Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich

U nas dzisiaj został wytyczony budynek, od piatku zwozimy materiały a od soboty startujemy :D :wink:

Pozdrawiam

Mariucha,

nie zostawiłeś "dzwona" po robocie ... :evil:

Podrzuć dziennik do podpisu!!! Kupiłem nowe pióro na tą okazję, wypijemy je w sobotę nad jeziorkiem ... :wink:

Idkam, wiesz czym się zbyt wcześny wpis w dzienniku może skończyć :wink:

Także dziennik wypełnisz przy piwku nad jeziorem :D :roll:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

My przymierzamy się do Schiedla.

My też. Wycena Schiedla wyszła nam w granicach 5500. Leiera nie polecaja sprzedawcy za mocno :-? . Słyszałam, że sporo tańszy jest Zapel i całkiem w porządku, ale jakoś nikt tego nie ma w ofercie. Fizyk - ty przypadkiem nie masz Zapla (Zapela) ?

Komin murowany z kwasówką wyszedłby nam w okolicach 3500. Ponoć systemowy jest jednak lepszy i bardziej niezawodny.

Witojcie

Zgadza się - mamy Zapla, ale tylko wkład + ocieplenie. Obudowany jest cegłą.

Ella jak kształtują się ceny roboty fachowców od tynków i kiedy Twoi będą wolni. Ja będę mniej więcej potrzebował za 2-3 tygodnie (może za dwa?)

Kto jeszcze robił tynki i posadzki. Ile płaciliście fachowcom?

U mnie już końcówka wieźby (teraz już całej). Jutro ostatni kawałek folii i paredziesiąt metrów kontrłat. I czekamy na dachówkę. Ciekawe kiedy przyjedzie??????????

Słuchajcie - pytanie za sto punktów:

Jakie macie kominy?

Czy ktoś ma Schiedla albo Zapla?

Schiedel :evil:

Wolałabym Zapel, zawsze to polska marka z tradycjami, i taniej, no ale nie było na składzie i w pośpiechu wzięliśmy Schiedla.

A drugi komin mam z cegły, tylko wkład ceramiczny wpuszczony do srodka.

Witam Wszystkich, u nas w sobotę start, natomiast zastanawiamy sie czy częściowo nie zrobić podpiwniczenia w naszym domu. Poniżej link do rzutu parteru

http://republika.pl/klaus_gaiger/images/parter.gif

Piwnica byłaby pod pomieszczeniem gospodarczym 1/10 i łazienką oraz garderobą. W sumie by miała ~16m2. Wejscie trzebaby zrobić z pomieszczenia gosp., pewnie jakiś właz bo normalne schody zabrałyby dużo miejsca.

Napiszcie co o tym sądzicie, jestem ciekaw jakie macie zdanie na ten temat.

Obecnie planujemy ogrzewanie olejowe, natomiast przy tej piwnicy alternatywą byłby węgiel ( taniej).

No i z drugiej strony byłoby miejsce na ziemniaki, weki i inne pierdoły.

Pozdrawiam

Mariusz - czy rzeczywiście będziesz trzymał ziemniaki w piwnicy? Czy Twa małżonka robi mnóstwo kompotów i soków oraz ogórków na zimę? Czasy piwnic już chyba minęły. Ewentualnie można myśleć o piwnicy, jako dodatkowym pomiesczeniu, żeby coś trzymać ... z reguły piwnica staje się graciarnią. Mnie zaproponowano zrobić piwnicę pod tarasem. Z wejściem z dworu. Będzie miejsce na kosiarkę, rowery, grilla itp. Nie będzie duża - jakie 8x2,5 metra czyli max 20 m2. Oczywiście podciągnę tam prąd, zimną wodę. Wchodzić się do niej będzie po kilku schodkach (ale nie zbyt dużo, bo jak wyjadę z kosiarką - 2-3 max schodki).

Zapraszam wszystkich do mojego albumu.

Przeprowadziłęm mały renament. Pogrupowałem zdjęcia tematycznie - łatwiej się ogląda. Są też jeszcze ciepłe nowości z dzisiejszego dnia.

fiu fiu fiu alescie napisali.

Kominy dymowe schidel - wklady + welna obudowane zwykla cegla .. natomiast wentylacyjne z tego co bylo pod reka ... czyli glownie z belitu.

Jest b mala oszczednosc kasy w stosunku do schiedla calego ale u mnie chodzilo glownie o to ze cegiel mialem sporo na budowie. Teraz jak czytam forum to sie zastanawiam czy nie lepiej byloby zrobic dymowy do kominka z samych cegiel murowany ...

Na wentylacyjne mozna kupic fajne pustaki wentylacyjne LEWTAKA (patrz KUBUS BUDOWNICZY :):). wg mnie to ekstra pomysl i zajmuje mniej miejsca niz murowane ...

PIWNICA jest potrzebna ... oczywiscie podraza troche koszta ale wszystko zalezy od gruntu. u nas prawie w ogole nei podrozyla bo tak czy siak musielismy robic zaje... fundamenty.

Jesli masz mozliwosc robienia to rób .schody wg mnie by sie zmiescily bez problemu. Wg mnie powinny leciec mniej wiecej kolo scinaki dzialowej pomiedzy 1/9+1/8 a 1/10 i ew. na koncu skrecac w prawa dzieki temu masz dwa pomieszczenia piwnicy jedno ze schodami a drugie pod 1/8 i 1/9 drzwi ...

Pojedziemy wobec tego do Maxformu i wycenimy.

U nas ścianki ładnie rosną :D. Może już w przyszłym tygodniu będzie strop :D

Nastąpiła jednak mała zmiana materiału (PTH 25 P+W). Szczegóły podamy tylko przy piwie 8) .

Wyceniamy tez powoli okna i drzwi, niedługo zacznie się też "awantura medialna" - czyli wszystko nam rozkopią. Mam nadzieję, że nie będzie już tak lało i wyrobimy się przynajmniej ze zwiezieniem materiału na dach.