Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodzi mi o to z czego robiliscie ściany piwnic jeśli oczywiście je macie?

z cegły czy bloczków fundamentowych

Ja zamierzam mieć piwnicę z cegły.......podobno jest cieplejsza niż z bloczków...Ale niestety koszt robocizny z cegły aniżeli z bloczku jest większy.

A i również jestem zainteresowana kimś od przyłącza wody:)

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o przyłąze wody, to (poza Lublinem) wydaje mi się, że najlepiej taką robotę zlecić gminnemu konserwatorowi sieci wodociągowej. On ma wszelkie uprawnienia, poza tym odbiera takie roboty i łatwiej mu wszystko załatwić w gminie. Za jednym razem macie wszystko - ja tak zrobiłem. Pozostaje się dogadać w kwestii ceny

Jeśli chodzi o przyłąze wody, to (poza Lublinem) wydaje mi się, że najlepiej taką robotę zlecić gminnemu konserwatorowi sieci wodociągowej. On ma wszelkie uprawnienia, poza tym odbiera takie roboty i łatwiej mu wszystko załatwić w gminie. Za jednym razem macie wszystko - ja tak zrobiłem. Pozostaje się dogadać w kwestii ceny

Zrobiłem tak jak mi poleciłeś,rzeczywiście zadnych problemów :D

Wielkie dzięki-pozdr AREK

Borf,właściwie to nic tak szczególnego.No może mam wiekszą wiedzę o wkładach kominkowych.Ja chcę zacząć już zaraz więc trochę wiedzy już mam i kontakty,żródła też.Decyzje co do materiałów dawno podjete.A,jest jedna rzecz.To sa gotowe elementy ogrodzenia:słupki,murki,czapki -to jest z jakichś prefabrykatów,udają klinkier czerwony lub piaskowy.Jedna firma miała obrzydliwe,takie sztuczne ale druga takie całkiem znośne.Bardzo ładna była ekspozycja betonowa udająca drewno,piaskowiec itd.Bruk-Betu -kamień dekoracyjny Relief.Pasowałyby mi opaski ikominy z piaskowca ale nie liczyłam jeszcze kosztów .Te wyroby betonowe są ładne ale nie ma do nich cennika,trzeba będzie kontaktować się z firmą.Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

Dzięki za informację. My w tym roku nie będziemy się wprowadzali, więc na dopieszczanie będzimy mieli jesienne i przyszłoroczne wiosenne. W tamtym roku przez wybory nie dano mi było. Byłem na tych małych. Porażka.

Też jestem tego zdania :)

... przy stoisku firmy oferującej różne elementy z keramzytobetonu (spod Lubartowa) - również takie pustaki z kanałami wentylacyjnymi lub kominowymi w środku. ...

Możesz podać mi namiar na nich?

... przy stoisku firmy oferującej różne elementy z keramzytobetonu (spod Lubartowa) - również takie pustaki z kanałami wentylacyjnymi lub kominowymi w środku. ...

Możesz podać mi namiar na nich?

Ten gość to http://zwb.lewtak.webpark.pl/

Jeżeli chodzi o kominy wentylacyjne to jak najbardziej, sam od niego wziąłem ale jeżeli chodzi o przewody dymowe to jezeli ma byc prefabrykowany to raczej kompletny system. Można oczywiście pobawić się w kompletowanie pustaków w jednym miejscu a wkłądu ceramicznego skąd indziej ale czy to warte zachodu i nerwów?

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum lubelskim, buduję "Dom w prymulkach" w miejscowości Panieńszczyzna koło Jastkowa.

W ubiegłym roku na jesieni zrobiłem fundamenty z bloczków betonowych i zasypałem piachem.

Teraz szukam hydraulika do rozprowadzenia kanalizacji i zaczynam iść w górę. Jeśli macie namiary na fachowca to proszę o pomoc.

Cześć Grego 74. Jeśli chodzi o kanalizację pod chudziakiem to nam robił to jakiś hydraulik, którego "dał" nam nasz murarz, szczerze nawet nie wiem jak się nazywał. A kiedy zamierzasz się wprowadzać? Jeśli w tym roku to nie szukaj nikogo tylko do kanalizy pod chudziakiem tylko do całości. Taniej i chyba lepiej jak robi to jeden fachowiec.

Witam Nowych i Starych :wink: :wink:

w końcu ruszyło choć pogoda do d... znaczy się do bani :wink:

Parter - kabelki ułożone w dwa dni, pięknie idzie, 3 fachowców i co najważniejsze ... z głową.

Zrobią instalację: elektr., telefoniczną, TV, audio, alarm, oświetlenie domu i ogrodu, domofon, brama itp.

Zastanawia mnie rozwiązanie instalacji antenowej w domu.

"Talerz" nie wystarczy, bo będę miał we wszystkich TV ten sam program...

Muszę rozwiązać temat dodatkowej, połączonej w skrzynkę, instalacji TV naziemnej lub ... dekoder w każym pokoju ($$$).

Zastanawialiście się nad rozwiązaniem, tam gdzie nie ma kablówki????

Pozdrófka

Witam Nowych i Starych :wink: :wink:

w końcu ruszyło choć pogoda do d... znaczy się do bani :wink:

Parter - kabelki ułożone w dwa dni, pięknie idzie, 3 fachowców i co najważniejsze ... z głową.

Zrobią instalację: elektr., telefoniczną, TV, audio, alarm, oświetlenie domu i ogrodu, domofon, brama itp.

Zastanawia mnie rozwiązanie instalacji antenowej w domu.

"Talerz" nie wystarczy, bo będę miał we wszystkich TV ten sam program...

Muszę rozwiązać temat dodatkowej, połączonej w skrzynkę, instalacji TV naziemnej lub ... dekoder w każym pokoju ($$$).

Zastanawialiście się nad rozwiązaniem, tam gdzie nie ma kablówki????

Pozdrófka

Nie oglądam TV, więc nie mam Twojego problemu :) naszczęście

Dzieki Bogu chociaz jeden problem mam z glowy bo nie mamy i nie zamierzamy miec w domu tv. Zyjemy tak od pieciu lat i mamy wiecej czasu dla siebie i dzieci.

~5 lat temu przeczytalem wywiad z polskim naukowcem, ktory przez jakis czas pracowal na amerykanskiej uczelni a po kontrakcie spedzil kilka miesiecy we wiosce Amiszow.

Po powrocie do Polski wprowadzil zmiany w swoim zyciu.

Kilka miesiecy pozniej przez przypadek przecialem swoj kabel i tak juz pozostalo do dzis. Spedzalem mase czasu na ogladanie programow sportowych.

Prwdopodobnie talerz bedzie bo tesc jest uzalezniony od tv.

Pozdrawiam,

Kazik