Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

!ja myslalam ze w piwnicy bylaby kotlownia ale gdzies jakis gosc pisal ze nie moze byc w piwnicy bo prawo tego zabrania i musi byc na powierzchni uzytkowej.

wlasnie zobaczylem

BZDURA !!!!

w piwnicy nie moze byc kotlownia na gaz plynny.. kotlownia na gaz ziemny czy tez weglowa olejowa itd itp moze byc w piwnicy

i jeszcze jedno ... raczej sie nastaw ze jak jeszcze nia masz kupionego projektu to masz b. male szanse zeby przed zima zalatwic papierologie i pozwolenie na budowe i zaczac cokolwiek .. no chyba ze bedziesz miala duzo szczescia ... albo rodzinke w UM :):):)

Jezeli chodzi o papierologie to nie jest tak zle bo mam tesciowa w urzedzie wiec pojdzie latwiej. A i mam plan zagospodarowania przestrzennego i to niby tez skraca cala meczarnie!!

Boze ile tu zakretow i niebezpieczenstw czyha na czlowieka dokonujac tej budowy chociazby z ta kotlownia.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Pamiętaj, że adaptacja projektu gotowego też trwa i na tym etapie dowiesz się na pewno, czy może być kotłownia w piwnicy.

Wiem..Dzieki za rozmowe!!!Uciekam juz bo moje oczy padaja!!!Mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto buduje lub budowal ktorys z tych projektow 111 lub 151 i rozwieje moje watpliwosci twierdzac -dziewczyno fantastyczny projekt bierz heheheeh

Witaj ewcik1. Mi osobiście bardziej podoba się 111. Ma większy salon, a jak napisał Pawson, to tam toczy się większość życia rodzinnego. Poza tym taka jadalnia to też fajna sprawa. Fakt w 151 jest więcej miejsca na różne graty, ale będzie chyba jakieś nieużytkowe poddasze nad parterem? Albo może pomyśleć o powiększeniu garażu, żeby tam zrobić jakąś graciarnię. A jeśli będziesz miała dodatkowo podpiwniczenie to myślę, że nie ma o co sie martwić.

Babo bardzo chętnie zobaczymy jak wygląda wasz w stanie niesurowym :wink: :D .

Witaj ewcik1. Mi osobiście bardziej podoba się 111. Ma większy salon, a jak napisał Pawson, to tam toczy się większość życia rodzinnego. Poza tym taka jadalnia to też fajna sprawa. Fakt w 151 jest więcej miejsca na różne graty, ale będzie chyba jakieś nieużytkowe poddasze nad parterem? Albo może pomyśleć o powiększeniu garażu, żeby tam zrobić jakąś graciarnię. A jeśli będziesz miała dodatkowo podpiwniczenie to myślę, że nie ma o co sie martwić.

Ten 111 ma jedna wade kominek w jadalni kto to widzial!!A co podpiwniczenia to juz mnie chlopaki z forum nastraszyli ze to duzy koszt. juz sama nie wiem jutro mam spotkanie z gosciem z firmy budowlanej i mam nadzieje ze on pomoze mi dokonac wyboru.

Jak wy to zrobiliscie ze macie napisane skad jestescie ja tez tak chce a nie wiem gdzie robi sie zmiane.

Nam bardziej podoba się 151 - ciekawszy i wygodniejszy układ pomieszczeń. Piwnicy bym nie robiła, chyba żeby sama wyszła np z układu terenu. Bardzo wygodny za to powinien wyjść w tym domu stryszek, w razie potrzeby też wyszłoby tam fajne pomieszczenie użytkowe.

Oczywiście zapraszamy wszystkich chętnych na podglądanie - prosimy o wcześniejszy kontakt. Nam najbardziej pasuje sobota po południu lub niedziela.

Informację "skąd jesteś" dodaje się w profilu

Ten 111 ma jedna wade kominek w jadalni kto to widzial!!A co podpiwniczenia to juz mnie chlopaki z forum nastraszyli ze to duzy koszt. juz sama nie wiem jutro mam spotkanie z gosciem z firmy budowlanej i mam nadzieje ze on pomoze mi dokonac wyboru.

Jeśli chodzi o kominek myślę, że nie będzie dużego problemu z jego przesunięciem na ścianę między salon a jadalnię. A może zrobić narożny kominke tak, aby część ognia w kominku było widać z salonu i część z jadalni.

A skąd ewcik jesteś? Gdzie budujesz?

Jeśli chodzi o kominek myślę, że nie będzie dużego problemu z jego przesunięciem na ścianę między salon a jadalnię. A może zrobić narożny kominke tak, aby część ognia w kominku było widać z salonu i część z jadalni.

A skąd ewcik jesteś? Gdzie budujesz?

Jestem z Zamoscia i buduje to chyba za duzo powiedziane hehe dopiero mecze te projekty!!Mam pytanko czy jakies drobne zmiany typu zmiana okna czy zmiana drzwi w srodu moge zrobic w trakcie budowy czy to co w projekcie wpisane nie podlega zmianie

NIestety 30-tego nam nie pasuje. Jesteśmy w Zamościu :( Może zmienicie termin, bo my też chętnie pooglądamy i damy obejrzeć :wink:

Co do papierów - nawt teściowa w starostwie nie pomoże jak będziesz miała łajzę - projektanta i będzie się guzdrał 3-4 m-ce z adaptacją projektu. Potem minimum 2-4 tygodni w starostwie (przy znajomościach 2) plus czekanie na zwrotki (info do sąsiadów), potem decyzja PnB + uprawomocnienie (2 tygodnie - dobrze pamiętam?) . NAstępnie zgłoszenie robót, tydzień czekania i do robory (a tu Boże Narodzenie :wink: )

NIestety 30-tego nam nie pasuje. Jesteśmy w Zamościu :( Może zmienicie termin, bo my też chętnie pooglądamy i damy obejrzeć :wink:

Co do papierów - nawt teściowa w starostwie nie pomoże jak będziesz miała łajzę - projektanta i będzie się guzdrał 3-4 m-ce z adaptacją projektu. Potem minimum 2-4 tygodni w starostwie (przy znajomościach 2) plus czekanie na zwrotki (info do sąsiadów), potem decyzja PnB + uprawomocnienie (2 tygodnie - dobrze pamiętam?) . NAstępnie zgłoszenie robót, tydzień czekania i do robory (a tu Boże Narodzenie :wink: )

Również oprotestowuję termin na 30-tego. Jedziemy odwiedzić naszą pociechę, żeby nie zapomniała jak rodzice wyglądają :)

Fizyk coś z pamięcią nie za dobrze :wink: od zgłoszenia w nadzorze 7 dni trzeba odczekać :) A co do zwrotek, jak tam jest plan zagospodarowania to jedyna zwrotka to z gminy a na nią się nie czeka ... z reguły :)

Również oprotestowuję termin na 30-tego. Jedziemy odwiedzić naszą pociechę, żeby nie zapomniała jak rodzice wyglądają :)

Fizyk coś z pamięcią nie za dobrze :wink: od zgłoszenia w nadzorze 7 dni trzeba odczekać :) A co do zwrotek, jak tam jest plan zagospodarowania to jedyna zwrotka to z gminy a na nią się nie czeka ... z reguły :)

Poinformuje was ile czasu mi to zabralo czy wyrobilam sie na Boze Narodzenie czy na Wielkanoc hehehe

Uwielbiam wspolpracowac z urzedami one sa takie beztroskie w stosunku do petenta heheh

Dyz - przeczytaj uważnie, napisałem że na Uprawomocnienie Decyzji czeka się 2 tygodnie, a potem cyt: "NAstępnie zgłoszenie robót, tydzień czekania i do robory"

Co do zwrotek - zaraz, to starostwo przed wydaniem decyzji nie informuje sąsiadów?

Oj Sławek, Sławek - niech Wasze biedne dzieci odpoczną od Was. Pieniążki możecie przecież wysłać pocztą :D :wink:

Dyz - przeczytaj uważnie, napisałem że na Uprawomocnienie Decyzji czeka się 2 tygodnie, a potem cyt: "NAstępnie zgłoszenie robót, tydzień czekania i do robory"

Co do zwrotek - zaraz, to starostwo przed wydaniem decyzji nie informuje sąsiadów?

Oj Sławek, Sławek - niech Wasze biedne dzieci odpoczną od Was. Pieniążki możecie przecież wysłać pocztą :D :wink:

To nie Zuzia od nas a my od niej i od babci i od psa odpoczniemy :) Ale nie można pozwolić żebynas mala całkiem zapomniała. Już w ubiegłym roku jak pojechaliśmy i o coś miała zwróconą uwagę to orzekła, że my nie mamy nic do gadania bo tam rządzi babcia ... :)

A co do terminów ... no coś te 2 tygodnie mi umknęły i jakoś nie mogę ich sobie przypomnieć, za to pamiętam dwie ulewy które przesunęły początek o znacznie dłużej niż ten czas karencji ...

U nas sąsiadów ja informowałem że zaczynam. Trochę byli zdziwieni że urząd do nich nie napisał (jakby im było mało jak do nich pisze parę hipermarketów :wink: :) Przy aktualnym planie zagospodarowania informowana jest jak już pisałem jedynie gmina.