Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam doświadczonych budowniczych, my to znaczy ja i mąż plus przychówek 6 letni jesteśmy dopiero na początku drogi, pewnie nie usłanej różami :wink:

Od dzisiaj jesteśmy właścicielami prawie 11a w Prawiednikach, uff trochę to trwało. Projekty wertujemy od miesięcy .........i nic nie możemy wybrać.

To znaczy mamy parę ewentualnych typów lub typków na oku :wink:

ale bez przeróbek się nie obejdzie.

Sorki,ale ten wątek jest bardzo rozległy i nie dam rady go przeczytać w całości..do rzeczy.

Pytanie, czy ktoś z Was ma projekt indywidualny za rozsądną cenę tzn. trochę mniej niż 10 tys. Poszukujemy jakiegoś dobrego niezbyt drogiego projektanat.Wymagania mamy raczej umiarkowane, parter do 120 m , garaż 4 pokoje zadaszony taras, kotłownia. Działka jest z wjazdem od południa więc gotowych projektów mało.

Pozdrawiam i będę wdzięczna za sugestie, albo namiary.Elzbieta(Elik)

Elik, fajnie będziesz jednym z moich najbliższych sąsiadów. Co do projektu, my też mamy działkę z wjazdem od południa. Dom stoi bokiem do drogi. Myślę, że jest masa projektów spełniająca wasze warunki, przestań patrzeć na wjazd od południa, dom możesz postawić bokiem, tyłem, albo coś poprzerabiać w środku tak, żeby pasowało na południową działkę.

PS/ Ja też nie przeczytałam całego "lubelskiego" :oops:

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hej, Elik

Zobacz np tutaj:

http://archon.com.pl/index.php?act=11&pid=1074

dla przykładu "dom w serdeczniku":

http://archon.com.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m41c95a12891aa&intra=753ef10cfd451cf8491ac05e681b446c&crc=75b7132dab40be36049bb86eb8589ff1&lang=pl

My też mamy działkę z wjazdem od południa. Dyz - nawet nie wiedziałam, że mamy taką "czarodziejską" działkę ;)

Hmm ?

Witajcie, witajcie nowi i starzy stażem. Mita - ciebie WITOM GAŹDZINO.

Niestety nie posiadam jeszcze instalacji internetowej w domu a zamieszkuję w nim już od wtorku !!! :D A dokładnie złapałem etat stróża nocnego. Pilnuję okien, drzwi itp. Zapraszam do siebie. Chyba najlepiej w niedzielę. Możemy się wzajemnie pozwiedzać i popodziwiać.

Przyspieszony wpis do K.W. pewnemu F. załatwił pewien znajomy znajomego. F. osobiście gościa nie zna(m). Niestety akurat tutaj jest problem. Z tego co się orientuję, wystarczy mieć dobrego notariusza. Taka osoba jest w stanie załatwić wpis do tygodnia czasu.

Pawson - teraz nie używa się smoły :D . Teraz używa się ekologicznego oleju opałowego :D :wink: .

Jeśli chodzi o projekty to proponuję poprzeglądać wszystkie dostępne strony w inecie, popożyczać katalogi książkowe itd. Tak jak ktoś wspomniał już, żeby zrobić dobry projekt indywidualny, trzeba znaleźć dobrego fachowca. A o takiego jest trudno. Jak poszedłęm do biura projektowego i powiedziałem jaki dom chcę, to pani wyjęła kilka katalogów i kazała mi coś sobie wybrać. Coś takiego to sobie mogłem zrobiś sam w domu. Więc grzecznie obejrzałem, podziękowałęm i poszedłem do domu.

A co do mnie, jak wiecie - okna mam, drzwi też. Firma Oknostyl się pomyliła i zamontowała mi niechcący szyby P4 w drzwiach balkonowych. Oczywiście w cenie szyb zwykłych :D . No cóż powiedziałem do p. Marka - trudno się mówi - wezmę takie jakie są :wink: . :lol: .

Dzisiaj zaczęto robić glify w okienkach. Jutro skończą. Parapety też jutro. Na bramę garażową czekam jeszcze tydzień.

Zacząłem też budować piwnicę. Wszystko zgodnie z planem.

Hmm ?

A co do mnie, jak wiecie - okna mam, drzwi też. Firma Oknostyl się pomyliła i zamontowała mi niechcący szyby P4 w drzwiach balkonowych. Oczywiście w cenie szyb zwykłych :D . No cóż powiedziałem do p. Marka - trudno się mówi - wezmę takie jakie są :wink: . :lol: .

Dzisiaj zaczęto robić glify w okienkach. Jutro skończą. Parapety też jutro. Na bramę garażową czekam jeszcze tydzień.

Jak to drogi Fizyczku, nie przyznasz się, że zamówiliśmy za wąskie parapety? A takie fajne miały być :( Ciekawa jestem jak będą wyglądały dosztukowane (na jutro mają nam dokleić brakującą szerokość)? Jak ktoś chce się dowiedzieć, jak należy mierzyć szerokość parapetów, to zapraszam na konsultacje do drogiego Fizyka jak wróci z wczasów okiennych :wink:

Hmm ?

Jak to drogi Fizyczku, nie przyznasz się, że zamówiliśmy za wąskie parapety? A takie fajne miały być :( Ciekawa jestem jak będą wyglądały dosztukowane (na jutro mają nam dokleić brakującą szerokość)? Jak ktoś chce się dowiedzieć, jak należy mierzyć szerokość parapetów, to zapraszam na konsultacje do drogiego Fizyka jak wróci z wczasów okiennych :wink:

No Fizyk, widzę że trochę narozrabiałeś :roll: :wink:

Konsultacje - chętnie skorzystam, jak będę w pobliżu to zajrzę na Wasze włości.

U nas dzisiaj zjechalo drewno na więźbę, w zestawieniu było niecałe 10m3, przyjechało 14,5m3 :o :o :roll: :roll:

Nic mi to nie przeszkadza, tylko ciut więcej trzeba zapłacić :cry:

Ale w zestawieniu brakowalo łat, kontrłat, a tego wyszło ponad 3m3.

Od soboty robota u nas rusza dalej.

Pozdrawiam

Witam doświadczonych budowniczych, my to znaczy ja i mąż plus przychówek 6 letni jesteśmy dopiero na początku drogi, pewnie nie usłanej różami :wink:

Od dzisiaj jesteśmy właścicielami prawie 11a w Prawiednikach, uff trochę to trwało. Projekty wertujemy od miesięcy .........i nic nie możemy wybrać.

To znaczy mamy parę ewentualnych typów lub typków na oku :wink:

ale bez przeróbek się nie obejdzie.

Sorki,ale ten wątek jest bardzo rozległy i nie dam rady go przeczytać w całości..do rzeczy.

Pytanie, czy ktoś z Was ma projekt indywidualny za rozsądną cenę tzn. trochę mniej niż 10 tys. Poszukujemy jakiegoś dobrego niezbyt drogiego projektanat.Wymagania mamy raczej umiarkowane, parter do 120 m , garaż 4 pokoje zadaszony taras, kotłownia. Działka jest z wjazdem od południa więc gotowych projektów mało.

Pozdrawiam i będę wdzięczna za sugestie, albo namiary.Elzbieta(Elik)

Witam !!!

Skoro masz działkę od południa to dlaczego nie budujesz tego co ja :lol: :lol: :lol: ???

Neptun z pracowni Domus . Projekt idealny na południową działkę . Na dole salon , kuchnia ,WC i pokój z własną łazienką ,Garaż i kotłownia ,zadaszony taras . Na górze trzy pokoje i łazienka . Nie masz na co czekać buduj Neptunka :lol: :lol:

pozdro D.RZ

A u nas są już ściany poddasza :D . Panowie wymurują jeszcze kominy i czekamy na pana Stasia i jego ekipę 8) :D .

W międzyczasie szukamy gdzie najtaniej wycenią nam dach. Zdecydowaliśmy sie jednak na dachówkę.

Myślę, że możemy się spotkać i zrobić rundkę po budowach. Niedziela? Tak proponował Fizyk, więc się podpinam pod ten dzień.

u mnie wlasnie odkrylem nastepna niedorobke ekipy murarskiej :evil: :evil: :evil:

Nadproze to nad brama garazowa ... jak mieszali pierwsze betoniary na to nadproze to chyba mieszajacemu sie cos kompletnie popier.. bo to co wyszlo ciezko nazwac betonem :evil: :evil: :evil:

Oczywiscie nic sie nie dzieje, wszystko sie trzyma dobrze poza tym zaraz nad nim jest wieniec wylany B20 z betoniarni troche wyzej drugi wieniec wiec konstrukacja jest OK. ale jak to wkur..... bedzie musialo pojsc sporo cementowej podkladki pod tynki zeby to wyrownac..

zeby sie okazalo ze nie umieja albo nawet nie umia .. kij ... ale nie, to jest takie typowe zlanie tematu ... bo np: wieniec drugi tez sami krecili i beton jest zajeb.. dobry

Ja mam pytanko o blachodachówkę, może ktoś kupował w ostatnim czasie w Lubelskim. Kolor najlepiej czekoladowy brąz. W dachówkach jest wybór kolorów ale cóż konstrukcja mojego dachu się nie nadaje więc musi być ten pierwszy wariant.

W dobrej cenie jest blachodachówka Sara, produkcji szwedzkiej. Zdaje mi się, że mieli promocję brązowej błyszczącej.

Zapytaj w Stalmecie przy Krzemionki o cenę Ruukki.

Dostaliśmy od nich bardzo korzystna propozycję i dodatkowo Ruukki obniża teraz kupujacym blachę ceny firmowych rynien. Warto sprawdzić.

Jakośc tej blachy jest bez zarzutu, po negocjacjach - ceny też fajne. :D

W katalogu Ruukki sa trzy odcienie ciemnych brązów, w tym czekoladowy, zarówno matowy, jak z połyskiem. :wink:

Fizyk

Podaj szybko jak mierzy się te parapety wewnętrzne, bo w poniedziałek mam zamiar je zakupić (gdzie popełniłeś błąd)

Pozdrawiam

Wiesiek

Okna są montowane 12 cm od ściany. U mnie okna zostały zamontowane w ociepleniu (tak powinno być). Dopiero od okien powinno okna powinno mierzyć się głębokość parapetów (ja zmierzyłem od końca ocieplenia). I tak zabrakło mi 3-5 cm :oops: . Dodajesz 2 cm pod okno, plus 2-3 cm zwisu. Wtedy będzie ok. Ale najlepiej to się zapytać gościa od okien :D

Witam ponownie. Po długich bojach może uda mi sie w końcu pokazać domek. Chyba wyszedł trochę za spory, zwłaszcza wzrost mu się wydłużył, ale niech tam...

Nie mam pojęcia jak Wam się udaje znajdować czas na odwiedziny tutaj. Ja ledwie wejdę a już muszę kończyć. Dziś moje dzieci nie jedzą kolacji!!!!

Pozdrawiwm wszystkich budowniczych. Może czasem uda mi się do Was wpadać...

[

Do Abramowiczan:

Dopiero dziś miałam moment na zapoznanie się z Waszymi wpisami kiej mnie nie było. Cieszę się Idkam, Yares i Mazmarc z Waszego sąsiedztwa. Choć pewnie soli przez płot nie pozyczę - za daleko. Moja rezydencja powstaje w samej wsi, tuż przed wjazdem do Lublina (jeśli jechać od Kalinówki). Z ulicy nie bardzo widać, trzeci rząd domów po lewej stronie, niedaleko mini osiedla podobnych inwestycji.

Al;e w Kalinówce macie piękne domki! Przyznam, że jeździłam tam na rekonesans co wybrać do siebie. Mam już ceglastoczerwony dach!!!

To teraz szybko pójdzie! A czekasz do wiosny czy chcesz kończyć w tym roku? Mnie czeka czekanie. Trochę szkoda, choć korzyść niebagatelna - mam sznsę robić powoli i bez pospiechu. Tylko czemu ta kasa strumieniami odpływa a stróżką przypływa, nie?

Niech Wam nie zamoknie domek, bo chyba pada.

:) Dobranoc.