Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mariusz - GRATULACJE!!!! Czyli plan na ten rok wykonany :D :wink:

Zaproszenie oczywiście aktualne dla wszystkich.

Borf - studnię chłonną kopał mi sąsiad, któy ma formę to tego ustrojstwa. Nawet tanio wziął. Ale ile dokłądnie - nie pamiętam. Muszę sprawdzić.

Czekamy w okolicach 18-tej.

No ii oczywiście życzymy zdróweczka dla wszystkich źle się mających :wink:

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za życzenia. Mały czuje się dobrze, jednak nie wiem czy mama dojdzie do sił na tyle by Sylwestra spędzić w domu :cry: - zobaczymy.

PAWSON - czy możesz dać namiary na miejsce gdzie kupowałeś wełnę??

U mnie tez na poddaszu bedzie Izover. Podaj również ceny, porównam je z moją ofertą.

Za tydzień wreszcie będę miał prąd w skrzynce przy działce, kabel do domu przekopany więc i w domu wkrótce też :D

Pozdrawiam

Ps. Napiszcie jak spakowała pizza u Fizyka, nie dałem rady dojechać.

1. Nikt w tym miescie nie sprzedaje welny Isovera bez faktury :(:( to smutne

1.5 Ja wybralem isover UNIMATA (podstawowy ich produkt) bo szklany i znana firma ... welne szklana troche tansza robi jeszcze KNAUF ale ma gorsze wspolczynniki cieplochronnosci i to firma ktora generalnie nie siedzi w welnie (sprowadzaja ja skads z belgii)

2. wg mnie lepiej brac welne szklana bo a) jest lzejsza b) odparowuje lepiej wilgoc c) nie zamieszkaja w niej robaki / myszy

oczywiscie to tylko i wylacznie moje zdanie ... a w trakcie zbierania opinii okazalo sie ze czesc specjalistow wymienia identyczne zalety welny mineralnej (skalnej) :):):) i badz tu madry ...

chociaz generalnie oceniam ze to taki sam problem jak to z czego budowac sciany .. czyli kazdy kombinuje a i tak zawsze wychodzi OK

3. minimalistyczne podejscie do grubosci czyli 15+5 podstawowej welny to ledwo na granicy rozsadku czyli jesli nie musimy starsznie oszczedzac to warto dac wiecej albo lepszej-cieplejszej (a co za tym idzie drozszej) welny. ja daje 15+10 bo 15 miedzy krokwie pasuje mi idealnie a 10 na wierzch. Moglem rownie dobrze dac SUPERMATE (najlepszy produkt ISOVERA) 15 + 5. "R" wyszloby podobne ale to drozej wychodzi ...

4. Jak jutro dostane fakture z wynegcjowanymi cenami to dam namiar na super sklep ... chyba zebym nie dostal tych cen :):):)

to tyle

oczywiscie to tylko moje zdanie wiec fizyk nie kloc sie za minute ze rockwool jest lepszy :wink:

Pawson, Mariucha

ja rownież na ocieplenie poddasza dałem wełnę ISOVER tylko tą o lepszych parametrach cieplnych czyli SuperMata. Jest ona oczywiście droższa, ale wtedy można dać grubość wełny 15+5 cm i uzyska się wymagany współczynnik oporu cieplnego R=6,0.

Jak dacie grubość 15+10 cm to wtedy zabieracie 5 cm z wysokości poddasza. Musicie o tym pamiętać, szczególnie gdy na poddaszu są skosy i mieszkańcy mają wysoki wzrost (będziecie walić głową w skosy). Wtedy każde 5 cm jest ważne.

Wszystkiego najlepszego wszystkim budowlańcom z okazji nadchodzącego Nowego Roku, pomyślnego i szybkiego zakończenia budów życzy

Wiesiek z Rodziną

Pawson, Mariucha

ja rownież na ocieplenie poddasza dałem wełnę ISOVER tylko tą o lepszych parametrach cieplnych czyli SuperMata. Jest ona oczywiście droższa, ale wtedy można dać grubość wełny 15+5 cm i uzyska się wymagany współczynnik oporu cieplnego R=6,0.

Jak dacie grubość 15+10 cm to wtedy zabieracie 5 cm z wysokości poddasza. Musicie o tym pamiętać, szczególnie gdy na poddaszu są skosy i mieszkańcy mają wysoki wzrost (będziecie walić głową w skosy). Wtedy każde 5 cm jest ważne.

Wszystkiego najlepszego wszystkim budowlańcom z okazji nadchodzącego Nowego Roku, pomyślnego i szybkiego zakończenia budów życzy

Wiesiek z Rodziną

ja pamietalem ... u mnie to i tak sie wszyscy pomieszcza ;)

a jak sprawdzalem ceny to supermata 15+5 wychodzi drozej niz unimata 15+10 ... a wspolczynnik ma jednak troche gorszy (w zasadzie to bez zmaczenia ale....)

PS. kolejne cm sie traci jesli sie daje welne pomiedzy łaty nabite na krokwie a nie chowa pomiedzy profilami... ale na moj rozum to solidniejsza konstrukcja wiec wlasnie tak mam...

Mój mąż napalił się na poddasze na PAROC. I to jeszcze musimy kupić o nietypowej grubości (18cm +5cm).

Co lepiej położyć na strop poddasza (czyli podłogę stryszku) dechy czy jakieś płyty?

PAROC maja w stalmecie i chwala bardzo . pogadaj z ACh to dostaniesz dobra cene ... ja sie nie zdecydowalem bo wole szklana :)

Mam pytanie odnosnie instalacji CO + cała hydraulika.

Gdzie kupowaliście/bedziecie kupować materiały ( rury, grzejniki, piece itd). Mam oferte od mojego fachowca i chciałem sprawdzić czy ma dobre ceny na materiał.

I pytanie drugie, jak się rozliczliscie lub będziecie za instalacje. Oni liczą za punkt czy jakoś inaczej??

I jakie grzejniki bedą u Was w domu ( chodzi mi o firmę).

Pozdrawiam