Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u nas architekt zebrał 2500 PLN brutto- w tym:

-zmiany w projekcie domu (zamiana pomieszczeń, instalacji, kosmetyka)

-projekt wszystkich przyłaczy i oczyszczalni ścieków

-kompletna dokumentacja do pozwolenia na budowę

-w tej cenie również "latanie "po instytucjach budowlanych - (ZUD, gmina,starostwo,lubzel, gazownia, wodociągi) -około 500PLN.

-dodatkowo płatne mapki, zwrot za faktury,robota geodety.

Sam architekt srednio wart polecenia- (robił adaptację również dla MaPi)trochę się ociągał, doradził niewiele a poza tym podobno nie załatwia spraw w urzędach lubelskich - tylko gminy poboczne - najlepiej świdnik. w razie ostateczności mam do niego kontakt.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

u nas architekt zebrał 2500 PLN brutto- w tym:

-zmiany w projekcie domu (zamiana pomieszczeń, instalacji, kosmetyka)

-projekt wszystkich przyłaczy i oczyszczalni ścieków

-kompletna dokumentacja do pozwolenia na budowę

-w tej cenie również "latanie "po instytucjach budowlanych - (ZUD, gmina,starostwo,lubzel, gazownia, wodociągi) -około 500PLN.

-dodatkowo płatne mapki, zwrot za faktury,robota geodety.

Sam architekt srednio wart polecenia- (robił adaptację również dla MaPi)trochę się ociągał, doradził niewiele a poza tym podobno nie załatwia spraw w urzędach lubelskich - tylko gminy poboczne - najlepiej świdnik. w razie ostateczności mam do niego kontakt.

Wybraliśmy sobie projekt z archonu. Na ich stronie polecaja dwie pracownie. Obie odwiedzimy i zobaczymy. Ten domek ( http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&all=1&sid=m410794850837b ) jest z Porotherm 25 cm a my wolimy zwykły pustak. W zasadzie chcemy zmianę materiałów, reszta tak jak jest.

Witam !!!

Nie ma sprawy ,jednak dam ci dopiero we czwartek jak gość się "sprawi" . OK ??? O 8.00 ma zaczynać ,jak tylko skończy i murarze powiedzą ze dobrze zrobił od razu daje telefon :lol:

pozdro D.RZ

Wtedy niech od razu goni do mnie, będzie miał niedaleko :D

Witam !!!

To gdzie ma biec -w którą stronę :lol: :lol: :lol:-mogę go wysłac -serio .

Witam !!!

Nie ma sprawy ,jednak dam ci dopiero we czwartek jak gość się "sprawi" . OK ??? O 8.00 ma zaczynać ,jak tylko skończy i murarze powiedzą ze dobrze zrobił od razu daje telefon :lol:

pozdro D.RZ

Wtedy niech od razu goni do mnie, będzie miał niedaleko :D

Witam !!!

To gdzie ma biec -w którą stronę :lol: :lol: :lol:-mogę go wysłac -serio .

Ja też nie zartuję, boczna Al.Kraśnickich,Raszyńska, Lazurowa, Krwawicza 79, wyślij mi swój nr telefonu, zadzwonię we czwartek powiesz czy jest oK, jak tak to go biorę.

Witam wszytskich

Co do tego ubijania piachu to trzeba zwrócić uwagę na sprzęt jakim gość ubija, są dwa typy, skoczek o którym wszyscy tu mówią gdzie teoretycznie zagęszcza 70 cm ziemi w dół ale jego mała noga może zapadać się w piachu (nie wiem bo nie sprawdzałem osobiście) a drugie urządzenie to żaba zagęszcza 30 cm i ma dużą łapę i super sobie radzi na piachu, więc trzeba się zastanowić którą użyć bo jak więcej nasypane to żaba może nie dać rady zagęścić chyba, że w trakcje zasypywania lata i ubija cieńsze warstwy.

:D

Najlepiej ubija jednak czas i budowlańcy którzy biegają po budowie dźwigając różne ciężkie rzeczy. Pyzatym jak się zaleje chudziaka przed postawieniem ścian to trzeba się liczyć z jego zabryzganiem zaprawą chyba, że brygada tego pilnuje i sprząta po robocie to samo dotyczy stropu, ale tego nie można zostawić na później :lol:

pozdro dla wszystkich w klubie, budowa w krasniku. My dopiero zaczynamy ... podmurowka juz prawie zrobiona i tyle w tym roku

Cześć siwy, u nas też niewiele. Narazie stan zero, przez jakieś jeszcze 2 tygodnie. Napisz co będziesz budował.

BORF - jak pisał stmara mieliśmy tego samego projektanta. I właściwie nie wiem czy jest taki bardzo godny polecenia :-? ? Fakt, że załatwia wszystkie sprawy w urzędach, więc nie musisz sie praktycznie o nic martwić i za niczym biegać. Jeśli będziesz chciał to mogę podać ci numer telefonu, ale Elizówka podlega chyba pod Lublin i raczej nie będzie chciał się użerać z lubelskimi urzędnikami :wink: .

A czy ktoś z was wie, czy dużo jest zachodu ze zmianą pozwolenia na budowę, tak sobie pomyslałam, że zamiast jednego okna wstawiłabym drzwi balkonowe.

Pawson, ja też nie rozumiałem i obdzwoniłem te wszystkie namiary, i co się okazało

że ta duża wywrotka piachu za 230,250 ( podsypkowy - czyli gorszy) ma 20 ton, a ten za 450 ma 30 ton i jest tym lepszym do murowania.Czyli na jedno wychodzi.

Ja dzisiaj zamówiłem 3 wywroty( podsypkowego, 360PLN za 30 ton), jedna się zaryła przed moją działką :evil: ( a myślałem że tam to niemożliwe), druga czeka na wjazd. Zaraz gonię sprawdzić co z tego wynikło, miał przyjechać szef i radzić co dalej.

Robota stanęła, bo zero niezasypane, ale zaraz ruszy z kopyta :wink: .

Pozdrawiam

Dzieki Mariucha ... juz sie balem ze STRASZNIE PRZEPŁACAM :):)

BORF: swojej projektantki nie polecam zdecydowanie .... wiec ci nie pomoge.

Przemysl dobrze do adaptacji otwory i ksztalty zewnetrzne bo tak naprawde tylko to warto adaptowac... czy srodek domu masz zgodny z projektem to nikt ci raczej nie sprawdzi... Ja placilem ponad 3 tys bo dorabialem piwnice.

Uczulam na projekt wjazdu za 500 PLN - nie zawsze trzeba go robic - tylko gdy droga jest gminna i ma juz docelowy ksztalt. Mi probowali kazac go zrobic tez... ale moja droga to tez troche zwiru i troche ziemi zarosniete chwasciorami wiec do czego mialem sie nawiazywac projektem?? musialem troche pobiegac po UM i okazalo sie ze rzeczywiscie w moim przypadku robienie jest bez sensu i nie trzeba ... oczywiscie gdybym nie pobiegal to 500 PLN poszloby w bloto ...

ALL: Ponawiam prosbe o namiary na okna i namiary na gosci od CO hydrauliki i tych rzeczy... oczywiscie dobrych :)

U mnie koniec prac murarskich na razie ... sa kominy i szczyty. teraz wchodzi gosc od dachu klasc folie i w koncu nie bedzie (moze) padalo na glowe w srodku ...

Piach tez biore z firmy HANDRYSZ :):):) - i pomyslec ze my z idkamem i mariucha nie zgadalismy sie ze bierzemy z jednego miejsca :):):)

BORF - jak pisał stmara mieliśmy tego samego projektanta. I właściwie nie wiem czy jest taki bardzo godny polecenia :-? ? Fakt, że załatwia wszystkie sprawy w urzędach, więc nie musisz sie praktycznie o nic martwić i za niczym biegać. Jeśli będziesz chciał to mogę podać ci numer telefonu, ale Elizówka podlega chyba pod Lublin i raczej nie będzie chciał się użerać z lubelskimi urzędnikami :wink: .

Ja w zasadzie moge biegac po urzędach bo moja codzienna praca to kontakt z urzednikami, wiec sie tego nie boje.

BORF: swojej projektantki nie polecam zdecydowanie .... wiec ci nie pomoge. Przemysl dobrze do adaptacji otwory i ksztalty zewnetrzne bo tak naprawde tylko to warto adaptowac... czy srodek domu masz zgodny z projektem to nikt ci raczej nie sprawdzi... Ja placilem ponad 3 tys bo dorabialem piwnice.Uczulam na projekt wjazdu za 500 PLN - nie zawsze trzeba go robic - tylko gdy droga jest gminna i ma juz docelowy ksztalt. Mi probowali kazac go zrobic tez... ale moja droga to tez troche zwiru i troche ziemi zarosniete chwasciorami wiec do czego mialem sie nawiazywac projektem?? musialem troche pobiegac po UM i okazalo sie ze rzeczywiscie w moim przypadku robienie jest bez sensu i nie trzeba ... oczywiscie gdybym nie pobiegal to 500 PLN poszloby w bloto ...

U mnie droga jest wydzielona z mojej działki, wiec 500 do przodu. Odwiedze architektów polecanych przez archon, teraz wiem, czego moge oczekiwać.

Witam witam.

Borf - osobiście proponuję porozglądać się za pracownikiem Twojej gminy. ZAwsze jest ktoś taki, kto dorabia na wykonywaniu adaptacji. Ja tak zrobiłem. Co prawda trwało to 3 miesiące, ale nie miałem żadnych problemów z uzyskaniem pozwolenia w terminie 30 dni od złożenia dokumentów. Poszukaj, popytaj.

Jeśli chodzi p projekt zjazdu, to wystarczy z gminy otrzymać świstek, że wyjazd jest uzgodniony z zarządcą drogi (w tym przypadku gmina - u mnie tak było). Wtedy zbędny jest projekt. W moim przypadku dyskusja z pracownikiem starowstwa trwała tylko 5 minut. Dotyczyła gramatyki języka polskiego a dokładnie : do czego służą przecinki i akapity. I po tych pięciu minutach przyznał mi rację. Ustalilismy, że projekt zjazdu byłby wymagany, gdybym chciał zmieniać wjazd na działeczkę.

Dwa słowa o operacie wyłączenia gruntów. Zanim zlecicie zrobienie czegoś takiego, sprawdźcie, czy jest taka potrzeba. Ja wyrzuciłem 300 zł w błoto, bo u mnie teren był już wyłączony z uzytkowania rolnego. Ale nic to, człowiek uczy się na błędach.

Operat wyłaczenia gruntów spod działalności rolnej składa się równocześnie z wnioskiem o pozwolenie na budowę. Zawsze będzie wcześniej rozpatrzony i wydana będzie decyzja, którą dołącza się do dokumentów. Trzeba pochodzić między piętrami i pokojami.

A teraz kwestia okien!!!!!

HANDLOWCOM ODBIŁO!!!!! NIE CHCĄ ZARABIAĆ PIENIĘDZY!!!!! :o :o

W tamtym tygodniu złożyłem dwa zapytania o wycenę okien. Interesował mnie profil Rehau, Aluplast (w firmie KOLOR) oraz kilka ofert z innego miejsca (facet spod Tomaszowa - Doliński Krzysztof). Pan Krzysztof obiecał mi ofertę przedstawić w ubiegły czwartek. Po moim telefonie czwartkowym przełożył termin na piątek - a po piątkowym telefonie na sobotę. Dziś jest środa - a oferty jeszcze nie dostałem!!!!!!!! :evil: :o

Po prostu szok!!!!!!!!! :o

Natomiast pracownik firmy KOLOR (ul. Fabryczna), przedstawiciel firmy Rehau - nawet nie posiada okien na stanie, żeby je pokazać. Ale nic to. W sobotę umówiłem się,że dostanę ofertę we wtorek (wczoraj) na profile Rehau i Aluplast. Zgodnie z umową zadzwoniłem do Pana wczoraj, czy jest gotowa oferta. Otrzymałem potwierdzenie - że jest. Pan mnie zaprosił do siebie. Przyjechałem po pracy i .....

.... otrzymałem dwie kartki z wyceną podstawowych okien (białych z Aluplastu), a pod spodem zapis długopisem pt - jak obliczyć sobie cenę okien!!! :o . Że za okleinę jednostronną dodać tyle, dwustronną - tyle, za metr kwadratowy szyby P4 - tyle ... itd. No i oczywiście (niestety) - tylko na aluplast. Zapytałem Pana, czy to jest TA oferta? Odpowiedział, że tak.

Więc ja zapytałem przede wszystkim o Rehau - bo o to głównie mi chodziło. Był zdziwiony (dopiero potem zobaczył na swoich zapiskach, że miał napisane + Aluplast, a nie tylko Aluplast). Powiedziałem człowiekowi, że to nie jest oferta tylko świstek papieru oraz że ma czas do dzisiaj do 12 tej godziny, żeby przedstawić mi telefonicznie ofertę na sprzedaż okien. W innym przypadku pożegnamy się bez żalu 8) .

Palnuję zadzwonić do właściciela firmy i podziękować za profesjonalną obsługę. Nie po to biegałem po deszczu w sobotę, żebym teraz tracił nerwy przez czyjąś niekompetencję.

Powiem szczerze, pierwszy raz spotkałem się z czymś takim przy ofercie okiennej. Dotychczas każda z firm starała się mnie jakoś zachęcić. A tu ... niespodzianka.

Dzisiaj skoczę jeszcze do Salamandra - jak się wyrobię. Okna zamówię prawdopodobnie we wtorek.

Pawson - namiary na godne polecenia okna prześlę Ci już jak skompletuję materiał dowodowy :wink:

Jeśli chodzi o wyłączenie z użytkowania rolnieczego, czy jakoś tak to należy też sprawdzić jaka jest klasa ziemi. U nas była IV i V i nie musieliśmy tego robić. I zaoszczędzone kilkaset złotych. :D

O tym właśnie pisałem. Może też być już wyłączona z produkcji rolnej. 350 zł w kieszeni (tyle chyba mnie kosztowało).

Jak będę miał oferty to się pochwalę.

Ciekawe, czy firma KOLOR się odezwie? :wink: