Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe, czy firma KOLOR się odezwie? :wink:

Ryzyk-fizyk!!!

A tak ostrzegałam przed tą firmą :evil:

Kłamia, kręcą, mataczą. Terminy dostawy drzwi podawali wiele razy - nasza ekipa przyjeżdżała do montażu na darmo. Tygodnie mijały, nikt przy Fabrycznej nie poczuwał się do winy.

A jak już dostarczyli te drzwi, to z wielką plamą pod lakierem :evil:

Teraz uwaga: facet wiedział, że drzwi zamówiliśmy na próbę i jeżeli będziemy zadowoleni, to kupimy u nich okna do całego domu oraz drzwi wewnętrzne i zewnętrzne. Dla firmy Kolor nie był to wystarczajacy powód, żeby nas poważnie traktować:roll:

Dowóz drzwi miał akcenty tragikomiczne: kierowca zabłądził, a nie chciał korzystać z prywatnej komórki, żeby sobie nie nabijać rachunku. Za posrednictwem biura przy Fabrycznej musiałam dyktować, jak ma jechać, tj ja dzwoniłam na Fabryczną, a koleś miał przekazać. Koleś zapomniał powiedzieć, że sam nie prowadzi samochodu, więc nie rozumie co do niego mówią. Z Lublina do Świdnika drzwi jechały 3 godziny.

Chcesz zostać na zimę bez okien - zamawiaj w Kolorze przty Fabrycznej! :evil:

Mita - nie czytałem Twego postu o firmie KOLOR, ale ja nie pozwalam się wodzić za nos. Stwierdziłem, że nie będzie mnie koleś ignorował i udowodniłem mu, ze jestem w stanie zaszkodzić. Oczywiści (chyba czytałaś któregoś z moich powyższych postó n/t firmy KOLOR). W skrócie facet dostał opeer za to, że przygotował mi mało profesjonalną ofertę. To tak w skrócie - szczegóły na tej lub poprzedniej stronie (zapraszam). Facet (Robak nazwisko) miał mi przesłać ofertę do godz. 12 tej. Nie wyrobił się, ale nawet nie zadzwonił. POstanowiłem narobić mu trochę brudu. Będąc na ul. Gospodarczej (okna VEKA) i Łęczyńskiej (znalazałem Salamandra), myślę jestem blisko, zadzwonię. I zadzwoniłem. I znów ochrzaniłem gościa, że mi nie przygotował oferty. Że jest ignorant i ciekawe co na to jego szef. Poprosiłem o numer kom. do szefa. Otóż szefa nie ma (złamał nogę) a pracownik nie zna numeru. Więc zapytałem, czy przygotował ofertę, bo ja mogę być za chwilę. Owszem przygotował... ale ... bez jednego trójkątnego okna. Wziąłem, zwróciłem mu uwagę, że ja nie pozwalam się ognorować itd. Gościu prawie łamał się wpół jak ze mną rozmawiał. Oczywiście dostał też porcję opeeru. ALe niezależnie od wszystkiego chciałem poznać ofertę na okna Rechau.

Jednak po Twym poscie - obawiam się , że nie będzie ona zupełnie konkurencyjna.

:wink:

Witam !!!

U mnie taki stan nastał :lol: .Jutro ubijanie i zalewanie chudym betonem .

pozdro D.RZ

Darku, piękny stan u mnie podobny z tym że już naokoło mam trochę scian :D

Ciekawy jestem ile Ci poszło piachu by zasypać te dziury i ile czasu koparka wrzucała to do srodka. Chciałem porównać sprawnośc mojego operatora, bo u mnie wsypywał 120 ton przez 7 godzin, wydaje mi się że ciut za długo, ale mogę sie mylić. A jak to było u innych??

Z tą stopą to jeszcze jutro uzgodnię sprawę z majstrem, kierownik zasugerował mi rozwiązanie o którym pisał Kubuś Budowniczy, czyli ubijanie stopą majstra :lol: :lol: :wink:

Pozdrówka

Ciekawe, czy firma KOLOR się odezwie? :wink:

Ryzyk-fizyk!!!

A tak ostrzegałam przed tą firmą :evil:

Kłamia, kręcą, mataczą. Terminy dostawy drzwi podawali wiele razy - nasza ekipa przyjeżdżała do montażu na darmo. Tygodnie mijały, nikt przy Fabrycznej nie poczuwał się do winy.

A jak już dostarczyli te drzwi, to z wielką plamą pod lakierem :evil:

Teraz uwaga: facet wiedział, że drzwi zamówiliśmy na próbę i jeżeli będziemy zadowoleni, to kupimy u nich okna do całego domu oraz drzwi wewnętrzne i zewnętrzne. Dla firmy Kolor nie był to wystarczajacy powód, żeby nas poważnie traktować:roll:

Dowóz drzwi miał akcenty tragikomiczne: kierowca zabłądził, a nie chciał korzystać z prywatnej komórki, żeby sobie nie nabijać rachunku. Za posrednictwem biura przy Fabrycznej musiałam dyktować, jak ma jechać, tj ja dzwoniłam na Fabryczną, a koleś miał przekazać. Koleś zapomniał powiedzieć, że sam nie prowadzi samochodu, więc nie rozumie co do niego mówią. Z Lublina do Świdnika drzwi jechały 3 godziny.

Chcesz zostać na zimę bez okien - zamawiaj w Kolorze przty Fabrycznej! :evil:

Mita - nie czytałem Twego postu o firmie KOLOR, ale ja nie pozwalam się wodzić za nos. Stwierdziłem, że nie będzie mnie koleś ignorował i udowodniłem mu, ze jestem w stanie zaszkodzić. Oczywiści (chyba czytałaś któregoś z moich powyższych postó n/t firmy KOLOR). W skrócie facet dostał opeer za to, że przygotował mi mało profesjonalną ofertę. To tak w skrócie - szczegóły na tej lub poprzedniej stronie (zapraszam). Facet (Robak nazwisko) miał mi przesłać ofertę do godz. 12 tej. Nie wyrobił się, ale nawet nie zadzwonił. POstanowiłem narobić mu trochę brudu. Będąc na ul. Gospodarczej (okna VEKA) i Łęczyńskiej (znalazałem Salamandra), myślę jestem blisko, zadzwonię. I zadzwoniłem. I znów ochrzaniłem gościa, że mi nie przygotował oferty. Że jest ignorant i ciekawe co na to jego szef. Poprosiłem o numer kom. do szefa. Otóż szefa nie ma (złamał nogę) a pracownik nie zna numeru. Więc zapytałem, czy przygotował ofertę, bo ja mogę być za chwilę. Owszem przygotował... ale ... bez jednego trójkątnego okna. Wziąłem, zwróciłem mu uwagę, że ja nie pozwalam się ognorować itd. Gościu prawie łamał się wpół jak ze mną rozmawiał. Oczywiście dostał też porcję opeeru. ALe niezależnie od wszystkiego chciałem poznać ofertę na okna Rechau.

Jednak po Twym poscie - obawiam się , że nie będzie ona zupełnie konkurencyjna.

:wink:

Czy firma KOLOR to jakaś pralnia mafijna?? :o :o :o

Jeśli nie, to chyba utrzymują się z datków, bo raczej nie z biznesu

Fizyk - ja też kiedys lubiłam ganiać niekompetentnych, po jakimś setnym razie mi przeszło ;)

ALL: Ponawiam prosbe o namiary na okna i namiary na gosci od CO hydrauliki i tych rzeczy... oczywiscie dobrych :)

Pawson, w przyszłym tygodniu jestem umówiony z hydraulikiem, zapytam go o moce przerobowe i wyślę wtedy namiary

Pozdrawiam

Na chwilę obecną dysponuję wycenami okien PVC:

system - firma

Prestiż + S7000 (Goran) - 4 i 5 komor.

Aura - Jur-And (4 kom)

Deceuninck (Zendow) - Stolplast

Contour - Darmex

Spectus - Ekoplast

Jutro będę miał pełną ofertę na Rechau (KOLOR :wink: ) oraz VEKA i Salamander. Wtedy podejmę wraz z fizulą męską decyzję.

Z okien drzewnianych :wink: :

Goran, Urzędowski, Sokółka, Ferno, Cholewińska, Pagum

Sporo tego. Może coś ominąłem ? Gdzie jeszcze warto zahaczyć o okna PVC??? Drewno - odpada.

A czy ktoś z was wie, czy dużo jest zachodu ze zmianą pozwolenia na budowę, tak sobie pomyslałam, że zamiast jednego okna wstawiłabym drzwi balkonowe.

Ze zmianą pozwolenia pewnie jest trochę zachodu ( i tracisz czas), tylko pytanie po co to robić przy tej zamianie. Pogadaj z Waszym kierownikiem, myślę że spokojnie wyrazi na to zgodę.

Pozdrawiam

I zapomniałem o najważniejszym - mam już prawie skończoną południową część dachu oraz zaczętą północną!!! Tu będzie troche zabawy, bo są 4 okna dachowe, wyłaz, lukarna oraz komin. Ale liczę że do czwartku zapomnę o dachu :wink:

A druga wiadmość dnia - firma M. zrobiła po sobie porządek na działce (oczywiście po mojej interwencji). Zastosowałęm taki mały niewinny szantażyk. Kazał poinformować gościa, któy zarządza murarzami, że planuję zaprosić prezesa firmy M do mnie na budowę (facet nie lubi bałaganu na placu). Podziałało. W ciągu kilku godzin zrobili porządek. Jeszcze pytali się mnie, czy już jestem zadowolony, czy jeszcze gdzieś jest coś co mi nie odpowiada :o . Po prostu szok!!!

Baba - ja nie zwracam uwagi już dawno na brak wiedzy. Ja się na gościa wkurzyłem, bo mnie zignorował. Tego nie toleruję!! Ja jestem człowiekiem i wiem, że Nobody is perfect, ale olewania- nie znoszę!!! :evil:

A czy ktoś z was wie, czy dużo jest zachodu ze zmianą pozwolenia na budowę, tak sobie pomyslałam, że zamiast jednego okna wstawiłabym drzwi balkonowe.

Ze zmianą pozwolenia pewnie jest trochę zachodu ( i tracisz czas), tylko pytanie po co to robić przy tej zamianie. Pogadaj z Waszym kierownikiem, myślę że spokojnie wyrazi na to zgodę.

Pozdrawiam

Albo projektant!

Witam !!!

pozdro D.RZ

Ciekawy jestem ile Ci poszło piachu by zasypać te dziury i ile czasu koparka wrzucała to do srodka. Chciałem porównać sprawnośc mojego operatora, bo u mnie wsypywał 120 ton przez 7 godzin, wydaje mi się że ciut za długo, ale mogę sie mylić. A jak to było u innych??

Z tą stopą to jeszcze jutro uzgodnię sprawę z majstrem, kierownik zasugerował mi rozwiązanie o którym pisał Kubuś Budowniczy, czyli ubijanie stopą majstra :lol: :lol: :wink:

Pozdrówka

Witam !!!

Poszło mi około 50 ton piasku . Piszesz że koparka wsypywała to przez 7 godzin ??????????????????????? No cóż mi to wsypało dwóch ludzi (jeden ładował na taczkę a drugi wjeżdżał do środka po deskach i wysypywał ) i zajęło im to też około 6-7 godzin .

I zapomniałem o najważniejszym - mam już prawie skończoną południową część dachu oraz zaczętą północną!!! Tu będzie troche zabawy, bo są 4 okna dachowe, wyłaz, lukarna oraz komin. Ale liczę że do czwartku zapomnę o dachu :wink:

A druga wiadmość dnia - firma M. zrobiła po sobie porządek na działce (oczywiście po mojej interwencji). Zastosowałęm taki mały niewinny szantażyk. Kazał poinformować gościa, któy zarządza murarzami, że planuję zaprosić prezesa firmy M do mnie na budowę (facet nie lubi bałaganu na placu). Podziałało. W ciągu kilku godzin zrobili porządek. Jeszcze pytali się mnie, czy już jestem zadowolony, czy jeszcze gdzieś jest coś co mi nie odpowiada :o . Po prostu szok!!!

Baba - ja nie zwracam uwagi już dawno na brak wiedzy. Ja się na gościa wkurzyłem, bo mnie zignorował. Tego nie toleruję!! Ja jestem człowiekiem i wiem, że Nobody is perfect, ale olewania- nie znoszę!!! :evil:

Ja też nie znoszę. Tylko mówię, że już mi się nie chce Twoją techniką. Od razu do szefa :evil:

Witam !!!

pozdro D.RZ

Pozdrówka

Witam !!!

Poszło mi około 50 ton piasku . Piszesz że koparka wsypywała to przez 7 godzin ??????????????????????? No cóż mi to wsypało dwóch ludzi (jeden ładował na taczkę a drugi wjeżdżał do środka po deskach i wysypywał ) i zajęło im to też około 6-7 godzin .

Do Borfa - Pytasz co to za okolica -Dąbrowica :lol: :lol: :lol:

Do Fizyka -W następnej fotce uwzględnię twój domek :lol:

pozdro D.RZ

Trzymam za słowo. Wpadnij i zerknij na moją chałupkę!

Namiary wyślę jutro, a zresztą facet nazywa się:

Tomasz Mosek. nr 601 270 714. Ma wszelkie uprawnienia. Ja tylko pojechałem do ZG podpisać umowę. Można powiedzieć, że namiar ode mnie. Za moje przyłącza gazowe i wodne (ze skrzynkami, wodomierzami, licznikami, studzienkami i papierami) zapłacę 3 130 zł + 500 geodeta (2x250). Część kosztów refunduje ZG (podobnie jak Lubzel - odkupuje przyłącze)

http://www.kurierlubelski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=17932&mode=thread&order=0&thold=0

Czytaliście?

Do Borfa - Pytasz co to za okolica -Dąbrowica - na ziemi piękne pola a na niebie nad moją działką lata takie żelastwo .........,zdjęcia zrobiłem na mojej działce

Mam nadzieje ze nie hałasują :(

Borf - a co będziemy innym żałować!! Czytajcie:

PRAWO

Sejm uprościł procedury budowlane

Remont domu bez zmian w pozwoleniu na budowę, a tylko na zgłoszenie, a za to przyłączenie mediów bez zgłoszenia? Całkiem możliwe, bo przepisy w tym zakresie upraszcza nowelizacja prawa budowlanego. Sejm zakończył nad nią prace, teraz musi ją już tylko podpisać prezydent.

Zmiany mają sprzyjać ożywieniu rynku budowlanego i jeśli wejdą w życie, inwestor skorzysta. Gdy na przykład zmieni elewację budynku lub kąt nachylenia dachu, nie będzie już musiał starać się o modyfikację pozwolenia na budowę. Remont budynków oraz innych obiektów budowlanych będzie wymagał tylko zgłoszenia zamiaru jego wykonania. W tej chwili pozwolenie jest niezbędne przy remoncie elementów konstrukcyjnych, m.in. dachu, ścian nośnych, stropu.

Jeszcze większe uproszczenia dotyczą mediów. Przyłącza energii, wody, kanalizacji, gazu, ciepła i telefonu będzie można zrobić na dwa różne sposoby: zgłosić zamiar ich wykonania staroście albo wybudować na podstawie ustaleń poczynionych z dostawcami mediów. W obu wypadkach inwestor musi mieć plan sytuacyjny przyłączy.

Nowelizacja skraca katalog tzw. istotnych odstępstw od projektu budowlanego o zmiany elewacji, geometrii dachu, elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego (m.in. wen-tylacji). Co to oznacza w praktyce? Gdy inwestor na przykład zmieni elewację budynku lub kąt nachylenia dachu, nie będzie musiał modyfikować pozwolenia na budowę. Z tym, że przepisy obarczą autora projektu budowlanego odpowiedzialnością za wprowadzone odstępstwa, bo to on będzie kwalifikował charakter zamierzonej zmiany. Musi też zamieścić informację w projekcie budowlanym o odstępstwie poprzez rysunek i opis.

Jeśli nowelizacja wejdzie w życie, koordynacją usytuowania projektowanych sieci uzbrojenia terenu zajmie się powiatowy geodeta w imieniu starosty. Swoją opinię będzie wydawał na podstawie aktualnej mapy. Obecnie zajmują się tym zespoły uzgadniania dokumentacji projektowej, które sprawdzają, czy inwestycja nie koliduje na przykład z siecią wodociągową czy gazową. Zespoły wydają opinię wiążącą inwestorów. Przepisy nie zabraniają jednak starostom utrzymania zespołów uzgadniania dokumentacji projektowej jako swoich organów doradczych. W tej chwili przedstawiciele dostawców mediów udzielają swoich konsultacji za darmo. Po wejściu w życie nowelizacji zniknie obowiązek darmowych konsultacji. Prawdopodobnie starostowie będą musieli za nie płacić.

Zmiany w przepisach dotyczą też warunków otrzymania pełnych uprawnień budowlanych, o które będą mogły się starać tylko osoby z ukończonymi studiami magisterskimi lub zawodowymi.

RR