idkam 29.11.2005 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Ludzie,czy to możliwe?To jak mam pow. uz. parter 125,garaż 22,poddasze 34 to znaczy,że muszę mieć jakieś 270 tys.?Nie,ja chyba coś żle liczę albo zle zrozumiałam.Pracownia proj. wyliczyła 170 tys. brutto same materiały-bez poddasza,bez ogrodzenia,szamba itp. ale resztę uwzględniła.Zostaje robocizna no i naddatek na optymistyczne wyliczenia architekta.Matko kochana,ja dopiero teraz sobie uswiadamiam jaki kredyt muszę wyżebrać .Bardzo,bardzo dziękuję za informacje.Dobrz,że teraz otworzyliście mi oczy,przynajmniej w banku nie wyjdę na idiotkę. .A może jednak zle policzyłam? Niech wypowiedzą się inni, bardziej doświadczeni... nie chcę wprowadzać zamieszania i chętnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 29.11.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Szymoszkowa, jak napisał zdaje się Pawson, największe oszczędności poczynia sie na etapie wyboru projektu. My za stan surowy otwarty zapłaciliśmy połowę tego co Pawson, fakt, że ma on 2 razy większy dom . A ile wyszedł wam m2 domu w stanie surowym otwartym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 29.11.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Witam Moje koszty budowy są następujące:stan surowy (bez okien i drzwi) 138 tys.wykończenie 170 tys. W sumie cały koszt budowy to 308 tys. (oprócz domu, do kosztów są wliczone wszystkie przyłącza i szambo ale bez ogrodzenia działki, bez podjazdu i opaski wokół domu).W projekcie koszty budowy domu były szacowane na 274 tys. ale doszły zmiany (budowa piwniy oraz poszerzony garaż na 2 samoch.). Powierzchnia całkowita domu po podłodze 216 m.kw. + 48 m.kw piwnicy = 264 m.kw.Powierzchnia użytkowa domu 140 m.kw. Koszt m.kw. powierzchni całkowitej wychodzi ok. 1170 zł/m.kw. Koszt m.kw. powierzchni użytkowej wychodzi ok. 2200 zł/m.kw. (błąd w wyliczeniu kosztów pow. całk. wziął się stąd, że nie uwzględniłem powierzchni piwnicy) PozdrawiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 29.11.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 IDKAM: dobra masz nas .. :) mysle ze zarowno mi jak i moim szanownym przedmowcom chodzilo o powierzchnie domu w srodku tylko nie uzytkowa z projektu a liczona po podlogach tzn. pod skosami tez ... dla domu o powierzchni 170- 180 m2 czyli zbudowanie do wykonaczenia powinno kosztowac jakies 250 - 270 k liczac z grubsza i co ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 29.11.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 IDKAM: dobra masz nas .. :) mysle ze zarowno mi jak i moim szanownym przedmowcom chodzilo o powierzchnie domu w srodku tylko nie uzytkowa z projektu a liczona po podlogach tzn. pod skosami tez ... dla domu o powierzchni 170- 180 m2 czyli zbudowanie do wykonaczenia powinno kosztowac jakies 250 - 270 k liczac z grubsza brutto czy netto? Bo jak księgowy podaje cenę to można różnych sztuczek się spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 29.11.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 IDKAM: dobra masz nas .. :) mysle ze zarowno mi jak i moim szanownym przedmowcom chodzilo o powierzchnie domu w srodku tylko nie uzytkowa z projektu a liczona po podlogach tzn. pod skosami tez ... dla domu o powierzchni 170- 180 m2 czyli zbudowanie do wykonaczenia powinno kosztowac jakies 250 - 270 k liczac z grubsza brutto czy netto? Bo jak księgowy podaje cenę to można różnych sztuczek się spodziewać dyziu ja tu malo zawalu nie dostaje czy nie jestem zbyt rozrzutny a tobi gupstwa w glowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 29.11.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 IDKAM: dobra masz nas .. :) mysle ze zarowno mi jak i moim szanownym przedmowcom chodzilo o powierzchnie domu w srodku tylko nie uzytkowa z projektu a liczona po podlogach tzn. pod skosami tez ... dla domu o powierzchni 170- 180 m2 czyli zbudowanie do wykonaczenia powinno kosztowac jakies 250 - 270 k liczac z grubsza brutto czy netto? Bo jak księgowy podaje cenę to można różnych sztuczek się spodziewać dyziu ja tu malo zawalu nie dostaje czy nie jestem zbyt rozrzutny a tobi gupstwa w glowie no ładne głupstwa ... 100k w jedną czy w drugą chciałbym móc to tak lekko nazwać gupstwem co do stanu przedzawałowego to są tacy jeszcze na forum (widać mało obeznani z medycyną) co nazywają toen stan entuzjazmem, euforią, radością budowania, zapałem i jakimiś innymi bardzo trudnymi wyrazami Acha, co do liczenia z grubsza no to z grubsza licząc w porównaniu z ofertą firmy M zaoszczędziłem ok 65 tys. pomimo zmiany pokrycia na droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Moja chałupa jest duża i razem wyszło sporo, ale za m stanu surowego otwartego z kanalizacją ok. 620 PLN. Czyli nie tak znowu źle. Za chałupę nadającą się do wprowadzenia nieśmiało liczę 1500/m podłogi i mam nadzieję, że się da wtedy wprowadzić. Bo nie mam złudzeń, że dom będzie miał wtedy choćby wstępny zakładany blask . Drogie to wszystko jak choroba, albo ja nie umiem tanio budować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 29.11.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Moja chałupa jest duża i razem wyszło sporo, ale za m stanu surowego otwartego z kanalizacją ok. 620 PLN. Czyli nie tak znowu źle. Za chałupę nadającą się do wprowadzenia nieśmiało liczę 1500/m podłogi i mam nadzieję, że się da wtedy wprowadzić. Bo nie mam złudzeń, że dom będzie miał wtedy choćby wstępny zakładany blask . Drogie to wszystko jak choroba, albo ja nie umiem tanio budować . na m2 po podlodze liczony jak rozumiem ?? u mnie m2 SSO bez projektu/przylaczy/ dzialki i kanalizy wyszedl ok 520 /m2 ... tylko ze mi w to wchodzi piwnica a ona zaniza koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Moja chałupa jest duża i razem wyszło sporo, ale za m stanu surowego otwartego z kanalizacją ok. 620 PLN. Czyli nie tak znowu źle. Za chałupę nadającą się do wprowadzenia nieśmiało liczę 1500/m podłogi i mam nadzieję, że się da wtedy wprowadzić. Bo nie mam złudzeń, że dom będzie miał wtedy choćby wstępny zakładany blask . Drogie to wszystko jak choroba, albo ja nie umiem tanio budować . na m2 po podlodze liczony jak rozumiem ?? u mnie m2 SSO bez projektu/przylaczy/ dzialki i kanalizy wyszedl ok 520 /m2 ... tylko ze mi w to wchodzi piwnica a ona zaniza koszt Dokładnie, po podłodze, don't worry Myślałam, że piwnica jakby zawyża koszty , a Twoja jest jakaś łaskawa i sympatyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 29.11.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Dokładnie, po podłodze, don't worry Myślałam, że piwnica jakby zawyża koszty , a Twoja jest jakaś łaskawa i sympatyczna piwnica zawyza koszty tylko pod warunkiem ze jej metrazu nie wliczamy do mianownika :) a ja wliczam ... w efekcie wychodzi ze metr piwnicy jest duzo tanszy miz metr gory domy przez co metr sredni wychodzi mniejszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Dokładnie, po podłodze, don't worry Myślałam, że piwnica jakby zawyża koszty , a Twoja jest jakaś łaskawa i sympatyczna piwnica zawyza koszty tylko pod warunkiem ze jej metrazu nie wliczamy do mianownika :) a ja wliczam ... w efekcie wychodzi ze metr piwnicy jest duzo tanszy miz metr gory domy przez co metr sredni wychodzi mniejszy ... Wiem, wiem . Temat poważny, rozluźnić chciałam Jak mi tu ludzie wyskakują z 1100 na gotowo, to się za łeb złapałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 29.11.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 wyluzuj ... pewnie wukan nie ma dachu ... albo fundamentow .. ja bym sie tam nie przejmowal ... wrzodów się człowiek przez TAKICH nabawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 29.11.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 wyluzuj ... pewnie wukan nie ma dachu ... albo fundamentow .. ja bym sie tam nie przejmowal ... wrzodów się człowiek przez TAKICH nabawi a średnie metry mniejsze i większe to pewnie zbawiennie oddziałują na stan zdrowia u mnie SSO ale wliczając wszystkie koszta (oprócz działki) wyszło ok. 515-520 / m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Proponuję nową jednostkę - średni metr rozliczeniowy odstresowujący I tak choroba DUŻO KASY, jakby się człowiek nie pocieszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 29.11.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 dokladnie 50 tys w ta czy 50 tys w tamta ... toz to nie apteka nie ma sie czym przejmowac hihihihihi ogladal ktos ostatni program "wielkie projekty" na discovery ... "budowaly 2 pe...." znaczy sie dwoch mezczyzn po 40-ce ktorych laczylo cos znacznie "głębszego" niz przyjazn ... zamowili sobie plytki na podloge na oko 50 cmx 50cm co kosztowaly 37 funtow jedna szt. na oko liczac daje to ok. 900 PLN /m2 i poszlo im tego z 500 m2 conajmniej ... czyli wiecej niz najbardziej wypasiony z naszych domow bedzie kosztowal ogolem ... LUZIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 dokladnie 50 tys w ta czy 50 tys w tamta ... toz to nie apteka nie ma sie czym przejmowac hihihihihi ogladal ktos ostatni program "wielkie projekty" na discovery ... "budowaly 2 pe...." znaczy sie dwoch mezczyzn po 40-ce ktorych laczylo cos znacznie "głębszego" niz przyjazn ... zamowili sobie plytki na podloge na oko 50 cmx 50cm co kosztowaly 37 funtow jedna szt. na oko liczac daje to ok. 900 PLN /m2 i poszlo im tego z 500 m2 conajmniej ... czyli wiecej niz najbardziej wypasiony z naszych domow bedzie kosztowal ogolem ... LUZIK Mówisz o tym białym pudełku nad morzem? Artyści tak mają Nie wiem, czy widzieliście, co oni sprzedawali. Jeden obraz wygladał dosłownie tak ":D " Jakby u nas coś takiego kupowali, też bym się nie szczypała, ile za metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 29.11.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 widzialem ten obraz .... prawdziwe dzielo sztuki ... moze by sprobowac pare takich puscic na allegro ... byloby na plytki hmmm mozna by nawet caly cykl wyprodukowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 widzialem ten obraz .... prawdziwe dzielo sztuki ... moze by sprobowac pare takich puscic na allegro ... byloby na plytki hmmm mozna by nawet caly cykl wyprodukowac Jakby się tak ruszały jak niektóre emotikonki, to wróże świetlaną przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 29.11.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 spoko spoko .. cos wymysle z innej beczki: LUDZIE POMOCY !!! JAKA WELNE DO PODDASZA WYBRAC MAM JA ???? jakies sugestie ?? jak wy macie /bedziecie mieli i dlaczego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts