Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Z tego co wiem, to netia ma wdrażać niedługo jakąś nową technologię do pezsyłania sygnału telefonicznego i internetowego. Sygnał przesyłany tak jak do komórek, przepustowość duża. Szczegółów nie znam, ale może warto popytać? Jak wyzdrowieję, to podpytam znajomego, który testował tą technologię.

sie wywiem wszystkiego u źródła i bede wiedzial w polowie tygodnia przyszlego ;)

Witam,dzisiaj ja pierwsza zgłaszam swoja obecność :p .Zaraz lecę na budowę,maja mi przywieżć drewno na stropy.Będzie kłopot bo 15 m3 a nie ma dobrego dojazdu dla wielkiego samochodu.No i będę musiała spać na działce bo do układania dachu jeszcze jest troche czasu i boje się,że belki "dostaną nóg".Jeszcze żeby ciepło było :cry: .Czy ktoś z Was ma piec Viesmanna/nie pamiętam pisowni/?A może jest coś tańszego i dobrego?Czy na styropian ekstrudowany 8 trzeba jeszcze dać folię bombelkową czy wystarczy zwykła?Wiem,że niektórzy w ogóle nie dają ale kierownik upiera się aja muszę liczyć kasę bo idzie jej strasznie dużo.Tak jakbyście nie wiedzieli,prawda?Informacja dl tych,co są przed pierwszą łpoatą-to jest zdecydowanie lepsze od etapu papierologii więc do dzieła!!!

Witam,dzisiaj ja pierwsza zgłaszam swoja obecność :p .Zaraz lecę na budowę,maja mi przywieżć drewno na stropy.Będzie kłopot bo 15 m3 a nie ma dobrego dojazdu dla wielkiego samochodu.No i będę musiała spać na działce bo do układania dachu jeszcze jest troche czasu i boje się,że belki "dostaną nóg".Jeszcze żeby ciepło było :cry: .Czy ktoś z Was ma piec Viesmanna/nie pamiętam pisowni/?A może jest coś tańszego i dobrego?Czy na styropian ekstrudowany 8 trzeba jeszcze dać folię bombelkową czy wystarczy zwykła?Wiem,że niektórzy w ogóle nie dają ale kierownik upiera się aja muszę liczyć kasę bo idzie jej strasznie dużo.Tak jakbyście nie wiedzieli,prawda?Informacja dl tych,co są przed pierwszą łpoatą-to jest zdecydowanie lepsze od etapu papierologii więc do dzieła!!!

Bąbelkowa lepiej odprowadza wodę. Będziesz miała ocieplenie na fest :)

Zależy, jakie masz warunki gruntowe - jak jest wysoki poziom wód albo piwnica (a z tego co zrozumiałam, strop będzie chyba nad piwnicą), lepiej dmuchać na zimne i na tym nie oszczędzać...

Kasy leci - teraz dużo, potem więcej z tendencją rozwojową 8)

my polozylismy folie zwykla i po jakims czasie ziemia swoim ciezarem sciągnela folię z fundamentów (folia była przybita od góry i na nia postawiona byla ściana) wiec siłą z jaką ziemia działa na folię też jest duża ja myśle ze folia bebelkowa jest lepsza bo twardsza. Ponadto tzreba przypilnowac aby ci ktorzy zasypuja fundamenty ubijali ziemie a nie tylko zasypali to moze wtedy tego problemu nie bedzie

ale gdybysmy jeszcze raz budowali to tez jak Mapi chcialabym miec syropian a na to tynk i dysperbit pare razy posmarowany

pozdrawiam

monika

Witam a umnie wlasnie ukladaja strop i jesli pogoda pozwoli :-? to w czwartek wielkie zalewanie. W przyszlym tygodniu wchodza panowie od dachu i najlatwiejszy etap za mna. W tym roku chce jeszcze zrobic hydraulike, elektryke polozyc tynki i wylewki no i oczywiscie wstawic okna. A w zimie powoli bawic sie w wykonczeniowke. Uf moze mi sie uda :wink: , trzymajcie kciuki :lol:

Poz

aik,

Jak to jest u Ciebie, bo dla mnie to jakoś dziwnie brzmi: teraz układają strop, przed Tobą wielkie zalewanie, a już w przyszłym tygodniu przychodzą do dachu? Jakiś superekspres :D Czegoś nie rozumiem, a może to u mnie się tak ślimaczy? Chociaż wydawało mi się, że roboty idą sprawnie (strop zalany dwa tygodnie temu, w tym tygodniu kończą murarze i w przyszłym przychodzą do więźby dachowej). Powiedzcie mi, czy najpierw powinno się robić ścianki działowe, czy dach (murarze tłumaczą mi, że dacharze rozwalą te ścianki przy robocie). To samo dotyczy kominów nad dachem(klinkierowych): najpierw dach, czy kominy? Murarze ponownie twierdzą, że najpierw dach. Ale jak póŹniej murować, jak dachówka położona? :-?

docart

scianki dzialowe po dachu i kominu po dachu

tylko ... nie calym dachu a po zrobieniu więźby bo rzeczywiscie moga rozwalic i scianki dzialowe i kominy wnoszac i ustawiajac krokwie i płatwy ... a pozniej wchodza ci murarze i na szybko przed foliowaniem i dachowkami robia ci kominy. natomiast scianki dzialowe kiedy chcesz pozneij sobie robisz.

mozesz oczywiscie zrobic wczesniej wszystko ale jak ja widzialem jak u mnie "precyzyjne" targali w czterech krowkie to bogu dziekowalem ze nie mam scianek dzialowych :):):)

MAM pytanie:

szuakm namiarow w L-nie i okolicy na schody na stalowej konstrukcji z drewnianymi stopniami ?? wiecie moze kto cos takiego robi ?? moze macie u siebie do pokazania ??

plis plis plis :wink:

docard widzisz jakos tak wyszlo :wink: , ja na budowie mam 9 chlopa i piorunsko sie spiesza bo maja jechac do Francji. Pierwsza lopate wbilismy 15 maja a dzisjaj autentycznie koncza mi ukladanie stropu, jutro popoludniu lub w czwartek rano zalewamy strop a w pon muruja scianke kolankowa i robia niewielki wieniec. W czwartek 16 wchodza panowie od dachu. Ja w swoim projekcie w dachu niemam scian szczytowych , tylko scianke kolankowa na dwa Maxsy.

Poz

aik, ale wieńce powinny związać, chociaż z tydzień przed więźbą (tak mi mówili moi), żeby wszystko się nie rozp.... :wink:

Pytałem o kolejnośc ścianek działowych i kominów, bo moja ekipa z kolei wyjeżdża na miesiąc i nie będzie mogła wejść do kominów między więźbą , a pokryciem dachu :( . A ścianki w środku chciałbym mieć, bo ekipa od instalacji ma wchodzić 1 lipca :-? Jak to wszystko pogodzić? Muszę chyba dłużej porozmawiać z moim kierownikiem budowy, ale Wasze sugestie będą mi bardzo pomocne

docard niewiem czy z tym rozp..... to taka prawda, niektorzy wogole na sciance kolankowej nierobia wienca i jakos im sie to wszystko trzyma. Moia ekipa od dachu to pan Sienkiewicz robil kilku forumowiczom dach i skoro on bieze za to odpowiedzialnosc to niech robi jak chce. On sam powiedzial ze chce byc przy wylewaniu wienca, bo chce zamocowac jakies kolki czy haki do tej wiezby.

Poz

Mnie robili ścianki działowe po dachu, po chudziaku. Ale przed rozprowadzaniem hydrauliki. A poza tym to jak już był dach, rozjaśniła się moja wyobraźnia i więcej zobaczyłam. Ścianki są trochę poprzesuwane (np zmniejszone na górze pokoje kosztem przedpokoju).

Kominy robili przed dachem, a właściwie przed dachówką bo więźba już stała.

A po wieńcach rzeczywiście chwile staliśmy.

Pawson może jakbyś pozwolił chłopakom na przerwy na posiłek to mieli by więcej siły i bardziej precyzyjnie by targali te krokwie :wink: no i po co aż we czterech? hhhmmm

Generalnie jeżeli chodzi o kolejność na przełomie murowania i dachowania to różne ekipy mają różne upodobania. Czasem trzeba z nimi porozmawiać i tą kolejność dostosować bo każda inn a może faktycznie spotęgować straty. U mnie ściany działowe były postawione i kominy dociągnięte mniej więcej do wysokości więźby. Wtedy weszli cieśle, postawili więźbę (Pawson u mnie krowie 7m chłopaki wciągali na góre i ustawiali po dwóch). Następnie murarze podociągali ścianki szczytowe, pokończyli działowe i powykańczali kominy. A potem to juz puzle ... tzn dachóweczka :)

Aik co do nierobienia wieńca to wszystko się zgadza ... o ile projekt tak przewiduje a kotwy są zabetonowane w słupkach :) Co do tego pośpiechu to już z własnego doświadczenia powiem Ci że pośpiech ekipy wywołany tym, że mają inną robotę, wyjazd itp to najprostsza droga do narobienia bubli, zwłaszcza jak mają wyjechać i nie będzie miał kto poprawić to ... przypilnuj ich :)

Docart jeżeli wieniec robisz z betonu z betoniarni to kilka dni wystarczy do tego żeby dekarze mogli zacząć stawiać więźbę. Po pierwsze tego nie stawia sie w jeden dzień (zazwyczaj :) ) a po drugie to jeszcze nie stanowi zbyt wielkiego obciążenia. Pogadaj z tymi co mają Ci robić dach czy im nie będą przeszkadzały kominy i ścianki ... z tym, że co do kominów to podejrzewam, że będzie problem bo przekładanie górą krokwi nie należy do wielkich atrakcji.

Docart, sorki literowka.

Dyz nie maartw sie, juz ja ich pilnuje :wink: z poziomica po budowie biegam :wink: , a i poprawic w razie czego bedzie mial kto, nie wszyscy wyjezdzaja. Ich szew jest tez moim kierownikiem, na budowie bedzie jeszcze wiele razy, wiec w razie czego przysle chlopakow do poprawy.

strop zalewamy w czwartek o 8 rano a scianke kolankowa bedo dopiero morowac w sob. tak samo wyglada sprawa wienca,wylewamy go w srode a dach zaczynaja w piatek, wszystko wiec ma czas na zwiazanie.

poz

ps sorki za male litery i literowki, ale pisze z mateuszem na rekach :lol: