Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

FIZYK

Ty pusty fizyku !!! o bzdetach to piszesz albo pleciesz non stop .. a o tym ze masz gruz na zbyciu to ci sie zapomialo napisac :evil: :evil: :evil: A ja musze w przyszlym tygodniu kupic wywrotke gruzu za 400 PLN :evil: :evil: :evil:

Ech, ty pusty ty ... :wink: ! Jakbyś dokładniej czytał moje posty a nie wyrywał fragmenty wypowiedzi ze środka zdania :wink: , to byś znalazł w nich - jak bardzo męczę się z uporządkowaniem działki. Z tym, że to było w pażdzierniku ubiegłego roku! :wink: :D

Szkoda, że o ziemi moja żonka powiedziałami dopiero jakieś dwie godzinki temu :cry:

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No włąśnie - jak to jest z tymi przyłączami?

Przyłącze wodociągowe może zrobić każdy z uprawnieniami. A jak jest z gazowym? Czy musi je zakłądać Zakłąd gazowniczy? Ile to trwa. Ile kosztuje? Jakoś przeoczyłem ten szczegół, będąc przekonanym, że moze to zrobić każdy gazownik z papierami, ale straciłem pewność. Oczywiście chodzi mi o instalację od nitki do szafki domowo-ogrodzeniowej.

Co do ziemi to niestety odległość jest dwa razy dłuższa. Kierowcy mają limity kilometrów i z nimi się nie pogada w tej sprawie. Szukam dalej. Ale rzeczywiście - około 30 zł kosztuje transport ziemi jeśli jest "po drodze".

Transport do mnie (rozmawiałem z szefem firmy transportowej) dużego auta (chyba 25 ton) - 80 zł. Trochę drogo. Ale może będę miał za 50 zł od wywrotki. Mam mieć informację po niedzieli.

Jednym słowem - TA ZIEMIA OD INNYCH DROŻSZA!!! :wink:

Yares - ja sprawdziłęm. KIlka miesięcy temu chwaliłeś się ze płaciłeś 7 zł/m2 tynków (robocizna) i 2,50 za materiał. Podaj mi namiary na tynkowców.

No i najważniejsze. Elektrycy zaczełi działać, a cieśle kończą (może nawet już skończyli). Teraz czekamy na dachówkę.

I ja i firma M... nie może się doczekać. Ja na dachówkę oni na pieniądze. Bo obiecałem zapłącić kolejną ratę po tym jak przyjedzie transport :D (hehehe)

Yares - ja sprawdziłęm. KIlka miesięcy temu chwaliłeś się ze płaciłeś 7 zł/m2 tynków (robocizna) i 2,50 za materiał. Podaj mi namiary na tynkowców.

fizyk, nie bardzo wiem, gdzie to wyczytales, jedyny moj "konkretny" tekst na temat tynkow znalazlem tu:

no to ja tu widze calkiem niezly fanklub milosnikow tynku cem-wap

MaPi & Pawson:

trudno mi bedzie podac dokladne dane, dlatego, ze moja ekipa zrobila to "przy okazji" innych prac (m.in. strych, strop na poddaszu, chudziak itd), wiec nie bardzo moge powiedziec ile kosztuje material na 1 m2 i ile za robocizne

natomiast moge wiecej powiedziec na temat posadzek, bo jestem w miare na biezaco, chociaz - tak jak napisalem - wycena materialow bedzie baaardzo orientacyjna ze wzgledu na material wziety "na kreche" :wink: :D

PS. uprzedzam, ze mozna znalezc wykonawcow tanszych

OK, będzie Schiedel :D Jeszcze tylko odbędziemy konferencję z majstrem, jak to będzie z wentylacją. Różnica cenowa niewielka, ale może będzie trzeba wymurować cegłę (sporo jej majster zamówił).

Mamy też wyceny okien. Na razie najwyższe notowania ma Natura. Okienka są suuuper :D. Wiem, że ktoś ma jakieś niezbyt miłe doświadczenia z właścicielami firmy. Jeśli jest to coś, co ich może zdyskwalifikować, prosimy na priva.

W jakiej kolejnosci robicie dalsze prace? Zastanawiam się, co można jeszcze zrobić w tym roku. Chcemy wprowadzić się w przyszłym (czyli wypadałoby zrobić jak najwięcej, żeby nie było ciśnienia), a z drugiej strony wiadomo, że branża złodziejska czuwa :evil: :evil: :evil:

Jak Wy zamierzacie? W tym roku stan surowy zabity deskami czy coś więcej (oczywiscie pytanie nie do Dzielnych-Którzy-Się-W-Tym-Roku-Wprowadzają :))

Baba ja mam wyceny okien z Urzędowskiego, Gorana. Czekam na wyceny z Natury, Ferno i z firmy Cholewińska (nie znam zupełnie, ale tam sprzedają również drzwi dierre). Po niedzieli mam się spotkać z gościem od PolSkone.

MOże coś jeszcze podpowiecie. Na razie szukamy drewnianych, chociaż nie wiem, czy będzie nas na nie stać :( . Nie jest to tanie.

NAdal czekam na info w sprawie przyłącza gazu (Pawson, od razu zastrzegam się - nie o tym gazie myślę, co ty :wink: :D ). CO do wody to coś niecoś znalazłem.

Teraz edukuję się o obróbkach blacharskich. Myślę że mnie nie zagnął jak tę blachę. :D :wink:

Drugie pytanie Baby mnie nie dotyczyło. Jestem z tych DKSwTRW.

Idkam - dostałem ofertę na ten nowy piecyk 222. Biorę!

Baba ja mam wyceny okien z Urzędowskiego, Gorana. Czekam na wyceny z Natury, Ferno i z firmy Cholewińska (nie znam zupełnie, ale tam sprzedają również drzwi dierre). Po niedzieli mam się spotkać z gościem od PolSkone.

MOże coś jeszcze podpowiecie. Na razie szukamy drewnianych, chociaż nie wiem, czy będzie nas na nie stać :( . Nie jest to tanie.

NAdal czekam na info w sprawie przyłącza gazu (Pawson, od razu zastrzegam się - nie o tym gazie myślę, co ty :wink: :D ). CO do wody to coś niecoś znalazłem.

Teraz edukuję się o obróbkach blacharskich. Myślę że mnie nie zagnął jak tę blachę. :D :wink:

Drugie pytanie Baby mnie nie dotyczyło. Jestem z tych DKSwTRW.

Idkam - dostałem ofertę na ten nowy piecyk 222. Biorę!

Ja też mam Urzędowskiego i Gorana (tego ostatniego będę miała jeszcze w 2 wersjach ;)) Na wszelki wypadek wyceniamy też PCV, ale tak jakoś bez przekonania :-? . Chyba, że właśnie argument cenowy okaże sie nie do odrzucenia. Na razie na wszelki wypadek wyceniamy PCV w kolorze i pięciokomorowe, no i wcale tak mega tanio nie wychodzą. Oczywiscie wiem, że nie-kolorowe trzykomorowe to już zupełnie insza inszość...

NAdal czekam na info w sprawie przyłącza gazu

Fizyk, wysyłam Ci namiary na priva. Powołaj się na mnie, to mój kolega pracujący w zakładzie gazowniczym.

Pozdrawiam

Oj, to ja tez poproszę :D

MaPi - gratuluję :) Co do wielkości domu to już kilka osób się wypowiadało, że dokąd ścian nie postawicie to same fundamenty to wyglądają tak jakoś niezbyt przestronnie :)

Ma ktoś może pożyczyć licznik 3fazowy na jakieś 2 miesiące? Muszę się narazie podłączyć do sąsiada a ten nie chce pójść na ryczałt tylko koniecznie licznik ...

baba: my tez stan surowy zabity deskami ... ja dodatkowo nie wiem czy wylewac chudziak w tym roku czy w przyszlym na wiosne ...

2. po co ci wyceny okien w tym roku ??

FIzyk: poprosze na priv szczegoly nt piecyka

Wyceny okien potrzebne mi są na okoliczność, gdybym jednak zdecydowała się na zamknięcie domu, założenie monitoringu i kontynuację prac w jesieni. Cały czas bijemy się z myślami...