Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Przeleciałam Targi szybciutko.Czy jest coś ciekawego?Wg mnie,zależy na jakim etapie kto jest.Ja dopiero zaczynam i kilka rzeczy było dla mnie ciekawych ale tak właściwie to można się bez nich obejść.

Nie było mi dane się wybrać? Ja też dopiero zaczynam. Co zwróciło Twoją uwagę?

Docart witaj

Po naszym spotkaniu na targach odszukałem wraz z siostrą, jaki jest ten wasz projekt i jest całkiem całkiem. Jakie są tam u was postępy. Może podajcie jakieś namiary to pogadamy ,bo wraz z Robertem mamy takie pomysły na dom ze coś może ciebie zainteresuje. Chcemy GWC, kminki płaszczem wodny i z DGP, kolektory itd. Jednym słowem będą to dwa domy z 10 km kabli i sztuczna inteligencja. :lol: :lol:

Pozdrawiam

:wink:

Borf,właściwie to nic tak szczególnego.No może mam wiekszą wiedzę o wkładach kominkowych.Ja chcę zacząć już zaraz więc trochę wiedzy już mam i kontakty,żródła też.Decyzje co do materiałów dawno podjete.A,jest jedna rzecz.To sa gotowe elementy ogrodzenia:słupki,murki,czapki -to jest z jakichś prefabrykatów,udają klinkier czerwony lub piaskowy.Jedna firma miała obrzydliwe,takie sztuczne ale druga takie całkiem znośne.Bardzo ładna była ekspozycja betonowa udająca drewno,piaskowiec itd.Bruk-Betu -kamień dekoracyjny Relief.Pasowałyby mi opaski ikominy z piaskowca ale nie liczyłam jeszcze kosztów .Te wyroby betonowe są ładne ale nie ma do nich cennika,trzeba będzie kontaktować się z firmą.Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

Witam wszystkich, Wolf PL Pozdrawiam całe rodzinki!

Potwierdzam, że na targach było kilka ciekawych firm, chociaż nie mam porównania z przeszłością, bo byłem po raz pierwszy. Na mnie Bruk-bet też zrobił wrażenie i chyba będę z nich korzystał, jeśli cenowo jest w miarę ok, bo wygląda fajnie.

Ja mam z kolei inne pytanie do wszystkich, co już temat przerobili lub coś wiedzą. Na targach byłem m.in. przy stoisku firmy oferującej różne elementy z keramzytobetonu (spod Lubartowa) - również takie pustaki z kanałami wentylacyjnymi lub kominowymi w środku. Facet polecał mi to jako znacznie lepszą, tańszą i szybszą alternatywę dla takich przewodów budowanych z cegły. Zajmuje to znacznie mniej miejsca, chyba jest prostsze w budowie, tańsze. Ale mam problem. Jak potem ponad dachem zrobić komin? Czy te bloczki wytrzymają taki ciężar kilku metrów w górę? Moje wątpliwości szczególnie dotyczą komina nad dachem, który chcę wykończyć cegłą klinkierową. Do czego ona ma się trzymać? Doradźcie, jeśli coś na ten temat wiecie (dobrego lub złego - wszystkie opinie chętnie poznam), te wątpliwości nie przyszły mi do głowy na szybko podczas targów.

Wolf, inteligientne będą te wasze domki :lol:

Bruk-bet jest raczej drogi,ale wyroby ma bardzo ładne-ja 2 razy się przymierzałem z kupnem u nich i 2 razy rezygnowałem, zresztą podobnie jak Jadar-ale tam jakość dobra. Tania kostka jeśli chodzi o Świdnik to Grabowski przy wjeździe do Świdnika duża wytwórnia (tam kupowałem) poza tym jeszcze Wiprom-ale nie wiem jak tam z cenami.

Targi - jak zwykle-niby wszystko jest, a szczegółowych tematów nie wiele. Ja jestem na etapie dopieszczania-więc nie za wiele było stoisk dla mnie-ale warto zawsze się przejść. Zawsze można było zaopatrzyć się w ciastko na podwieczorek :)

Jakoś Okna mniej się wystawiały- czy mi się wydaje?

Gratulacje wszystkim odbiorcom bocianich paczek-my tez sie spodziewamy jednej tak koło czerwca :)

Dzięki, caravaggio.

Moja wątpliwość dotyczy wykończenia klinkie rem komina ponad dachem. Jak to wykończyć stabilnie, skoro kształtki mają grubość ścianek ok. 3-4 cm, a klinkier, który ma spoczywać na tym kilka razy większą? A może to się wykańcza w całkiem inny sposób? Musi być jakiiś patent

Witam wszystkich, Wolf PL Pozdrawiam całe rodzinki!

Potwierdzam, że na targach było kilka ciekawych firm, chociaż nie mam porównania z przeszłością, bo byłem po raz pierwszy. Na mnie Bruk-bet też zrobił wrażenie i chyba będę z nich korzystał, jeśli cenowo jest w miarę ok, bo wygląda fajnie.

Ja mam z kolei inne pytanie do wszystkich, co już temat przerobili lub coś wiedzą. Na targach byłem m.in. przy stoisku firmy oferującej różne elementy z keramzytobetonu (spod Lubartowa) - również takie pustaki z kanałami wentylacyjnymi lub kominowymi w środku. Facet polecał mi to jako znacznie lepszą, tańszą i szybszą alternatywę dla takich przewodów budowanych z cegły. Zajmuje to znacznie mniej miejsca, chyba jest prostsze w budowie, tańsze. Ale mam problem. Jak potem ponad dachem zrobić komin? Czy te bloczki wytrzymają taki ciężar kilku metrów w górę? Moje wątpliwości szczególnie dotyczą komina nad dachem, który chcę wykończyć cegłą klinkierową. Do czego ona ma się trzymać? Doradźcie, jeśli coś na ten temat wiecie (dobrego lub złego - wszystkie opinie chętnie poznam), te wątpliwości nie przyszły mi do głowy na szybko podczas targów.

Wolf, inteligientne będą te wasze domki :lol:

Też mieliśmy dylemat z gotowymi kominami ( u nas Schidel). Rzeczywiście zajmują mniej miejsca i buduja się expresowo. A łączenie z zasadniczym kominem robi się przed połacią dachową. U nas zrobili na końcu tego Schidla wianuszek betonowy, taką grubszą opaskę i na tym wsparli zasadniczy komin. Z tego co pamiętam, to cegły na komin przecinaliśmy wdłuż, żeby odciążyć ten wieniec. Ale są podobno (naszego koloru nie było) cegiełki klinkierowe właśnie kominowe, trochę cieńsze. Ja jestem zadowolona.