Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czasy piwnic już chyba minęły.

:o :o :o

ze co prosze ??????

Mariucha - jesli masz mozliwosc zrobic piwnice, to rob - na pewno nie bedziesz zalowal !!!

Ewentualnie można myśleć o piwnicy, jako dodatkowym pomiesczeniu, żeby coś trzymać .

no tak, rzeczywiscie najczesciej piwnica jest dodatkowym pomieszczeniem, zeby cos trzymac

:p :p :lol: :lol:

Ewentualnie można myśleć o piwnicy, jako dodatkowym pomiesczeniu, żeby coś trzymać .

no tak, rzeczywiscie najczesciej piwnica jest dodatkowym pomieszczeniem, zeby cos trzymac

ze tez ja wczesniej nie wylapalem tego tekstu ... :lol: :lol: :lol: :lol:

Coz w tej sytuacji mysle za nagroda "zlote usta forum Lubelskiego" za miesiac lipiec 2005 znalazla juz swojego wlaściciela

and the winner is ......... fizyk ........... za wiekopomny wklad w odkrywanie prawdziwego sensu istnienia piwnic

ze tez ja wczesniej nie wylapalem tego tekstu ... :lol: :lol: :lol: :lol:

Coz w tej sytuacji mysle za nagroda "zlote usta forum Lubelskiego" za miesiac lipiec 2005 znalazla juz swojego wlaściciela

and the winner is ......... fizyk ........... za wiekopomny wklad w odkrywanie prawdziwego sensu istnienia piwnic

:D :wink:

Dzięki za słowa uznania ale pragnę przytoczyć pełny cytat:

Ewentualnie można myśleć o piwnicy, jako dodatkowym pomiesczeniu, żeby coś trzymać ... z reguły piwnica staje się graciarnią.

Yares - chodziło mi o piwnicę taką jakie mieli nasze babki , rodzice itp. Piwnica najczęściej służyła bądź jako kotłownia + magazyn zapasów!!! A ja patrząc na to ile mam zimowych zapasów, stwierdzam, że nie jest mi potrzebny magazyn. Kilka półek starczy. Uważam, że lepszym rozwiązaniem jest pomieszczenie gospodarcze na zewnątrz budynku. Może ono funkcjonować również jako piwnica a ponadto jako magazyn urządzeń typu kosiarka, schowek na grilla, na transportery napojów chłodzących itp. Współczułbym sobie gdybym musiał przenosić kosiarkę z piwnicy na trawnik.

Z drugiej strony zwolennicy piwnic w domu (czyt.: z wejściem z domu) też mają wiele racji. Ale nie ma tu prawdy obiektywnej

Dzięki za słowa uznania ale pragnę przytoczyć pełny cytat:

Ewentualnie można myśleć o piwnicy, jako dodatkowym pomiesczeniu, żeby coś trzymać ... z reguły piwnica staje się graciarnią.

Yares - chodziło mi o piwnicę taką jakie mieli nasze babki , rodzice itp. Piwnica najczęściej służyła bądź jako kotłownia + magazyn zapasów!!! A ja patrząc na to ile mam zimowych zapasów, stwierdzam, że nie jest mi potrzebny magazyn. Kilka półek starczy. Uważam, że lepszym rozwiązaniem jest pomieszczenie gospodarcze na zewnątrz budynku. Może ono funkcjonować również jako piwnica a ponadto jako magazyn urządzeń typu kosiarka, schowek na grilla, na transportery napojów chłodzących itp. Współczułbym sobie gdybym musiał przenosić kosiarkę z piwnicy na trawnik.

Z drugiej strony zwolennicy piwnic w domu (czyt.: z wejściem z domu) też mają wiele racji. Ale nie ma tu prawdy obiektywnej

:cry: :cry: :cry: :cry: jak nie to nie :cry: :cry: nie checsz nagrody to NIEDOSTANIESZ :cry: :cry:

Yares - chodziło mi o piwnicę taką jakie mieli nasze babki , rodzice itp. Piwnica najczęściej służyła bądź jako kotłownia + magazyn zapasów!!!

No to w takim razie ja jestem moja babka - mam tam zamiar miec wlasnie kotlownie a takze miejsce na zapasy , szczegolnie zimowe

Uważam, że lepszym rozwiązaniem jest pomieszczenie gospodarcze na zewnątrz budynku. Może ono funkcjonować również jako piwnica a ponadto jako magazyn urządzeń typu kosiarka, schowek na grilla, na transportery napojów chłodzących itp. Współczułbym sobie gdybym musiał przenosić kosiarkę z piwnicy na trawnik.

A ja wspolczulbym sobie, gdybym musial ganiac w zimie np. po ziemniaki (tak, mam zamiar miec ich pewien zapas ;-) ) do pomieszczenia gospodarczego na zewnatrz budynku

A kosiarke to ja wole trzymac w garazu, wtedy nawet po dwoch schodkach nie musze jej wynosic ;-)

Z drugiej strony zwolennicy piwnic w domu (czyt.: z wejściem z domu) też mają wiele racji.

jasne, ze tak - maja np. gdzie trzymac kilka rowerow w okresie posezonowym

Ale nie ma tu prawdy obiektywnej

z tym sie moge zgodzic :wink:

Dziękuję wszystkim za odpowiedź na moje zapytanie - widzę że całkiem niezły konkurs z tego powstał :wink: :roll:

Pawson, wymyśliłeś ciekawe rozwiązanie z tym wejsciem pomiedzy pomieszczeniami, nawet o tym nie pomyślałem :oops:

Generalnie jestem za piwnicą, ale jutro porozmawiam jeszcze z majstrem i zobaczymy co z tego wyniknie.

Mam również pytanie z innej beczki. Dzisiaj miała dojechać do mnie stal, ale część dojazdu mam po gliniastym podłożu i po deszczu musiałem transport odwołać :-? . Czy ktoś z Was zamawiał może jakiś materiał na utwardzenie drogi i wie ile to może kosztować ( żużel, drobne kamienie itp). Proszę ewentualnie o ceny i namiary.

Pozdrawiam

Mam również pytanie z innej beczki. Dzisiaj miała dojechać do mnie stal, ale część dojazdu mam po gliniastym podłożu i po deszczu musiałem transport odwołać :-? . Czy ktoś z Was zamawiał może jakiś materiał na utwardzenie drogi i wie ile to może kosztować ( żużel, drobne kamienie itp). Proszę ewentualnie o ceny i namiary.

Pozdrawiam

JA jeszcze niedawno wywiozłem (na własny koszt!!) kilkanaście przyczep kamieni i gruzu. Teraz troche żałuję :oops:

Yares - masz rację - ale ja nie zmieszczę rowerów i kosiarki w garażu. Ziemniaków też raczej nie planuję (nie mam skąd) posiadać w większych ilościach jak worek 5-10 kg. Zresztą w moim przypadku nie miałbym możliwości zrobić schodów do piwnicy.

A kotłownię (czyli piec na gaz) będę miał w domu.

Ale w przypadku pieca na drzewo lub olej opałowy - piwnica jest nie odzowna.

Ale swoją drogą, mój znajomy zrobił sobie fajną saunę w ocieplonej piwnicy. Dodatkowo Izbę wytrzeźwień :wink: :D .

Ja - tak jak napisałem - poszedłem na kompromis. Zrobię piwnicę pod tarasem z wejściem z zewnątrz.

Ponawiam pytanie o ceny tynków (cemnt-wap) i posadzek (z materiałami) za m2. Szukam też fachowców.

Evevet - ile płaciłaś????

Ella - a Ty???

Kto jeszcze jest po tym etapie?

A u nas moi drodzy się zaczęło :D :D :D :D :D .

Mamy ławy :D :D :D :D .

W następnym tygodniu, około środy wchodzi ekipa stawiać ściany fundamentowe :D :D :D :D :D .

I kibelek też mamy :D :D , i wyznaczone przyłącze wodne i energetyczne :D :D :D .

Ale maleńki ten domek, jak przyjechała grucha to pan się zapytał czy to garaż???? :wink: :wink: :lol: :lol: :D .

Ale za kiepsko się dzisiaj czuję (może to, że tyle kasy dzisiaj wydaliśmy tak mną wstrząsnęło? :roll: ), żeby bardziej się rozpisywać.

Miłego weekendu wszystkim.

W następnym tygodniu, około środy wchodzi ekipa stawiać ściany fundamentowe :D :D :D :D :D .

I kibelek też mamy :D :D , i wyznaczone przyłącze wodne i energetyczne :D :D :D .

Ale maleńki ten domek, jak przyjechała grucha to pan się zapytał czy to garaż???? :wink: :wink: :lol: :lol: :D .

Ale za kiepsko się dzisiaj czuję (może to, że tyle kasy dzisiaj wydaliśmy tak mną wstrząsnęło? :roll: ), żeby bardziej się rozpisywać.

Gratulacje :D niech ładnie rośnie :D

Rozmiarem się nie przejmuj - nasze fundamenty też wydawały mi się podejrzanie małe ;) Macie po prostu dużą działkę i perspektywa inna ;)

Laliście dzisiaj :o ?

Do wydawania się lepiej przyzwyczaj :evil: :evil: :evil: Im wcześniej, tym lepiej :evil:

A propos ziemi - mi niedługo będzie potrzeba dobrej czarnej. Gdyby ktoś wiedział, gdzie takie coś można za niezabójczą cenę dostać, to zyska wdzięczność wielką :D

Słuchajcie - wyobraźcie sobie, że Zapel wyszedł nam drożej od Schiedla :o :o o całe 100 PLN :o :o

Ja już zgłupiałam do reszty

Yares - masz rację

dziekuje :wink:

Ponawiam pytanie o ceny tynków (cemnt-wap) i posadzek (z materiałami) za m2. Szukam też fachowców.

Kto jeszcze jest po tym etapie?

ja jestem po posadzkach, ale nie jestem w tej chwili w stanie powiedziec, ile mnie to kosztowalo, bo jeszcze nie placilem za materialy

i tak jak pisalem - mam namiary na fachowcow a efekt ich pracy mozna zobaczyc u mnie - jak kogos interesuje, to jeszcze raz zapraszam

:)

Super :D :D Gratulacje :wink:

Pisaliscie chyba, że jutro mają zacząć wykopki a tu już ławy zalane :wink:

Trzymajcie tak dalej.

Pozdrawiam

mapi

gratulacje !!! teraz juz bedzie tylko gorzej :lol: :lol:

mariucha

co do schodow do piwnicy to mozemy sie spotkac i pogadac szczegolowo nad twoim projektem ... mysle ze bede mogl ci pomoc cos wymyslec jak juz sie zdecydujesz (przerabialem to samo u siebie i knulem ze dwa tygodnie gdzie by tu upchac schody :-?

FIZYK

Ty pusty fizyku !!! o bzdetach to piszesz albo pleciesz non stop .. a o tym ze masz gruz na zbyciu to ci sie zapomialo napisac :evil: :evil: :evil: A ja musze w przyszlym tygodniu kupic wywrotke gruzu za 400 PLN :evil: :evil: :evil:

fizyk2:

Przy ul. lipowej robia wielkie wykopy pod hotel i cos tam pojedz tam jutro z samego rana i gadaj z ludzmi oni woza kupe ziemi na razie na janowska .. wtym do mnie z 5-10 wywrotek (po 30PLN) z tym ze moja dzialka byla po drodze na ich wysypiskow iec wystarcyzlo sie dogadac z kierowca. a u ciebie to inny kierunek wiec pewnie musialbys gadac z szefem jakims.

UWAGA te prace sie powoli koncza wiec zalecam pospiech

Hej wszystkim

MaPi - gratulacje w takim tempie to jeszcze, co poniektórych wyprzedzicie (Pawson stoi i nic nie robi ;) )

Co do ziemi to ja też poszukuje sporej ilości może być byle, jaka wczoraj u mnie pochodził spychacz i zebrał ziemie prawie z całej działki i niestety dalej brakuje, ale jak tam teraz wygląda :)

Gruz też mi by się przydał na drogę :)

Pozdrawiam wszystkich budujących

Dziękuję, dziękuję... :lol: :lol: :D .

No mieliśmy zacząć dzisiaj ale jakoś nam się pozmieniało. Niby nie zaczyna się od piątku, ale co tam. Jak będą mieli coś spieprzyć to i tak to zrobią bez względu na to, w jaki dzień tygodnia zaczęli.

Aby wam wszystkim potrzebującym ziemi zrobiło się jeszcze raźniej to i ja ogłaszam, że nam się ziemia również przyda. Z tym, że u nas nie ma wielkiego pośpiechu.

Wszystkich zainteresowanych wyglądem naszej działki i kiełkującego domu zapraszamy, można samemu, można z nami.

A jeszcze prośba o namiary na jakiś dobry i tani piach (no tak jedno z drugim raczej w parze nie idzie, ale może akurat... :wink: ).

A wczoraj mieliśmy piękną tęczę, więc to napewno na szczęście :wink: :D .

Witamy,

wszystkim zaczynającym - POWODZENIA !!!!

Fajnie nam zaawansowanym (w budowę) będzie poczytać o Waszych postępach :D !!

U nas przeciąga się ... Pawson zabrał Stasia :evil: , Vitek stoczył ze mną batalię :evil: (ale został), pogoda nie pozwala mu kończyć kominów, czas ucieka, :cry:

A u nas dzisiaj rozpoczete wykopki.Po obrysie jestem miło zaskoczony, parter wydaje się być przestronny.

Co do tej piwnicy to po dogłębnej analizie z majstrem i kierownikiem odpusciliśmy :-?

Musielibyśmy wejscie gdzieś na siłę upychać, a na pewno popsułoby to wyglad wewnątrz.

Jakby co to na działce możemy jeszcze ewentualnie dostawić pom.gosp.

Pawson, dzięki za gotowość do dalszej dyskusji na temat piwnicy, ale będziemy już dyskutować o tematach dotyczących dalszych etapów :wink:

Dzisiaj kupiłem również kabelek by podciagnąć prad od sąsiada - 200 metrów, jestem lżejszy o 700PLN :cry: :cry:

Ale cóż, damy radę.

Zapraszam chętnych w przyszłym tygodniu na inspekcję na naszą działkę.