Wolf PL 23.01.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Witajcie .Jestem nowym użytkownikiem forum i z chęcia pdziele sie swoimi doświadczeniami .Są one niewielkie bo jesteśmy na etapie pozwolenia które mamy nadzieje dostać na wiosne.To jest nasz projekt dla mojej rodzinki 3 osobowej i siostry rodzonej ,4 osobowa rodzina. http://wuwo.home.pl/project.php?cat=3&project=49 Moja żona z teściem prowadzą sklep hydrauliczny, co. i niektóre żeczy bedą sporo tańsze.A to waśnie przeświadczyło nas o budowaniu wlasnego domu.Bo od dwóch lat szukaliśmy mieszkania na zamiane w zamian za spłate zaległości czynszowych ,ale było to bardzo trudne i niewdzięczne zajecie. Ze wzgledu na to że były to w wiekszości patologie .Ciesze się że mam to za sobą . niema jak cos własnego , na swojej ziemi,a nie w bloku.Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 23.01.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Do tych co już mieszkają lub są na etapie układania terakoty. Czy macie różne poziomy wylewek pod terakotę i parkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 23.01.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Do tych co już mieszkają lub są na etapie układania terakoty. Czy macie różne poziomy wylewek pod terakotę i parkiet? jeszcze nie mam .. ale podobno dobrze miec rozne poziomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Udało się Wam spotkać?? Ludziska - budujcie w 3-warstwowych ścianach. Ciepło jest!!! Tylko drzwi trochę nieszczelne Czy w drzwiach Gerda jest jakaś regulacja na zawiasach??? Ze ścianami już za późno , ale może ktoś się zdecyduje. Mam nadzieję, że i tak będzie cieplutko... Z tą Gerdą mnie zmartwiłeś, bo już praktycznie taką wybraliśmy (Gerda SX). Ciekawe, czy to wina montażu, czy samych drzwi Na spotkaniu nie udało się nam być - babcie się zbuntowały z dojazdem i wcale się im nie dziwię - padało jak choroba. Niezła zima się udała tej zimy Mam nadzieję, że spotkanko się udało, ale osobiście uważam, że powtórka bardzo wskazana. Pewnie Pawson tym razem będzie na dyżurze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 23.01.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Witajcie Niestety nie mieliśmy dostępu do netu mniej więcej od środy i nic nie wiedzieliśmy, że tylu chętnych było aby nas odwiedzić Szkoda że nie zadzwoniliście Mam nadzieję, że następnym razem uda nam się umówić (oczywiście zaproszenie jest aktualne). NIe udało się przedwczoraj, to może w następną sobotę?? Dajcie znać. Udało się Wam spotkać?? na spotkaniu byli Pawson, Kubusie Budowniczy, MaPi i ja. Ponieważ byłem pierwszy raz, więc nie mam skali porównawczej, ale mi się podobało, temat był oczywiście jeden (łatwo zgadnąć ). Pozostali domyślili się, że nie macie netu, dlatego Was nie ma. Następnym razem będzie lepiej Wymiana ekip, cen i wykonawców na porządku dziennym. Podobno masz dobre namiary na więźbę dachową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 23.01.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Grzesiekja tez mam drzwi zewnętrzne Gerdy: SX , WX i AP (3 szt.) ale u mnie wszystko jest ok. Musisz zgłosić się do serwisu, bo inaczej możesz stracić gwarancję. Justyna 99, jak chcesz kłaść parkiet np. w salonie a koło kominka położyć tarakotę, to musisz zrobić wylewki na różnych wysokościach, bo później tego nie zgrasz (różnica wysokości wynosi ok. 10 mm). Można ten uskok obkładać listwami maskującymi ale niezbyt to dobrze wygląda.Ja w salonie mam dużo tarakoty, więc zrezygnowałem z parkietu i położyłem panele, właśnie przez tą dużą różnicę wysokości. Wylewki miałem zrobione na jednej wysokości PozdrawiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 23.01.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Wolf PL napisz gdzie budujesz. Domek ładny. Będziesz budował bliźniaka,czy tylko jedną połówkę? I oczywiście witamy . A jeśli chodzi o spotkanie to jak zwykle było bardzo fajnie, pizza też była dobra. Fizyk my to myśleliśmy, że ty się przestraszyłeś, że znowu będziesz musiał pizzę robić i dlatego się nie odzywałeś . A jak tam dojazd do domu w taką pogodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 23.01.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Pogoda była koszmarna, to fakt, ale warto było przyjechać. Na razie samochodzik pali bez zarzutu . A propos mojego projektu - można go zobaczyć (APS 100na stronce: http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty Jutro idę kupować porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolf PL 23.01.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Domek mam zamiar stawiać w wersji bliźniaczej w miejscowości Krępiec.Podoba nam się okolica .Siostra pochodzi z e Świdnika ja natomiast z Lublina. tam działka była jeszcze w miarę nie drogo i położenie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Domek mam zamiar stawiać w wersji bliźniaczej w miejscowości Krępiec. Podoba nam się okolica .Siostra pochodzi z e Świdnika ja natomiast z Lublina. tam działka była jeszcze w miarę nie drogo i położenie jest ok. Na forum jest cała "mafia" z tamtych okolic - może spotkasz całkiem bliskich sąsiadów Domek bardzo sympatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 23.01.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Witam BORF ogrzewam dom gazem GZ50 od dwóch miesięcy. Dom 185 m.kw. po podłodze, 730 m.sz. (wymiary bez garażu i piwnicy, których nie dogrzewam). Ściany z Maxa 29 cm + styropian 12 cm, dach 20 cm Isower SuperMata. Kocioł Vitopend 100 z zamk. kom. spal. jednofunkcyjny z zasobnikiem 120L. + cyrkulacja. Regulator temperatury pokojowy. Średnie zużycie gazu ok. 7,5 m.sz. na dobę (w ostatnie mrozy ok. 10 m.sz.). Dodatkowo dogrzewam kominkiem Tarnawa 16kW codziennie od 16-tej do 23-ej. Rodzina 4 osobowa (2+2). Na poddaszu rozprowadzone DGP mechaniczne od kominka. Temperatury: Dzień: Parter 20 C, Poddasze 23 C. W nocy temp. o 1-2 stopnie niższa. Piwnica (nieogrzewana) 12 C, Garaż (nieogrzewany) 6 C. Ceny gazu GZ50 (po podwyżce): 1,26 zł/m.sz. (brutto) oraz 21 zł/mies. (opłata stała). Pozdrawiam Wiesiek Dzieki za informacje. Wszyscy strasza, ze ogrzewanie gazem jest drogie, ale widze, ze nie az tak bardzo. Z tym rozprowadzaniem goracego powietrza to dobry pomysl. Ciekawe jakie rozwiazanie jest lepsze: DGP czy polaczenie instalacji jakims wymiennikiem ciepla? Poczytamy - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 23.01.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Pogoda była koszmarna, to fakt, ale warto było przyjechać. Na razie samochodzik pali bez zarzutu . A propos mojego projektu - można go zobaczyć (APS 100na stronce: http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty Jutro idę kupować porotherm Juz kupowac? Czy ja o czyms nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolf PL 23.01.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 baba_budowniczy - na forum przeważnie pisze mój mąż, ale tym razem dorwałam się do komputera ja żona Wolf-a . Widzę, że na forum jest sporo "budujących kobiet" ja może na wiosnę dołącze do tego grona. Póki co mogę czas zajmują mi instalacje wod-kan, c.o. itd. bo je sprzedaję Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 23.01.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Matko kochana,pomocy!PILNE!W ilu transzach najsensowniej brać kredyt?Na ile części podzielić,żeby robota nie stawała ale i żeby nie płacić od razu od dużych wypłat?Ktoś wie?Bo teraz o tym pomyslałam a jutro idę z wnioskiem do banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 24.01.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Juz kupowac? Czy ja o czyms nie wiem? Wszyscy strasza, że składy w fabrykach pustoszeją i już nie będzie takich promocji, jak teraz (na ceramikę). Ja kupuję i będę miał o jeden kłopot mniej. jednak ściany wewn. (nośne i działowe) planuję zbudować z BK - łatwiej wiercić, mimo wszystko odrobinę taniej , a słynne "właściwości oddychające" nie mają w tym przypadku znaczenia . Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 24.01.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 cześć Żono Wolfa,Czy mając projekt potrafisz wycenić koszt instalacji CO i cw+kanalizacja z robocizną (oczywiście w przybliżeniu?). Potrzebne mi to, bo zamierzam przystąpić do negocjacji z ekipą i nie mam pojecia, ile to jest dużo i do jakiego poziomu można negocjowaćPozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 24.01.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Szymoszkowa, my rozłożyliśmy kredyt na 3 transze, ale trochę niepomyśleliśmy i teraz zastanawiamy się, czy po położeniu wszystkich instalacji starczy nam na tynki i wylewki . Najpierw zrób sobie taki swój kosztorys i spisz co po czym i kiedy będziesz chciała robić, żebyś później nie miała takich niespodzianek jak u nas. A ilość transzy nie jest chyba istotna. Wiesz zależy jeszcze w jakiej wysokości ten kredyt będziesz brała, 3 transze przy 100,a 200 tysiącach to różnica - duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolf PL 24.01.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 cześć Żono Wolfa, Czy mając projekt potrafisz wycenić koszt instalacji CO i cw+kanalizacja z robocizną (oczywiście w przybliżeniu?). Potrzebne mi to, bo zamierzam przystąpić do negocjacji z ekipą i nie mam pojecia, ile to jest dużo i do jakiego poziomu można negocjować Pozdr Jeżeli chodzi o koszty instalacji to wszystko zależy od materiałów jakich będziesz używał. Generalnie mogę wycenić instalacje w cenie materiałów sprzedawanych przez moją hurtownię. Potrzebny mi tylko projekt i ustalenia jaki rodzaj rur preferujesz (miedź, ocynk, pp itp.). Jeżeli chodzi o koszt robocizny to mogę podać tylko w przybliżeniu, ponieważ nie świadczyny usług instalatorskich, ale współpracuję (w mniejszym lub większym stopniu) z 40% wykonawców na rynku lubelskim i ceny mniej więcej znam. W razie czego zapraszam bo sprzedaję nie tylko instalacje i kotły ale również izolacje, ceramikę itp rzeczy potrzebne do budowy i urządzania domu. Sama do siebie chociaż nie mam jeszcze pozwolenia wybrałam już kocioł, ceramikę itp. Takie zboczenie zawodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 24.01.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 A co polecacie na te wylewki pod parkiet i pod terakotę (jak zrozumiałam 1cm różnicy trzeba zrobić). No i jeszcze uwzględniając ogrzewanie podłogowe pod płytki, które już jest zainstalowane. Jaką firmę brać pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Żona Wolfa - podaj jakieś namiary - właśnie jesteśmy na etapie wyceny co i decyzji w tym temacie - chętnie porozmawiamy Ciekawe, czy znasz naszych instalatorów... Szymoszkowa - u nas np mamy taki układ, że wysokość i czas wypłaty transz ustalamy sobie sami. Najlepiej podzielić na zamknięte etapy - trudno mi tak z głowy coś doradzić - nie wiem, jaki etap kredytujecie Zależy to jeszcze od banku - niektóre np nie wypłacą więcej niż 50% wartości już zaangażowanego kapitału. Niektóre zaś bardzo trzymają się kosztorysu, jesli korzystają z własnych szablonów. Justyna - u nas wykonawca "trąbi" na temat ustalenia materiału na podłogę i dokładnego określenia gdzie będzie podłogówka już od początku współpracy Różnice w poziomach są spore... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts