Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy Nowych i Starych Lubelaków!

Szukam na 2-3 dni fachowca do otynkowania garażu wewnątrz.

PILNE!!! Pomocy.

Co u nas:

- woda, kanaliza już po :wink:

- w trakcie: ogrodzenie (murki, słupki, siatka), na koniec sezonu klinkier z przodu (nie wiedziałem, że to tyle kosztuje...)

- w piątek POŚ

- drzwi zewnętrzne ... zamówione :-?

- 24 rozpoczęcie tynków wewnątrz i okna "zchodzą" z produkcji

Pozdro

M&M

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

- w trakcie: ogrodzenie (murki, słupki, siatka), na koniec sezonu klinkier z przodu (nie wiedziałem, że to tyle kosztuje...)

Ile kosztuje znaczy się??? Bardzo proszę o szczegóły (tzn ile słupków klinkierowych, siatki, z czego to co między słupkami - drewno, elementy kute itp)... Ja na razie wiem tylko, że ogólnie jest drogo :roll:

Czy już orientowałeś się w temacie bram?

Ile kosztuje znaczy się??? Bardzo proszę o szczegóły (tzn ile słupków klinkierowych, siatki, z czego to co między słupkami - drewno, elementy kute itp)... Ja na razie wiem tylko, że ogólnie jest drogo :roll:

Czy już orientowałeś się w temacie bram?

Hej,

- 55m siatki, na 27m klinkier (w sumie 11 słupków)

- robocizna 3500 (wykopy, zbrojenie, słupki, naciąganie siatki, słupki klinkierowe)

- zbrojenie 740 pln

- siatka 55m 2,5mm w PCV i słupki - 1100

- cement 3 x 140 kg

- pospółka ...

- ok. 1400 cegieł klinkierowych

- czapki

- itp

Temat bram i przęseł? Tak, ale na razie chyba wejdę w drewniane szczebelki ;-) Ok. 300 pln za m bieżący...

Na Kunickiego jest producent, a model już wybrany (zdjęcia z okolicy)

Justyna! Ta siatka to taka robocza, czy może być na docelowe ogrodzenie? I za ile? Może będę chętna.

Czy Wam tez fachowcy wróżą 4 miesiące schnięcia wylewek pod parkiety? Toż ja się na Boże Narodzenie wprowadzę albo i później!!! No załamka!!!

Na tę siatkę zęby suszy nasz dalszy sąsiad, więc zawieszam ogłoszenie. Co do wylewek pod parkiety to tak jest. My mieliśmy zrobione wylewki w październiku, grzanie rozpoczęliśmy w połowie lutego. Teraz mamy jeszcze 3% wilgotności ( i rachunek za gaz 1700pln za 50 dni grzania tychże wylewek). Piec już nie grzeje, ale wietrzymy, wietrzymy ....

Najgorsze jest to, że tam gdzie kupujemy parkiet facet powiedział, że mierniki elektryczne do pomiaru wilgotności są do bani, bo ....zaniżają. Trzeba zbadać metodą acetonową vel karbidową. A tego ustrojstwa nasz fachowiec nie posiada.

Justyna! Ta siatka to taka robocza, czy może być na docelowe ogrodzenie? I za ile? Może będę chętna.

Czy Wam tez fachowcy wróżą 4 miesiące schnięcia wylewek pod parkiety? Toż ja się na Boże Narodzenie wprowadzę albo i później!!! No załamka!!!

Na tę siatkę zęby suszy nasz dalszy sąsiad, więc zawieszam ogłoszenie. Co do wylewek pod parkiety to tak jest. My mieliśmy zrobione wylewki w październiku, grzanie rozpoczęliśmy w połowie lutego. Teraz mamy jeszcze 3% wilgotności ( i rachunek za gaz 1700pln za 50 dni grzania tychże wylewek). Piec już nie grzeje, ale wietrzymy, wietrzymy ....

Najgorsze jest to, że tam gdzie kupujemy parkiet facet powiedział, że mierniki elektryczne do pomiaru wilgotności są do bani, bo ....zaniżają. Trzeba zbadać metodą acetonową vel karbidową. A tego ustrojstwa nasz fachowiec nie posiada.

A jak miałaś robione wylewki? Tradycyjnie czy z miksokreta?

Nie wiem co to jest miksokret (?) więc pewnie tradycyjnie.

Aaa, to troszkę odetchnęłam :) Miksokret to coś w rodzaju agregatu tynkarskiego, tylko 2 razy większe - ustrojstwo przygotowujące mieszankę na posadzkę. Mieszanka taka jest "półsucha" - w momencie układania właściwie się ją wysypuje niż wylewa... Tradycyjna wylewka z betoniary zawiera spro więcej wody i dużo dłużej schnie. Mam nadzieję, że moje podłogi będą grzeczne i wyschną na kiedy trzeba ;)

Eee, zależy jaka technika wykonywania wylewek. Z miksokreta półsuche jakieś 35 dni... Mogę polecić bardzo dobrych fachowców :)

Generalnie - nie ma rady - trzeba wietrzyć... U nas tynki i wylewki schną bardzo ładnie.

Jeśli chodzi o układanie parkietu i płytek, powinno się zrobic pomiar wilgotności. Wtedy czarno na białym widać czy jest już sucho jak trzeba. My wylewki zrobiliśmy w zeszłym tygodniu, na połowę czerwca umówiony jest glazurnik, na koniec lipca - stolarz. I wcale nie uważają tempa za wariackie :) Trzymajcie kciuki :)

Moniko, ja mam też mieć miksokretem, ale polecony - ponoć świetny pan od parkietu mówi, że nie zdarzyło mu się jeszcze, żeby zrobić pomiar i wejść na budowę przed upływem 4 - 5-ciu miesięcy!!!! Właśnie po miksokrecie!

Bardzo Cie poproszę o namary na twojego parkieciarza (czy on też sprowadza lub produkuje klepki? - gdzie kupowałaś?) Może moj fachowiec jest nadgorliwy? Ale powiedział, że nie wejdzie na budowę jak nie będzie sucho i daje mi termin na październik...Na miksokreta też poproszę o namiar.

Czy mogą się też wypowiedzieć Ci którzy już mają parkietyi korzystali z miksokreta, najlepiej po zimie, please!!!

Mam nadzieję, że problem mokrych posadzek nie ma takiego wielkiego znaczenia przy panelach podłogowych. Ja mam nadzieję, że jakiś miesiąc po wylewkach będziemy układać podłogi z paneli właśnie i płytek ceramicznych. Można tak? czy też lepiej czekać dłużej?

Przy okazji witma wszystkich nowych forumowiczów :D .

Eee, zależy jaka technika wykonywania wylewek. Z miksokreta półsuche jakieś 35 dni... Mogę polecić bardzo dobrych fachowców :)

Generalnie - nie ma rady - trzeba wietrzyć... U nas tynki i wylewki schną bardzo ładnie.

Jeśli chodzi o układanie parkietu i płytek, powinno się zrobic pomiar wilgotności. Wtedy czarno na białym widać czy jest już sucho jak trzeba. My wylewki zrobiliśmy w zeszłym tygodniu, na połowę czerwca umówiony jest glazurnik, na koniec lipca - stolarz. I wcale nie uważają tempa za wariackie :) Trzymajcie kciuki :)

Moniko, ja mam też mieć miksokretem, ale polecony - ponoć świetny pan od parkietu mówi, że nie zdarzyło mu się jeszcze, żeby zrobić pomiar i wejść na budowę przed upływem 4 - 5-ciu miesięcy!!!! Właśnie po miksokrecie!

Bardzo Cie poproszę o namary na twojego parkieciarza (czy on też sprowadza lub produkuje klepki? - gdzie kupowałaś?) Może moj fachowiec jest nadgorliwy? Ale powiedział, że nie wejdzie na budowę jak nie będzie sucho i daje mi termin na październik...Na miksokreta też poproszę o namiar.

Czy mogą się też wypowiedzieć Ci którzy już mają parkietyi korzystali z miksokreta, najlepiej po zimie, please!!!

Wyślę Ci na priva namiary na obu panów. Jak na razie ja z czystym sumieniem polecam posadzkarza, stolarz - polecony, ale jeszcze nie przetestowany :)

Burza za burzą a my rozpoczęliśmy ocieplanie domu wełną! Po prostu pech.

A mi panowie powiedzieli, że nie ma problemu, bo pod tynk i tak spryskuje się wełnę wodą :-?

Spryskuje a nie leje! Ale tak w ogóle to chodzi mi o to, że jak będzie padać to całe ocieplanie się wydłuży. A my mamy umówionego brukarza w kolejce do roboty.

Jakie w końcu robisz parkiety: olejowane czy lakierowane? Gdzieś widziałam, że miałaś dylemat. Ja lakieruję, tylko nie wiem jaki klej i jaki lakier użyć.

po ile i jaka welne kupowaliscie do elewacji zewnetrznej ... mnie to czeka za jakies 2 m-ce wiec info sie przyda ...

Już wcześniej pisałam, że zatrudniam firmę na całość robót związanych z ociepleniem (podbitka, cokół) plus materiał. Wyszło 38tyś.

A wełna to Rockwool (nie bale tylko wąskie paski).

Jakie w końcu robisz parkiety: olejowane czy lakierowane? Gdzieś widziałam, że miałaś dylemat. Ja lakieruję, tylko nie wiem jaki klej i jaki lakier użyć.

Witam,

właśnie dziś byłem u producenta parkietów (okolice Rzeszowa).

Cena za klepkę jesionową klasa I (ładna) 60x30 - 68-65 PLN do zapłaty.

Co o tym sądzisie, może ktoś z Was będzie zainteresowany to porozmawiamy o spółdzielni?

M