Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ja osobiście jestem za ścianą 2-warstwową - łatwiej uniknąć mostków termicznych w nadprożach czy wieńcu, i za porównywalne pieniądze można zrobić ścianę cieplejszą i cieńszą niż jednowarstwową. Dlatego wybrałem silikaty (najtańsze, a przy okazji najsolidniejsze, z "mikroklimatem", dobrze tłumią akustycznie - ścianki działowe z Ytonga niestety, pozwalają na wspólne słuchanie muzyki w całym domu ;)) + 15 cm wełny. Przy grubości ściany 39 cm będę miał cieplej niż przy Porothermie 50 cm :)

Ale szczerze mówiąc to nie ma chyba złych technologii - wszystko, z czego się buduje spełnia przecież odpowiednie normy i posiada certyfikaty. To chyba bardziej kwestia nastawienia psychicznego ;) i w drugim rzędzie kasy.

PS: Mój brat wybudował 5 lat temu z Ytonga 36,5 i jest dobrze. A ja jednak - sam nie wiem czemu - upieram się przy silikatach ;)

Właśnie znalazłem w internecie informacje o fundamencie grzejnym Legalett - http://www.legalett.com.pl . To takie jakby powietrzne ogrzewanie podłogowe, ale robione bezpośrednio w fundamencie, podobno znakomicie sprawdza się właśnie w domach parterowych. Czy ktoś z Was widział/słyszał o jakimś domu ogrzewanym w ten sposób??

Ja sam raczej nie bardzo darzę zaufaniem podłogówkę (no chyba, że w łazienkach) - bo desek kłaść nie można, a w sypialniach podłogę i tak zastawią łóżka i biurka... Ale chętnie bym pogadał z kimś, kto takie coś użytkuje.

Neo23 - a ty jaka miales ekipe?? jesli jest godna polecenia daj jej namiary na priva :) Co powiesz na temat tlumienia dzwiekow w srodku ( to co napisal Witol) Czy nie masz problemow z trzymaniem ciepla w srodku ??

WITOL: Napisz cos wiecej na temat siliaktow (albo zalacz jakis link) ja nie rozwazam w ogole tego materialu ale moze warto...

Czy ktos tutaj buduje z ceramiki + welna ??

Nie ma coś takiego jak tanie i dobre. Szukałem taniego i dobrego kierownika budowy.Owszem dostałem oferte ciekawą. 1000zł., mial być 2 razy w tygodniu na budowie i na każde wezwanie, obliczać , doradzać. Tak obiecywał. Efekt był taki ze skłocił mi murarzy- podburzal że za mało się zgodzili!!! Na budowie ja widzialem blędy on tylko widział ze jest OK !!!

W końcu musiałem nając inspektora budowy- dodatkowy koszt. Mój bład był taki ze nie widziałem innych budow tego "extra kierownika".Lepiej zapłącić wiecej dobremu, sprawdzonemu, tak taniej i mniej stresu.

Pozdrawiam

agamon