Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

My też robimy taras z kostki otoczony gotowymi palisadkami. Nie pęka, łatwiej poszaleć z kształtem, nie ma śliskich odklejających się płytek, łatwo coś zmienić.

Widzilas jak drogo wychodza te palisadki???

Ale fakt sa piekne!!!

Widziałam :evil:

Byłam w Jadarze i akurat mieli na nie promocję. Ponieważ taras jest w fazie wczesnokoncepcyjnej nie skorzystałam. Mam nadzieję, że nie była to ostatnia promocja na palisadki ;)

Plan B w kwestii obramowania tarasu dopuszcza krawężniki lub coś w rodzaju wyższych donic na rośliny (takie też gotowe elementy z betonu puste w środku), ale mam nadzieję z niego nie skorzystać

Ja robię teraz wejście do domu. Czyli muszę wylać betonową płytę. Schodki będą z dwóch stron tej płyty. I na górę chyba płytki. Choć boję się, że deszcz rozwali wszystko na tej płycie, bo będzie tylko częściowo zadaszona. Może znacie jekieś lekarswo na to?

A taras już z kostki i pewnie w przyszłym roku, bo trzeba go wkomponować w opaskę wokół budynku.

Za późno zobaczyłam tarasy z kostki - rzeczywiście są fajne, choć boję się trochę, że jednak łatwiej się z nich nanosi (maja rowki akurat na kurz i piasek!). U mnie już wylany beton i zostają tylko płytki. Przyznam, że nie wiedziałam, że taki problem jest z terakotą, na której człowiek nie wybiłby zębów... :cry:

Za późno zobaczyłam tarasy z kostki - rzeczywiście są fajne, choć boję się trochę, że jednak łatwiej się z nich nanosi (maja rowki akurat na kurz i piasek!). U mnie już wylany beton i zostają tylko płytki. Przyznam, że nie wiedziałam, że taki problem jest z terakotą, na której człowiek nie wybiłby zębów... :cry:

Monika!

Pod względem betonu na tarasie jedziemy na tym samym wózku. My też planujemy tarakotę albo gres. Ale szczerze mówiąc ja się z tego cieszę, bo teraz jest dużo bardzo ładnych zwłaszcza gresów antypoślizgowych (tarakot też jest trochę). Wiem coś na ten temat, bo już z miesiąc jeździmy po różnych sklepach, hurtowniach i sklepikach z tarakotami (szczerze mówiąc mam tego już powyżej uszu) :evil: Dzisiaj też zamawiałam (tyle, że glazurę, a jutro znowu i tarakotę, i glazurę).

nie będzie problemu z odpadaniem tarakoty, gdy odpowiedni klej i spoinę się zamówi.

Ten mój kochany mąż to mi ufa, pojechał sobie pod Olsztyn na kilka dni, a mnie zostawił z budową. Przyjeżdżam dziś na budowę, a tam dwunastu facetów i to jeszcze się domagają czegoś ode mnie. Jeden folii, drugi zatwierdzenia miejsca studzienki chłonnej, trzeci, że on woli robić podbitkę poziomą, a nie równoległą do krokwi, czwarty, że nie wiadomo, gdzie ma być śmietnik. Ech, kiedy ten Fizyk przyjedzie...

Nie wiem czy sobie to wyobrażacie, jaki bałagan panuje, gdy naraz 4 ekipy pracują. Kobiety, czy na Was też tak przygnębiająco :cry: działa rozprzestrzeniający się w zastraszającym tempie nieporządek?

Za to z naszego glazurnika-tarakociarza jestem zadowolona na 100%. Jak ktoś będzie szukał, to mogę gorąco polecić, bo już nie pierwszy raz pracuje w naszej rodzinie. Człowiek bardzo zaufany i to co mi się też w nim podoba: zostawia wyjątkowy porządek po sobie oraz w wielkim tempie układa nasz gres :D

Pozdrawiam całą brać budowlaną (a szczególnie najmłodszą, jeszcze w stanie ukrytym lub świeżo wyklutym)!

Fizula!

To ja bardzo poproszę o tego glazurnika!

Co do terakot, to jeszcze nie oglądałam, ale sama mało nie wybiłam zębów na takiej antyposlizgowej i jestem troche przestraszona. Chętnie się dowiem co wybrałaś!

A mnie mąż juz też już zostawiał zbudową. Całe szczęście z dobrymi fachurami!

Powiedzcie mi, gdzie w Lublinie można pooglądać aranżacje i prezenatcje glazury i terakoty? Byłam na razie w Gali i Wimarze. Gala rzeczywiście ma fajne ekspozycje, ale zobaczyłabym jeszcze gdzieś!

Mojego męża też nie ma i też wczoraj były 4 ekipy na raz: montowanie okien, elektrycy, murarze i dekarze. Doliczyłam się 7 samochodów na moim posesyjnym parkingu.

Co do kostki na tarasie to doświadczenie mojego szwagra muszę wziąć pod uwagę. Zrobił On sobie wyjście na taras przez piękne drzwi rozsuwane. Taras zrobił z czerwonej kostki (firmy jeszcze nie znam). Niestety nad tarasem nie ma kawałka daszku. Wali na niego deszcz i słońce i niestety farbuje na czerwono.

Po dwóch latach użytkowania pokrycie tarasu będzie zmieniane.

Działkę mam na wzniesieniu naprzeciwko stawów , przy drodze na Bełżyce, 300 metrów za kościołem w Konopnicy.Obwodnicy w tym miejscu nie będzie. :D

Ponieważ chcemy wykorzystać wzniesienie terenu, projekt domu robimy indywidualny.

Najgorzej w gminie ponieważ nie ma planu przestrzennego to 3 miesiące czekałem na wstępne warunki zabudowy ponieważ robią to w Puławach u urbanistów którzy wygrali przetarg.Mam juz wstepne warunki zabudowy teraz do starostwa na zatwierdzenie.

Ja czekałam 2xpo 3 m-ce.Projekt,który wybrałam pózniej nie pasował do pierwszych warunków i musiałam składać drugi raz,oczywiście już odpłatnie.Teraz robię adaptację projektu i tez do starostwa po pozwolenie.Budujesz całkiem niedaleko-ja za wiaduktem,zaraz za lasem w prawo.Masz media na działce?

Fizula!

To ja bardzo poproszę o tego glazurnika!

Co do terakot, to jeszcze nie oglądałam, ale sama mało nie wybiłam zębów na takiej antyposlizgowej i jestem troche przestraszona. Chętnie się dowiem co wybrałaś!

A mnie mąż juz też już zostawiał zbudową. Całe szczęście z dobrymi fachurami!

Powiedzcie mi, gdzie w Lublinie można pooglądać aranżacje i prezenatcje glazury i terakoty? Byłam na razie w Gali i Wimarze. Gala rzeczywiście ma fajne ekspozycje, ale zobaczyłabym jeszcze gdzieś!

Monika, już wysyłam na priva kontakt do glazurnika. Nie wiem czy byłaś też w Cortinie na Kalinowszczyźnie (mają własny magazyn)? Na ul. Rusałki jest też mnóstwo sklepów z glazurą i ekspozycji.

My jeszcze nie wybraliśmy tarakoty czy gresu na taras, raczej to zaczeka do wiosny. Teraz pędzimy z robotą, żeby się wyrobić z wprowadzeniem w grudniu. Ale za to nawybieraliśmy się tych tarakot dużo, bo cały dół mamy w tarakocie.

Witam wszystkich nowych Gości !!!

My informujemy, że dziury zabite ... deskami (i folią)

Trwało to 10h i mam dziś dosyć... ale dobrze, pogimnastykowałem się troszkę.... już się zastanawiam, kto mi będzie wyciągał te gwożdzie na wiosnę... :-?

Szukam (proszę o pomoc):

- ofert na okna (PCV ze szprosami zewnętrznymi)

- dobrego, poleconego i oczywiście niedrogiego elektryka

- dobrego, poleconego i oczywiście niedrogiego gazownika

- mixokreciarza

Fizyk, jak możesz wrzuć mi na priv namiar na:

- tynkarza

- znajomego od wełny

Dziękuję

M