fizyk 24.07.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 co do terminów ... no coś te 2 tygodnie mi umknęły i jakoś nie mogę ich sobie przypomnieć,..../quote] 2 tygodnie na uprawomocnienie decyzji PnB. POtem pieczątka, że się uprawomocniło i do nadzoru po dziennik. heheh A ja już rozpocząłem kompletację papierów do odbioru Brakuje mi tylko dwóch inwentaryzacji (budowlana i POŚ), pomiarów elektrycznych, pozwolenie z gminy na użytkowanie POŚ i opinia kierownika od kiblii, że POŚ jest OK oraz opinii kominiarzy. Macie namiar na kominiarza? Ile za to płaciliście? Słyszałem, że można poniżej 100 zł?? Reszta w toku. Dziennik uzupełniony, pozostałe inwentaryzacje zrobione, protokoły odbioru przyłaczy mam, oświadzcenie kierownika o zakończeniu - jest. W planach mam do końca lipca złożyć papiery, tak, zeby jeszcze w sierpniu załatwić odbiór. Jaki jest termin na otrzymanie decyzji o pozwoleniu na użytkowanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 24.07.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 co do terminów ... no coś te 2 tygodnie mi umknęły i jakoś nie mogę ich sobie przypomnieć,..../quote] 2 tygodnie na uprawomocnienie decyzji PnB. POtem pieczątka, że się uprawomocniło i do nadzoru po dziennik. heheh A ja już rozpocząłem kompletację papierów do odbioru Brakuje mi tylko dwóch inwentaryzacji (budowlana i POŚ), pomiarów elektrycznych, pozwolenie z gminy na użytkowanie POŚ i opinia kierownika od kiblii, że POŚ jest OK oraz opinii kominiarzy. Macie namiar na kominiarza? Ile za to płaciliście? Słyszałem, że można poniżej 100 zł?? Reszta w toku. Dziennik uzupełniony, pozostałe inwentaryzacje zrobione, protokoły odbioru przyłaczy mam, oświadzcenie kierownika o zakończeniu - jest. W planach mam do końca lipca złożyć papiery, tak, zeby jeszcze w sierpniu załatwić odbiór. Jaki jest termin na otrzymanie decyzji o pozwoleniu na użytkowanie?? Czy przystępując do odbioru domu masz np. zawieszone lampy, zainstalowane krany, kibelki itd? A tak w ogóle to od czego zacząć zbieranie papierów - od geodety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 24.07.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 przed zgłoszeniem zakończenia budowy pamiętajcie tylko o tym, że niektóe papiery (inwentaryzacje, przegląd instalacji g. jeśli dobrze pamiętam) mają swoją ważność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 24.07.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 co do terminów ... no coś te 2 tygodnie mi umknęły i jakoś nie mogę ich sobie przypomnieć,..../quote] 2 tygodnie na uprawomocnienie decyzji PnB. POtem pieczątka, że się uprawomocniło i do nadzoru po dziennik. heheh A ja już rozpocząłem kompletację papierów do odbioru Brakuje mi tylko dwóch inwentaryzacji (budowlana i POŚ), pomiarów elektrycznych, pozwolenie z gminy na użytkowanie POŚ i opinia kierownika od kiblii, że POŚ jest OK oraz opinii kominiarzy. Macie namiar na kominiarza? Ile za to płaciliście? Słyszałem, że można poniżej 100 zł?? Reszta w toku. Dziennik uzupełniony, pozostałe inwentaryzacje zrobione, protokoły odbioru przyłaczy mam, oświadzcenie kierownika o zakończeniu - jest. W planach mam do końca lipca złożyć papiery, tak, zeby jeszcze w sierpniu załatwić odbiór. Jaki jest termin na otrzymanie decyzji o pozwoleniu na użytkowanie?? Czy przystępując do odbioru domu masz np. zawieszone lampy, zainstalowane krany, kibelki itd? A tak w ogóle to od czego zacząć zbieranie papierów - od geodety? ja tam się nie znam ... ale kibelek tobym wolał miec wcześniej ... dużo wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcik1 24.07.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam, Czy ktoś z was moze polecic dobra-nawet bardzo dobra firme buowlana z lubelskiego a najlepiej z Zamoscia?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 24.07.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Pawsonie, z tego co się orientuję, to przegląd kominiarski ma pół roku ważności. Mapki i protokoły odbiorów - ważności nie mają. Może jeszcze pomiary elektryczne. U mnie był geodeta , pomierzył, sprawdził. W przyszłym tygodniu odbiór mapek. Ma być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 25.07.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Witam, Czy ktoś z was moze polecic dobra-nawet bardzo dobra firme buowlana z lubelskiego a najlepiej z Zamoscia?? Pozdrawiam Z Zamościa to brałam dacharza. Robi też ocieplenia wew i zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.07.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Jeśli ktoś jest zainteresowany firmą wywożącą gruz i inne badziewie budowlane, mam namiar. Koszt - mniejszy kontener (4m3 - czyli taka średniej wielkości kupa ) to 250 brutto. Duzy kontener (7m3) - jesli macie jakieś stare drzwi czy rozebrane ścianki k/g 400PLN brutto Tylko teraz czeka się 2 tygodnie , normalnie 3 dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturgotkiewicz 25.07.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Witam wszystkich.My już zalaliśmy fundamenty a dokładnie mówiąc w piątek. Koszt betonu B 15 to 180 netto. myślę że to dobra cena.plus dowuz 30 km w tej cenie.ogólnie poszło 37 metrów.Teraz rozładowaliśmy bloczki i czekamy na naszą ekipę bo nabrali pracy i teraz ciężko ich na budowę ściągnać.Już nie wiem jakich argumentów używać.Zgodnie z umową to powinni być od pierwszego lipca a już koniec i fundamenty dopiero zalane.Nie wiem jak to zrobią ale do połowy września dom ma być gotowy i to łącznie z dachem.Bloczki kupowałem w cenie 24cm - 2,20zł a 30cm za 2,70zł z Radomia z dowozem tylko trzeba sobie rozładować tira ale cena przestępna.Jutro murujemy mam taką nadzieję.Mam pytanie na jakiej głębokości powinna iść rura do szamba chodzi mi o miniumum ile????POZDRAWIAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 25.07.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Mam pytanie na jakiej głębokości powinna iść rura do szamba chodzi mi o miniumum ile???? To chyba zależy czy będziesz miał oczyszczalnię czy szambo, ale pewna nie jestem. W każdym razie u nas rura była głęboko, zdaje się na 60 czy 80 cm. Musieliśmy kupować jakieś nadstawki do oczyszczalni. Myślę, że najlepiej będzie jeśli zadzwonisz do jakiejś firmy, która robi oczyszczalnie lub szamba i zapytasz o głębokość rury. O ile dobrze pamiętam to nam powiedzieli ci od oczyszczalni, że powinna iść na jakichś 30 cm, ale głowy sobie nie dam uciąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 25.07.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 a chcesz od razu robić przepusty w ścianach fundamentowych pod kanalizę ?? ja nie robiłem bo b często okazuje sie ze rura wyjdzie troche z boku .. a przebicie się przez ścianę nie jest wcale trudne później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturgotkiewicz 25.07.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Witam ja od ławy mam teraz jeszcze tylko 30 cm i myślę że chyba na tej wysokości zrobię ten przepust. Ławę mam tak wysoko a zapomniałem wsadzić wcześniej rurę.Alee o ile się nie mylę to w tej rurze do szamba to chyba nie zamarza?????????? A może się mylę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czajni_K 25.07.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Witam A ja melduje zakonczenie stanu zerowego Mam pytanie czy ścianę fundamentową z zewnatrz zasypuje sie ziemią z wykopu czy lepiej piach lub pospółka?? Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko 25.07.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Ja natomiast melduję, że rozpoczęliśmy wznoszenie ścian piwnicy. Na razie ładnie idzie..., zeby tylko nie zapeszyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 25.07.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Jeśli ktoś jest zainteresowany firmą wywożącą gruz i inne badziewie budowlane, mam namiar. Koszt - mniejszy kontener (4m3 - czyli taka średniej wielkości kupa ) to 250 brutto. Duzy kontener (7m3) - jesli macie jakieś stare drzwi czy rozebrane ścianki k/g 400PLN brutto Tylko teraz czeka się 2 tygodnie , normalnie 3 dni... Hmmm, ja się dogadałem ze Panami od śmieci i... podjechali, załadowali i zabrali Wszystko (gruz, pył, worki i nawe z domu co im pokazałem) za 120 PLN. Też czekałem na odpowiedzi kurs 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 25.07.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Witam A ja melduje zakonczenie stanu zerowego Mam pytanie czy ścianę fundamentową z zewnatrz zasypuje sie ziemią z wykopu czy lepiej piach lub pospółka?? Pozdrawiam Piotrek Gratulujemy stanu "0" Mu zasypaliśmy ziemią oczywiście po izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 25.07.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Co u nas? - ocieplenie dachu skończone, - otwory wew. i zew. poszerzone ręcznie - styropian i folia położona - ostatnie rurki CO i OP się kładą - za chwilkę posadzki - "płytki" do łazienki na górze, biały montaż kupiony - ok. 12.08 zaczynamy (się) wykańczać łazienkę Wam też tak kasa ucieka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 25.07.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Kasa ucieka w trybie zastraszającym.Teraz zaczynam widzieć,że stan surowy to jeszcze nic,potem zaczyna się gwałtowny ubytek zapasów pieniężnych a właściwie nie ma z czego zrezygnować.My zasypywaliśmy też ziemią z wykopów z izolacją oczywiście.Rura do szamba-koło 70cm w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 25.07.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Strefa zamarzania w Polsce to około 80 cm. Na tej głębokości powinny iść rurki Szymoszkowa - masz rację. Już dawno o tym pisaliśmy - to nam nikt nie wierzył. Stan surowy to pikuś. Potem zaczyna się jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 26.07.2006 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Kasa ucieka w trybie zastraszającym.Teraz zaczynam widzieć,że stan surowy to jeszcze nic,potem zaczyna się gwałtowny ubytek zapasów pieniężnych a właściwie nie ma z czego zrezygnować. Mam tak samo ... i mieszkanie na sprzedaż od zaraz Ale ceny wydają się dobre, więc może jakoś wybrnę z kłopotów. Szkoda tylko, że gotówka potrzebna już-natychmiast. Tempo zawrotne, choć nie wiem czy uda sie uniknąć poślizgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts