Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Nie nie chce poddasza ale chce albo chcialam czesciowe podpiwniczenie.Tylko nie wiem jaki bedzie to koszt budowy takiej piwnicy jak duzy to zrezygnuje!!!

Też się przymierzaliśmy do projektu tej firmy, ale za dużo kasy chcieli za zmiany i mamy indywidualny :)

Na pewno nie chcesz poddasza?

Nie wiem, jak u Ciebie ze stronami świata - czy na pewno oba projekty pasują do Twoich oczekiwań.

Od strony czysto użytkowej - 151 wydaje mi się praktyczniejszy w rozmieszczeniu pomieszczeń, poza tym jest w nim więcej miejsca na tzw. graty (a to b. ważne).

U mnie strony swiata moga byc wszystkie wiec o to sie nie martwie bo mam dwa wiazdy na dzialke. Dzieki serdeczne za przestudiowanie tych projektow, az jestem zdziwiona ze naprawde chcesz mi pomoc.

:D

Zastanawialam sie nad 111 bo ma czesciowe podpiwniczenie, jakos sie na ta piwnice uwzielam, bo maz zlewa temat twierdzac ze jemu nie zalezy na piwnicy, grunt ze ma garaz.

Mała piwnica to dobry pomysł jeśli sami lubicie robić weki. W pozostałych przypadkach, to pomieszczenia na graty, których lepiej było by się pozbyć a nie magazynować.

Co do kosztów piwnicy, to mówią, że tyle co kondygnacja, czyli tak jakbyś nad częścią miał poddasze użytkowe :)

Mała piwnica to dobry pomysł jeśli sami lubicie robić weki. W pozostałych przypadkach, to pomieszczenia na graty, których lepiej było by się pozbyć a nie magazynować.

Co do kosztów piwnicy, to mówią, że tyle co kondygnacja, czyli tak jakbyś nad częścią miał poddasze użytkowe :)

Juz sama nie wiem jak jeszcze wiecej poczytam przesledze te koszty to zwariuje!!!ja myslalam ze w piwnicy bylaby kotlownia ale gdzies jakis gosc pisal ze nie moze byc w piwnicy bo prawo tego zabrania i musi byc na powierzchni uzytkowej.Jakby bylo 20 projektow to moze nie byloby problemu a tak mam mentlik w glowie!!

My zanim zdecydowalismy się na obecny kszałt domu przeszliśmy przez 3 gotowe proejekty. Ja już nie mogłem oglądać nowych. Jeśli nie zaczynacie w tym roku z fundamentami, to pewnie Wam się jeszcze projekt zmieni :)

Ja juz nie moge patrzec na te projekty i skupie sie na tych dwoch. Zrobie kosztorys i zakanczam sprawe z projektami. Wylewam na jesien fundamenty i ruszamy na wiosne!!

A jaki ty wybrales projekt moze fotka

piwnica kosztuje to pewne ... nie az tyle co zwykla kondygnacja ale troche na pewno kosztuje.

co do sensu robienia to nikt wam nie pomoze ... musisz pomyslec czy bedziesz z niej korzystala i sama podjac decyzje. na graciarnie to faktycznie szkoda kasy ... taniej postawic blaszaka w najdalszym kącie działki ...

mi sie bardziej podoba 111 wiekszy salon i wydzielona jadalnia a to w sumie tam toczy sie zycie rodzinne cale.. przy czym strasznie maly wiatrolap (ciekawe jak rozwiazano schody do piwnicy bo moze daloby sie do niej wywalic kotlownie i powiekszyc wiatrolap) no i adaptowac albo przynajmniej przygotowac do adaptacji gorę ...

!ja myslalam ze w piwnicy bylaby kotlownia ale gdzies jakis gosc pisal ze nie moze byc w piwnicy bo prawo tego zabrania i musi byc na powierzchni uzytkowej.

wlasnie zobaczylem

BZDURA !!!!

w piwnicy nie moze byc kotlownia na gaz plynny.. kotlownia na gaz ziemny czy tez weglowa olejowa itd itp moze byc w piwnicy

i jeszcze jedno ... raczej sie nastaw ze jak jeszcze nia masz kupionego projektu to masz b. male szanse zeby przed zima zalatwic papierologie i pozwolenie na budowe i zaczac cokolwiek .. no chyba ze bedziesz miala duzo szczescia ... albo rodzinke w UM :):):)