szymoszkowa 19.11.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Tereszyn,zbieram papierki do pozwolenia na budowę,kupiłam już dachówkę,zastanawiam się nad oknami-jakie-bo może teraz byłoby taniej niż latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 19.11.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Szymoszkowa, tzn., że w następnym roku budowa i przeprowadzka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 19.11.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 O tak,bardzo bym chciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 19.11.2005 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Witam, spieszę donieść, że dach skończony . Teraz powoli rozeznajemy się w temacie instalacji. Proszę również o namiary na sprawdzonych, dobrych i tanich ( ) tynkarzy i wylewkarzy. No to super, plan na ten rok chyba juz wykonany U nas dzisiaj koparka wreszcie wyrównała teren. Zrobiło sie całkiem fajnie w koło, tylko ta ziemia, kupa błota Przy okazji kopara wykopałe mi 10 metrowy rów, w którym wrzuciłem przewód od wody do studni. Nie miałem ze sobą projektu i nie wiem, czy za blisko granicy działki nie wypuściłem końca przewodu Jutro muszę to sprawdzić. Ja równiez zaczynam sie rozglądać w temacie instalacji, w przyszłym tygodniu umówiony jestem z hydraulikiem i elektrykiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 20.11.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Hej, mam pytanie odnośnie instalacji. Jak to jest, czy muszą je robić osoby z uprawnieniami? Jeśli nie to kto ma je wpisać do dziennika - kierownik budowy, że zostały wykonane, czy trzeba szukać kogoś z uprawnieniami, żeby się wpisał (i zapłacić za wpis). I jak jest z późniejszym odbiorem. Czy ktoś przychodzi jeszcze z np. zakładu energetycznego, czy wodociągów i odbiera instalacje w domu, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 20.11.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Grześ, drzwi pełne 4 kasetony - 979,00 netto (szerokość futryny 12 cm) drzwi pełne 4 kasetony - 1193,00 netto (szerokość futryny 24 cm) drzwi 3 szyby bezpieczne klejone + 1 drewniany kaseton - 1131,00 netto drzwi grube (garaż/wiatrołap) - 1500,00 netto Oczywiście drewniane sosna, lakierowane, futryna, okucie i uszczelki w cenie, tuleje (łazienki) Co do VAT to na PRIV (mi się podoba) Przy wpłacie zaliczki utrzymanie cen na przyszły rok. Mariusz To i tak drogo. Ja będę szukał póki co czegoś tańszego. Najwyżej za 5 lat się wymieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 20.11.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Fizyk śpi na zmianę z teściem swej żony. Dzisiaj byliśmy na budowie i .... ludzie od płyt K-G posprzątali całę piętro. Podłogi są zagruntowane!!! Ale fajnie. Teraz to ja już nie wiem, czy mam zdejmować buty wchodząc na pietro?? Czyli góra przygotowana do malowania. A na dole dalej kusz cementowy, narzędzia, resztki płyt K-G i wiele innych różnych śmieci. Myślę, że do wtorku parter będzie wyglądał tak jak piętro Co do studni - u mnie ciężko odrębnić koszty studni od porządkowania terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 20.11.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 czesc u mnie wylany chudy beton i zabezpieczony caly budynek przed zima. zostalo jeszcze zrobic drzwi i polozyc pape w piwnicy na posadzke i KONIEC I etapu... nie mowie koniec na ten rok bo pewnie bede robil welne na poddaszu w grudniu ... coby styczen i luty mogl sobie biegac elektryk po domku ... zobaczymy co z tego wyjdzie w praktyce ... spytam kierownika o zdanie ... Moje pierwsze sposptrzezeni odnoscie wykonczeniowki : JAKA ONA JEST ZAJE... DROGA .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 20.11.2005 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Grześ, drzwi pełne 4 kasetony - 979,00 netto (szerokość futryny 12 cm) drzwi pełne 4 kasetony - 1193,00 netto (szerokość futryny 24 cm) drzwi 3 szyby bezpieczne klejone + 1 drewniany kaseton - 1131,00 netto drzwi grube (garaż/wiatrołap) - 1500,00 netto Oczywiście drewniane sosna, lakierowane, futryna, okucie i uszczelki w cenie, tuleje (łazienki) Co do VAT to na PRIV (mi się podoba) Przy wpłacie zaliczki utrzymanie cen na przyszły rok. Mariusz To i tak drogo. Ja będę szukał póki co czegoś tańszego. Najwyżej za 5 lat się wymieni Ja szukam cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 21.11.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Marta gratuluję Pawson, ja nie wiem czy z wełną teraz to dobry pomysł. To jest dość wrażliwe na wilgoć. Zwłaszcza jakbyś chciał zastosować wełnę mineralną. Nie wiem czy nie lepiej zostawić sobie to po tynkach i wylewkach ... no i oczywiście jak już będzie trochę cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 21.11.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Marta gratuluję Pawson, ja nie wiem czy z wełną teraz to dobry pomysł. To jest dość wrażliwe na wilgoć. Zwłaszcza jakbyś chciał zastosować wełnę mineralną. Nie wiem czy nie lepiej zostawić sobie to po tynkach i wylewkach ... no i oczywiście jak już będzie trochę cieplej no wlasnie ja tez nie wiem .... zbieram na razie opinie ... i wlasnie widze ze czesc osob mowi o łapaniu wilgoci ... w sumie oszczędność czasu w sezonie to jakies 2 tyg. wiec nie ma sie chyba o co zabijac ... tylko ze ... mowi sie ze jak elektryk robi swoje to lepiej zeby juz welna i rusztowania byly .. a on przeciez robi swoje przed tynkami .,.. NIC JUZ NIE ROZUMIEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 21.11.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Pawson zasiałeś mi tu ziarno niepewności więc zacząłem szperać i doczytałem, że producenci wełny nie zalecają wykonywania dociepleń przy temperaturze poniżej 0st. a że zarówno instalację elektryczną jak i docieplenie zamierzam robić sam to może jakoś się sam ze sobą pogodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Pawson - po dłuugich rozważaniach my jednak nie robimy. Ryzyko spore, korzyść czasowa taka sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 21.11.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Hej! My czekamy ze wszystkim do wiosny. Myślałam, że może jeszcze po oczyszczalni zdążę uformować grunt pod ogród - będą taray, bo są spadki. Ale coś snieżek i mrozek. Zobaczym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 21.11.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 E tam mrozy i śnieżek. Zaraz zniknie. Podob no od wtorku-środy ma być znów ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 21.11.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Zima zaskoczyła budowlańców! My rozpoczęliśmy tynkowanie w środku i mysleliśmy, że zdążymy jeszcze ocieplić wełną poddasze. Ale bez extra dogrzewania tego się nie da zrobić.Dziś widzę, że brakło nam tylko 2 tygodnie pogody bez śniegu i mrozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 21.11.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Witam wszystkich nowych i starych budowniczych po dłuższej nieobecności na forum. U mnie dzisiaj koniec malowania ścian i sufitów w całym domu. Wszystko wymalowałem sam, łącznie 900 m.kw. dwu lub trzykrotnie (łącznie z piwnicą). Teraz na widok farby zbiera mi się na............... No, ale zaoszczędziłem ok. 3 tys.zł. W sprawie malowania mogę teraz udzielać bezpłatnie konsultacji. Teraz zostało układanie podłóg oraz montaż drzwi wewnętrznych i za 4 tygodnie przeprowadzka. Czy ktoś wie jakie trzeba mieć końcowe dokumenty do odbioru budynku przez Nadz. Bud. oprócz ksiażki budowy. Fizyk, ty to chyba powinieneś wiedzieć, bo też niedługo kończysz budowę. Pozdrawiam Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 21.11.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Zima zaskoczyła budowlańców! O! A z reguły zaskakuje drogowców! Bo u nas śniegi w listopadzie to anomalia, nie? Wukan! Podziwiam. Chyba się na to nie zdobędę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 21.11.2005 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Z tego co wiem to potrzeba inwentaryzacje geodezyjne (powykonawcze) przyłączy (wod-kan, elektr, gaz, POS - czyli te mapki które miałeś w projekcie) + inwentaryzację zbiorczą całości. Ale jak znam życie to urzędaski jeszcze cosik wymyślą.Mówisz że zaoszczędziłęś 3 tys. zł Wukan?? Hmm - a ile Ci zajęło malowanie czasu? Ja będę miał troche mniej metrów. To bym mniej zaoszczędził. Jaką farbę kupiłes i gdzie można kupić najtaniej??Dlaczego dopiero za 4 tygodnie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 21.11.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Heja wszystkim To, kiedy robimy zakończenie sezonu no i u kogo? To obecnie jedne z ważniejszych pytań, niech się zgłaszają ci, co to mogą ogrzewać swoje domy. Od razu trzeba zastrzec, że ten sezon wcale nie musi się kończyć tylko raz pozdrowienia PS(ten, co głośno gada nic nie robi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts