szymoszkowa 13.04.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Ja musiałam robic projekt zjazdu z drogi gminnej,zleciłam to swojemu projektantowi,zapłaciłam 500 zł-sporo ale już nie chciałam szukać innego tylko załatwić to kompleksowo-załatwiał mi wszystkie papiery,przyłącza itp.-na gotowo do starostwa. Też nie spisywałam umowy z murarzami,umówiłam ich jesienią i co parę tygodni dzwoniłam przypominając się.Mam nadzieję,że stawią sie do pracy w przyszłą sobotę. Fizyk, Ty mnie nie denerwuj .Już byś sie nie chwalił tymi drzwiami.Tu ledwo człowiek pierwszą łopate będzie wbijał,cały w nerwach,czy sie uda czy nie a tu raptem takie panisko wypisuje łaskawie,że drzwi mu montują.Brrr No dobra,gratuluję.Czy to już końcówka robót w domu?A jak ogródek,już coś zrobiłeś? Wesołych,słonecznych Świąt Wielkanocnych,Dyngusa ma nam zrobić sama natura-oglądałam prognozę-i smacznego jedzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 13.04.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Piotr M-domek bardzo ładny ,efektowny tylko dlaczego ,ludzie,budujecie takie wielkie chałupy?A kto to bedzie sprzatał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 13.04.2006 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Piotr M .. projekt swietny ... my go wybralismy na 99% a pozniej troche przestraszylismy sie kosztow i w ostatniej chwili zmienilismy na dom w slonecznikach z archonu ... i nie zalujemy chciaz nie ukrywam ze orchidea sie nam do dzisiaj podoba.., od razu ci moge powiedziec ze jest gosc co go pod lublinem wybudowal nazywa sie Marek i pisze sporo o tym domu na forum archonu. poczytaj sobie i ew. sprobuj z nim jakos kontakt nawiazac... pozdrawiam i zycze milego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-M 13.04.2006 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 MaPi, Szymoszkowa - dzięki za odpowiedzi. Co prawda ta droga, to jest narazie pół drogi gminnej ale będę musiał ten temat załatwić. Kto jest zarządcą dróg gminnych w Lublinie? Pawson napisał: Piotr M .. projekt swietny ... my go wybralismy na 99% a pozniej troche przestraszylismy sie kosztow i w ostatniej chwili zmienilismy na dom w slonecznikach z archonu ... i nie zalujemy chciaz nie ukrywam ze orchidea sie nam do dzisiaj podoba.., Nas ten projekt urzekł już bardzo dawno temu - jeszcze wtedy nie mieliśmy tak skonkretyzowanych planów budowlanych - i tak zostało już . Przede wszystkim bardzo odpowiada nam jego funkcjonalność, a że przy okazji jeszcze nam się podoba architektotonicznie - tym lepiej. Wiem, że jest duży i będzie DROGI, ale co tam może jakoś damy radę. Pawson napisał: od razu ci moge powiedziec ze jest gosc co go pod lublinem wybudowal nazywa sie Marek i pisze sporo o tym domu na forum archonu. poczytaj sobie i ew. sprobuj z nim jakos kontakt nawiazac... Wiem, wszystko czytałem, a u Pana Marka już byliśmy (bardzo miła i uczynna osoba) oglądaliś dom i z zewnątrz i dość dokładnie od środka. Te oględziny tylko utwierdziły nas w wyborze. Pozdrawiam Piotr-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczek1 14.04.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 CZEŚĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [wb]Z okazji świąt życzę szystkim dużo zdrowia i spokoju, żeby nasze wymarzone domu w końcu zostały wybudowane i wykończone i wszystkiego wszystkiego najlepszego AREK [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 14.04.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Witajcie świątecznie Kogut od rana pieje,Nawołuje zewsząd nadzieję,Przyzywa ludzi do kościołaGdzie cud Boski się dokona. Dziś Ten, co odkupił grzech świata,Przy Wielkanocnym stole się brataŁamie się chlebem i błogosławi,Niech Go lud Boży chroni i sławi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 14.04.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Piotrze - jeśli zjazd jest na droge gminną, to gmina przy wystawieniu warunków zabudowy powinna określić, czy zjazd "został uzgodniony z gminą" Jeśli tak, to nie musisz robić projektu. I tak musisz pokazać w gminie (robi to osoba sporządzająca cały projekt) projekt położenia domku (wrysowanie w mapkę). Gmina pisze swoją opinię. Ważny jest zapis o uzgodnieniu. Jak tego nie będzie - starostwo będzie chciało projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 14.04.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Jestem tu nowy. Co prawda od jakiegoś czasu przeglądam forum, ale jeszcze nic nie pisałem. Na początek wypada się przedstawić i przywitać Mam na imię Piotr, jestem z Lublina i WITAM BARDZO SERDECZNIE WSZYSTKICH BUDOWNICZYCH Z LUBELSZCZYZNY i życzę samych sukcesów w prowadzeniu Waszych inwestycji. Niedawno zakupiliśmy z żoną działkę na osiedlu Lipniak przy ul.Skubiszewskiego i mamy zamiar budować dom, o ten: http://www.archon.com.pl/index.php?act=12&sid=m3f01a0b85bb23 Obecnie jesteśmy na etapie adaptacji projektu i kompletowania całej "papierologii", więc do rozpoczęcia budowy jeszcze trochę czasu upłynie. Na początek mam takie nieśmiałe pytanie: czy do wniosku o pozwolenie na budowę wymagany jest projekt zjazdu z drogi, a jeśli tak, to gdzie zgłosić się po warunki do sporządzenia takiego projektu? Pytanie kieruję chyba najbardziej do Szymoszkowej, bo jest w tym temacie na bieżąco (PS. gratulacje z okazji otrzymania pozwolenia na budowę). To chyba na początek tyle (i tak się rozpisałem ). No i przy okazji chciałbym złożyć życzenia Cieplutkich i Słonecznych Świąt no i coby pogoda wreszcie pozwoliła na rozpoczęcie robót pełną parą Pozdrawiam Piotr-M Witam sąsiada, my budujemy na Krwawiczej, to rzut beretem od Ciebie U nas projekt zjazdu był konieczny, więc prawdopodobnie Ciebie też to czeka. Jeśli chcesz, dam Ci namiary na gościa, który mi to robił.Swoją drogą jestem ciekaw ile płaciliście za m2. Przy okazji życzę Wszystkim zdrowych, pogodnych i wesołych Świąt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Wszystkim życzymy zdrowych, wesołych Świąt, żebyście odpoczęli, wyładnieli i sił nabrali Piotr-M zjazdu potrzebujesz, jeśli z działki wydostajesz się na drogę gminną. Nawet jeśli jest "wirtualna" i gruntowa Ja za całość płaciłam 450 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 15.04.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Wesołego królika co po stole bryka,spokoju świętego i czasu wolnego,życia zabawnego w jaja bogategoi w ogóle wszystkiego kurcze najlepszego!!! A także spełnienia wszystkich marzeń, szybkiego zamieszkania we własnym wymarzonym domku życzą MaPiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 15.04.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Mam pytanie dotyczące drzwi zewnętrznych - gdzie kupowaliscie drzwi - chodzi mi o drewniane.Czy drzwi sosnowe to kiepski wybór.czekam na Wasze opinie bo muszę zamawiać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 15.04.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 serdeczne życzenia zdrowych i pogodnych świat ... mokrego jajka i smacznego dyngusa ... (czy jakoś tak) przesyłamy MY baba_b zamawiałas już / zamawiasz w ogole brame garazowa od pana R ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Pawson - zamawiałam - i już mam Mariucha - ja mam z Gorana meranti - bardzo OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czajni_K 18.04.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam po dłuzszej przerwie. Ja jestem w nerwowym stanie oczekiwania na pozwolenie , mam nadzieję ze do konca miesiąca je dostanę. Docart, Pivoski co planujecie :szambo czy POŚ?? A moze gmina ma zamiar nas skanalizowac w najblizszym czasie?? pozdrawiam wiosennie Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 18.04.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 czajni_k, Planuję szambo - z tego powodu, że najbliższy sąsiad robił ekspertyzę jakiegoś fachowca od gleby i powiedziano mu, że oczyszczalnia się nie sprawdzi na tej glebie - zapycha się, a potem jest wielki kłopot z "odetkaniem". Szambo wyjdzie znacznie taniej, nawet biorąc pod uwagę dotacje z ochrony środowiska. Kanalizację gmina planuje chyba od dłuższego czasu, ale wobec braku funduszy chyba w najbliższej pięciolatce pozostane, jak jest . W każdym razie ja szykuję się na jakieś ok. 5 lat z szambem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 18.04.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 .... i po świętach ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 18.04.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 .... i po świętach ..... ... sam bym tego lepiej nie ujął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pivoski 18.04.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam po dłuzszej przerwie. Ja jestem w nerwowym stanie oczekiwania na pozwolenie , mam nadzieję ze do konca miesiąca je dostanę. Docart, Pivoski co planujecie :szambo czy POŚ?? A moze gmina ma zamiar nas skanalizowac w najblizszym czasie?? pozdrawiam wiosennie Piotrek Witam, Ja też czekam na pozwolenie, pani w starostwie powiedziała że powinno być podpisane w tym tygodniu Co do ścieków to planuję oczyszczalnie, prawdę mówiąc nie zastanawiałem się zbytnio nad tym gdyż sąsiad ma takie rozwiązanie i ja stwierdziłem że zrobię tak samo...Myślę że na kanalizację to nie ma co liczyć na razie - termin 5 lat jest raczej bardzo optymistyczny. Docart - te dotacje na oczyszczalnię to gdzie się załatwia i o jakie kwoty chodzi? Pozdrawiam, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-M 18.04.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam sąsiada, my budujemy na Krwawiczej, to rzut beretem od Ciebie U nas projekt zjazdu był konieczny, więc prawdopodobnie Ciebie też to czeka. Jeśli chcesz, dam Ci namiary na gościa, który mi to robił.Swoją drogą jestem ciekaw ile płaciliście za m2. Witam również . To jest nas więcej w tej okolicy. Mój obecny sąsiad też buduje dom przy ul.Krwawicza. Możesz podać bliższe namiary na Twoją działkę, chętnie kiedyś podjadę i pooglądam. Poproszę też o namiary na gościa od projektu zjadu, jeśli mój architekt nie będzie mógł tego zrobić - chętnie skorzystam. Cena za m2 - poszła na priv. Dzięki wszystkim za porady w sprawie projektu zjazdu. Na dniach mam otrzymać z Wydz.Gospodarki Komunalnej UM warunki techniczne zjadu potrzebne do zrobienia tego projektu. Czy ten projekt powinien być podpisany przez branżowca, tj. osobę posiadającą uprawnienia "drogowe"? Jak długo czekaliście na PNB - od złożenia wniosku do starostwa. Czy należy się nastawić na urzędowe 65 dni, czy też można mieć nadzieję na szybsze załatwienie sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 18.04.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam również . To jest nas więcej w tej okolicy. Mój obecny sąsiad też buduje dom przy ul.Krwawicza. Możesz podać bliższe namiary na Twoją działkę, chętnie kiedyś podjadę i pooglądam. Poproszę też o namiary na gościa od projektu zjadu, jeśli mój architekt nie będzie mógł tego zrobić - chętnie skorzystam. Cena za m2 - poszła na priv. Dzięki wszystkim za porady w sprawie projektu zjazdu. Na dniach mam otrzymać z Wydz.Gospodarki Komunalnej UM warunki techniczne zjadu potrzebne do zrobienia tego projektu. Czy ten projekt powinien być podpisany przez branżowca, tj. osobę posiadającą uprawnienia "drogowe"? Jak długo czekaliście na PNB - od złożenia wniosku do starostwa. Czy należy się nastawić na urzędowe 65 dni, czy też można mieć nadzieję na szybsze załatwienie sprawy? Zapraszam, dzisiaj zaczęło się u nas tynkowanie. Nasz dom stoi między ul.Piątkowskiego a Krwawiczą - nie wiem jak lepiej wytłumaczyć - dz.nr 640/6 - może Twoja mapka obejmuje ten teren namiary na goscia od projektu zjazdu wysłałem na priva. Co do czasu oczekiwania na pozwolenie to urząd ma 30 dni, jedynie w sprawach trudnych ten okres może się wydłużyć ( wydanie pozwol.na budowę domu nie jest sprawą trudną). Jednak urzędasy często mówią o wydłużonym terminie żeby inwestora zmiekczyć - wiedząc, że przeważnie zależy mu na czasie - przeszedłem ten temat i trochę nerwów mnie to kosztowało, a trwało 2 miesiace. Najlepiej mieć architekta "zaprzyjaźnionego" z UM, kosztuje to drożej ale się nie denerwujesz. Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts