MaPi 13.12.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Wukan gratulacje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 13.12.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 HURA HURA HURA Dzisiaj mój dom został odebrany przez Nadzór Budowlany. Na inspekcji w domu było dwóch inspektorów (szef i wiceszef). Kontrola budynku została wykonana od piwnic az po poddasze. Nastepnie zostały wyrywkowo sprawdzone szczegóły konstrukcyjne z projektem budowlanym. Na szczeście wszystko przebiegło bez problemów. Kontrola trwała ok. pół godziny. Oczywiscie tydzień temu złożyłem wszystki dokumeny oraz książkę budowy do Nadzoru Budowlanego. W czwartek odbieram dokument z Nadzoru i mogę się meldować w nowym domu oraz zmienić taryfę z prądu budowlanego na normalny. Teraz do końca tygodnia planuję przeprowadzkę i zamieszkać w nowym domu. Oczywiście budowy jeszcze nie kończę, w przyszłym roku czeka mnie wykończenie schodów zewnętrznych i tarasów, zrobienie opaski wokół domu oraz podjazdów. Pozdrowienia dla Wszyskich Wiesiek Gratulacje. Niczego się nie czepli? Słyszłam, że szczególnie mają konika w sprawie barierek przy sachdach i balkonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 13.12.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Nie panikujcie Nie ma takiej budowy, żeby nie było odstępstw od projektu, trzeba tylko wiedzieć na co będą zwracali szczególną uwagę no i mieć trochę szczęścia.U mnie szczególny nacisk przy odbiorze położyli na wywietrzniki i kominy, sprawdzali je w każdym pomieszczeniu, tam gdzie powinny być (nawet w garażu) i porównywali z projektem. Następnie zwracali uwagę na balustrady na schodach i balkonie (szarpali za nie czy są dobrze osadzone). Dobrze że założyłm prowizoryczną balustadę na schody do piwnicy, bo ją również sprawdzali. Nie sprawdzali budynku na zewnątrz, bo było duże błoto. Sprawdzali z projektem układ pomieszczeń, czy jest zgodny z projektem. Przeglądali poprawność montażu instalacji gazowej. I to chyba wszystko. Fizyk swoją piwnicę zamaskuj deskami i gałęziami i będzie ok. PozdrawiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 13.12.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Nie panikujcie Fizyk swoją piwnicę zamaskuj deskami i gałęziami i będzie ok. Pozdrawiam Wiesiek hehehehe - tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.12.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Wukan - przyłączam się do gratulacji Troszkę zdziwiła mnie informacja o sprawdzaniu układu pomieszczeń - myślałam, że tego się akurat nie czepiają . U nas akurat kuchnia wyprowadziła się z salonu - trzeba to będzie zapisać w dzienniku budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizula 13.12.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Wukan - przyłączam się do gratulacji Troszkę zdziwiła mnie informacja o sprawdzaniu układu pomieszczeń - myślałam, że tego się akurat nie czepiają . U nas akurat kuchnia wyprowadziła się z salonu - trzeba to będzie zapisać w dzienniku budowy... Fizyczni też gratulują! A mnie zadziwiło, że sprawdzają barierki. To jak nie będziemy mieć barierek, to nie można się jeszcze ubiegać o odebranie? barierki z prawdziwego zdarzenia planujemy dopiero na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 13.12.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Z Bioeko ja korzystać będę. Czekam na drzwi do piwnicy i wtedy uruchamiam. Wystarczyło im, że mam w projekcie POŚ zwykłego. W tym tygodniu powinenem ją uruchomić. Tzn, ze nie projektowałeś oczyszczalni w papierkach? Bioeko Ci dało projekt? Adaptowaleś go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek81 13.12.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Wukan - gratulacje. Ale z tymi odwiedzinami komisji to mnie zdziwłeś. Złapałem chyba Pana Boga za nogi, bo umnie nie byli pzdr Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 14.12.2005 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Nie panikujcie Fizyk swoją piwnicę zamaskuj deskami i gałęziami i będzie ok. Pozdrawiam Wiesiek hehehehe - tak zrobię Fizyk, po co takie mecyje, zasłanianie, maskowanie? Trzeba czytać dokładnie co kolega pisze, albo czekasz na odpowiednią pogodę albo odkręcasz kranik i robisz błoto wkoło domu i masz spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 14.12.2005 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Dziękuję wszystkim Słyszałem, że w powiecie lubelskim Nadzór Budowlany robi kontrole wyrywkowo. Natomiast w pow. Świdnickim wszystkie budynki zgłoszone do odbioru są kontrolowane. Grzesiek - główna rada , jak w nadzorze zapytają się, czy były jakieś zmiany w stosunku do projektu, trzeba zawsze twardo odpowiadać, że żadnych zmian nie było, mimo że może jakieś drobne były. Pytają się o to kilka razy.We wszystkich dokumentach jakie oddasz do nadzoru musi pisać, że wszystko jest zgodnie z projektem. Wtedy formalnie w Nadzorze sprawdzają tylko, czy są dostarczone wszystkie dokumenty i ewentualnie mogo zrobić kontrolę w budynku lub nie (w Świdniku zawsze). Fizula - jeżeli chodzi o barierki to teraz zrób prowizorkę z łat i desek (ja taką mam w piwnicy) i będzie ok. PozdrawiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 14.12.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 A ja chciałabym prosić wszystkich, którzy maja już w domu instalacje, tynki i wylewki o przesłanie mi namiarów na dobrych i polecanych przez was wykonawców. A jak ktoś z was jeszcze nie ma tych rzeczy, ale ma już sprawdzonych wykonawców to też proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 14.12.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Z Bioeko ja korzystać będę. Czekam na drzwi do piwnicy i wtedy uruchamiam. Wystarczyło im, że mam w projekcie POŚ zwykłego. W tym tygodniu powinenem ją uruchomić. Tzn, ze nie projektowałeś oczyszczalni w papierkach? Bioeko Ci dało projekt? Adaptowaleś go? Ja w prokekcie mam zwykłą POŚ. Drenażową. Goście z Bioeko powiedzieli, że jak mam w projekcie POŚ - to wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 14.12.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Hej wszystkim Ja się przyłączam do prośby MaPi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 14.12.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Z Bioeko ja korzystać będę. Czekam na drzwi do piwnicy i wtedy uruchamiam. Wystarczyło im, że mam w projekcie POŚ zwykłego. W tym tygodniu powinenem ją uruchomić. Tzn, ze nie projektowałeś oczyszczalni w papierkach? Bioeko Ci dało projekt? Adaptowaleś go? Ja w prokekcie mam zwykłą POŚ. Drenażową. Goście z Bioeko powiedzieli, że jak mam w projekcie POŚ - to wszystko jest OK. Ok, dzięki. Zadzwonię do nich, to może podeślą mi gotowy projekt do adaptacji. thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 15.12.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 czesc ALL wybieram wanne akrylowa i slysze sporo opinii zeby nie brac wanny cersanitu bo to gow... nie mam pojecia czemu jest taka opinia i czy to prawda ... moze ktos z was ma jakies doswiadczenia ?? Pozdrawiam P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 15.12.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Ja też przyłączam się do prosby MaPi - czy nie ma nikogo kto odpowie? Pawson - nie wiem dalczeg są takie opinie, choć taż je słyczałam. Ja mam teraz tylko umywalke Crsanitu - mam wrażenie, że wciąz jest zółta, jakoś jej nie lubię.Kupuję Rocę _udowodnił mi facet w sklepie, że z tej samej półki jest tańsza niż KOło), a wannę do koloru - POOLspa, choć bardziej podoba mi sie Koła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 15.12.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Wybierając wyposażenie do łazienki zwróćcie uwagę na dopasowanie białości. Ponieważ w pracy mam do czynienia z połyskomierzami i kolorymetrami wiem co to jest białe ciepłe a co białe zimne. Najzimniejsza biel (niebieska) jest Cersanitu a najcieplejsza biel (żółta) jest Koła. Roca jest po środku. Ten odcień białości nadaje się poprzez dosypanie do bazy odpowiednich barwników. Połysku to nie zmienia. Firmy te pod te swoje standardy białości robią wanny, brodziki i klapy na kibelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 15.12.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Witam Małem dobrych fachowców od elektryki , wodno-kanaliz i CO oraz ocieplenia poddasza, płyt g-k oraz gładzi gipsowych. Niestety teraz jestem w trakcie przeprowadzki i wszystkie dane fachowcw mam w walizkach. Podam je Wam w przyszłym tygodniu, jak się rozpakuję. Wylewki na podłogach robił mi Kańczugowski. PozdrawiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 15.12.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Wukan, jak już się rozpakujesz i znajdziesz te wszystkie telefony to prześlij mi je na priva. I numer do Kańczugowskiego też. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 15.12.2005 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 A ja nie będę wysyłał nic na priv. Bo musiałbym pisać do każdego oddzielnie. Podawałem już kiedyś ale powtórzę: CO, wod-kan - Paweł Boroch - 505193 089 Tynki - Mariusz (jakiśtam - nie pamietam) - 606 629 287 Posadzki - Tomasz Kańczugowski - 601 370 797 Glazura - Marian Mielnik - 510 399 136 Malarze - Kalota Marek - 501 282 069 Ci osobnicy robili u mnie (niektórzy jeszcze robią) i jestem zadowolony w bardzo wysokim stopniu. Pozostali robili i jestem też zadowolony ale w stopniu mniejszym. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to kontakt dam po oględzinach u mnie. Mam nadzieję, że nie złamałem żadnego regulaminu Działamy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts