Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wolf wyluzuj, toz to dopiero środek tygodnia, co będzie pod koniec :lol: :wink: Całe to forum (a już napewno grupa lubelska) to grupa ludzi którzy się budują i mają podobne podejście. Nikt nikomu nie nakazuje co ma kupować ani kiedy. Odnośnie samych materiałów też zwróć uwagę jaka dowolność panuje. Może ja gdzieś coś przegapiłem ale nie zauważyłem żeby ktoś czyjś zapał tu gasił. Wręcz przeciwnie, to tu znajdziesz pociechę w chwilach zwątpienia (oby przyszły jak najpóźniej). Po to są spotkania, objazdy po budowach (by the way zapraszam do siebie w sobotę:)) Goście mogą być spokojni bo przy tej temp żadnych robót nie planuję :) (nie to co Pawson :wink: :lol: )

A że czasem ktoś komuś przypomni - o mimo wszystko zachowaniu zdrowego rozsądku to chyba nic takiego bardzo dołującego :)

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wolf - właśnie - kazanie jak kazanie, tylko do jakich słuchaczy :o :lol: :o ? Ale rozumiem - w pracy ludzie różne rzeczy piszą...

Dyz - jak nie zmrozi i nie zasypie - czemu nie? Ja zamierzam w końcu opieplanie zacząć - więc może warunki będą Ok :)

Ja nie jestem jeszcze na etapie kupowania, ale mogę polecić hurtownię mat. bud. na ul. Mełgiewskiej "Futura System". Mają tam dostępne prawie wszystkie mat. i w bardzo dobrych cenach. Można sprawdzić....

Pozdr

Dobra hurtownia to nie tylko taka co ma wszystko i dobre ceny (to sie raczej wyklucza ale załóżmy :) ) ale taka co nie zrobi człowieka w balona i materiały zostaną dostarczone na czas, dostarczone zostanie dokładnie to co się zamówiło. Również istotne jest czy można bez ruszania się z budowy zamówić wszystko telefonicznie w razie zaistnienia braków - wbrew pozorom nie wszyscy są tak otwarci na klienta ... i u takich wtajemniczeni forumowicze nie kupują :wink: :lol:

P.S. tylko proszę tego nie traktować jako antyreklamę dla FS, tej hurtowni nie znam i się nie wypowiadam.

Cześć,

zgadzam się z przedmówcą i dodam:

fakt, mają szeroki asortyment i ciekawe propozycje... ale ceny w roku ubiegłym nie rzucały na kolana, ja zrezygnowałem... może zminili politykę cenową??

Ja nie jestem jeszcze na etapie kupowania, ale mogę polecić hurtownię mat. bud. na ul. Mełgiewskiej "Futura System". Mają tam dostępne prawie wszystkie mat. i w bardzo dobrych cenach. Można sprawdzić....

Pozdr

Dobra hurtownia to nie tylko taka co ma wszystko i dobre ceny (to sie raczej wyklucza ale załóżmy :) ) ale taka co nie zrobi człowieka w balona i materiały zostaną dostarczone na czas, dostarczone zostanie dokładnie to co się zamówiło. Również istotne jest czy można bez ruszania się z budowy zamówić wszystko telefonicznie w razie zaistnienia braków - wbrew pozorom nie wszyscy są tak otwarci na klienta ... i u takich wtajemniczeni forumowicze nie kupują :wink: :lol:

P.S. tylko proszę tego nie traktować jako antyreklamę dla FS, tej hurtowni nie znam i się nie wypowiadam.

Cześć,

zgadzam się z przedmówcą i dodam:

fakt, mają szeroki asortyment i ciekawe propozycje... ale ceny w roku ubiegłym nie rzucały na kolana, ja zrezygnowałem... może zminili politykę cenową??

Witam

Nie mam pojęcia jakie mają ceny, wiem tylko z doświadczenia kilku znajomych rodzin, że wszystkie transakcje były pozytywnie załatwione i byli bardzo zadowoleni. Ale przecież w Lublinie jest dużo dobrych hurtowni trzeba tylko pochodzić i sprawdzać.

Nestety, a może na szczęście nas to już niedługo czeka.....

Pozdrawiam Iza [/code]

Ja budowanie spostrzegam nie tylko w wymiarach poprawy warunków do wychowu dzieci czy ambicji rodziny,lecz co z tym idzie świetna zabawa.Siedzenie z żoną po nocy i szkicowanie jak będzie wyglądać kuchnia ,jakie kafelki ,jakie podłogi ,jaki piec itd. nawet jesli jestem na etapie pozwolenia.Takie podejście do budowy jest bardzo zdrowe dla wszystkich domowników.Wspólne rozmowy ,czasami lekka sprzeczka ale co tam , jak się za to godzimy!!!.Nie widzę nic w tym złego że nawet dzisiaj pójdę kupic sobie włącznik światła do pomieszczenia gospodarczego, jeśli tak chcę! .Bo to ja jestem inwestorem i to ja o wszystkim decyduję. Zawsze sie znajdzie jakis KOŃSKI filozof co bedzie sypał tekstami że to nie teraz , czy za wcześnie.A co to komu przeszkadza gdy ktoś kupi drzwi wejsciowe nawet jak nie ma jeszcze ścian, a ma gdzie to bezpiecznie złożyć i przechować. Warto sie tylko zastanowić nad materiałami co mają datę przydatności jak np.cement czy farby.

Strach sie przyznać że idę do sklepu mięsnego kupić szynke i chce ja sobie zamrozić. Oj co to będzie?? "za wcześnie ,nie teraz ,tak jest źle".

Bardzo cenię sobie rady które mają usprawnić budowę,pomagaja uniknąć błędów, a nie takie co gaszą te wspaniałe podniecenie i zapał który nam (rozpoczynającym jak i budujęcym )towarzyszy . Bardzo Pozdrawiam wszystkich tych co tak samo jak ja uważają ,a ci co nie ,to niech zaczną mieć odwagę i przyznac się do takich odczuć.

LUDZISKA RUBCIE CO CHCECIE TYLKO Z GŁOWĄ I NIE DAJCIE SOBIE TYCH CHWIL ODEBRAĆa gwarantuje że z uśmiechem i przyjemnościa będziecie je wspominać.

Wyglada to jak kazanie , ale tak nie jest. Tak mnie cos jeb..neło w robocie.

Wolf

Wolf,

luzik... bez emocji ... Twoja inwestycja więc Twój biznes :wink:

Jak pytasz to Ci staramy się odpowiedzieć i pomóc :wink: a i tak zrobisz jak zechcesz.

Wszystko jeszcze przed Tobą... odpoczywaj !!! :wink:

A teraz z innej beczki...

Mam ochotę na

http://img465.imageshack.us/img465/5606/ciastoclassica011if.jpg

i małe ;-)

http://img465.imageshack.us/img465/1188/180pxpilznery5le.jpg

i oczywiście na dyskusję o kończącej się zimie i planach na przyszłość ;-)

Czy ktoś ma ochotę i czas JUTRO po południu ??

Oj Wolfie - wyprowadziłeś ciężkie działa. Rozumiem, że potrzebowałeś się trochę wygadać :wink: , bo masz dość kolegów i rodziny, którzytwierdzą, że nie dasz rady,że robisz źle, że oni wiedza lepiej (bo znajomy powiedział .... )

Jeśli jeszcze nie zauważyłeś - to w tym miejscu się raczej nie dołujemy. Próbujemy się wzajemnie wspierać, pomagać i doradzać (nie mylić z wymądrzaniem się i wywyższaniem). Jeżeli ktoś wie z doświadczenia, że jakiś materiał może stanieć na wiosnę, albo zdrożeć (np od 01 lutego) to możesz skorzystać z tej informacji lub nie. Jeśli koniecznie chcesz kupić sobie wyłącznik światła do pom. gospodarczego dzisiaj, to go kupuj. Ale jeżeli ktoś Ci doradzi - poczekaj od lutego będzie promocja, a ty nie skorzystasz, bo WIESZ LEPIEJ - to już twój problem :wink: .

W taki sposób sobie wzajemnie jakoś pomagamy. Jedni z tego korzystają, inni nie.

(Apropo drzwi - odradzam zakup zanim nie będziesz miał otworów drzwiowych - dotyczy to oczywoście drzwi wewnętzrnych).

Być może Twój zapał przygasł po tym jak napisałem o pewnych problemach ekonomicznych pod koniec budowy (Wukan i inni też to potwierdzili teraz lub dawniej). Ale są to problemy NIEUNIKNIONE, chyba że dysponujesz taka kasą, że te problemy Ciebie nie dotyczą.

Przeczytaj wypowiedzi forumowiczów z poczatków budów (lub dzienniki budowy - polecam), to zobaczysz, ża zapał raz jest, raz go nie ma. Podobnie z podnieceniem budowlanych. Bo nie to jest najważniejsze. Najważniejsza jest wytrwałość i konsekwencja, niezależnie od samopoczucia (wspomnisz moje słowa :wink: ). Wtedy potrzebujesz rady,pocieszenia, kilku miłych słów od kogoś kto to już przeszedł. A takich jest tu sporo :wink: .

Wolfie - nie daj się zwriować, rób swoje i bądź twardy. Jak nie znajdziesz zrozumienia w tym co robisz u znajomych i rodziny - na pewno znajdziesz je tutaj!!!!

:D :wink:

RÓBCIE JAK UWAŻACIE, ALE UWAŻAJCIE JAK ROBICIE

Co do dzisiejszego spotkania, to nie dam rady. Kładę podłogi wiecaorem po pracy. W niedzielę też odpada. Co do soboty to trudno mi się określić.

Widzę światełko w tunelu (jeśli chodzi o sprzedaż garażu). Mam nadzieję, że to nie jest nadjeżdżający pociąg! :D :wink:

Jeśli jeszcze nie zauważyłeś - to w tym miejscu się raczej nie dołujemy. Próbujemy się wzajemnie wspierać, pomagać i doradzać (nie mylić z wymądrzaniem się i wywyższaniem).

fizyk co za bzury ... co ty wiesz o budowaniu .. wiadomo ze ja wiem wiecej bo jestem .. ach .. och ... ech ....

:lol: :lol: :lol:

PS. do meritum sie nie odniose bo mi szkoda klawiatury zuzywac :):):)

http://aptasznik.photosite.com/~photos/tn/2_104.ts1138270512294.jpg

Sorry, że ja może nie na temat, ale eureka :p :p :p udało mi się po wielkich bólach wkleić zdjęcie na forum! To moje pociechy :D To przez nie raczej nie przyjdę na spotkanie, ale to tylko chwilowa niedogodność, za to dzieciaki może mi wynagrodzą :)

PS.

Na razie nie mam zdjęć z budowy, bo jej jeszcze nie ma :( , ale jak będzie, to na pewno ją zaprezentuję, bo już wiem jak :D