mariucha 19.02.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Witam, To mój pierwszy post na to formu, ale jestem jego czytelnikiem już od jakiegoś czasu i od razu mogę odpowiedzieć na pytanie Kazbera o Gepro. Ja jestem na razie średnio zadowolony, niby ok ale trochę to wszystko załatwiają za wolno, u mnie np po złozeniu całości dokumentacji właściwie przez miesiąc z wyjątkiem wykonania mapy do celów projektowych nie zrobili nic więcej. W tym momencie już sie wzieli ostro do roboty ale zalezało mi na czasie i jak ten miesiąc zwłoki doprowadzi do ogólnego opoźnienia inwestycji (oczywiście zakładam że ruszamy na wiosnę) to będę trochę wkurzony. hej .. czyli jeszcze nie masz zlozonych kwitow na pozwolenie a chcesz zaczynac na wiosne ???? oj ja bym ich pogonil... moze tobie sie uda, ale u mnie od zlozenia wszystkiego do UM do uzyskania pozwolenia uprawomocnionego zeszlo cos ok 3 m-cy ... /musialem donosic rozne bzdury.. / Potwierdzam to co mówi Pawson, pytanie jeszcze gdzie bedziesz budował bo jak w Lublinie to w UM siedzi taka miła pani, która dość skutecznie wydłuża okres oczekiwania na pozwolenie Chyba że masz tam jakies chody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 19.02.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 SPOSTRZEZENIE PO MIESIACU Kazik Ps. Czy ktos z Was korzystal z uslug GEPRO???? Kazik, ja korzystałem i niestety nie mogę ich polecić. Ciągle musiałem mojego architekta dopytywać, kiedy bedzie komplet dokumentów do złożenia, on wyraźnie dawał mi do zrozumienia że jestem namolny ( nawet raz mi to powiedział -a to jaki bezczelny typ ), a to że wszystko zrobił po uzgodnionym terminie to miał gdzieś . Do tego jego praca ograniczała się do adaptacji gotowego projektu, ja natomiast od niego oczekiwałem fachowych porad typu: co zmienić, dlaczego tak a nie inaczej. Dobrze że kilka rzeczy zmieniłem w trakcie budowy za zgodą kierownika budowy, bo zaoszczedziło mi to trochę kasy. Chyba że ja nie miałem szczęścia , może trafisz w Gepro na lepszego architekta. Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pivoski 19.02.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 No to mnie pocieszyliście...Będę budował w Jakubowicach Konińskich gm. Niemce, dokumentacja wróciła już z ZUDP i ma być w ciągu najbliższych dni przygotowana. Na wydanie pozwolenia urzędnicy mają miesiąc , ale wiadomo jak to jest, jednak nie tracę nadziei że się uda ruszyć pod koniec kwietnia....Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 19.02.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Dom piękny , praktyczny, na dużš działkę. gratuluje gustu i smaku. Jestem pod wrazeniem.agamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 19.02.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Dziekuje wszystkim!!! JAK NIE GEPRO to kto? Domus wspolpracuje w Lublinie tylko z Gepro.Jutro bede rozmawial z domusem. Mam nadzieje, ze uda mi sie z autorem projektu. Dzialka 30/90m , wjazd od zachodu. Za ta dzialka nastepna tez nasza.Luszczow, gmina Wolka Lubelska. Czy ten dom tam pasuje http://www.dobredomy.pl/?id_project=77 Lustro.Nadal oczekuje na opinie. Podrawiam i dziekuje.Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 19.02.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Pawson,Mariucha,dlaczego Wy mnie dołujecie?Przeciez mój projektant do tej pory raczył nie złożyć papierów do starostwa a ja zaczynam przecież na wiosnę?! .Ludzie ,tak się nie robi,bo będę płakać, buuuu....Ja już strasznie chcę wbić pierwszą łopatę bo wydaje mi się,że wtedy już będzie z górki.TYLKO NIE MÓWCIE<ŻE SIĘ MYLĘ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 19.02.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Pawson,Mariucha,dlaczego Wy mnie dołujecie?Przeciez mój projektant do tej pory raczył nie złożyć papierów do starostwa a ja zaczynam przecież na wiosnę?! .Ludzie ,tak się nie robi,bo będę płakać, buuuu....Ja już strasznie chcę wbić pierwszą łopatę bo wydaje mi się,że wtedy już będzie z górki.TYLKO NIE MÓWCIE<ŻE SIĘ MYLĘ! ok szymoszkowa ... cofam to co powiedizalem ... napewno dostaniesz pozwolenie w 3 dni i bedzie wszystko OK bylo powiedziec wczesniej ze nie chcesz wersji wiarygodnej tylko optymistyczna a powaznie to ja jakbym teraz zlozyl w mojej sytuacji tobym mogl zaczac kolo lata :) tylko ze : 1. mialem nedznego projektanta 2 budowa na terenie miasta Lublina a tutaj jest chyba najtrudniej z formalnosciami .... nie pisze ze sie nie da ..pisze ze trzeba sie strasznie pospieszyc TERAZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 19.02.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 No pewnie że wolę optymistyczną,już nie masz u mnie tyłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 19.02.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 No pewnie że wolę optymistyczną,już nie masz u mnie tyłów Witaj, Czy polecasz swego architekta? My tez chcemy zaczac w tym roku a tesc mysli, ze zacznie i skonczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 20.02.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 SPOSTRZEZENIE PO MIESIACU Wyslalem okolo setki emails do biur projektowych, firm budowlanych, sklepow itp. W moim przypadku, najszybciej i wyczerpujaco odpowiadaja: domus, murator i archipelag. Pozostali zbywaja lub nie traktuja mnie powaznie piszac najczesciej - prosze przyjechac osobiscie. Zastanawiam sie po co im te web sites, po co maja telefony....? Kazik Ps. Czy ktos z Was korzystal z uslug GEPRO???? Kazik to jest niestety jedna chyba z ostatnich branż które nie doceniają internetu. O ile jeszcze biura projektowe odpowiadają to już firmy budowlane ... W kilku firmach prosiłem o przysłanie oferty na materiały mailem żeby nie tracić czasu na jeżdżenie i ... kicha! W wiadomości pisanej trudniej jest zbajerowac klienta nt wyższości jednych materiałów nad innymi i przekonać że tylko ich firma jest ok a inne be tudzież użyć kilku znanych sztuczek typu "jak dla pana" czy "po znajomości to ...". Szymoszkowa, nie przejmój się tym co mówi Pawson W ubiegłym roku o tej porze to jeszcze nie mieliśmy nawet projektu wybranego a mimo to plan minimum wykonaliśmy Przypomnij tylko jabyś mogła w którym starostwie będziesz się starać o pozwolenie. Nas projektant też ładnie załatwił już po złożeniu papierów. Okazało się że czekamy sobie w błogim spokoju na decyzję, zadzwoniliśmy dowiedzieć się jak się czują papierzyska a tu niespodzianka. Operat na odrolnienie nie został dostarczony! w te pędy uzupełnić a tu się okazuje że w normalnym trybie to trzeba czekać 2 tyg. na uprawomocnienie decyzji o odrolnieniu ... no ale się udało acha ktoś wspominał o terminie 30 dni ... no niby tak ale, jeżeli wydanie decyzji wymaga szczególnych działań (czy jakiś taki inny dziwny zapis) urząd ma 60 dni. Ponadto 29 dnia urząd wysyła informację że trzeba poprawić coś w projekcie lub uzupełnić o jakiś papier i znowu zyskuje kolejne przedłużanie terminu. Jak się trafi z adaptacją na projektanta niezbyt "lubianego" w starostwie to spokojnie można czekać i czekać i ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Ja korzystałam z usług Gepro, a właściwie z usług Gepro popartych "wsparciem" ich architekta w kwestii papierologicznej. Wsparcie kosztowało mnie 500PLN, ale papiery przemieliły się w miesiąc od ich skompletowania. U nas procedura trwała jako całość długo, ale było to związane nie z samym Gepro, a skomplikowanym w naszym przypadku doprowadzeniem mediów.Generalnie - na pewno architekta adaptującgo można znaleźć zdolniejszego i bardziej bystrego, ale jeśli chodzi o samo załatwianie i umiejętność współpracy z urzędem - mogę polecić. W razie potrzeby namiary na człowieka, który nam formalności załatwiał mogę podać na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 20.02.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Dyz,ja w gminie Konopnica.Projektant wynajmuje pokój przy gminie i urzęduje tam 2 x w tygodniu bo pracownie właściwą ma w Lublinie.Ale czy jest tam lubiany-nie wiem.Wiesz,ja jestem taka zdolna ,że na koniec marca mam już umówioną ekipę murarzy,jak się wszystko przeciągnie to pójdą gdzie indziej i co ja wtedy zrobię?A zupełnie sobie nie wyobrażam,że zaczynałabym dopiero jesienią,okropność! A jaki plan wykonałeś,chyba nie do całkowitego zamieszkania w tamtym roku?Gdzieś już coś pisałeś ale ja nie pamietam,skleroza nie boli,Kazber,architekt to Wójciak z Archipelagu,projektant z Lublina i ,jak pisałam,trzeba go trochę poganiać a merytorycznie to jeszcze nie mam zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 20.02.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam wszystkich starych i nowych Forumowiczów, Ja w kwestii Gepro - właśnie dzisiaj odebrałem pozwolenie na budowę Projekt z Archi-Projektu, adaptowany i załatwiany całościowo przez architekta z Gepro - jestem zadowolony, bo skończyło się sukcesem, bez ciągania mnie po jakichś urzędach. Razem ze zmianami, projektami przyłączy, wszystkimi uzgodnieniami w ZUD itd. cała robota trwała miesiącod złożenia dokumentów. Nie wyobrażam sobie, bym sam załatwił to szybciej lub lepiej. Nie musiałem się w nic angażować, tylko zadzwoniłem do starostwa, kiedy pozwolenie do odbioru. Śtarostwo nie miało żadnych uwag do całej roboty - a więc chyba to biuro jest ok. Z drugiej strony słyszałem, że to dużo zależy , na jakiego architekta się trafi... ja trafiłem dobrze. mogę polecić. Teraz zostały już tylko konkrety Pivoski - gdzie budujesz dokładnie, może będziemy sąsiadami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 20.02.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Dyz,ja w gminie Konopnica.Projektant wynajmuje pokój przy gminie i urzęduje tam 2 x w tygodniu bo pracownie właściwą ma w Lublinie.Ale czy jest tam lubiany-nie wiem.Wiesz,ja jestem taka zdolna ,że na koniec marca mam już umówioną ekipę murarzy,jak się wszystko przeciągnie to pójdą gdzie indziej i co ja wtedy zrobię?A zupełnie sobie nie wyobrażam,że zaczynałabym dopiero jesienią,okropność! A jaki plan wykonałeś,chyba nie do całkowitego zamieszkania w tamtym roku?Gdzieś już coś pisałeś ale ja nie pamietam,skleroza nie boli, no nieeee, to byłby chyba rekord naforum jakbym zamieszkał w ubiegłym roku. Budowę zaczeliśmy pod koniec sierpnia. Njapierw to nie mogliśmy się zdecydować czy budować czy nie a potem pogoda nas trochę "olała" i tak zeszło A swoją drogą to różnie ludziska podchodzą do terminu rozpoczęcia budowy. Moi sąsiedzi to patrzyli na mnie jak na jakiegoś piiiip że ja tak czekam aż wszystko będzie zgodnie z prawem. Oni jak dostawali pozwolenie do ręki to już mieli po jednej kondygnacji na ukończeniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 20.02.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 A swoją drogą to różnie ludziska podchodzą do terminu rozpoczęcia budowy. Moi sąsiedzi to patrzyli na mnie jak na jakiegoś piiiip że ja tak czekam aż wszystko będzie zgodnie z prawem. Oni jak dostawali pozwolenie do ręki to już mieli po jednej kondygnacji na ukończeniu ... oj dyz dyz.... straciles TAKĄ okazję żeby nawiązać dobrosąsiedzkie stosunki ..... wystarczył jeden mały telefonik do nadzoru budowlanego i byś miał kupę "przyjaciół" w swojej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 20.02.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Docart, no to wielkie gratulacje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 20.02.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Hej wszystkim.Z tą firmą nie miałam do czynienia, ale dołączam do klubu z problemami. Występowaliśmy ozmianę pozwolenia i nasz architekt twierdział, że kwity złożył w grudniu. Własnie dzwoniłam do starostwa pytać czemu to tak długo. Nie złozył WCALE. Telefonów też nie odbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Hej wszystkim. Z tą firmą nie miałam do czynienia, ale dołączam do klubu z problemami. Występowaliśmy ozmianę pozwolenia i nasz architekt twierdział, że kwity złożył w grudniu. Własnie dzwoniłam do starostwa pytać czemu to tak długo. Nie złozył WCALE. Telefonów też nie odbiera. No to niezły numer z tego architekta . Chybabym osobiście pojechała go zabić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 20.02.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 hihihihi... niedlugo ustanowimy nieustajacy konkurs na najgorszego architekta w lubelskiem ... nominuje moja p. architekt .... niedosc ze wiekszosc rzeczy musialem sam sprawdzac w prawie budowlanym czy sie da czy nie zrobic ... to jeszcze na koniec sie okazalo ze ona nie jest architekt tylko projketant czyli (SIC!) nie moze samodzielnie podpisywac adaptacji projektu w Lublinie (podobno gdzie indziej nie ma problemu bo honoruja jej uprawnienia ale akurat w L-nie nie honoruja) i ONA O TYM WIEDZIAŁA WCZEŚNIEJ ALE OCZYWIŚCIE NIC NIE POWIEDZIAŁA ... czyli tak naprawde projket podpisywal nam ktos zupelnie inny i to po jakims miesiacu walki jej z UM ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inezka 20.02.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam po raz pierwszy w tym watku Nie sadzilam, ze az tak liczna grupa osob z Lubelszczyzny jest tutaj Mam malenka prosbe. Czy macie jakies namiary na dobrego stolarza wykonujacego ladnie, solidnie i w miare niedrogo meble kuchenne????? Przymierzam sie do tego od kilku miesiecy i nie mam zaufania do kilku wykonawcow, z ktorymi do tej pory rozmawialam, glownie z powodu nieterminowosci lub niedokladnosci. Np. na szafe czekalam miesiac dluzej niz mialam obiecane, w dodatku, gdy zwrocilam uwage na poobijane polki to uslyszalam, ze nie bedzie widac,bo to od spodu Tego wlasnie chcialabym uniknac przy realizacji kuchni. Zalezy mi na czasie. Prosze o namiary i z gory za nie dziekuje!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts