Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie, wchodzę sobie na forum a tu taki ruch, aż miło popatrzeć, co dzieje się u forumowiczów :D

Do tommi5: mój projekcik APS101 też jest zrobiony w Ytongu 36,5, jednowarstwowo, ale będe chciał ocieplać wełną lub styropianem. Chyba nie będzie więc sensu kupować Ytonga, tylko coś innego, np. maxa. Będę o tym rozmawiał z osobą, która robi mi dokumentację do pozwolenia, po podjęciu decyzji dam znać. Poza tym jeżdżę trochę po Polsce i będę chciał poznać poziomy cenowe w sąsiednich województwach, info puszczę oczywiście na forum.

Do waldeken: jestem w podobnej sytuacji co Ty, tzn. ruszam dopiero na wiosnę. Nie sądzę jednak, aby trzeba było zaliczkowac materiały już teraz, jesienią. Wielu osób, które jedynie z powodu wzrostu VAT-u zdecydują się na rozpoczęcie budowy spodziewać się chyba nie należy, więc sądzę, że dalej bedzie do nas należał wybór dostawcy, a zawsze znajdzie się ktoś, kto da troszeczkę niższe ceny niż konkurencja :D Tak więc chyba nie ma co mrozić już teraz naszych pieniędzy. Nie opuszcza mnie nadzieja, że ktoś w W-wie stuknie się w głowę i nie podniesie VAT-u, a przynajmniej nie wcześniej niż w maju 2004. Bo jeśli ma to nastąpić już w styczniu, to zaraz się ubieram i pędzę do hurtowni.

Pozdrowienia. tomek81

Witam

Przy wyborze materiałów nasciany proponuję zrobić dobre rozeznanie, tez na początku miałem budować z Ytonga- ale ta cena, zaczałem od Prefabetu z Lubartowa ale daja małe upustu(10-13%), jest to celowe aby odesłać klienta do hurtowni (20-25%), następnie dowiedziałem się o promocji Maxa i porównałem oferte Harasiuk i Markowicz, max wyszedł taniej jak belix!! Harasiuki dały korzystniejszą oferte. Następnie dowiedziałem się o promocji ceramiki poryzowanej (Leier i Wienerberger)

Miałem już kupować Leiera, gdy Wienerberger dał najlepszą ofertę.

Kupiłem w Stalmecie na Krzemionki. Choć po pewnym czasie podczas rozmowy w Inwestorze sprzedawca powiedzial ze dalby mi większy upust na Leiera. ALe czy to były czcze słowa czy prawda trudno wyczuć.

Dobrze jest jak się bierze towar w jednej hurtowni to wtedy kompleksowo dostaje się większy upust.

Ella

w sobote był u mnie na budowie kierownik budowy od Jaśka S. Chodził ze 2 godz. nic nie mówiąc i robiąc jakieś notatki. Na koniec powiedział ze katastrofy nie będzie ale budowlancy moi to partacze. ma przygotować mi uwagi na piśmie.

Pozdrawiam

Witam wszystkich!

Mam pytanko - ile płaciliście za adaptację projektu domu i przyłaczy. Czy korzystaliście z usług biura projektowego czy osoby prywatnej? Słyszałem,że lepiej jest korzystać z usług biura pomimo, że to jakieś 30-40% drożej. Chodzi tu o jakieś układy czy co? :-? I jeszcze te różnice w cenach - jedno biuro chce2000+Vat, inne 3000+ Vat. Wszystko fajnie, ale żeby aż tak duże rozbieżności. Może ja tu czegoś nie rozumiem? :oops:

Pozdrawiam.

Tomek. :p

Witam wszystkich!

Mam pytanko - ile płaciliście za adaptację projektu domu i przyłaczy. Czy korzystaliście z usług biura projektowego czy osoby prywatnej? Słyszałem,że lepiej jest korzystać z usług biura pomimo, że to jakieś 30-40% drożej. Chodzi tu o jakieś układy czy co? :-? I jeszcze te różnice w cenach - jedno biuro chce2000+Vat, inne 3000+ Vat. Wszystko fajnie, ale żeby aż tak duże rozbieżności. Może ja tu czegoś nie rozumiem? :oops:

Pozdrawiam.

Tomek. :p

Witam :D !

Dziękuję Wszystkim za wsparcie gratulacjami i życzeniami :D !

W tej chwili powstaje na mojej działce studnia, jutro wytyczamy budynek :) .

Dzisiaj wieczorem będę miała rozmowę z kolejnym potencjalnym kandydatem na kierownika budowy (również z polecenia) - zobaczymy, jaką cenę zaśpiewa po obejrzeniu projektu...

Co do wspólnych zakupów materiałowych - też chętnie się przyłączę - planuję ściany z maxa.

Podzielę się z Wami jeszcze jednym odkryciem: właśnie wróciłam z Krakowa, gdzie zrobiłam wycenę dachu u głównego dystrybutora czeskiej dachówki ceramicznej Tondach. Cena najdroższej opcji (dachówka glazurowana) + koszt transportu do Lublina (2,5zł/km - czyli ok.1500zł) wynosi dokładnie tyle, ile zapłaciłabym w Lublinie za betonowy Euronit...

Sprawa godna rozważenia... :D

pozdrawiam :D

hej

Ella, zanim się zdecydujesz, pogooglaj sobie :) mam jakos mieszane uczucia, po przeczytanych postach. Może jak wszędzie - jedni polecają, inni - odradzają...

To, że nie ma w pobliżu żadnego punktu sprzedaży tej dachówki może stać sie problemem (np. część podczas transportu ulegnie uszkodzeniu, albo zapomną dołożyć paru sztuk)... a nerwów na budowie i tak jest masa :))

ale to moje subiektywne odczucia...

pozdr,

Zbyszek

p.s. żeby było jasne - wybrałem euronit ;)

Witam wszystkich,

Tommi5, jestem umówiony z projektantem na adaptację projektu + przyłącza na kwotę 2.000 zł. Z tego co wiem, jest to solidny facet. Jesli będą jakieś większe, jak on to określił, przeróbki, to będzie trzeba coś dołozyć. Ma się za to postarać o szybkie uzyskanie pozwolenia na budowę. Z początkiem listopada oddaję swój projekt do adaptacji.

Pytanie do wszystkich - w/g moich informacji aktualnie w Lublinie lub okolicy ktoś (może to akurat ktoś z Was) realizuje wymuszone ogrzewanie powietrzne z piecem gazowym, kanałami, kratkami nadmuchowymi itd. Proszę o info, gdyby ktoś coś o tym wiedział.

Odnośnie wspólnych zakupów, wyceny materiałów zacznę chyba od wyceny na maxa, podzielę się informacjami na forum.

Pozdrawiam :)

Mam już studnię (41m :o ) ze znakomitą wodą :p .

Kierownik budowy zaklepany (1500zł) - będzie nim autor konstrukcji w moim projekcie - ma duże doświadczenie, no i zna swój produkt, więc mam nadzieję, że wyjdzie to wszystkim na zdrowie :) .

Agamon, jak tam wyniki ekspertyzy inspektora?

Quit, sprawa dachówek Tondach jest dobrze przemyślana. Na forum było sporo dyskusji na ten temat - okazuje się, że zasadniczo narzekają ci, którzy na Tondach się NIE zdecydowali, a znają sprawę z opinii sprzedawców. Nie znalazłam narzekań właścicieli tych dachówek.

Natomiast niepokoją mnie inne wątki, np.

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=10014

- okazuje się, że można słono zapłacić za markowy produkt i mieć poważne kłopoty...

Znalazłam ostatnio w Lublinie dystrybutora dachówki Tondach, ale jeszcze nie zrobiłam wyceny. Oczywiście najlepiej byłoby, aby pośrednik był na miejscu, dostępny w każdej chwili...

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :D

Cześć forumowicze z lubelskiego.

Chciałbym się też do was przyłączyć. Jestem ze Świdnika i będę się budował też w Świdniku. W chwili obecnej jestem na etapie: kupiona działka 2000 m2, zakupiony projekt gotowy, jestem w trakcie uzgodnień przyłączy gazowego i elektrycznego. Z przyłączem wodociągu całkowita klapa, koszt tak wysoki, że pozostało mi zrobienie studni głębinowej. W połowie listopada zamierzam zrobić adaptację projektu wraz z jego zmianami. Do końca lutego planuję dostać zgodę na budowę a w maju przyszłego roku ruszać z budową.

Dom ma być (jeżeli się nic nie zmieni): ściany zewnętrzne z pustaka MAX-a 220 + styropian FS15 15 cm + tynk (met. lekka-mokra), dachówka cementowa Braas, piwnica z cegieł lub bloczków bet.

Mam pytania do Elli. Czytałem że zrobiłaś studnię. Jakie miałaś koszty i czy możesz polecić ekipę wykonawczą. Czy już kupiłaś pustaki MAX i czy masz rozeznanie co do cen w Lublinie.

Pozdrawiam wszystkich

Cześć Wszystkim!

Do Wukana - też się zgadzam ze Zbyszkiem, już lepiej połączyć z betonem kom. Ja rozważałem wełnę min. ale ostatecznie postanowiłem wybudować ścianę jednowarstową - 40cm z tynkiem ciepłochronnym. Szybko, taniej i ciepło, a co najważniejsze mniej podatna na błędy. Zmieniłem zdanie po przeczytaniu forum, doszedłem do wniosku, że takie ocieplanie na siłę nie ma sensu.

Też ruszam na wiosnę :D

Pozdrawiam

Cześć

Buduję się przy ul.Krępieckiej w Świdniku.

Ja też dużo przeczytalem o oddychaniu ścian i dałem sobie z tym spokój, tym bardziej że wewnątrz domu mam zamiar zastosować tapetę natryskową, która skutecznie te oddychanie zlikwiduje. Sprawę tutaj ratuje tylko sprawna wentylacja grawitacyjna.

Zastosowałem ceramikę, bo przestraszyłem się stosowania BK (chociaż na początku chciałem wejść w belix), ale widziałem jak taka ściana zamokła od środka (3 warstwowa) i to mnie całkowicie zniechęciło do BK.

Wybrałem MAX-a bo to jest wyrób tradycyjny znany prawie wszystkim ekipom budowlanym, więc jest mała szansa że coś spartolą.

Ściany jednowarstwowe mają tą zaletę, że buduje się szybko i są w miarę tanie, ale jednak ściana 2-warstwowa ma mniejszy współczynnik Uo.

Pozdrowienia

Witam wszystkich z lubelskiego. Jak zakladalem ten watek, to i 3 tygodnie czekalem na odpowiedz, a tu tak gwarno i przyjemnie. Ciesze sie ze i Wy zaczynacie budowe i życze sukcesów i wytrwałości. Ja wlasnie koncze tynki wewnetrzne. Wybudowalem w technologii beton komorkowy od. 400 gr 36 na klej, dach dachowka ceramiczna . Jeżeli bede w stanie chetnie pomoge i podziele sie moimi doświadczeniami Pozdrawiam Michalus

Mam pytania do Elli. Czytałem że zrobiłaś studnię. Jakie miałaś koszty i czy możesz polecić ekipę wykonawczą. Czy już kupiłaś pustaki MAX i czy masz rozeznanie co do cen w Lublinie.

Pozdrawiam wszystkich

Koszt studni - 110zł za metr +1100zł za betonowy szacht. Firma nazywa się GEOWOD(?) (nie wiem, czy dobrze pamiętam - nie mam przy sobie wizytówki), telefon znalazłam w Panoramie Firm.

Najlepszą do tej pory ofertę na max-a dostałam w lubelskim składzie PSB - "PT Junior" na Mełgiewskiej. Mają też teraz świetną promocję na wełnę mineralną.

pozdrawiam :)