Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam, spieszę donieść, że dach skończony :D .

Teraz powoli rozeznajemy się w temacie instalacji. Proszę również o namiary na sprawdzonych, dobrych i tanich ( :lol: ) tynkarzy i wylewkarzy.

No to super, plan na ten rok chyba juz wykonany :lol:

U nas dzisiaj koparka wreszcie wyrównała teren. Zrobiło sie całkiem fajnie w koło, tylko ta ziemia, kupa błota :-?

Przy okazji kopara wykopałe mi 10 metrowy rów, w którym wrzuciłem przewód od wody do studni. Nie miałem ze sobą projektu i nie wiem, czy za blisko granicy działki nie wypuściłem końca przewodu 8) Jutro muszę to sprawdzić.

Ja równiez zaczynam sie rozglądać w temacie instalacji, w przyszłym tygodniu umówiony jestem z hydraulikiem i elektrykiem.

Pozdrawiam

Hej, mam pytanie odnośnie instalacji. Jak to jest, czy muszą je robić osoby z uprawnieniami? Jeśli nie to kto ma je wpisać do dziennika - kierownik budowy, że zostały wykonane, czy trzeba szukać kogoś z uprawnieniami, żeby się wpisał (i zapłacić za wpis). I jak jest z późniejszym odbiorem. Czy ktoś przychodzi jeszcze z np. zakładu energetycznego, czy wodociągów i odbiera instalacje w domu, czy nie?

Grześ,

drzwi pełne 4 kasetony - 979,00 netto (szerokość futryny 12 cm)

drzwi pełne 4 kasetony - 1193,00 netto (szerokość futryny 24 cm)

drzwi 3 szyby bezpieczne klejone + 1 drewniany kaseton - 1131,00 netto

drzwi grube (garaż/wiatrołap) - 1500,00 netto

Oczywiście drewniane sosna, lakierowane, futryna, okucie i uszczelki w cenie, tuleje (łazienki)

Co do VAT to na PRIV (mi się podoba)

Przy wpłacie zaliczki utrzymanie cen na przyszły rok.

Mariusz

To i tak drogo. Ja będę szukał póki co czegoś tańszego. Najwyżej za 5 lat się wymieni ;)

Fizyk śpi na zmianę z teściem swej żony.

Dzisiaj byliśmy na budowie i .... ludzie od płyt K-G posprzątali całę piętro. Podłogi są zagruntowane!!! Ale fajnie. Teraz to ja już nie wiem, czy mam zdejmować buty wchodząc na pietro?? Czyli góra przygotowana do malowania.

A na dole dalej kusz cementowy, narzędzia, resztki płyt K-G i wiele innych różnych śmieci. Myślę, że do wtorku parter będzie wyglądał tak jak piętro ;)

Co do studni - u mnie ciężko odrębnić koszty studni od porządkowania terenu.

czesc

u mnie wylany chudy beton i zabezpieczony caly budynek przed zima. zostalo jeszcze zrobic drzwi i polozyc pape w piwnicy na posadzke i KONIEC I etapu...

nie mowie koniec na ten rok bo pewnie bede robil welne na poddaszu w grudniu ... coby styczen i luty mogl sobie biegac elektryk po domku ... zobaczymy co z tego wyjdzie w praktyce ... spytam kierownika o zdanie ...

Moje pierwsze sposptrzezeni odnoscie wykonczeniowki :

JAKA ONA JEST ZAJE... DROGA :o :o :o ....

Grześ,

drzwi pełne 4 kasetony - 979,00 netto (szerokość futryny 12 cm)

drzwi pełne 4 kasetony - 1193,00 netto (szerokość futryny 24 cm)

drzwi 3 szyby bezpieczne klejone + 1 drewniany kaseton - 1131,00 netto

drzwi grube (garaż/wiatrołap) - 1500,00 netto

Oczywiście drewniane sosna, lakierowane, futryna, okucie i uszczelki w cenie, tuleje (łazienki)

Co do VAT to na PRIV (mi się podoba)

Przy wpłacie zaliczki utrzymanie cen na przyszły rok.

Mariusz

To i tak drogo. Ja będę szukał póki co czegoś tańszego. Najwyżej za 5 lat się wymieni ;)

Ja szukam cały czas :D

Marta gratuluję :)

Pawson, ja nie wiem czy z wełną teraz to dobry pomysł. To jest dość wrażliwe na wilgoć. Zwłaszcza jakbyś chciał zastosować wełnę mineralną. Nie wiem czy nie lepiej zostawić sobie to po tynkach i wylewkach ... no i oczywiście jak już będzie trochę cieplej :)

Marta gratuluję :)

Pawson, ja nie wiem czy z wełną teraz to dobry pomysł. To jest dość wrażliwe na wilgoć. Zwłaszcza jakbyś chciał zastosować wełnę mineralną. Nie wiem czy nie lepiej zostawić sobie to po tynkach i wylewkach ... no i oczywiście jak już będzie trochę cieplej :)

no wlasnie ja tez nie wiem ....

zbieram na razie opinie ... i wlasnie widze ze czesc osob mowi o łapaniu wilgoci ... w sumie oszczędność czasu w sezonie to jakies 2 tyg. wiec nie ma sie chyba o co zabijac ...

tylko ze ... mowi sie ze jak elektryk robi swoje to lepiej zeby juz welna i rusztowania byly .. a on przeciez robi swoje przed tynkami .,..

:o :o

NIC JUZ NIE ROZUMIEM :evil: :evil: :evil:

Pawson zasiałeś mi tu ziarno niepewności więc zacząłem szperać i doczytałem, że producenci wełny nie zalecają wykonywania dociepleń przy temperaturze poniżej 0st. a że zarówno instalację elektryczną jak i docieplenie zamierzam robić sam to może jakoś się sam ze sobą pogodzę :wink: :)

Witam wszystkich nowych i starych budowniczych po dłuższej nieobecności na forum.

U mnie dzisiaj koniec malowania ścian i sufitów w całym domu. Wszystko wymalowałem sam, łącznie 900 m.kw. dwu lub trzykrotnie (łącznie z piwnicą). Teraz na widok farby zbiera mi się na............... :evil:

No, ale zaoszczędziłem ok. 3 tys.zł. W sprawie malowania mogę teraz udzielać bezpłatnie konsultacji.

Teraz zostało układanie podłóg oraz montaż drzwi wewnętrznych i za 4 tygodnie przeprowadzka.

Czy ktoś wie jakie trzeba mieć końcowe dokumenty do odbioru budynku przez Nadz. Bud. oprócz ksiażki budowy.

Fizyk, ty to chyba powinieneś wiedzieć, bo też niedługo kończysz budowę.

Pozdrawiam

Wiesiek

Z tego co wiem to potrzeba inwentaryzacje geodezyjne (powykonawcze) przyłączy (wod-kan, elektr, gaz, POS - czyli te mapki które miałeś w projekcie) + inwentaryzację zbiorczą całości. Ale jak znam życie to urzędaski jeszcze cosik wymyślą.

Mówisz że zaoszczędziłęś 3 tys. zł Wukan?? Hmm - a ile Ci zajęło malowanie czasu? Ja będę miał troche mniej metrów. To bym mniej zaoszczędził. Jaką farbę kupiłes i gdzie można kupić najtaniej??

Dlaczego dopiero za 4 tygodnie?????

Heja wszystkim

To, kiedy robimy zakończenie sezonu no i u kogo?

To obecnie jedne z ważniejszych pytań, niech się zgłaszają ci, co to mogą ogrzewać swoje domy. Od razu trzeba zastrzec, że ten sezon wcale nie musi się kończyć tylko raz

pozdrowienia

PS(ten, co głośno gada nic nie robi)