamiętacie to gdzie kupowaliście i po ile :) (uwaga do Pawsona, nie pytam o to po ile rolek tylko po ile złotych za mb czy m2) :wink: :D

Mały ranking! (żeby nie powiedzieć że sam poprostu chcę się dowiedzieć co lepiej :) ) Co stosowaliście/stosujecie na izolację między ławami a ścianami fundamentowymi? No i jeżeli pamiętacie to gdzie kupowaliście i po ile :) (uwaga do Pawsona, nie pytam o to po ile rolek tylko po ile złotych za mb czy m2) :wink: :D

DYZ a wiec:

izolacja przeciwwodna to oczywiscie parasol ... czym wiekszy tym lepszy najlepiej raczki skrocic i zatopic w lawie fundamentowej... ewentualnie foliowy plaszczyk turystyczny .. widzialem w makro po 5 zl/ szt

natomiast izolacja termiczna to sweterek albo welniany kocyk .. niestety nie wiem po ile teraz chodza ... :):):)

:lol: :lol: musialem :lol: nie bylbym soba ...

A powaznie

pamietaj zeby pod lawy wsadzic chudy beton robi sie toto najprosciej wysypujac cement z piaskiem na dno wykopu i dolewajac troche wody (ew. wystarczy wilgoc z gruntu jak takowa jest) dzieki temu wlasciwemu betonowi jest lepiej (nie wiem czemu ale wszyscy mowia ze jest wiec pewnie jest...)

pomiedzy lawami a sciana mam pape x2 klejona mazidlem a potem po kilku rzedach cegiel mam odciecie jeszcze jedno folia 40 cm ... to juz tam dokad dochodzi styropian i porzadna izolacja pionowa scian fundamentowych...

tyle.

Witam Was!

W dniu dzisiejszym przeprowadzałem ważne rozmowy z hydraulikami i elektrykiem. Od wczoraj posiadam również POŚ ... (w garażu :wink: ). Na połowie dachu mam już folię Tyvek-a - oczywiście. Oraz masę desek - kontrłat.

A teraz kilka pytań do Was. Jak kształtują się cyny wylewek (posadzek) oraz tynków.

Widziałem dyskusje na temat - który tynk jest lepszy i dlaczego. Sam jeszcze nie wiem który wybiorę ( a raczej któe), ale jeśli mogę liczyć na podanie orientacyjnych kosztów na m2 to będę zobowiązany :wink: .

Nie wiem też jakie zamontować okna!!! A już byłem zdecydowany na PCV 4 komorowe - a tu masz!!! Co niektózy zaczęli mnbie przekonywać o drewnianych. Jutro mam mieć ofertę!

Ile płaciliście za przyłącza gazowe i wodne?

Kto robi przyłącze od nitki do szafki (gazowej) Zakłąd Gazowniczy - czy mogę je zrobić sam (tzn - jakiś fachowiec z papierami). Jeśli tak to podajcie namiary.

Idkam - kupiłeś już piec?

Dość pytań na dziś. Mam dość. Wróciłęm przed 20 tą z działki i padam ze zmęczenia!

Dobrej nocy! :wink: