Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

kiedy zamierzacie ocieplac poddasze?

Krzychu - daj namiary na te instrukcje, tez bede ocieplal sam i to chyba niedlugo - jakies ocieplenie pogody idzie... ;)

u mnie sa krokwie 16-ki, welne mam 15+5, a na sufit na plyty gk welna 14 (w taflach) i na to plyta wiorowa (moze wiecie gdzie kupic?)

teraz jestem na etapie szukania:

1. glazura, terakota (Salonika i Gala to dosyc drogie sklepy)

2. panele, deski na podloge

3. oczyszczalnia (znalazlem, ale czekam az potanieje EURO i chyba sie nie doczekam)

4. drzwi garazowe

macie jakies wskazowki?

PRZYJME GRUZ! ;) jakby ktos mial za duzo, musze utwardzic droge, bo na wiosne nie dojade ;)

pozdr,

Zbyszek

p.s. a moze tak by sie zebrac w pare osob i zmontowac ekipe do ocieplania poddasza na wlasny uzytek? :p

Ella, ten facet z Chełma coś kręci. Mówi, że sprowadza bezpośrednio z Czech, ale mi sie wydaje, że z Krakowa, bo dzwonił przy mnie i rozmawiał z ludźmi o swojsko brzmiących nazwiskach. Cen w dalszym ciągu nie znamy. W których firmach krakowskich negocjujesz? bo my tez chcemy na 100% tondach, ale nie wybieramy sie do Krakowa.

pozdrawiam

Quit w wątku "wymiana doświadczeń" i chyba "zrób to sam" były informacje o wełnie i ociepleniu poddasza. Nie powiem dokładnie nazwy tematu ale właśnie słowa wełna i ocieplenie poddasza to jest to co było w nazwie. Wrzuć do wyszukiwarki z pewnością znajdziesz. Gdybyś miał problemy, napisz to poszukam i podam Ci nazwę tematu (było ich kilka łącznie ze zdjęciami jak nie należy robić).

Glazura i terakota samego mnie interesuje, gdyby ktoś znalazł coś ciekawego (upusty niech daje znać). Na panele byłem zdecydowany na poddaszu, ale ostatnio tyle złego się o nich naczytałem na forum, że chyba zrezygnuję.

Interesuje mnie też oczyszczalnia ścieków, gdzie kupujesz swoją jaka ona jest i jaki jest koszt jej instalacji?

Co do gruzu to sam bym chętnie przyjął, dlatego w tym temacie nie pomogę.

Pozdrawiam Krzysztof

Ella, ten facet z Chełma coś kręci. Mówi, że sprowadza bezpośrednio z Czech, ale mi sie wydaje, że z Krakowa, bo dzwonił przy mnie i rozmawiał z ludźmi o swojsko brzmiących nazwiskach. Cen w dalszym ciągu nie znamy. W których firmach krakowskich negocjujesz? bo my tez chcemy na 100% tondach, ale nie wybieramy sie do Krakowa.

pozdrawiam

Zasadniczo biorę pod uwagę dwie firmy:

PPH "Sawa"

ul.Stoczniowców 3

30-709 Kraków

tel.012-6560481

lub

Dach-styl

ul.Cystersów 26

31-553 Kraków

tel. 012-4121810

Daj znać, jaką ostatecznie podejmiecie decyzję.

pozdrawiam :)

My też rozmawialismy z Sawą :) Miły pan powiedział, że Tondach podrozał o 15% od lutego :o , ale będą jeszcze negocjować z Czechami i w ciągu tygodnia będą mogli podać konkretne ceny. Pani, która pierwsza odebrała telefon, nie chciała rozmawiac o żadnych upustach, więc jak z nimi negocjujesz?

ps. duży masz dach? nasz ma 350 m. i jest dość skomplikowany

aik - toz ja buduje sie w Krepcu ;) kolo parku! ;)

Krzysztof - jesli masz pod reka linki to dawaj, toz to gaszcz do przebrania ;)

jesli nie - to bede sie przedzieral :)

oczyszczalnie kupuje w hydrosystemie na długiej - soltralentz z os. 2m3

koszt z instalacja i dokumentacja ok. 7 tys. (wszystko zalezy od przepuszczalnosci gruntu - do mnie przyjechali, zbadali). Mozna i samemu robic, ale uwazam, ze tu nie ma co oszczedzac, bo mam gwarancje powykonawcza i pierwszy rok tzw. "opieki"gratis (w hydrosystemie). Kotakt do nich znalazlem w archiwum pl.misc.budowanie - posty pana Grzeska naprawde byly rzeczowe i widac, ze zna sie na rzeczy - polecam.

Wczoraj bylem w OBI, juz nawet wybralem panele, ale tez postaram sie DOKLADNIEJ przetrzepac archiwum na ten temat. W dobrej cenie jest deska - to mam zamiar polozyc w salonie- daje bardzo fajny klimat - desek chyba nie daje sie juz na legarach? Co o tym sadzicie?

pozdr,

Zbyszek vel Guit :)

Guit- Fajna okolica ale nikt tam niesprzedaje dzialki. wiec rozgladam sie przy drodze na Melgiew, mam taka jedna na oku ale najpierw musze sprawdzic czy moge sie na niej budowac. a jesli chodzi o panele to niepolecam. jakies dwa lata temu remontowalismy mieszkanie i polozylismy panele wcale nietanie a teraz wygladaja strasznie, porysowane,pomazane. dodam ze w domu mam malego 2-latka, ktory uwielbia bawic sie samochodami. ja w domku planuje parkiet, zawsze to mozna wycyklinowac i polakierowac inaczej mowiac odnowic.

Marcy, mój dach również ma 350m, dlatego właśnie myślę o Tondachu - niemieckie dachówki ceramiczne na taki dach to wydatek ok.20 tys., a Tondach (do tej pory) ok.13 tys.

Ja mam wyceny sprzed podwyżki - nie wiem, jak teraz wygląda sytuacja.

Faktycznie z Sawą trudno się negocjuje - są głównym dystrybutorem w Małopolsce i z tego względu są trochę zbyt pewni siebie.

W Dach-stylu było bardzo sympatycznie do końca grudnia i właśnie o nich myśleliśmy, ale przestali się odzywać, od miesiąca nie odpowiadają na maile ( co nie jest zachęcające). Pewnie zadzwonię do nich w najbliższych dniach.

Mówiąc szczerze, zaczynam mieć wątpliwości, czy taka współpraca na odległość dobrze rokuje. Może byłoby łatwiej, gdyby siła nacisku była wzmocniona poprzez większą ilość klientów z tej części Polski.

Spróbuj może zadzwonić do Dach-stylu.

pozdrawiam :)

Aik, witamy wśród formułowiczów. Widzę, że coraz więcej mieszkańców Świdnika się buduje.

Guit cieszę się, że znalazłeś posty, jest tego w sumie b. dużo. Gdzie jest park w Krępcu, czy koło stawu? Ja tamtędy jeżdżę na swoją działkę to chętnie bym zerknął na budowę.

Co to za deskę chcesz położyć w salonie? Po ile ona jest?

Dzięki za namiary na oczyszczalnie. Mnie interesuje glebowo-korzeniowa, ciekawe, czy tam też taką mają?

Ella odezwę się (e-mail), jak facet z Nałęczowa odezwie się do mnie z propozycją.

Pozdrawiam Krzysztof

hej ;)

chyba jednak temat deski umrze smiercia naturalna...:) zrobilem wywiad wsrod swoich znajomych z dziecmi - wybiore panele classic klasy ac4 :) to prawie pewne, a deska, ktora ogladalem w obi kosztuje 46 zl/m2.

Krzysztof - chodzi o park przy zalewie ;) pomiedzy SKR-em a parkiem pierwszy dom od ulicy (z garazem) - moge Ci wyslac zdjecia ;)

udalo mi sie wynegocjowac ceny - ocencie czy w porzadku ;) firma mojego szwagra, ladne upusty, wydaje mi sie ;)

1. plytki - 18zl/m2

2. ocieplenie poddasza + stelaz + plyty gk "na gotowo" - 12 zl/m2

3. obudowa kominka + rozprowadzenie - 1300 zl

zajmuje sie wraz z ekipa kompleksowymi robotami wykonczeniowymi - ceny oczywiscie bez VAT :)

co o nich sadzicie?

pozdr,

Zbyszek

Dzięki Zbyszku za namiary na dom i oczyszczalnię. Chętnie wezmę też namiary na ekipę do posadzek. Jeśli chodzi o ceny: to 12zł za m2 ocieplenia to wg tego co czytałem na forum - bardzo dobra cena. O inne rzeczy jeszcze nie pytałem, tak że nie mam porównania.

Zdjęcia chętnie pooglądam, a kiedyś jadąc na działkę zboczę deko z trasy i zobaczę jak dom wygląda w rzeczywistości.

Pozdrawiam Krzysztof