Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kabli mam kilka, do każdego gniazdka. Ale myślę, że nie będzie za dużo czasu na tv. Spółdzielnia nie przyjdzie i nie naprawi przeciekającej rynny i nie odśnieży chodniczków. W lecie za to będzie grillek i koszenie trawy. Tylko emerytura nas ratuje. Wtedy dla wnuków się zrezygnuje z wiadomości.

Jakie u mnie jest błoto przed DOMEM!!!

A musimy kopać nie długo szambo i przymierzać się do kostki. Jakie to wszystko trudne.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wydaje mi się, że już nie mam czym myśleć. Mózg mi wysechł z myślenia...

A tak na poważnie. Teraz kolejny moment kiedy jest ważne zgranie terminów ekip- parkiety, płytki na podłodze, kuchnia wpasowana w projekt itd.

Ale miałam już hydraulików, elektryków, murarzy, cieślę i gościa od odkurzacza centralnego w jednym czasie. Wszystko do przeżycia.

Mam pytanie do wszystkich zorientowanych: Czy osoba niezbyt wtajemniczona w tajniki (to znaczy np. ja :D ) byłaby w stanie samodzielnie rozprowadzić niezbyt skomplikowaną instalację do odkurzania centralnego? (chodzi mi o rozprowadzenie samych rurek) Czy trzeba do tego aż brać "fachowca"?

Mam pytanie do wszystkich zorientowanych: Czy osoba niezbyt wtajemniczona w tajniki (to znaczy np. ja :D ) byłaby w stanie samodzielnie rozprowadzić niezbyt skomplikowaną instalację do odkurzania centralnego? (chodzi mi o rozprowadzenie samych rurek) Czy trzeba do tego aż brać "fachowca"?

Artur, fachowcy biorą za punkt 150-160 zł z materiałem. Teraz w zależności od ilości punktów no i samego układu domku (w jednym będzie to prostsze w innym trudniejsze) trzeba przekalkulować czy masz czas na zabawę samemu czy lepiej kogoś zamówić. Przy dwóch punktach to myślę że nie ma co się samemu rwać ale jak masz tych punktów 5-6 to pod koniec kładzenia instalacji sam stajesz się fachowcem i zarabiasz :wink: Trudne to bardzo nie jest i sam jeszcze się zastanawiam czy nie porwać się osobiście na taki wyczyn :)

Witamy Wszystkich!

Jaką dostaliście cenę za tynk zewnętrzny - silikatowy, barwiony w masie???

Na gotowo czytaj nic mnie nie intersuje (styropian 12)

Info z placu:

- błoto że .... !@#$%^&*

- jutro wyznaczenie poziomu posadzek

- w środę kończą elektrycy ... $$$

- na tygodniu ostateczny pomiar okien i do produkcji (czy ktoś na chody w Goranie????)

- Pani architekt zdecydowanie pomogła w aranżacji łazienki (dzięki Mariucha)

M

Poczytałam forum i zauwazyłam, że sporo osób kładzie samodzielnie, ale nie wiem z jakim skutkiem. W ogłoszeniach drobnych jest taki goœć, co przesyła info z insterukcjš jak kłaœć. Możesz poczytać i wysłać zapytanko do tych co kładli.

Ja też jestem na etapie kładzenia rurek. I mam pytanie:

CZYM KIEROWALIŒCIE SIĘ PRZY WYBORZE FIRMY ODKURZACZA CENTRALNEGO?

Nie mam pojęcie na co zwrócić uwagę i jakie parametry sš istotne. Firm jest parę, na razie byłam w firmie CanaVac. Możecie polecić jakšœ?

Co do humusu - u mnie pan koparkš (przodem - to nie spychacz! choc tak uczyłam dzieci :oops: ) zgaršł w parę minut ze 35 cm. Po co się męczyć ręcznie? To w sumie œladowy koszt...

Ja na plac budowy wejœć nie mogę, bo nie da sie kopać przyłšczy. Przymierzam sie do wylewki.

I na koniec na pocieche do tego błota- JackaD FRASZKA DO ZIMY:

Droga zimo, przy tobie Czuję się jak w raju...

Tylko odwiedzaj mnie w grudniu, A nie, k..., w maju

PS. Ja chyba przeoczyłam. Mariucha! Poproszę o namiary pomocy architektoicznej! Drogo bierze? Bo ja tez w potrzebie...

Witamy Wszystkich!

Jaką dostaliście cenę za tynk zewnętrzny - silikatowy, barwiony w masie???

Na gotowo czytaj nic mnie nie intersuje (styropian 12)

Idkam

Ja Ci powiem ile wyszło u nas w przeliczeniu na 270m2 ale z 12 wełną lamelową.

Z robocizną, wszystkimi materiałami (podbitka, cokół z tynku żywicznego, i opaski wokół okien) - 38 200pln netto.

Ale wam wszystkim fajnie, a my jeszcze nie zaczęliśmy, dopiero po Świętach :cry: . A tak chciałabym już z czymś ruszyć. Baliśmy się jednak, że jak za długo rurki i kabelki będą niezakryte na ścianach to dostaną nóg :wink: i już ich nie zobaczymy.

Ja też zaczęłam tylko mentalnie :D - z tych samych powodów. Teraz chcemy zaprosić własnie odkurzacz i elektrykę. :wink:

Ktoś coś jeszcze o odkurzczach - tak apropos?

Teraz po fakcie wydaje mi się, że bez problemu poradzilibyśmy sobie bez "fachowca". Ale wtedy nic mi się nie wydawało proste.

Najpierw trzeba ułożyć podłogówkę a potem upchnąć to centralne odkurzanie. Zrobilismy odwrotnie i "fachowiec" musiał jeszcze raz przyjechać.

Teraz po fakcie wydaje mi się, że bez problemu poradzilibyśmy sobie bez "fachowca". Ale wtedy nic mi się nie wydawało proste.

Najpierw trzeba ułożyć podłogówkę a potem upchnąć to centralne odkurzanie. Zrobilismy odwrotnie i "fachowiec" musiał jeszcze raz przyjechać.

hmmm na targach wszyscy instalatorzy odkurzaczy twierdzili, że to oni powinni być pierwsi przed wszystkimi innymi ... można by przypuszczać że chodzi o wygodę ... ale dowiem się jak sam to wykonam :wink:

oh,a jak mnie boli :( .A może to pomyłka?To ja nie bedę tynkować?No bo przy takiej cenie to nie wiem,może będę marznąć.A dzisiaj panowie od studni zryli mi działkę :x .Gdyby to była działka pusta to byłoby ok ale to jest prawie 30 lat wzrostu różnych rzeczy.Obiecali,że nawet igiełka z choin nie spadnie ale murawę diabli wzięli,a to dopiero początek.Pan architekt w starostwie wezwał mojego projektanta na przesłuchanie.Otóż wyraz on -architekt -niepokój,że może będę chciała dobudować kondygnację.Fakt, Kornelia jest tak zaprojektowana żeby można było to zrobić ale ja nie planowałam.No i znowu parę dni w plecy i kredyt odchodzi w sina dal.Jak go wreszcie będę mogła załatwić to juz wszystko będzie takie drogie że na pewno nie ocieplę.

Idkam

Ja Ci powiem ile wyszło u nas w przeliczeniu na 270m2 ale z 12 wełną lamelową.

Z robocizną, wszystkimi materiałami (podbitka, cokół z tynku żywicznego, i opaski wokół okien) - 38 200pln netto.

Aż mnie zabolało

:o :o :o :o

Ałć ... faktycznie, teraz mam przynajmniej pewność że nie zależy mi na wełnie.

Szymoszkowa mam wycenę materiałów na ocieplenie styropianem 12cm na 100m2 - około 3300,- więc może jednak uda się podocieplać :) Co prawda wycena z ubiegłego roku ale styro akurat było na cenowej górce.

Witam Grego 74.

Rury od odkurzacza nie mogą się zbytnio zaginać, to po pierwsze. Ułożyć to wszystko trzeba tak, żeby zmieściło się w grubości styropianu ( u mnie 5cm)- po drugie. Dla 2 gniazdek jak u mnie i tak "fachowcowi" zajęło czasu z 10h - po trzecie. Więc tyle czasu nie mieliśmy na zabawę.

Wełna czy styropian to różnica w cenie 3tyś. Reszta to podbitka 5000, jakieś listwy startujące, tynk, kleje, siatki, milion kołków i robota 25-30zł/m2. Też jestem zszokowana.

Wełna czy styropian to różnica w cenie 3tyś. Reszta to podbitka 5000, jakieś listwy startujące, tynk, kleje, siatki, milion kołków i robota 25-30zł/m2. Też jestem zszokowana.

Justyna, rozumiem że tą różnicę w cenie podajesz dla 100m2 albo porównujesz super przepłacony styropian z super tanią wełną (o ile taka istnieje :wink: ) Same kołki do wełny sa droższe i potrzeba ich ciut więcej. Moja wycena oczywiście nie obejmowała podbitki ale i tak różnica w cenie między wełną a styro powala z nóg :cry:

Justyna, rozumiem że tą różnicę w cenie podajesz dla 100m2 albo porównujesz super przepłacony styropian z super tanią wełną (o ile taka istnieje :wink: ) Same kołki do wełny sa droższe i potrzeba ich ciut więcej. Moja wycena oczywiście nie obejmowała podbitki ale i tak różnica w cenie między wełną a styro powala z nóg :cry:

Ta różnica 3tyś to na moich 270m2 ściany do ocieplenia.