BORF 12.08.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 sam nie wiem, a trzeba sie szybko decydowac A liczyliscie jaka to roznica cenowa miedzy blacha a dachowka??Pytam tak z ciekawosci bo moj dach jest czterospadowy i o powierzchni 280 m2 wiec dachowka moze mnie duzo ale bardzo duzo kosztowac! Co do roznicy cenowych materialu, to praktycznie to samo (blacha lindab, dachowka brass) (czekam na wycene plannja i ruki - zobaczymy). Oczywiscie jest roznica w cenie polozenia, zmiana projektu dachu, dodatkowy wieniec, niektorzy mowia, ze dachowke dobrze jest odeskowac. Wiec material kosztowo to samo, ale przy dachodeczce trzeba jeszcze z kilkudziesieciu setek wyskoczyc dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 12.08.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Witam wszystkich serdecznie.Mam pytanie czy ma kto namiar na dobrš i niedrogš ekipę od ocieplenia i elewacji? Pozdrawiam Robert mam .. ale bedzie wolna dopiero na wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 12.08.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Dzieki za odpowiedz!!A ta adaptacja to cie duzo kosztowala-wiecej niz projekt gotowy, musiales chyba duzo zmieniac. Z tego co wiem to normalne ceny, zmian praktycznie nie było, natomiast architekt przygotował komplet dokumentacji do złożenia o pozwolenie na budo[urlwę ( projjekt zagospodarowania działki, szamba, studni itd.) Pozdrawiam[/url] wg mnie i tak mało zapłacilas, od nas chcieli za adaptacje 3K + kolejne 3K za przesuwanie scian nosnych. poszlismy po rozum do glowy i zrobismy indywidualny za 3K5. wystarczy wyjechac poza Lublin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 12.08.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Żwirek ... kręci z muchomorkiem hmmm... chcesz o tym porozmawić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 12.08.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Ewcik - rozróżnij dwie sprawy - zmiany w projekcie (czyli Twoje okienko, technologia budowania itp) od adaptacji projektu.Adaptacja projektu obejmuje "naniesienie" Twojego domku na działkę, dodatkowo zaprojektowanie wszystkich przyłączy i przygotowanie gotowego CAŁEGO PROJEKTU domu do złożenia w starostwie.TEgo typu zmiany w projekcie, które podałaś, nie będą kosztować nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcik1 13.08.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Ewcik - rozróżnij dwie sprawy - zmiany w projekcie (czyli Twoje okienko, technologia budowania itp) od adaptacji projektu. Adaptacja projektu obejmuje "naniesienie" Twojego domku na działkę, dodatkowo zaprojektowanie wszystkich przyłączy i przygotowanie gotowego CAŁEGO PROJEKTU domu do złożenia w starostwie. TEgo typu zmiany w projekcie, które podałaś, nie będą kosztować nic. Rozumiem juz o co w tym wszystkim biega!!A tak na marginesie to nie sadzicie ze branie takiej kasy(czasami wiekszej niz projekt gotowy) za dostosowanie go do naszych dzialek to zbyt wygorowane oczekiwania!!Rozumiem ze projekt gotowy kosztuje 1500-2000 tys bo ktos musial to wszystko wymyslec ale drugie tyle ze ktos postawi na tym pieczatke to zdzierstwo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Ewcik - rozróżnij dwie sprawy - zmiany w projekcie (czyli Twoje okienko, technologia budowania itp) od adaptacji projektu. Adaptacja projektu obejmuje "naniesienie" Twojego domku na działkę, dodatkowo zaprojektowanie wszystkich przyłączy i przygotowanie gotowego CAŁEGO PROJEKTU domu do złożenia w starostwie. TEgo typu zmiany w projekcie, które podałaś, nie będą kosztować nic. Rozumiem juz o co w tym wszystkim biega!!A tak na marginesie to nie sadzicie ze branie takiej kasy(czasami wiekszej niz projekt gotowy) za dostosowanie go do naszych dzialek to zbyt wygorowane oczekiwania!!Rozumiem ze projekt gotowy kosztuje 1500-2000 tys bo ktos musial to wszystko wymyslec ale drugie tyle ze ktos postawi na tym pieczatke to zdzierstwo!! To nie tylko przybicie pieczątki ale tez wzięcie odpowiedzialność za projekt. .Projekt gotowy powstaje raz i można go sprzedać wielu osobom, stąd jego niska cena. Pozdrawiam przy okazji wszystkich Lubelakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturgotkiewicz 13.08.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Witam wszystkich my już coś możemy powiedzieć o kosztach dachu z dachówki.Nasz dach czterospadowy z dwiema lukernami jak na naszej ikonce koło nicku i dach na garażu 70 m2 jeżeli chodzi o całkowity koszt dachówki ze wszelkimi obróbkami i detalami kosztował nasz w kwietniu razem z domem 300m2 17 000 zł a jeżeli chodzi o drewno to na garaż 3000zł a dom jakieś 10 000 bo jeszcze nie zamówiliśmy.łączny koszt jakieś 30 000 zł plus 3000 zł rynny. Pozdrawiam wszystkich i życzę ładnej pogody i wytrwałych ekip aby szybko i solidnie stawiali nasze domki. Moja ekipa od dachu jest SUPER czego nie mogę powiedzieć o ekipie murarzy.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko 13.08.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 BORF - a wiesz może, czy Twoi spece od dachu mają wolne terminy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 13.08.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 ... to zdzierstwo!! Ewcik - to są słowa, które najczęściej się pojawiają wśród budujących Myślę, że nawet Pawson (wyjątkowo) się ze mną zgodzi Verunia - pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcik1 13.08.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 ... to zdzierstwo!! Ewcik - to są słowa, które najczęściej się pojawiają wśród budujących Myślę, że nawet Pawson (wyjątkowo) się ze mną zgodzi Verunia - pozdrówka Jeden z forumowiczow chcial mnie przekonac ze to wielka odpowiedzialnosc adaptujacego i nalezy mu sie wiecej niz tego co wymyslil,ale mnie to nie przekonuje!!wedlug mnie to zdziersto i tyle!!gotowy 1500-2000 adaptacja 2000-i wiecej to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 13.08.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 ... to zdzierstwo!! Ewcik - to są słowa, które najczęściej się pojawiają wśród budujących Myślę, że nawet Pawson (wyjątkowo) się ze mną zgodzi Verunia - pozdrówka Jeden z forumowiczow chcial mnie przekonac ze to wielka odpowiedzialnosc adaptujacego i nalezy mu sie wiecej niz tego co wymyslil,ale mnie to nie przekonuje!!wedlug mnie to zdziersto i tyle!!gotowy 1500-2000 adaptacja 2000-i wiecej to .... ewcik luz prawdziwe zdzierstwo to sie dopiero później zaczyna PS. chociaż mi też ręka drżała jak dawałem ponad 3 tys niedouczonej pani projektant za którą musiałem połowę rzeczy wymyślać i jej tłumaczyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 13.08.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 BORF - a wiesz może, czy Twoi spece od dachu mają wolne terminy ? Są zajęci, sam jestem umowiony dopiero na pazdziernik Nie kuście tą dachówką. Blachy: rukki, plannja, lindap, która? plannja ma 15 lat gwarancji, pozostałe 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 13.08.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Borf, ja myśłę, że najlepsza jest jednak .. dachówka . Ja mam Creatona - karpiówkę classik w czerwieni angobowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 13.08.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Jeden z forumowiczow chcial mnie przekonac ze to wielka odpowiedzialnosc adaptujacego i nalezy mu sie wiecej niz tego co wymyslil,ale mnie to nie przekonuje!!wedlug mnie to zdziersto i tyle!!gotowy 1500-2000 adaptacja 2000-i wiecej to .... Ewa - projekt indywidualny wychodzi prawie tak samo (+/- 500 zł). A wbrew temu co piszesz - odpowiedzialność jest i to spora. Tylko broń CIę PAnie Boże płacić gościowi, wszystkiego zanim nie otrzymasz Pozwolenia na Budowę!!! Będzie bardziej zmotywowany do naniesienia szybko poprawek (jeśli takie będą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 14.08.2006 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 To dzis bede u swojego architekta, to zapytam o zmiany (dachówkowe) w projekcie. Zobaczymy co powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcik1 14.08.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Dostalam na weekend projekt gotowy od archotekta do postudiowania-siedze i studiuje!!Zobaczylam ze mam zaprojektowany strop TERIVA w domku parterowym. Oczywiscie mozna adaptopwac strych na cele uzytkowe i bylo by ok 50 m2 z wysokoscia 1,9 m. Narazie nie chcemy adaptowac tego strychu, moze moze kiedys w przyszlosci jak liczba osob w rodzinnie wymknie sie spod kontroli hehehe Co mi radzicie z tym stropem TERIVA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 14.08.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Hej Borf - jak wiesz my mamy blachodachowke ale jakbysmy jeszcze raz budowali to dalibysmy dachowke i postaralibysmy sie zeby zostaly odpowiednie zmiany zrobione przez projektanta pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 14.08.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 ... Co mi radzicie z tym stropem TERIVA? Jak to co ? Robić !!! Teraz stropów monolitycznych się już raczej nie robi, a przecież nie położysz desek, bo nie będziesz mogła zagospodarować poddasza potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcik1 14.08.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 ... Co mi radzicie z tym stropem TERIVA? Jak to co ? Robić !!! Teraz stropów monolitycznych się już raczej nie robi, a przecież nie położysz desek, bo nie będziesz mogła zagospodarować poddasza potem. Ok!!Bede miala strop TERIVA!!heheh bo jakis koles napisal mi ze po co mi ten strop i zaproponowal jakies inne rozwiazanie ale jakie nie pamietam musialabym popatrzec na wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts