Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

, sąsiadowi "w budowie" przewróciło ścianę

Chodzi Ci o ten dom, w którym sciana szczytowa wpadła do srodka?

Zastanawiam się, co z jego stropem :o

Martwiłabym się, gdyby to był mój dom.

U nas zdemolowało roślinnność :moje ulubione wielkie drzewo leży od niedzieli korzeniami do góry, tak je wichura rzuciła w polu :(

Przykro patrzyc na te podtopione domy z Minkowicach. U nas tylko pies zadowolony - wreszcie sobie popływał na spacerze :roll:

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was orientuje się w kosztach wybicia studni i może ma sprawdzonych fachowców :o

Pozdrawiam

U mnie firma Geowod - studnia jest OK. Trzy lata temu kosztowała ok. 4 tys., ale jest baaardzo głęboka . Nie pamiętam już ceny za metr - trzeba sprawdzić, jak to wygląda teraz.

Witajcie,

u nas .... dużo wody, sąsiedzi do dziś mają strach w oczach ... podobno przez Jarzębinową przeszedł "tajfun" :wink: , sąsiadowi "w budowie" przewróciło ścianę ... :o ..., połamało drzewa

Ooooo, nowa strona, u Was też się poprzednia poszerzyła ... ??? Dlaczego ???

:oops: już się zwęziła ... choroba, za duży staw wyszedł i się nie zmieścił na szerokość strony :wink:

A pro po szerokości strony - to zależy ona własnie od szerokości wklejonych fotek.

Jeśli chodzi o okna od strony południowej - są one szczególnie narażone na słońce. Słyszałem o przypadkach, że z drewnianych szybciej z tej strony odchodzi lakier, potrafią się wypaczać itd. A ponieważ ja mam większość okien na tę stronę - więc chyba poprzestanę na PVC. Chociaż Ella prawie mnie ptrzekonała do drewna. Dzięki temu zapoznałem się z ofertami z:

Drewno:

Sokółka (Pani twierdziła że nie da się nic wynegocjować, ale 15% rabatu dała), Gorana, Urzędowski (znajomi odradzają), Cholewińska (drogie okna ale obsługa na bardzo wysokim poziomie), Pagum, Ferno,

Czekam na Polskone.

PVC (4 lub5 komorowe):

Goran (4 i 5), JurAnd (profil Aura 4-kom), Ekoplast (profil Spectus), Stolplast - Oknostyl (Deceuninck-Zendow 5-kom), Darmex (profil 5-kom Contour).

Czekam na wycenę jeszcze z dwóch firm. Sam już nie wiem :(

U mnie prace ruszyły dzisiaj z kopyta. Jeszcze tylu ekip nie widziałem na raz na jednej budowie, a mianowicie:

- elektryk ciągnie dalej kabelki,

- chłopaki od wody - kopią i ciągną przewód wodny,

- murarze - robią schody,

- cieśle - zaczynają kłaść dachówkę

Do środy mam mieć elektrykę. W przyszłą sobotę wchodzą tynkarze (10 zł/m2) - tynki cementowo-wapienne z agregatu. Wiem że można znaleźć za 9 zł ale trudno dopasować termin. A tak mam poleconą osobę, która rozsunęła inne terminy i zrobi u mnie. Myślę, że za 2 tygodnie będzie można jego prace podziwiać (mam nadzieję) :wink: .

W przyszłą sobotę wchodzą tynkarze (10 zł/m2) - tynki cementowo-wapienne z agregatu. Wiem że można znaleźć za 9 zł ale trudno dopasować termin. A tak mam poleconą osobę, która rozsunęła inne terminy i zrobi u mnie. Myślę, że za 2 tygodnie będzie można jego prace podziwiać (mam nadzieję) :wink: .

Fizyczku - jakoś zapomniałam, że szukasz tych tynkarzy :oops: .

Moi zrobili tynki po 8 zł/ m2, ale ręcznie, nie z agregatu (wyszło znakomicie).

W razie czego, gdybyś miał ochotę jeszcze z nimi pogadać, to daj znać.

Witam po dłuzszej przerwie

Wreszcie jestem w kraju.

Fizyk ja też sie orientuje na okna PCV.

Dostałem wycenę na okna z firmy Oknodom i MS (ale ostatnio Evevet MS-a nie poleca).

Oknodom (ul. Łeczyńska 1) oferuje okna Salamander 3D, profil 5 komorowy, grubość 76 mm. Przez internet (email) dostałem 20% rabatu, może jak się stawię osobiscie to dostanę coś więcej. Za wszystkie okna do mojego domu 14 szt. (w tym 3 drzwi balkonowe) mam zapłacić 11,5 tys.zł wraz z montażem.

Pozdrawiam

Wiesiek

A pro po szerokości strony - to zależy ona własnie od szerokości wklejonych fotek.

Jeśli chodzi o okna od strony południowej - są one szczególnie narażone na słońce. Słyszałem o przypadkach, że z drewnianych szybciej z tej strony odchodzi lakier, potrafią się wypaczać itd. A ponieważ ja mam większość okien na tę stronę - więc chyba poprzestanę na PVC. Chociaż Ella prawie mnie ptrzekonała do drewna. Dzięki temu zapoznałem się z ofertami z:

Drewno:

Sokółka (Pani twierdziła że nie da się nic wynegocjować, ale 15% rabatu dała), Gorana, Urzędowski (znajomi odradzają), Cholewińska (drogie okna ale obsługa na bardzo wysokim poziomie), Pagum, Ferno,

Czekam na Polskone.

PVC (4 lub5 komorowe):

Goran (4 i 5), JurAnd (profil Aura 4-kom), Ekoplast (profil Spectus), Stolplast - Oknostyl (Deceuninck-Zendow 5-kom), Darmex (profil 5-kom Contour).

Czekam na wycenę jeszcze z dwóch firm. Sam już nie wiem :(

Grześ,

popytaj w Stolmako

M

Witam !!!

Fizyku -jak rozmawialiśmy u mnie na działce to zapomniałem ci powiedzieć że ja mam okna Deceuninck w swoim mieszkaniu . Cenię je naprawdę bardzo wysoko za jakość wykonania i super okucia które pracują jak "po maśle " .Naprawdę super okna .

pozdro D.RZ

DArek - a jakiej masz firmy te okna - też z Oknostylu??

Idkam - a gdzie jest ta firma???

witam wszystkich budujących,

u nas wykończeniówka, budowlana, finansowa i czasami nerwowa.

Co do okien, to mamy Salamandra, zamawianego w OknoDom na Łęczyńskiej 1, obustronnie złoty dąb, działają bez zarzutu, montaż był fachowy i ekspresowy.

Szukam natomiast na tę chwilę dobrej ekipy do tynku zewnętrznego - pomożecie?

pzdr Tomek