Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam Elitę forum :D

Przeczytałem około 30 ostatnich stron i właśnie dlatego, że wnioski nie są budujące zadałem to pytanie.

Zamierzamy budować w Jastkowie nad piękną rzeką Ciemięgą, projekt Z14 (link poniżej) z niewielkimi zmianami (wersja GP2, ale z pojedynczym garażem). Projektu jeszcze nie kupiliśmy, więc chętnie zapoznam się z opiniami na jego temat. Na forum "Projekty" nie doczekałem się zbyt wielu odpowiedzi. :cry:

Tak na szybko, na co zwróciłem uwagę to:

Kuchnia - tak jak jest rozmieszczone będziesz musiał mieć pochłaniacz taki z wkładem węglowym, bo nie masz tam komina

Taras - bym zostawił tak jak jest

pom. gosp. - pomysł mapi z połączeniem się sprawdzi pod warunkiem pieca gazowego z zamkniętą komora spalania (jest droższy) w przypadku pieca z otwarta powinno być doprowadzone świeże powietrze do pomieszczenia, co w zimie mocno ochłodzi pomieszczenie (w łazience jest to nieprzyjemne :) )

A ogólnie projekt jest fajny :)

Dzięki Monika B,MaPi : :D .O Gali zapomniałąm.W namiocie byłam chyba w złym momencie-nie odnowili jeszcze zapasów po końcówce starego roku.Na Chemicznej-jest jedna fajna do wc gościnnego ale ponad 60 zł m2.Tyle tylko,ze przecież to nie jest duże pomieszczenie to mozna jakos cenę przełknąć.Jeżeli zacznę budowę w marcu-to warto teraz kupować wełnę na ocieplenie poddasza czy raczej ceny sie nie zmienią?

Smacznej pizzy i oczywiście proszę o sprawozdanie ze spotkania :p .

Witam

BORF

ogrzewam dom gazem GZ50 od dwóch miesięcy.

Dom 185 m.kw. po podłodze, 730 m.sz. (wymiary bez garażu i piwnicy, których nie dogrzewam).

Ściany z Maxa 29 cm + styropian 12 cm, dach 20 cm Isower SuperMata.

Kocioł Vitopend 100 z zamk. kom. spal. jednofunkcyjny z zasobnikiem 120L. + cyrkulacja. Regulator temperatury pokojowy.

Średnie zużycie gazu ok. 7,5 m.sz. na dobę (w ostatnie mrozy ok. 10 m.sz.). Dodatkowo dogrzewam kominkiem Tarnawa 16kW codziennie od 16-tej do 23-ej. Rodzina 4 osobowa (2+2).

Na poddaszu rozprowadzone DGP mechaniczne od kominka.

Temperatury: Dzień: Parter 20 C, Poddasze 23 C. W nocy temp. o 1-2 stopnie niższa.

Piwnica (nieogrzewana) 12 C, Garaż (nieogrzewany) 6 C.

Ceny gazu GZ50 (po podwyżce): 1,26 zł/m.sz. (brutto) oraz 21 zł/mies. (opłata stała).

Pozdrawiam

Wiesiek

Witajcie

Niestety nie mieliśmy dostępu do netu mniej więcej od środy i nic nie wiedzieliśmy, że tylu chętnych było aby nas odwiedzić :oops: Szkoda że nie zadzwoniliście :( Mam nadzieję, że następnym razem uda nam się umówić (oczywiście zaproszenie jest aktualne). NIe udało się przedwczoraj, to może w następną sobotę?? Dajcie znać.

Udało się Wam spotkać??

Ludziska - budujcie w 3-warstwowych ścianach. Ciepło jest!!! Tylko drzwi trochę nieszczelne :(

Czy w drzwiach Gerda jest jakaś regulacja na zawiasach???