Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wychodząc z założenia - Po co wyważąć drzwi otwarte, zapytuję o najtańszą ofertę na:

bloczki fundamentowe,

belki stropowe do terrivy

bloczki stropowe terriva (niskie).

W poniedziałekmuszę dokonać zakupów. Zaczynam od wtorku na całego budowę .... piwnicy.

Doradzajcie!!!!!!

Witam !!!

Anonse ,Anonse , anonse -tam znajdziesz najtańsze bloczki .Jakość wątpliwa ,ale na piwnice obok domu :lol: powinny się nadawać . U mnie więźba się "zaczęła" robić . Stoją 4 wielkie krokwie :lol: :lol: :lol: .

pozdro D.RZ

Mamy okna!!!

Firma jak najbardziej godna polecenia. Wszystko w ustalonym czasie bardzo profesjonalnie i solidnie.

Okna wygladaja bosko. W tym tygodniu zrobia glify i bede mogla zdjac folie ochronna to pochwale sie zdjeciemi. No chyba ze ktos chce zobaczyc na zywo moje cudenka :) to zapraszam...

Jesetem niezmienie szczesliwa...

Pozdrawiam wszystkich i gratuluje postepow!!!

My juz spimy sobie w nowym domku od soboty.

Wszystko zalezy od prac wykonczeniowych. Wylewki maja schnac okolo 3 tygodnie. W tym czasie zrobimy gaz podlaczymy piec. Byc moze uda nam sie zrobic podlogi w calym domu schody jedna lazienke kuchnie tyle o ile i bedziemy mieszkac. Nie nastawiamy sie na super wykanczanie. Zalezy nam bardzo na tym zeby po prostu tam mieszkac :)

My juz spimy sobie w nowym domku od soboty.

Wszystko zalezy od prac wykonczeniowych. Wylewki maja schnac okolo 3 tygodnie. W tym czasie zrobimy gaz podlaczymy piec. Byc moze uda nam sie zrobic podlogi w calym domu schody jedna lazienke kuchnie tyle o ile i bedziemy mieszkac. Nie nastawiamy sie na super wykanczanie. Zalezy nam bardzo na tym zeby po prostu tam mieszkac :)

My podobnie. Planujemy od początku paździornika wykończać dół i jednocześnie docieplać górę. W tym tygodniu jeszcze zamówimy meble do kuchni :wink: . I mam nadzieję że w listopadzie się przeprowadzimy.

Panowie murowańcy wykopali fundament pod piwnicę.

Jutro drzwi i mam nadzieję okna. Wśrodę glify , parapety. Na środę będę miał też materiały na piwnicę. Zamówiłem u pana A.Ch-a ze Stalmetu. Fajny gość.

Mają dobrą cenę na cegłę klinkierową 1,50-1,55 za sztukę.

Dzisiaj będę próbował preliczyć ile mi potrzeba. Jeszcze nie wiem jak to zrobić - ale jakoś sobie poradzę.

Ponieważ firma M...m nadal nie poprawiła mi murku, chyba znów zacznę naliczać odsetki. CHyba byłem za miękki 8) .

czołgiem!

szybkie sprawozdanko:

-1 wrzesień - pierwszy kamień :)

-do dzisiaj -podmurówka+ściany parteru+ parterowy chudziak +kominy-zakończone :lol:

- jutro zbrojenie i układanie stropu

-po jutrze zalewamy strop i schody itp. :lol:

ekipa zajefajna - żadnych zastrzezeń- jak bym skłamał to by mi spuścili niezły łomot - jest ich 10 osób! nieźle zasówają! efekty na fotkach.

stmara, widzę że jednak już do zimy tabliczka "koniec wyscigu" pozostaje w moim posiadaniu :wink: ale żeby bie było że nie gonimy, wczoraj został zalany strop nad piwnicą + taras + schody ... o schodach to może nie powinienem nic pisać bo fachowcy spier......lili. Nie wyparli porządnie i pod naporem betonu wygło dechy i schody wyszły półokrągłe :evil: na to konto parę stówek zostało im wstrzymane aż doprowadzą do zakładanej prostoty :) Pod koniec zalewania mieliśmy niezłe tempo, pojawiły się takie paskudne chmury ... muszę tu podziękować panu ze świdnickiego wipronu (koło liedla). Jak przyjechałem pod sklep po folię na przykrycie naszego dzieła to już miał wszystko dokładnie pozamykane ale dał się przekonać, żeby jeszcze otworzyć i sprzedać towar :) Ekipa ma teraz trochę wolnego ale my chyba nie za bardzo ... :)

czołgiem!

Stmara - idziesz jak burza - gratulacje! :D

Dobrze trafiliście z ekipą, naprawdę super!

U nas teraz super cieśle - wycieczki dekarzy przyjeżdżaja ogladać

ich pracę, żeby się poduczyć (rozeszło się w branży). Wychodzi ładnie, solidnie i ekspresowo. :D

Jeszcze dopiszę, na czym rzecz polega: dach (konstrukcja krokwiowo-jętkowa) jest robiony z "nadbitką" na zdobionych krokwiach i nie bedziemy sie później nad żadną podbitką zastanawiać..

Najśmieszniej wyglada murłata: jak wędzony serek oscypek :wink:

Efekt jest dosyć dyskretny, nie pragnę góralskiej chaty w tej części kraju.

Panowie prezentują mistrzostwo świata w precyzji wykonania i tempie prac :D

czołgiem!

Stmara - idziesz jak burza - gratulacje! :D

Dobrze trafiliście z ekipą, naprawdę super!

U nas teraz super cieśle - wycieczki dekarzy przyjeżdżaja ogladać

ich pracę, żeby się poduczyć (rozeszło się w branży). Wychodzi ładnie, solidnie i ekspresowo. :D

Jeszcze dopiszę, na czym rzecz polega: dach (konstrukcja krokwiowo-jętkowa) jest robiony z "nadbitką" na zdobionych krokwiach i nie bedziemy sie później nad żadną podbitką zastanawiać..

Najśmieszniej wyglada murłata: jak wędzony serek oscypek :wink:

Efekt jest dosyć dyskretny, nie pragnę góralskiej chaty w tej części kraju.

Panowie prezentują mistrzostwo świata w precyzji wykonania i tempie prac :D

:D Fajnie :D

Chętnie bym zobaczyła te twoje łoscypki :D

JAKIEŚ SPOTKANKO BY SIĘ PRZYDAŁO ŻEBYŚMY MOGLI POPODZIWIAĆ NOWE (I STARE) BUDOWY !!!!!!

Mam nadzieję, że tym razem uda nam się coś zorganizować.

Napiszcie też gdzie braliście materiał na dach (nie chodzi mi o więźbę) i jakie dachówki wybraliście.

Postaram sie porobić zdjęcia i wkleić.

Nasz dach (ponad 360 m kw) będzie skromny i kryty blachą , co również zrobią górale.

Wszechstronni są absolutnie i bardzo się dziwia, że u nas czasem kto inny stawia więźbe, a kto inny robi pokrycie.

Aż by sie chciało, żeby położyli dachówkę... Niestety, stary dom nie wytrzyma takiego obciążenia.

Oj, fajną mamy ekipę do dachu. Nie klną, nie wygadują na innych budowlańców, nawet jedzą szybko, żeby nie tracić czasu. Na drewno nie narzekali, jak to sie niektórym zdarza (drewno spod Białej Podlaskiej, impregnacja własnoręczna Boramonem C30) :roll:

Żeby jeszcze banki z kredytami takie sprawne były....

Zagapili sie i nie przelali transzy :evil:

Witam wszystkich forumowiczów.Zamierzam budować własny domek.mam pytanie ile płaciliście swojemu kierownikowi budowy i jak często bywał na Waszej budowie.pozdrawiam

Wojciaszku my jesteśmy umówieni z naszym kierownikiem na 1000 zł. Jak do tej pory była na budowie 2 lub 3 razy, jesteśmy na etapie stropu.