Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

czesc wszystkim mam pytanko

w którym miejscu mieliście zainstalowane kontraktrony od alarmu w oknach rozwierno uchylnych - nam zainstalowano na dole na środku , zastanawiamy sie czy tak sie robi wydaje nam sie ze powinno byc na dole ale maksymalnie po tej stonie gdzie jest klamka

pozdrawiamy

Goscia od piasku znalazłem w anonsach, jak chcesz numer to daj znać, podeślę, z tymże musisz się wstrzymać do poniedziałku conajmniej bo mówił że nie wyrobi się do końca tygodnia z zamówieniami. A teraz jeszcze zakaz jazdy od 11.00 do 22.00 także nie wiem czy i z moim zamówieniem nie będą problemy :( .

Mam pytanko, może naiwne ale nie dla mnie :D .

Czy folię na izolację zewnętrzną pionową trzeba kłaść na całej ścianie fundamentowej, czy tylko do poziomu do którego jest zasypywana?

My zrobiliśmy tak: wylaliśmy ławy do poziomu gruntu, następnie z bloczków betonowych ściana fundamentowa,później rapówka następnie dysperbit, na to styrodur do cokołu i na styrodur jeszcze folia trochę nad nim wystająca. Teraz mam wątpliwości czy folię nie trzeba było położyć na całej wysokości ściany fundamentowej wraz z cokołem? Budowlańcy twierdzą że jak później będzie kłaść się ocieplenie to wtedy położy się i na cokół, tylko nie wiem co z folią, jak ktoś jest na tyle mądry i mógłby mi wyjaśnić byłbym wdzięczny.

Za dokończenie ocieplenia ściany fundamentowej jeszcze się nie zabrałem, jak przyjdzie czas, to zapytam kierownika. Na razie mam folię wyciągniętą nieco ponad poziom pierwszej warstwy styropianu, czyli troszkę poniżej zaplanowanego poziomu gruntu (jakieś 10 cm). Ale chyba trzeba będzie to po prostu jakoś przysypać :o .

Mam gorącą i pilną prośbę: czy może ma ktoś do pożyczenia jakieś stare drzwi wejściowe 90-tki? obojętnie jakie, na czas do wstawienia oryginalnych?(czyli ok. tygodnia - 10 dni) Potrzebuję tego pilnie, bo nie mogę zamknąć budynku, a instalatorzy warunkują tym rozpoczęcie swoich robót. Bo już mam umówiony termin dla tynkarzy i miksokreciarzy! zaczynają mi się walić terminy, chociaż przewidziałem wszystko z zapasem. Heeeeeeeeeelp!!!! :o :o :o

Witajcie

Ella, przepraszam, że tak późno ;)

z tego co wiem moja kostka kosztuje ok. 36zł za m2 (semmelrock)

cen reszty nie znam ;)

w kazdym razie to nie jest drogo za wszystko (74zł za m2) oczywiscie w cenie są jeszcze: obrzeza, duze plyty chodnikowe, wybranie ziemi, wywóz, piach i cement, zageszczanie....czyli wszystko ;)

na razie robotnikom idzie to jak krew z nosa, ale zobaczymy ;)

jesli chodzi o balustrady na balkonach - to ja mam profil stalow, a do tego deseczki ;)

koszt balustrad na balkonach - ok 200-300zł

Pozdrawiam,

Guit ja już się odgrażałem ale jak tylko tynkarze wejdą i będe miał chwilę wolną to te wasze barierki muszę obejrzeć z bliska :)

Nie ma ktoś wolnego w końcu lipca jakiegoś sensownego fachowca od CO? Mam niby dwóch obgadanych z polecenia ale ... jeden widać że się zna na rzeczy ale jak sypnął cenę to mi się słabo zrobiło a drugi ... na słowa kondensat i podłogówka to się zaczął tak wykrzywiać i wymądrzać że ... "pomożecie?" :)

czesc wszystkim mam pytanko

w którym miejscu mieliście zainstalowane kontraktrony od alarmu w oknach rozwierno uchylnych - nam zainstalowano na dole na środku , zastanawiamy sie czy tak sie robi wydaje nam sie ze powinno byc na dole ale maksymalnie po tej stonie gdzie jest klamka

pozdrawiamy

Mam dokładnie tak jak Ty. Niestey na wierzchu, bo moja firma od okien cofa gwarancję przy mntowaniu w ramę. :evil:

Dyz - nie wiem czy moi sa wolni, ale moge polecić. Na razie jesteśmy zadowoleni, ekipa jest polecana przez kolegę budowlańca - robili u niego.

A propos kostki - jeśli chcecie materiał z Jadaru (tańszy), trzeba się pośpieszyć - Jadar kupowany jest przez Libet i wszystko ma pójść znacząco do góry :evil:

Człowieka od co mam bardzo sensownego, ale akurat pod koniec lipca będzie przez jakiś tydzień zajęty u nas ;) Później - nie wiem jaki ma grafik, w razie czego mogę podrzucić kontakt na priva

Witajcie

Ella, przepraszam, że tak późno ;)

z tego co wiem moja kostka kosztuje ok. 36zł za m2 (semmelrock)

cen reszty nie znam ;)

w kazdym razie to nie jest drogo za wszystko (74zł za m2) oczywiscie w cenie są jeszcze: obrzeza, duze plyty chodnikowe, wybranie ziemi, wywóz, piach i cement, zageszczanie....czyli wszystko ;)

na razie robotnikom idzie to jak krew z nosa, ale zobaczymy ;)

jesli chodzi o balustrady na balkonach - to ja mam profil stalow, a do tego deseczki ;)

koszt balustrad na balkonach - ok 200-300zł

Pozdrawiam,

Dzięki, Zbyszku :) .

Pytałam o ten podział cenowy, żeby sobie poobliczać własne poletko, wiedząc, że kostka, na którą sobie ostrzę ząbki w bruk-becie kosztuje ponad 50 zł /m2 :cry: .

Ten semmelrock całkiem przyjemnie wygląda, ale po doświadczeniach z dachówką obiecałam sobie uroczyście, że niczego już od wienerbergera :evil: nie kupię.

Widzę, że cena 250 zł za m balustrady to norma (a wydawało mi się, że to strasznie drogo...). Szukałam tych informacji dla znajomych - ja na szczęście nie mam ani balkonów ani schodów :wink: .

By the way... Tak się zapatrzyłam w Twojego nicka, że przed chwilą w oficjalnym liście napisałam "quite" przez "g" i zorientowałam się dopiero po wysłaniu... :oops:

Ella,

Mogłabyś się podzielić tymi doświadczeniami z wienerbergerem? jak nie oficjalnie, to na priv? Bo kupiłemn od nich dachówkę i wolę wiedzieć wcześniej, na co mam być przygotowany :-?

Docart, sporo o tym pisałam w zeszłym roku w wątkach o koramicu i reklamacjach.

Poszukaj w przeglądarce. Ja w wolnej chwili też spojrzę i podrzucę jakieś linki.