MaPi 13.06.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 A co jeśli taka osoba nie należy do izby? Przecież chyba najważniejsze są uprawnienia budowlane. A jeśli nie należy to po prostu nie ma OC. Kurcze pogubiłam się trochę. A pytam ponieważ osoby polecane tu na forum (nie wszystkie) na stronie http://www.piib.org.pl nie figurują jako członkowie Izby. I co w przypadku kiedy taka osoba już wpisała się do dziennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 13.06.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Witam wszystkich, Czy ktoś kupował okna o nazwie profilu Aluplast (5 komorowe) ? cenowo wydają mi się bardzo korzystne, a wizualnie ok. U mnie dzisiaj zakończą więźbę, ale tutaj niespodziewany kiks: murzrze wyjechali na 2 tygodnie i żeby zacząć pokrycie dachowe, trzeba wcześniej wymurować kominy i jakiieś tam jeszcze drobne pierdułki - t tak będzie 2 tygodnie w plecy . Spróbuję może później pogodzić kilka ekip jednocześnie (bo od lipca mają wchodzić ekipy od instalacji. Dach będzie nie pokryty i bez okien - co o tym sądzicie? czy bardzo kradną instalacje wodne i co, jak nie są miedziane? A rozprowadzone kable elektryczne pocięte na odp. kawałki? MaPi, u Ciebie chyba tak było, bo na ostatnim grilu ( ) jeszcze nie maiłaś okien? Jeśli ktoś zna jakąkolwiek opinię o tym profilu, to się gorąco polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 13.06.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 U nas instalacje przetrwały nieruszone. Popytaj sie może sąsiadów czy im nic nie "znikało" w czasie budowy. U nas było ok i dlatego nie baliśmy się aż tak bardzo, że nam pokradną kable, czy rurki. Ale i tak za każdym razem jak jechaliśmy zastanawialiśmy się czy wszystko jest na swoim miejscu. Ale dzisiaj już montuja nam okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Wiem, że wpisu w dzienniku budowy może dokonać też inwestor, czy inspektor nadzoru. Osoba z uprawnieniami budowlanymi żeby wykonywać zawód (czyli pełnić kierownictwo lub nadzór) musi mieć uregulowana sytuację w izbie.Nie podejrzewam, żeby za bardzo ganiali za "nieuprawnione" wpisy - budowa w końcu może trwać kilka lat, osoba z uprawnieniami która dokonała przed rokiem wpisu może nie zapłacić składek w izbie w tym roku itp... Życie jest barwne - ja bym się za bardzo nie przejmowała. Ważne, żeby aktualny kierownik miał papiery OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 13.06.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Dzieki wszystkim za odpowiedzi A co sadzicie o oknach Salamander, widzialam w okleinie zloty dab u sasiada i bardzo mi sie podobaja, niestety sasiad jeszcze ich nieuzytkuje. U mnie scianka kolankowa juz wymurowana, jutro zalewaja wieniec i przychodza panowie z energetyki stawiac ,,skrzyneczke,, W piatek wylewaja schody zewnetrzne,a w pon wchodza juz panowie od wiezby. Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 13.06.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 ja mam okna drewniane z Gorana zamówione jak chcesz szczególy pisz na priv salamander z tego co wiem to najwyzsza polka i tak kosztuja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 13.06.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 My mamy (mieć) Gorana Mamy mieć, bo już prawie miesiąc opóźnienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nawet nie myślcie o tej firmie, szkoda zdrowia i nerwów. U nas: - tynki skończone - gaz w budynku dzięki Agamon, fajni i solidni fachowcy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 14.06.2006 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 - gaz w budynku dzięki Agamon, fajni i solidni fachowcy !!! O widzisz to może i ja do nich zadzwonię. Przydałoby się ten gaz zrobić jak najszybciej. A u nas okienka są juz wstawione . W następnym tygodniu ma być też już oczyszczalnia. I zacznie się ocieplanie poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 14.06.2006 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 A dlaczego gmina rzuca się w kwestii gazu? Chyba instalacje gazowe są teraz wszędzie w gestii zakładu gazowniczego - czyżby u Was było inaczej??? Gmina się rzuca mśiwie, bo oprotestowaliśmy plan zagospodarowania. Chcą nam zabrać prywatną, dopiero przkształconą drogę i jescze ją poszerzyć kosztem naszej działki. Oczywiście działa prywata pani sołtys. Teraz ktoś musi dostać, a gaz ma iść w drodze, więc dlaczego nie dokopać, nie? Ale chyba wszystko wyjdzie na prostą tylko ilość awantur musi być adekwatna do skali problemu. Glazurnik . Nasz zaczyna 19-go czerwca, wyrobi się raczej w drugiej połowie lipca. Dobry jest Jeśli jesteś zainteresowana, napisz na priv. Dziś mam spotkanie z jakims panem. Jak mi nie przypasuje, to odezwę się po Waszego. Dzieki Napisz też coś o tej działeczce.... Działeczka w Abramowicach Prywatnych, pewnie z 10a, nie przy samej drodze a w dalszym rzędzie, w trakcie przekwalifikowania. Dla nas tuż za miedzą. O więcej szczegółów trzeba do naszego sąsiada. Jak ktoś zainteresowany to zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 14.06.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ja mam okna drewniane z Gorana zamówione jak chcesz szczególy pisz na priv salamander z tego co wiem to najwyzsza polka i tak kosztuja ... Pawson, głęboki oddech i spokój, pytanie było o okna a nie o półki a co do ceny ... dostałem wycenę z gorana i oknodomu (salamander) i jakby sugerować się cenami to goran powinien być o klasę lepszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 14.06.2006 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ja mam okna drewniane z Gorana zamówione jak chcesz szczególy pisz na priv salamander z tego co wiem to najwyzsza polka i tak kosztuja ... Pawson, głęboki oddech i spokój, pytanie było o okna a nie o półki a co do ceny ... dostałem wycenę z gorana i oknodomu (salamander) i jakby sugerować się cenami to goran powinien być o klasę lepszy ... never Goran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 14.06.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Potwierdzam, że salamander do bardzo dobry profil (jest u znajomych dwa lata i wszystko ok., a wygląda świetnie). Tyle, że drogo . Ponawiam pytanie odnośnie profilu aluplast - czy ktoś coś słyszał (firma mieści się na Krochmalnej w Lublinie - naprzeciwko Polmosu). Aik - idziemy prawie "łeb w łeb" - u mnie więżba skończona, ścianki kolankowe też, zostało wymurowanie 2 kominów ponad dachem i ścianek działowych. Potem pokrycie dachu i stan surowy otwarty będzie faktem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 14.06.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Witajcie - odbioru technicznego jeszcze nie mam. Ale już niebawem będę się o niego starał. Muszę sprawdzić kilka rzeczy i zrobić barierki (na wszelki wypadek). Zgodnie z nowymi przepisami - nie będe musiał zasypywać piwnicy! Od stycznia można budować budynki (wiaty itp) do 25m2 bez pozwolenia. Więc się zalapię. Właśnie się dowiaduję jak jest z odbiorem POŚ - bo też nie potrzeba już pozwolenia. Może nie będę musiał robić inwentaryzacji??? Wtedy byłoby prościej. Dzisiaj skończymy schodki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal124 14.06.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Dzieki wszystkim za odpowiedzi A co sadzicie o oknach Salamander, widzialam w okleinie zloty dab u sasiada i bardzo mi sie podobaja, niestety sasiad jeszcze ich nieuzytkuje. U mnie scianka kolankowa juz wymurowana, jutro zalewaja wieniec i przychodza panowie z energetyki stawiac ,,skrzyneczke,, W piatek wylewaja schody zewnetrzne,a w pon wchodza juz panowie od wiezby. Poz Witam U mnie salamander 3d oknuje już 2 lata. Złoty dąb oczywiście Problem był przy - 29 C. Okna się rozszczelniły. Po telefonie, w umówionym terminie, przyjechał serwisant. Wyjaśnił przyczynę: oknodom, w czasie gdy produkowali nasze okna, nie montował jakiśtam elementów usztywniających ramy okna (redukcja kosztów). Po 30 minutach usztywniacze były zamnotowane. Wszystko na gwarancji, bez dodatkowych kosztów. Cenowo było OK, zwłaszcza że drzwi balkonowe z łukiem. Realizacja zgodnie z umową. Nie zamówiliśmy hamulców, aby otwarte drzwi tarasowe nie zamykały się pod wpływem wiatru. Będziemy montować je w tym roku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 14.06.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 hej wszystkim super ze u was takie wspaniałe postępy gratulujemy u nas tez cos sie pomalu zaczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 14.06.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Kubus jak to zaczyna, przecież kawał chałupy stoi Powiedzcie, co obejmuje i jak długo trwa gwarancja na okna montowane przez producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 14.06.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Schodki się owoli kończą. Mam internet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 14.06.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 A my daleko za Wami. Dziś zalalismy ławy fundamentowe. Poszło 30 m3 betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 15.06.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 witam a ja mam pytanie w ogole niezwiazane z tematyko budowlanaPotrzebuje opiekunki do mojego najmlodszego brzdaca, ma ktos kogos godnego polecenia, najlepiej ze Swidnika lub okolicy ale w sumie to moze byc tez z Lublina.Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-M 15.06.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Witam Czy mógłbym prosić o namiary na sprawdzonego wykonawcę przyłącza wodociągowego? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts