Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Czajniku (mogę tak :oops: ?), dom faktycznie piękny, ale jak napisał Pawson dom nie domek. Jeśli chodzi o tą kanalizację to jeśli nie pomyliłeś się i faktycznie do 2100 roku mają być skanalizowane wszystkie gminy to nas to i tak nie dotyczy, ewentualnie naszych dzieci i wnuków. A jeśli chodzi o 2010 to jakoś w czarnych barwach to widzę :wink: , niestety.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Borf,ale Ci fajnie.... .Ja ponoć jutro będę mogła odebrać dokumenty od prokektanta i złożyc w starostwie,ale to tylko ponoć.Ile trzeba czekać w starostwie?

Witam nam powiedzieli że około 30 dni jak w szystkow dokumentacji bedzie tak jak trzeba,ale ja liczę w umiejętności naszej projektantki i myślę że za miesiąc uściśniemy już pozwolenie na budowę.

A tak przy okazji czy 16 000 tyś za wybudowanie tego domku co na miniaturce po lewej stronie i garażu wolnostojącego na dwa auta to dużo!!!

chcieli trochę więcej ale się targowałem !!! :o :D

Za dwa dni wyjezdzamy z żoną za granicę coś zarobić :roll: aby było na tych fachowców :D Wracamy za miesiąc i bierzemy sie dalej do pracy. grunt że murarze już są. :D

Jak wrócę to napewno znowu zajrzę na forum. Pozdrawiam wszystkich zwłaszcza Budującą babke :D o ile mozna tak.

Badźcie dobrej myśli i nie dajcie się a będzie dobrze i niedługo wszyscy napalimy w kominkach już w naszych nowych domkach.

POZDRAWIAM

16 tyś czy 16 000tyś? Bo jeżeli to drugie.....

Wykończeniówka jest taka "miła i beztroska", że od trzech dni nie mam chwili wolnej nawet na włączenie komputera.

W przyszłym tygodniu będą rozpoczynać układanie płytek w łazienkach (wybór płytek to był jeden z koszmarow). I tak się teraz zastanawiam, jaka jest pewność, że rury w podłogówce nie są dziurawe!!??

Arturgotkiewicz - ja też pozdrawiam :D i życzę powodzenia za granicą i w papierologii ;)

Justyna - nie strasz :o , u nas się właśnie to wszystko zaczyna :roll:

Czajni_K - dom jest fajny, ja bym się zastanawiała, czy robić aż tak wieelki hall. Sam wiatrołap jest spory, a później dodatkowo 18m "reprezentacji". Chybabym to jakoś połączyła z salonem... Fajne jest to duże pomieszczenie gospodarcze na dole :)

Witajcie nowi i starzy.

Mam pytanie do "zaawansowanych" :wink: - czy korzystaliœcie z porad lub pomocy w aranżacji wnętrz? Ceny sš kosmiczne, ale może słyszeliœcie o kimœ, kto np. niekoniecznie wykonuje projekty, a np. jest w stanie odpłatnie doradzić. A może ktoœ robi to niedrogo?

Mam doœć tej kombinatoryki, gdzie gniazdka, jakie szafy, ile blatów...

No, co ziemniak to decyzja...

Witam po przerwie...

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi na temat: Banki.

Przelewy z USA beda szly do PKO SA a potem Bank Ochrony Srodowiska.

Tak przy okazji zastanawialem sie czy sa jakies banki czysto polskie???

Jak czytam te Wasze posty to zaczynam watpic czy zdolamy jeszcze w tym roku zrobic stan surowy.

Budowanie w Polsce to jedna wielka prowizorka i podziwiam Was za hart ducha.

Mieszkanie w USA przewrocilo mi wiare w drugiego czlowieka i wiem, ze ten drugi wierzy mi. Wszystko oparte jest na zaufaniu i naprawde zyje sie z tym wspaniale. Kazdy stara sie wykonac to co do niego nalezy jak najlepiej. Czasem to nie wychodzi bo jak sami wiecie nikt z nas nie jest perfekt.

Szczena mi opada gdy czytam o 2-3 miesiecznych poslizgach. Byc moze to cecha Ludzi z bylych demoludkow. Jesli organizujemy party to Amerykanie zawsze sa punktualni, 50% Polakow i 30% Bulgarow.

KRZCH- czy mozesz dac namiary architekta?

BABA_BUDOWNICZY- bede stokrotnie wdzieczny za namiary goscia, ktory za dobre pieniadze solidnie buduje.

Pozdrawiam,

Kazik

Borf,ale Ci fajnie.... .Ja ponoć jutro będę mogła odebrać dokumenty od prokektanta i złożyc w starostwie,ale to tylko ponoć.Ile trzeba czekać w starostwie?

"TERMIN ZAŁATWIANIA SPRAWY: bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w ciągu miesiąca, a w sprawach skomplikowanych nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania."

Czyli w zasadzie dwa miesiące. Chyba, że się czegoś czepią, to mogą w nieskończoność.

Co do architekta, to jesteśmy zadowoleni. Wykonał swoją pracę w 6 tygodni i w dobrej cenie.

Pozwole sobie na kilka slow do Ciebie poniewaz mam problem.

Bylismy juz zdecydowani na projekt parteru niestety nie ma O.K. ze strony tescia. Po konsultacjach z bratem /inz. budowlany/ doszedl do wniosku, ze szkoda poddasza kiedy mozna je wykorzystac. Moje argumenty o potrzebie zmiany konst. dachu uderzaja w proznie.

Jestesmy w punkcie wyjscia.

Mnie najbardziej odpowiada projekt Twojej Kornelii. Zona nie ma wyobrazni technicznej i nie widzi tego poddasza.

W zwiazku z powyzszym, czy Ty juz masz jakis plan na zagospodarowanie?

A tak na marginesie powiem dlaczego nie lubie schodow.

Dawno temu, kiedy mieszkalem w Polsce i prowadzilem tego zakrapiany tryb zycia pewnego wczesnego poranka obudzil mnie sasiad wychodzacy ponoc do pracy. Spalem sobie smacznie na jego wycieraczce na 3 pietrze.

Nie dalem rady przejsc ostatnich 18 stopni dzielacych mnie od mieszkania.

W 2000 roku pracowalem w Seatte na Space Needle- to taka wieza, na szczycie ktorej jest obrotowa restauracja, z ktorej mozna podziwiac panorame miasta i przepieknych okolic. Przez okolo 2 tygodni pokonywlem 2-4 razy dziennie setki schodkow.

Pytanie do wszystkich:

Jakie domy sprzedaja sie w Polsce najszybciej?

Mam na mysli powierzchnie.

Witam wszystkich, no tak wracam sobie po dwoch tygodniach nieobecnosci i co widze :o mase nowych forumowiczow, ale to swietnie ze ta nasza grupa lubelska tak sie powieksza, razniej bedzie :wink: .

Wracajac do budowy klamka zapadla bedzie MAX z harasiuka, wlasnie dzisjaj go kupilismy bo od 15 idzie w gore. Daszek Creatona, kupuje w poniedzialek. W sumie na zakup materialow zdecydowalismy sie jednak w Maxsformie, tam dali nam najlepsze ceny np bloczek fund. po 2,4szt.

Pozdrowionka

Widzę, że zakupy w pełni. My jakoś nie możemy się zdecydować (na zakupy) przed uzyskaniem pozwolenia. Tak na wszelki wypadek, aby nie było problemów z odzyskaniem 15% vatu. Szkoda. Zobaczymy jakie oferty będą maiły firmy na targach (17-19 marzec).

PS. Moja wczorajsza budowa nie wytzrymała naporu dwóch dwulatek :) Teraz mam ruiny :)

Witam wszystkich, no tak wracam sobie po dwoch tygodniach nieobecnosci i co widze :o mase nowych forumowiczow, ale to swietnie ze ta nasza grupa lubelska tak sie powieksza, razniej bedzie :wink: .

Wracajac do budowy klamka zapadla bedzie MAX z harasiuka, wlasnie dzisjaj go kupilismy bo od 15 idzie w gore. Daszek Creatona, kupuje w poniedzialek. W sumie na zakup materialow zdecydowalismy sie jednak w Maxsformie, tam dali nam najlepsze ceny np bloczek fund. po 2,4szt.

Pozdrowionka

Aik, super, widzę że budujesz z identycznych materiałow jak ja.

Ja też w marcu kupiłem w tej samej firmie Maxy ( dobra cena), natomiast daszek dopiero we wrześniu.

U nas na placu boju wreszcie cos drgnęło. mamy już podpisaną umowe z ZE i prąd w budynku :D :D Możemy dalej działać, od poniedziałku zaczyna hydraulik, potem elektryk, instalacja alarmowa. Resztę muszę umawiać.

Mam pytanie: ile płaciliście za punkt hydraulikowi??

jak macie rozwiazane odprowadzenie wody z garażu. ja na razie nie zrobiłem kratki na środku, jedynie spadek w stronę drzwi, natomiast sprzedawca bramy odradzał mi takie rozwiązanie gdyż w zimie woda będzie podchodzić pod uszczelkę bramy i przy otwarciu może się rozerwać.

Pozdrawiam

Dzieki za wszystkie informacje na temat zwiazany z adaptacja projektu.

Czy ktos z Panstwa korzystal z uslug Art Studio z Zana 41? Chce miec wybor a ten gosc odpowiedzial zachecajaco na mojego email.

Jesli tak, to prosze o referencje.

Lubie wybierc z wielosci.

Pozdrawiam,

Kazik

Witam, my próbowalismy korzystać z racji, że pracujemy w tej okolicy :) Byliśmy dwa razy. Pan nie wypadł korzystnie. Chcieliśmy wtedy budować paprotki 2 i wiedzieliśmy o tym projekcie dużo więcej od tego pana. Ceny miał średnie, za adaptacje chciał 2500. Ale jak zaczął mówić nam, że nie musimy zwracać uwagi na linię zabudowy, to szukaliśmy dalej. I bardzo dobrze.

Dzieki za wszystkie informacje na temat zwiazany z adaptacja projektu.

Czy ktos z Panstwa korzystal z uslug Art Studio z Zana 41? Chce miec wybor a ten gosc odpowiedzial zachecajaco na mojego email.

Jesli tak, to prosze o referencje.

Lubie wybierc z wielosci.

Pozdrawiam,

Kazik

Witam, my próbowalismy korzystać z racji, że pracujemy w tej okolicy :) Byliśmy dwa razy. Pan nie wypadł korzystnie. Chcieliśmy wtedy budować paprotki 2 i wiedzieliśmy o tym projekcie dużo więcej od tego pana. Ceny miał średnie, za adaptacje chciał 2500. Ale jak zaczął mówić nam, że nie musimy zwracać uwagi na linię zabudowy, to szukaliśmy dalej. I bardzo dobrze.

Dziekuje bardzo.

Rozmawialem z nim tylko przez telefon i moim skromnym zdaniem brzmial niezbyt pewnie.

Pozdrawiam,

Kazik