Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Oczyszczalnia działa. A wiecie że na budowę POŚ nie trzeba już pozwolenia? Podobnie jak wiaty, pom. gospodarcze itp do 25m2 !!!!!

Fajnie. NIe musze zasypywać piwnicy. Ma 21 m2 :D :wink:

Mi też też się bardziej podoba moja podbitka. :wink: Ale budowlańcy się trochę męczyli, bo trochę trudniej się ją układa.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

:cry: :cry: :cry:

Mam dwa rozwiązania - albo się postawić i powiedzieć że minął już ustawowy termin (ale to może przynieść odwrotny skutek od oczekiwanego rozwiązania) albo czekać potulnie kolejne tygodnie ... miesiące ... lata... :cry:

Sama nie wiem co robić. :o

Nie chcę Cie rozczarować....ale ustawowy termin jeszcze nie minął.......urząd ma aż 65 dni.......:(

Ja złożyłam 20 marca i dostałam pozwolenie 10 maja.......a teraz czekam na uprawomocnienie.......na które czeka się 14 dnia ale od daty złożenia ostaniej zwrotki przez sąsiadów a nie od daty wydania decyzji......więc bedzie koło miesiąca........:(:(

A i czy dołączyłas odrolnienie?????

eska78 niemam pojecia :lol: , niewiem jak sie ten sklad nazywa, maja tam rozne materialy bud. ja u nich bralam tylko cegle reszte w Maxformie

Potrzebuje stepli, moze komus sa juz nipotrzebne, chetnie odkupie.

Na jakiej wysokosci zakladaliscie tz. wyczystki w kominach, prosze o odpowiedz- pilne.

Poz

:cry: :cry: :cry:

Witam Wszystkich.

Dawno nie pisałam bo starałam się panować na moimi emocjami w stosunku do starostwa...

Dokumenty złożyliśmy około 10 kwietnia, dodatkowo doniesliśmy jeszcze coś około 25 kwietnia i do tej pory nie otrzymaliśmy żadnych informacji ze starostwa. Nie pomagają regularne wizyty - nasze papiery utknęły u kierownika, który nie moze znaleźć czasu żeby podpisać nasz cenny świstek. Podobno są jakieś poprawki.

Mam dwa rozwiązania - albo się postawić i powiedzieć że minął już ustawowy termin (ale to może przynieść odwrotny skutek od oczekiwanego rozwiązania) albo czekać potulnie kolejne tygodnie ... miesiące ... lata... :cry:

Sama nie wiem co robić. :o

Nie martw się. My czekaliśmy od 28 lutego do 24 kwietnia, czyli prawie 2 miesiące :( Mają niby miesiąc, ale ....

"TERMIN ZAŁATWIANIA SPRAWY: bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w ciągu miesiąca, a w sprawach skomplikowanych nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania."

Zawsze możesz być tym szczególnym przypadkiem :( tak jak my.

http://www.bip.lublin.pl/powiatlublin/index.php?menu=sprawa&id=249&order=&idstage=

Obyśmy nie byli takim "szczególnym" przypadkiem... :(

całe szczęście na warunkach zabudowy jest zapis mówiący, że nie musimy odralniać, więc to musi im o coś innego chodzić . Zobaczymy w poniedziałek, ponieważ jutro mają wolne.

U mnie też pisało że nie musimy odralniać, a włśnie trzeba było bo coś w przepisach się zmieniło

Pozdr.AREK

CZesc

oto info z mojego placu boju

- tynki sie koncza robic i CO sie robi rownolegle

- pod koniec tygodnia wylewki startuja

- zamowione okna (goran - sosna)

- zamówione bramy garażowe (NOVOFERM - b_b w razie czego będziemy razem reklamować ;)

- wybrane parkiety (jesion 1-2 gat. po 66-54 zl) pod bilgorajem

- mam oferty na elewacje z welny z tynkiem silikatowo- silikonowym (podobno jakis super) - Może ktoś coś o tym słyszał ??

nie mam pomyslu na kostke i cokoly o podbitkach to nawet jeszcze przez minute nie myslalem ... wiec z checia poczytam co macie do powiedzenia w temacie :)

szukam schodow drewnianych lub na stalowej konstrukcji ?? macie jakis namiar ??

szymoszkowa zamawiany beton ma lepsze parametry i wcale tak drozej nie wychodzi ... sekundy bym sie nie zastanawial

Pawson, powiedz mi czy do tej bramy wyjscie na napęd musi być w ścianie a nie w suficie?

Pozdrawiam

CZesc

oto info z mojego placu boju

- tynki sie koncza robic i CO sie robi rownolegle

- pod koniec tygodnia wylewki startuja

- zamowione okna (goran - sosna)

- zamówione bramy garażowe (NOVOFERM - b_b w razie czego będziemy razem reklamować ;)

- wybrane parkiety (jesion 1-2 gat. po 66-54 zl) pod bilgorajem

- mam oferty na elewacje z welny z tynkiem silikatowo- silikonowym (podobno jakis super) - Może ktoś coś o tym słyszał ??

nie mam pomyslu na kostke i cokoly o podbitkach to nawet jeszcze przez minute nie myslalem ... wiec z checia poczytam co macie do powiedzenia w temacie :)

szukam schodow drewnianych lub na stalowej konstrukcji ?? macie jakis namiar ??

szymoszkowa zamawiany beton ma lepsze parametry i wcale tak drozej nie wychodzi ... sekundy bym sie nie zastanawial

Pawson, powiedz mi czy do tej bramy wyjscie na napęd musi być w ścianie a nie w suficie?

I jeszcze jedno, jakiej grubosci jest parkiet, bo za chwilę zaczynają wylewki i muszę powiedzieć.

Pozdrawiam

całe szczęście na warunkach zabudowy jest zapis mówiący, że nie musimy odralniać, więc to musi im o coś innego chodzić . Zobaczymy w poniedziałek, ponieważ jutro mają wolne.

A jakiej klasy macie ziemie?

Ja tez miałam to zawarte w warunkach a mimo to trzeba było dostarczyć to całe odrolneinie.

A klasa ziemi to Bp,czyli niby wszystko oczywiste.

A jakiej klasy macie ziemie?

Ja tez miałam to zawarte w warunkach a mimo to trzeba było dostarczyć to całe odrolneinie.

A klasa ziemi to Bp,czyli niby wszystko oczywiste.

Klasę ziemi masz w wypisie z rejestru gruntów, IV i V nie trzeba wyłączać z produkcji rolnej, I, II i III z literkami tak

Klasę ziemi masz w wypisie z rejestru gruntów, IV i V nie trzeba wyłączać z produkcji rolnej, I, II i III z literkami tak

Też tak myślałam do czasu kiedy pan Inspektor mnie nie uświadomił że jest inaczej :(

Jako podstawę prawną podał iż do wydania pozwolenia niezbędne jest :

Wyłączenie z rolniczego użytkowania gruntów w klasach bonitacyjnych I, II, IIIa, IIIb oraz IV - VI pochodzenia organicznego w myśl ustawy z dnia

z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych (Dz. U. z 2004 r. Nr 121, poz. 1266).........Nie ma to ja uczyć się na własnych błędach:(

mariucha

TAK - napęd ma mieć zasilanie ze ściany a nie z sufitu ...

nie wiem co tol zmienia ... u mnie temat wyszedl przed tynkami więc na wszelki wypadek mam kabelki i tak i tak :):)

Pawson, dzięki za info, chodzi chyba o napęd.

Ja mam tylko w suficie, zostaję wiec prz Hormanie.

Pozdrawiam[/url]

Jeżeli chodzi o odrolnienie to nie wiem czy to jest konieczne ponieważ budujemy siedlisko. Na dodatek mąż zaznaczył na wniosku do starostwa odrolnienie, a oni w starostwie doczytali na warunkach zabudowy że nie musimy odralniać i otrzymaliśmy ze starostwa pismo, że nie jest wymagane odrolnienie. Tylko może się różnie okazać... Mam nadzieję, że teraz nie będa tego wymagali , przecież nie będą zaprzeczać samym sobie :o

My odrolnienie wykonywaliśmy równoległe z pozwoleniem na budowę. Decyzję dostalismy w niecały miesiąc. A pani od odrolnienia okazała się bardzo miła i już przy drugiej wizycie nie musiałem się przedstawiać.

W SP powiatowym mówili mi identycznie jak moi przedmówcy, że klasy od IV w zwyż nie wymagają odrolnienia. Najlepiej wziąść wypis i wyrys z geodezji i wszytsko będzie jasne.

Uprzedzam przed odrolnianiem całej działeczki - jest to bardzo kasztowna inwestycja, płatna, z tego co pamietam z 10 rocznych ratach. Temat rzeka.

A u nas mamy już wodę (63zł/1m). Jutro prąd i potem powolutku do przodu.