Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Heja wszystkim

To, kiedy robimy zakończenie sezonu no i u kogo?

To obecnie jedne z ważniejszych pytań, niech się zgłaszają ci, co to mogą ogrzewać swoje domy. Od razu trzeba zastrzec, że ten sezon wcale nie musi się kończyć tylko raz

pozdrowienia

PS(ten, co głośno gada nic nie robi)

Taaaak, myślę, że tu przyłączę się do propozycji Kubusa. Jakby się nie zgłosił nikt z ogrzewanym domem to proponuję ognisko u nas.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A ja mam pierwsze wyceny na okna. Nie powiem żeby to tanio wychodziło.

Byłem na razie w 3 firmach: Spectrum, Kolor i Oknostyl.

Żeby zalepić dziury w mojej chałupie ( bez drzwi zewn. i garażowych) trzeba około 15 tys :-?

Ale to wstępne wyceny, coś na pewno można jeszcze urwać.

Gdzie jeszcze powinienem pójść po oferty :o :o

Pozdrawiam

A ja mam pierwsze wyceny na okna. Nie powiem żeby to tanio wychodziło.

Byłem na razie w 3 firmach: Spectrum, Kolor i Oknostyl.

Żeby zalepić dziury w mojej chałupie ( bez drzwi zewn. i garażowych) trzeba około 15 tys :-?

Ale to wstępne wyceny, coś na pewno można jeszcze urwać.

Gdzie jeszcze powinienem pójść po oferty :o :o

Pozdrawiam

Witam,

poczytałem, pojeździliśmy, pooglądaliśmy, zastanowiliśmy się i ... będzie bez szprosów :lol: ale za to w profilu 5komorowym.

Mamy wycenę z Gorana i Oknostyl, w przyszłym tygodniu podejmujemy decyzję. Czekamy jeszcze na wycenę przez zaprzyjaźnioną firmę :wink:

U nas na chwilę obecną ... 7%, montaż (23,77 m2) - 16000 (nieszczęsne łuki :evil: )

M

Witam

Właśnie zbieram wszystkie dokumenty do zakończenia budowy. Okazało się że inwentaryzacja powykonawcza budynku kosztuje 366 zł. (jest to stała narzucona cena) - ale żdzierstwo. Do tego trzeba doliczyć inne inwentaryzacje oraz dokumenty techniczne odbioru (np. kominiarskie itp.) to na wszystko trzeba ok. 1000 zł.

Fizyk ja całość domu malowałem ok. 3 tygodnie ale tylko popołudniami od 17 do 21 oraz w soboty. Malowałem farbami: Jedynka, Dekoral (kolory) - kupowałem w OBI oraz Śnieżynką (biały) - kupowałem w Gajku. Przeprowadzka za 4 tygodnie bo chcę to zrobić przed świętami, a wcześniej nie dam rady.

Maricha zobacz okna Salamander 3D w Oknodom na Łęczyńskiej 1. Ja tam kupiłem i są super (obustronnie złoty dąb).

Pozdrawiam

Wiesiek

idkam - jak widze zdecydowales sie na zakup w tym roku okien ...

Ja na razie mam wycen kilka na robocizne calej wykonczeniowki... na razie najbardziej prawdopodobne jest ze zostanie ta ekipa co jest ...

W sobote spróbuje pojezdzic za wycenami okien i ja ,,, wiec jakbyscie mogli dolozyc adresy to tych nazw firm to bylbym wdzieczny.

Co do welny w zimie to ciagle sie wacham.. w sumie ta sama konstrukcja bedzie w lazience zawsze i tam bedzie wilgoc calkiem spora juz w trakcie mieszkania i dodatkowo beda juz okna i nic ma sie nie dziac. wiec jesli zrobi sie welne teraz w domu i zabezpieczy folia juz tak na gotowo a potem podczas tynkow i posadzek i tak nie bedzie okien to nie powinno byc problemow z wilgotnoscia ... decyzja za dwa dni ...

Co do welny w zimie to ciagle sie wacham.. w sumie ta sama konstrukcja bedzie w lazience zawsze i tam bedzie wilgoc calkiem spora juz w trakcie mieszkania i dodatkowo beda juz okna i nic ma sie nie dziac. wiec jesli zrobi sie welne teraz w domu i zabezpieczy folia juz tak na gotowo a potem podczas tynkow i posadzek i tak nie bedzie okien to nie powinno byc problemow z wilgotnoscia ... decyzja za dwa dni ...

Pawełku w łazience to będziesz miał wilgoć ale welnę oddzielasz tam jak i wszędzie poza, paroizolacją :) Zresztą w trakcie normalnej eksploatacji wełna znajduje się w zupełnie innych warunkach, punkt rosy masz raczej poza jej warstwą. Dotykałeś może spodniej części folii w ostatnich dniach? U mnie zdażało się już że folia była dość mokra od środka. No i dochodzi jeszcze odcięcie możliwości podwiewania śniegiem bo nie sądzę żebyś odrazu ocieplił od zewnątrz i zrobił podbitkę :) Nie to żebym Cię zniechęcał ale ja widzę same minusy ocieplania w zimie :)

1. Dyziu dzieki za sugestie... wszystkie opinie sa bardzo pomocne

2. Co do VAT-u to jako osoba, ktora z racji zawodu spedzila ostatnie kilka lat na probie zrozumienia co piszacy ustawy podatkowe i finansowe mial na mysli, wydaje mi sie ze stawka 7% jest pewna w perspektywie lat 2006-2007 z tego co wiem to nawet mamy wynegcjowany okres przejsciowy do konca 2007 na 7 % w usl budowlanych .. ciezko mi sobie wyobrazic zeby sie z tego wycofywac .. ale oczywiscie 100 % nie dam bo Samo.PIS.LPR moze nawet taka durnote pchnac ...

dla zainteresowanych zalacznik XII traktatu akcesyjnego do UE :

W drodze odstępstwa od artykulu 12 ustęp 3 litera a) dyrektywy

77/388/EWG, Polska może utrzymać (i) obniżoną stawkę podatku

od wartości dodanej ...... oraz (ii) do 31 grudnia 2007

roku obniżoną stawkę podatku od wartości dodanej nie mniejszą

niż 7 % na dostawę uslug budowy, remontu i modernizacji

budynków mieszkalnych, nie świadczonych w ramach programu o

charakterze socjalnym, z wylączeniem materialów budowlanych,

oraz na dostawę budynków mieszkalnych lub części budynków

mieszkalnych przed pierwszym zasiedleniem, w rozumieniu artykulu

4 ustęp 3 litera a) dyrektywy.

3. Szukam namiarow na ekipe do tynkow wewnetrznych cement- wapiennych filcowanych i do elewacji zewnetrznej z welny ... jak mozecie to przeslijcie mi jakies namiary i ew. ceny na priv.. to dosyc pilne ..