Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z obwodnicą to trzeba uważać we wszystkich zachodnich, północnych i nawet północno-wschodnich okolicach Lublina bo taki jest planowany przelot obwodnicy. Czyli wszystkie najbardziej atrakcyjne lokalizacje zaczynając od zachodu: Lipniak, Motycz, Dąbrowica, Natalin, Marysin, Jakubowice...są niestety na trasie obwodnicy i trzeba dokładnie sprawdzać. A co do atrakcyjności terenu to te co wymieniłem wyżej to najbardzej atrakcyjne i niestety najdroższe terny. Na południu Lublina jest taniej i nie ma obwodnicy, ale to tereny zwykle znajdujące się dalej od centrum miasta.

Ja poleam oczywiście Jakubowice Konińskie. :)

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Z obwodnicą to trzeba uważać we wszystkich zachodnich, północnych i nawet północno-wschodnich okolicach Lublina bo taki jest planowany przelot obwodnicy. Czyli wszystkie najbardziej atrakcyjne lokalizacje zaczynając od zachodu: Lipniak, Motycz, Dąbrowica, Natalin, Marysin, Jakubowice...są niestety na trasie obwodnicy i trzeba dokładnie sprawdzać. A co do atrakcyjności terenu to te co wymieniłem wyżej to najbardzej atrakcyjne i niestety najdroższe terny. Na południu Lublina jest taniej i nie ma obwodnicy, ale to tereny zwykle znajdujące się dalej od centrum miasta.

Tam też jest obwodnica :evil:

Ja z jej przebieg(ów) w pewnym momencie mogłam zdawać egzamin ;)

Tam też jest obwodnica :evil:

Tak też napisałem.

Ja znam jej przebieg w tym terenie na pamięć, na szczęście moja działka jest ponad 2km od niej.

Co do obwodnicy - nie ma biec przez samą Dabrowicę, tylko przez sasiadujące Połuszowice. Tu już się dogadali. Podobno.

Co do sąsiadów, to im dalej w las tym więcej ... ludzkich sąsiadów. Ja mam działkę w połowie drogi między Al. Warszawską a Nałęczowską. Tu juz jest mniej atrakcyjnie niz bliżej jednej z tych ulic. Ale dla nas jest OK. Sasiedzi sa OK. Obok nas mieszka rodzina dwupokoleniowa. Młodzież przedszkolna tam mieszkająca uczy sie razem z naszą młodzieżą. Córka sąsiada jest w naszym wieku. Sa OK. Z drugiej strony - bardzo sympatyczne małżeństwo. Na przeciwko - też.

Pamiętajcie że można różnei trafić zawsze. Na wsi można trafić na awanturującego się pijaka, melinę albo na zadufanego w sobie nowobogackiego, który nosi głowę powyżej wszystkich sąsiadów itd. Zawsze jest ryzyko. Ja w Dąbrowicy trafiłem bardzo dobrze.

2 kilometry to bezpieczna odległość :D Dla mnie ta obwodnica JUŻ jest za blisko miasta, za 10 lat pewnie będzie praktycznie w mieście :roll:

Irek - TERAZ widzę :) Kiedyś się nawet zaplątaliśmy na ta drogę w ramach poszukiwania działki, była bardzo gęsta mgła, biegały po tej drodze duże "widmowe" psy, a mój synek zaczął się modlić do Anioła Stróża ;)

Jako, że każdy chwali swoje, to ja też się dołączę :D . Ja polecam okolice: Prawiedniki, Żabia Wola, Osmolice i te strony. I obwodnica tam pewnie nie grozi :) . A od Lublina oddziela te miejscowości las. Fakt od centrum Lublina jest kawałek, ale szczerze mówiąc Prawiedniki to "wieś" zaraz za Lublinem. Niedaleko Zalew. Generalnie fajnie.

Ja polecam firmę Tola z Lublina. Miałam dobre doświadczenia z nimi

Ja też myślę, że to bardzo porządna, solidna, wiarygodna firma !!! :wink:

Pozdrawiam Grupę Lubelską - tola :lol:

Witam.

Kazber - pisałem o pełnomocnictwach przecież :wink:

Co do gumiaków - u nas na wsi taka moda - wszyscy noszą. NIe chcę się wyróżniać.

Artur - witaj. Zastanów się, czy nie lepiej już na wstępie zmienić nicka na bardziej anonimowego. Rzucisz jakiś epitet w kierunku urzędasa, który czyta to forum a gość łatwo Cię zlokalizuje i może potem robić jakieś brudy. Podobnie ma się sprawa ze złodziejami. Oni też czasem odwiedzają to forum i ... Zresztą co do zmiany nicka poprze mnie Pawson :wink:

Co do elektryki - ja płaciłam za punkt około 35-37 zł. Punktów mam ... ze 150-160 :oops: (1,5 km kabla w ścianach). Dodatkowo tablica.

Jeśli chodzi o atrakcyjność działek - to cóż o gustach się nie dyskutuje. Ja polecam Dąbrowicę - okolice ul. Nałęczowskiej. Klimat fajny, blisko do miasta. Ceny w miarę oddalania się od ulicy Nałęczowskiej - spadają. Nasza działka była bardzo tania - ale to było 10-11 lat temu :wink: .

Teraz zdecydowanie nie było by nas na nią stać.

W temacie rurek - nadal funkcjonują cale :wink:

Dzieki Fizyk

Miales racje. Pelnomocnictwo mam juz wydrukowane na biurku i jeszcze dzisiaj wyslemy do stalicy stanu /sekretarz stanu/ w celu opatrzenia go certyfikatem- apostille. Drugi dokument to zalegalizowanie naszego malzenstwa w Polsce. Potrzebne do likwidacji naszych ksiazeczek mieszkaniowych. TO nie takie proste budowac na odleglosc ale mamy nadzieje, ze dobrzy ludzie- tacy jak Wy- pomoga nam i naszym bliskim przebrnac przez ten proces. Mamy tez okazje zaciesnic nasze stare kontakty i poznac nowych ludzi.

Pozdrawiam

Kazik

czesc Wam

milo ,ze tak licznie odpowiedzieliscie na moje pytanie, moze nawet az za licznie bo wyszlo mi ze wszystkie obrzeza sa dosc atrakcyjne

:D a moze ktos z was sprowadzil by mnie na ziemie i napisal cos o cenach panujacych w tych okolicach co wymienialiscie np za m2 albo jakas dzialeczke ok 1000m2

za odpowiedzi slicznie dziekuje i caly czas licze na wiecej

Witam Kazber!!!, czemu nie polecają Ci budowy domku z Porothermu???

Jakie mają argumenty???

My właśnie z tego mamy zamiar budować, juz nawet kupiliśmy wszystek materiał na ściany,30 cm.

Nas też jedni namawiali a inni nam odradzali,ale w końcu więcej argumentów było za, dodam że zastanawialiśmy się jeszcze nad belitem.

:p :p :D

Po dłuższej nieobecności, witam wszystkich nowych i oczywiście starszyznę forum (mam oczywiście na myśli bagaż doświadczeń.. :o )

Ja równiez polecam okolice uliczy Nałęczowskiej, Wojciechowskiej, Dąbrowicę.

Na dzień dzisiejszy walczę z adaptatorem i branżystami o skończenie adaptowania naszego projektu, bo te przedłużające się terminy zaczynają mnie IRYTOWAĆ... :evil:

Czy mozecie mi podpowiedzieć, z czego lepiej wykonać piwnicę ? Cegła czy bloczki betonowe ?

Witam Kazber!!!, czemu nie polecają Ci budowy domku z Porothermu???

Jakie mają argumenty???

My właśnie z tego mamy zamiar budować, juz nawet kupiliśmy wszystek materiał na ściany,30 cm.

Nas też jedni namawiali a inni nam odradzali,ale w końcu więcej argumentów było za, dodam że zastanawialiśmy się jeszcze nad belitem.

:p :p :D

Witaj,

Bedzimy dziekowac jej za przeslanie wzoru pelnomocnictwa i przy okazji zadam jej to pytanie.

Mnie to tez interesuje poniewaz wiekszosc inwestorow naszego domku jest za PTH.

Pozdrawiam.

Kazik

Czy mozecie mi podpowiedzieć, z czego lepiej wykonać piwnicę ? Cegła czy bloczki betonowe ?

Taaaak to jest bardzo dobre pytanie ... :) Jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskasz tak samo jak i odnośnie ścian nadziemia :) Ja w każdym razie piwnicę mam z cegły. Zarówno projektant jak i kierownik budowy przekonywali że tak będzie lepiej więc tak zostało :)

Ja mam Porotherm 30 i murarze bardzo chwalili. Jedyna wada to kruchość pustaków, która przeszkadzała np. przy zakładaniu instalacji elektrycznej.

Ile zapłaciliście za całość kominka (wkład 14 plus obudowa bez rozprowadzenia)? Mnie wyjdzie 7500pln. Czy dobrze to jest czy chcą mnie zrzeźbić?

Ja mam Porotherm 30 i murarze bardzo chwalili. Jedyna wada to kruchość pustaków, która przeszkadzała np. przy zakładaniu instalacji elektrycznej.

Ile zapłaciliście za całość kominka (wkład 14 plus obudowa bez rozprowadzenia)? Mnie wyjdzie 7500pln. Czy dobrze to jest czy chcą mnie zrzeźbić?

Mam pytanie ja też będe budował z Porotermu 30cm i własnie też się boję tej instalacji,moja projektantka odradzała mi ten materiał bo jest on trochę kłopotliwy w obróbce,ale ja z żoną mimo wszystko się na niego zdecydowaliśmy i mam nadzieję że jakoś sobie z tymi niedogodnościami jak kłucie czy też w póżniejszym czasie wieszanie szafek lub obrazu!!!!!!!

Mówili nam też że będzie problem przy ocieplaniu stryropianem

No ale przecież jedną kondygnację można obłożyć styropianem bez konieczności stosowania kołków.

A co Wy o tym sądzicie ?????????????

Mam pytanie ja też będe budował z Porotermu 30cm i własnie też się boję tej instalacji,moja projektantka odradzała mi ten materiał bo jest on trochę kłopotliwy w obróbce,ale ja z żoną mimo wszystko się na niego zdecydowaliśmy i mam nadzieję że jakoś sobie z tymi niedogodnościami jak kłucie czy też w póżniejszym czasie wieszanie szafek lub obrazu!!!!!!!

Mówili nam też że będzie problem przy ocieplaniu stryropianem

No ale przecież jedną kondygnację można obłożyć styropianem bez konieczności stosowania kołków.

A co Wy o tym sądzicie ?????????????

Ja mam pth 25, właśnie robimy instalacje elektryczne - ściany stoją jak stały ;). Na pewno materiał wymaga większych umiejętności i uwagi od wykonawców niż np beton komórkowy.

Jeśli chodzi o kołki do styropianu czy wieszania szafek - są specjalne do pth i nie ma z tym szczególnych kłopotów obsługowych. Teraz mieszkam w bloku z bk i też nie każdy kołek się nadawał - np przy wieszaniu karniszy zastosowanie nieodpowiedniego kołka spowodowało powstanie niezłej dziury :roll:

Do pani budującej i do innych:

Może macie namiary na jakąś solidną i niedrogą ekipę która postawi nam dobrze domek z Porotermu,a w sumie to interesuje nas budowanie od fundamentów po murłatę. :D Zaznaczę tylko że rozbieżności w cenach które nam oferowano są ogromne od 18-39 tyś złotych za podobny zakres prac.Z góry dziękuje i liczymy na wasze wsparcie w tym jakże trudnym okresie!!!!!! :D Pozdrawiam