Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie wszyscy

Witaj Ellu, po długiej absencji :D :wink:

Ostatnio kilka dni mni enie było , bo mam urlop i ... ciężko tyram na budowie. Co z tego wyszło:

1. razem z teściem zrobiliśmy barierki wokół tarasu i na balkonie (koszt - tylko materiały i lakierowanie proszkowe),

2. Osobiście wylałem ławę fundamentową pod schody z tarasu (jako pomocnik murarza pracował mój ojciec) :wink: - jutro muruję schody z bloczków fundamentowych (tym razem bez przeszkód przewiozłem n a przyczepce i w samochodzie 60 sztuk (podobno 22 kg/sztuka) :wink:

3. Jestem w toku pokrywania dachóweczką ogrodzenia (oczywiście roboty murarskie typowo ręczne - nie mam betoniarki),

4. Zakupiliśmy stal na słupki. 60 słupków zostało przez moją skromną osobę oczyszczone z rdzy. Teraz robimy z rurek typowe słupki (teścio jest spawaczem). A słowo "robimy" to trochę na wyrost. Ja jestem pomocny :D :wink: .

5. Po niedzieli zamawiam piasek i kopiemy dołki pod te słupki i zalewamy cementem - może ktoś ma pożyczyć betoniarkę na 2 dni ??

6. Zaraz po zakładamy siatkę.

Z rzeczy zrobionych melduję, że schody jesionowe w domu są obecne. Czekamy na drzwi wewnętrzne na parter - chyba przyszły tydzień.

A więc dzieje się !!! :wink:

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

czesc wszystkim mam pytanko

w którym miejscu mieliście zainstalowane kontraktrony od alarmu w oknach rozwierno uchylnych - nam zainstalowano na dole na środku , zastanawiamy sie czy tak sie robi wydaje nam sie ze powinno byc na dole ale maksymalnie po tej stonie gdzie jest klamka

pozdrawiamy

Mam dokładnie tak jak Ty. Niestey na wierzchu, bo moja firma od okien cofa gwarancję przy mntowaniu w ramę. :evil:

Monika B dzieki za odpowiedz - troszeczke sie uspokoilam a na dodatek facet od alarmu powiedzial ze to przez okucia

pozdrawiam

Idkam - czy cos dowiadywales sie a propo parapetow w firmie granmar

Cześć,

chętni, proszę o kontakt na PRIV.

M

hej chyba jednak na drewniane sie zdecydujemy je mozna a nawet trzeba o wiele później montowac po tynkach, i jednak kolorystycznie dopasujemy do okien czyli orzech :) a w aglomeracie takich ciemnych nie ma niestety - przynajmniej w próbkach jakie udało nam sie zobaczyć

chyba w tej naszej polsce naprawde cos sie pozmienialo

chcielismy zrobic 1 scianke dzialową i nie mozemy znaleźć kogokolwiek juz nie mówie o jakis super specjalistach zeby nam ją zbudowali i nikt nie chce zarobic za jeden dzien roboty, wszyscy sa obłozeni pracą az do jesieni - to chyba wynik tego ze połowa budowlańców wyjechała za granice i ci co zostali nie wyrabiają się na zakrętach - tylko zeby nie zaczeli strasznie podnosic cen za swoje usługi

M

Witam wszystkich tu obecnych i nieobecnych...i mam nadzieję że poratujecie nowego kolegę w potrzebie...otóż poszukuję kogoś kto wywierci mi STUDNIĘ na działce...?

może macie jakieś dobre doświadczenia>>>?

Mi robili studnię chłonną, ale czy taką wodną też robią nie wiem :-?

zapał budowlany tez mię doszedł :cry: Skąd Ty Fizyk tyle go masz w takie upały?

Kiedy pozostali planujecie urolpy i czy uda Wam sie trochę uciec od budowy? Może dałaoby sie choć na tydzień, co?

A ja chromolę budowlane oszczędności i jadę w sierpniu do Szwecji na światowy zlot Saabów :p :p :p .

Jak budowa ciągnie się zbyt długo, to już naprawdę wychodzi bokiem i można w efekcie nigdy nie skończyć... U mnie syndrom "zmęczenia materiału" trwa już prawie rok.

Mówię to ku przestrodze . Miejcie się na baczności 8) !

buduję a raczej zaczynam papierologię...czyli przede mną najbardziej wyczerpujący etp ścierania się z ogółem przepisów i urzędników...mam nadzieję żę mnie to nie zniechęci...

zaczęło się nieźle...bo moja kochana gmina zniosła od niedawna opłatę za możliwość podłączenia się do sieci wodociągowej jak powiedziała mi dziś miła pani...

czasami coś jednak tanieje...w przeciwieństwie do życia...

pozdrawiam

czy naprawdę nikt z szanownych forumowiczów nie robił studni na działce...???? nie chce mi się wierzyć i raczej myślę,że to te upały wszystkich wykańczają

PS co do urlopów to w tym roku jak na razie mają je moje dzieci a ja mam działkę -hehehe- :) i pocieszam się tylko tym,że może we wrześniu uda mi się gdzieś "wyfrunąć" na tydzień