Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A możecie poopowiadać o wkładach kominkowych? Na co sie decydujecie i gdzie kupujecie/waliście?

Przeczytałam chyba wszystko co było na ten temat na forum i... nadal nie wiem co wziąć. Mąż chce sprtherm, bo szamotowy, mi bardziej leży żeliwna tarnava.

Może tez wiecie gdzie można kupić wkłady troche taniej :-?

Pawson gdzie wyceniasz schody?

U nas już wkopane słupki, oczyszczalnia prawie gotowa. Zamontowany mamy jeden zlew :D .

Dzisiaj kończą robić gaz i zaczyna się układanie flexów do kominka. I jeśli o kominek chodzi to my zdecydowaliśmy się na Tarnavę. Jakoś i do nas żeliwny bardziej przemawia.

U nas już wkopane słupki, oczyszczalnia prawie gotowa. Zamontowany mamy jeden zlew :D .

Dzisiaj kończą robić gaz i zaczyna się układanie flexów do kominka. I jeśli o kominek chodzi to my zdecydowaliśmy się na Tarnavę. Jakoś i do nas żeliwny bardziej przemawia.

A co mówi Wasz kominek? :o :lol:

My mamy "szamotowego" Hajduka

właśnie :o :o

ja chyba wezmę niemówiący co mi będzie przemawiał w kącie pokoju :evil: :evil: :wink:

schody gdzie się da wyceniam ściagnąlem namiary z sieci na 5-6 wytfurcuf :wink: schodów i sie z nimi po kolei umawiam

Pozdrawiam wszystkich budujących/wykańczających :D

A czy nikt nie planuje kominka z płaszczem wodnym? Jeśli nie, to dlaczego (oczywiście poza ceną). Bo mnie znajomi silnie do tego namawiają. Sa bardzo zadowoleni - dwa lata wszystko elegancko chodzi i nic nie brudzi w pokoju i jest cicho (bo nie ma DGP).

Kto się zna choć trochę, niech się wypowie......

Pozdrawiam wszystkich budujących/wykańczających :D

A czy nikt nie planuje kominka z płaszczem wodnym? Jeśli nie, to dlaczego (oczywiście poza ceną). Bo mnie znajomi silnie do tego namawiają. Sa bardzo zadowoleni - dwa lata wszystko elegancko chodzi i nic nie brudzi w pokoju i jest cicho (bo nie ma DGP).

Kto się zna choć trochę, niech się wypowie......

Trochę mnie to ostatnie zdanie powstrzymywało przed wypowiedzią ale ... :) Ja planuję u siebie kominek z płaszczem. Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw kominek z DGP odpadł a że jakiś musi być to przynajmniej taki żeby korzyść była z tego :)

Dyz niestety musze poczekac na zwrotki, bo nie ma planu zagospodarowania - do jednego sąsiada pojechaliśmy osobiście, żeby było szybciej :-)

I tak 04 lipca pozwolenie ma się uprawomocnić. Do 11 lipca mamy mieć "uprawomocnionego" kierownika budowy , no i ... zaczynamy...

Teraz musimy umowić się z geodetą. Czy on może odmówić jeżeli nie jest jeszcze uprawomocniony kierownik budowy ?

Dyz niestety musze poczekac na zwrotki, bo nie ma planu zagospodarowania - do jednego sąsiada pojechaliśmy osobiście, żeby było szybciej :-)

I tak 04 lipca pozwolenie ma się uprawomocnić. Do 11 lipca mamy mieć "uprawomocnionego" kierownika budowy , no i ... zaczynamy...

Teraz musimy umowić się z geodetą. Czy on może odmówić jeżeli nie jest jeszcze uprawomocniony kierownik budowy ?

Myślę, że nie. Wpisu do dziennika dokona z późniejszą datą i po kłopocie. Ja tego nie napisałem :)

PS. U mnie był dzień po uprawomocnieniu.

Jeszcze nic nie mówi, ale tak ładnie nam szeptał "kup mnie" :wink: , ze nie moglismy się oprzec. Zobaczymy moze bedzie mial cos ciekawego do powiedzenia :lol: .

A tak na poważniej, Dyz, czy orientowałeś się bliżej w kominkach z płaszczem? Czy taki kominek robi się równocześnie z instalacją wodną - c.o., czy niekoniecznie?

No coś tam próbowałem się dowiedzieć ale żebym mógł się pochwalić jakąś wielką wiedzą to trudno powiedzieć. Podłączyć to ustrojstwo można zasadniczo do instalacji w każdej chwili. Dobrze jest jednak wcześniej w pobliże miejsca zabudowy dociągnąć wodę i kanalizę. Odnośnie samego kominka, firmy to u mnie na placu boju pozostają makroterm i lechma ale decyzja (jak ze wszystkim :wink: ) nie będzie łatwa ...

Gdzieś na forum czytałem, że Lechma jest najlepsza z polskich. Zdobyłem namiary na ich oficjalnego przedstawiciela. Spróbuję się z nim może niedługo spotkać, to będę wiedział coś więcej.

Nie wydaje mi się, ze będzie kotłownia w salonie. Ja mam taki układ, że miejsce, gdzie stoi kominek sąsiaduje z pomieszczeniem gospodarczym, gdzie będę miał piec. A więc wszystkie "bebechy" będą w kotłowni.

Ale jak ktoś ma jakieś zastrzeżenia do płaszcza, to proszę o wypowiedzi.

Fachowiec powiedział,że .dobra jakość w rozsadnej cenie to Tarnawa lub czeski.Płaszcz wodny podobno ma sens wtedy,gdy grzeje się w zasadzie tylko kominkiem.Ja mam gaz więc kominek będzie uzupełnieniem-wprawdzie intensywnie eksploatowanym- i DGP.No i chyba turbinka jest konieczna.Czy ktoś orientuje się w cenach piaskowca lub wapienia do wyłożenia ścian?A gdzie kupuje się fajny klinkier na kominy?A może wiecie,gdzie kupuje się tanie ale ładne kafle piecowe,najlepiej w kolorze zieleni oliwkowej?Ja też wcale nie napiszę,że geodeta wytyczył mi wczwśniej a wpis zrobił pózniej :oops: .