Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

co do terminów ... no coś te 2 tygodnie mi umknęły i jakoś nie mogę ich sobie przypomnieć,..../quote]

2 tygodnie na uprawomocnienie decyzji PnB. POtem pieczątka, że się uprawomocniło i do nadzoru po dziennik. heheh

A ja już rozpocząłem kompletację papierów do odbioru :D

Brakuje mi tylko dwóch inwentaryzacji (budowlana i POŚ), pomiarów elektrycznych, pozwolenie z gminy na użytkowanie POŚ i opinia kierownika od kiblii, że POŚ jest OK oraz opinii kominiarzy.

Macie namiar na kominiarza? Ile za to płaciliście? Słyszałem, że można poniżej 100 zł??

Reszta w toku.

Dziennik uzupełniony, pozostałe inwentaryzacje zrobione, protokoły odbioru przyłaczy mam, oświadzcenie kierownika o zakończeniu - jest.

W planach mam do końca lipca złożyć papiery, tak, zeby jeszcze w sierpniu załatwić odbiór.

Jaki jest termin na otrzymanie decyzji o pozwoleniu na użytkowanie??

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

co do terminów ... no coś te 2 tygodnie mi umknęły i jakoś nie mogę ich sobie przypomnieć,..../quote]

2 tygodnie na uprawomocnienie decyzji PnB. POtem pieczątka, że się uprawomocniło i do nadzoru po dziennik. heheh

Brakuje mi tylko dwóch inwentaryzacji (budowlana i POŚ), pomiarów elektrycznych, pozwolenie z gminy na użytkowanie POŚ i opinia kierownika od kiblii, że POŚ jest OK oraz opinii kominiarzy.

Macie namiar na kominiarza? Ile za to płaciliście? Słyszałem, że można poniżej 100 zł??

Reszta w toku.

Dziennik uzupełniony, pozostałe inwentaryzacje zrobione, protokoły odbioru przyłaczy mam, oświadzcenie kierownika o zakończeniu - jest.

W planach mam do końca lipca złożyć papiery, tak, zeby jeszcze w sierpniu załatwić odbiór.

Czy przystępując do odbioru domu masz np. zawieszone lampy, zainstalowane krany, kibelki itd?

A tak w ogóle to od czego zacząć zbieranie papierów - od geodety?

Reszta w toku.

Czy przystępując do odbioru domu masz np. zawieszone lampy, zainstalowane krany, kibelki itd?

A tak w ogóle to od czego zacząć zbieranie papierów - od geodety?

ja tam się nie znam ... ale kibelek tobym wolał miec wcześniej ... dużo wcześniej :D :wink:

Jeśli ktoś jest zainteresowany firmą wywożącą gruz i inne badziewie budowlane, mam namiar.

Koszt - mniejszy kontener (4m3 - czyli taka średniej wielkości kupa :oops: ) to 250 brutto.

Duzy kontener (7m3) - jesli macie jakieś stare drzwi czy rozebrane ścianki k/g 400PLN brutto

Tylko teraz czeka się 2 tygodnie :o , normalnie 3 dni...

Witam wszystkich.My już zalaliśmy fundamenty a dokładnie mówiąc w piątek. Koszt betonu B 15 to 180 netto. myślę że to dobra cena.plus dowuz 30 km w tej cenie.ogólnie poszło 37 metrów.Teraz rozładowaliśmy bloczki i czekamy na naszą ekipę bo nabrali pracy i teraz ciężko ich na budowę ściągnać.Już nie wiem jakich argumentów używać.Zgodnie z umową to powinni być od pierwszego lipca a już koniec i fundamenty dopiero zalane.Nie wiem jak to zrobią ale do połowy września dom ma być gotowy i to łącznie z dachem.Bloczki kupowałem w cenie 24cm - 2,20zł a 30cm za 2,70zł z Radomia z dowozem tylko trzeba sobie rozładować tira :( ale cena przestępna.Jutro murujemy mam taką nadzieję.Mam pytanie na jakiej głębokości powinna iść rura do szamba chodzi mi o miniumum ile????POZDRAWIAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH!!!

Mam pytanie na jakiej głębokości powinna iść rura do szamba chodzi mi o miniumum ile????

To chyba zależy czy będziesz miał oczyszczalnię czy szambo, ale pewna nie jestem. W każdym razie u nas rura była głęboko, zdaje się na 60 czy 80 cm. Musieliśmy kupować jakieś nadstawki do oczyszczalni. Myślę, że najlepiej będzie jeśli zadzwonisz do jakiejś firmy, która robi oczyszczalnie lub szamba i zapytasz o głębokość rury. O ile dobrze pamiętam to nam powiedzieli ci od oczyszczalni, że powinna iść na jakichś 30 cm, ale głowy sobie nie dam uciąć :lol: .

Jeśli ktoś jest zainteresowany firmą wywożącą gruz i inne badziewie budowlane, mam namiar.

Koszt - mniejszy kontener (4m3 - czyli taka średniej wielkości kupa :oops: ) to 250 brutto.

Duzy kontener (7m3) - jesli macie jakieś stare drzwi czy rozebrane ścianki k/g 400PLN brutto

Tylko teraz czeka się 2 tygodnie :o , normalnie 3 dni...

Hmmm, ja się dogadałem ze Panami od śmieci i... podjechali, załadowali i zabrali Wszystko (gruz, pył, worki i nawe z domu co im pokazałem) za 120 PLN. Też czekałem na odpowiedzi kurs 2 tyg. :wink:

Co u nas?

- ocieplenie dachu skończone,

- otwory wew. i zew. poszerzone :evil: ręcznie

- styropian i folia położona

- ostatnie rurki CO i OP się kładą

- za chwilkę posadzki

- "płytki" do łazienki na górze, biały montaż kupiony :wink: :o

- ok. 12.08 zaczynamy (się) wykańczać łazienkę

Wam też tak kasa ucieka??? :-?

Kasa ucieka w trybie zastraszającym.Teraz zaczynam widzieć,że stan surowy to jeszcze nic,potem zaczyna się gwałtowny ubytek zapasów pieniężnych a właściwie nie ma z czego zrezygnować.

Mam tak samo :evil:

... i mieszkanie na sprzedaż od zaraz :)

Ale ceny wydają się dobre, więc może jakoś wybrnę z kłopotów. Szkoda tylko, że gotówka potrzebna już-natychmiast. Tempo zawrotne, choć nie wiem czy uda sie uniknąć poślizgów.