Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Dżek (po długiej nieobecności). Wielkie dzięki na namiary na hurtownie mat. bud. Wszystko już zapisałem, pojeżdżę i porównam ceny. Szukam właśnie, gdzie będę mógł najtaniej kupić dachówkę, kilka wycen mi robią, ale zajadę do Omegi. Jeśli miałeś Dżek dobrych dekarzy to proszę o jakiś kontakt z nimi.

Pytałeś kiedyś o drzewka owocowe, ja kupowałem na Zemborzyckiej (spore ilości) i nie było problemów, dobrze rodzą. Co prawda już za późno na sadzenie, ale można i na wiosnę. Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Odnośnie dachówki.

Przy porównaniu ofert nie zwracajcie uwagi na koszt całego pokrycia dachu.

Ważna jest jego powierzchnia. Jedna hurtownia przyjmie do odliczeń 200m2, a druga ten sam dach o powierzchni 220 m2.

Nie zwracajcie uwagi na cenę pojedynczej dachówki (tylko one są w gablotach wystawowych). Dachówka jest bardzo tania, a drogie są inne komponenty do dachu: gąsiory, taśma do obróbki kominów, dachówka lewa lub prawa, folia polecam TYWEK (chyba tak to się pisze)itp. Zawsze proście o kompleksową ofertę.

Pozdrawiam

Dzięki Dżek za informację e-mail już dotarł. Nie rozumiem co w Twojej informacji powyżej oznacza stwierdzenie "nie zwracajcie uwagi na koszt całego pokrycia dachu", a potem "zawsze proście o kompleksową ofertę". Napisz proszę co miałeś na myśli.

Ja prosząc o wycenę chcę aby mi zrobiono kosztorys całego dachu: dachówka, wykończenia, folia, rynny, wszystkie obróbki, oczywiście cały koszt, jak też z rozbiciem na poszczególne pozycje. Chyba o to chodzi, a może się mylę?

Pozdrawiam.

Codzi mi o powierzchnię dachu. To co napisałem. W jednej firmie skalkulują Ci powierzchnię dachu na 220 m2 i cena 15.000 zł, a w drugiej powierzchnia do obliczeń to 200 m2 i cena 14.000 zł.

Koszt 1 m2 w tej pierwszej to 68,20 zł, w w drugiej 70,00 zł. Zwracaj uwagę na 1 m2. Pomimo wyższej ceny za całość oferta pierwszej firmy jest lepsza.

Dobrzy dekarze na budowie zurzyją tyle elementów do budowy ile będzie potrzeba a nie tyle ile wyliczą Ci firmy handlujące dachówką.

U mnie po wyliczeniach powierzchnia do krycia wyniosła 160 m2. W rzeczywistości pokryto 156. Oszczędność 4 m2.

Dobrze wyjaśniłem.

witam was :smile:

buduje sie w Bialej Podlskiej :smile: tzn jestem na etapie stanu surowego otwartego z dachem pelne deskowanie i papa mam andziej ze an wiosne zaczne dalej pracowac :smile: dom mam duzy bo z gabinetem i pracownia i garazem w bryle :smile:domek pobudowauem z porothermu p+w 33 jednowarstwowa sciana :smile: co by tu jeszcze :smile:jak by co to sie pytajcie :smile: mam dobra ekipe do wykonania dachu wiezby ... ale ja jesio poprawialem tzn skrecalem wiezbe na sruby ... tak na wszelki wypadek :smile: jak sasiad to zobaczyl to ztez to zrobil :> pozdrawiam was :smile:a i przy okazji wesilych swiat jak byms ie nie pojawil do tego czasu ... :smile:

A propos więźby. Moi fachowcy (poza jednym błędem, który naprawili - powiedziałem, że nie zapłacę ani złotówki) byli ok. Za swoją pracę otrzymali 8600 zł (więźba dachowa, łaty, kontrłaty, dachówka, obróbki kominów). Dach prawie 160 m2. Wystawili nawet fakturę Vat. Nie wiem, czy to dużo, czy mało, byli z polecenia.

Efekt ich pracy został przez mojego kierownika oceniony na 4+.

Pozdrawiam

od razo mowie tak :smile: ekipa od wiezby jest solidna 7 chlopa ... wiezbe postawili w 3 dni a moj dach to jest 487m2 ... spory nie ukrywam ... ale to razem z gabinetami i tak dalej jak wyzej pisalem :smile: co do dachowki nie wiem nie interesuje sie tym bo ja jestem nastawiony na blachodachowke z pruszynskiego i mysle ze zalatwie w bialymstoku ... transport mnie zakosztuje raptem 1zl od kilometra :smile: namiary na ta brygade dam jak znajde telefon do tego majstra ... ( to byla robota po znajomosci wiec mialem spory rabat) za wiezbe mojego domku dalem ok 2700 zl ... jedno jest pewne gosc dobrze robi swoja robote ... i jest bardzo fajny da sie pogadac ... i doradzi .. a dach krylem sam pelne deskowanie i papa ( ja moj starszy i mj brat ...) pierwsza ulewa pokazala ze wyszlo calkiem dobrze fakt faktem ze trzeba bylo skorygowac to i owo lepikiem ale po korekcie bylo poprostu perfekcyjnie :smile:

Witam wszystkich, zima to trochę odpoczynku jeśli chodzi o budowę i może dlatego nie bardzo jest o czym pisać, dlatego takie króciutkie wypowiedzi. Ja obawiam się, że będę rzadko zaglądał na wiosnę, gdy ruszę z budową. Pisałem, że szukam ekipy, wydaje mi się że wreszcie znalazłem. Murarz, z okolic gdzie stawiam dom chce za wymurowanie fundamentów, ścian, zrobienie stropu, schodów, ścian kolankowych, szczytowych i ścianek działowych 4000zł, (moi pomocnicy - liczę ok. 2500zł). Sądzę, że to dobra cena. Jak będzie w praktyce to się okaże. Wiem wreszcie jak wygląda wieniec opuszczony i to że należy zrobić wieniec nad ściankami kolankowymi. Mam też kosztorysy z kilku firm. Ciekawe, że różnice to czasami kilkaset bloczków BK. Pozdrawiam wszystkich z lubelskiego i okolic i Życzę Zdrowych, Spokojnych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Szalonego Sylwestra.

Pozdrawiam Krzysztof.

Witam ponownie wszystich z lubelskiego. Narazie czekam na ocieplenie, aby murarze mogli uzupełnić szczyty. Potem to już może pójdzie szybko z zadaszeniem. Mam nadzieję że prognozy się sprawdzą. Moja ekipa murarska chociaż buduje dobrze to dała plamę i przespali możliwość wykończenia szczytów przed mrozami, a więźba stoi i czeka. Chętnie bym trochę poleniuchował, ale jeszcze muszę zaczekać.