Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Daje się rurę z tworzywa i daje kominiarzowi, żeby tego nie widział bo wg naszych norm nie wolno tam stosować żadnych takich - tylko stal!

hmmm pewnyś ?? bo u mnie to instalowała firma, która raczej się zna i na 99,9 % nie zrobiliby czegoś co nie jest OK ...

Ależ Pawełku to jest jak najbardziej oki ... wg ustawodastwa niemieckiego ... u nas niestety jest ... sam wiesz jak, normę techniczną tłumaczył biolog i tak to wychodzi :)

Baba, upewnij się co ci wstawia ta twoja firma. Rura spalinowa ma mieć fi 80 a PCV stosowane przez pewne grona (m.in. serwisanci viessmana) mają fi 70! Może to nie mieć dużego znaczenia ale mój instalator powiedział że nie weźmie na siebie odpowiedzialności za takie rozwiązanie. Tworzywo tak i to się przepchnie :wink: ale o odpowiednim phi.

Cześć,a ja będę miała Junkersa Cerasmart kondensacyjny,zastanawiałam się nad Viessmanem ale ten jest też dobry a troszkę tańszy.

A sterowanie jakie będziesz do tego cerasmarta miała? Ja się przymierzałem do junkersa w pewnym momencie i okazało się że jak podsumować całość wyposażenia ze sterowaniem pogodowym to suma sumarum za te same pieniądze wychodził cerapur a to już wyższa klasa :)

Docart, VPS o kosztach też gdzieś pisał, jak znajdę chwilę to poszukam linka :)

Hej, co tam jakieś symulacje. I tak powszechnie wiadomo, że największy symulant to Pawson :lol: :lol: :lol:

Fizyk wypadłeś z tematu, aktualnie dyskutujemy o rurach i o phi jakie kto ma :wink: :lol:

Dyz - nie ważne o czym piszemy, czy o rurach, dachówce i fi to i tak Pawson jest największym symulantem. Ja tylko przypominam prewencyjnie. :lol:

Dzięki za odpowiedzi tyczące Łupikaszy. Dałem już zaliczkę, także co ma być to będzie.

Znalazłem "bardzo dobre"jak zapewnili mnie murarze cegły za 38gr., które powinny do mnie zawitac w poniedziałek, tak więc już niedługo kominy zawładną przestrzenią nad lotniskiem (może nie dokładnie nad, ale blisko :D ).

Dzięki za odpowiedzi tyczące Łupikaszy. Dałem już zaliczkę, także co ma być to będzie.

Znalazłem "bardzo dobre"jak zapewnili mnie murarze cegły za 38gr., które powinny do mnie zawitac w poniedziałek, tak więc już niedługo kominy zawładną przestrzenią nad lotniskiem (może nie dokładnie nad, ale blisko :D ).

Kiedy zamawiałeś wieźbę i jaki dał Ci termin Łupikasza?

Mam pytanie:

Jaki beton wlewaliście na "podłogę na gruncie". Kierownik twierdzi,że trzeba B15, w projekcie jest B10 i ekipa twierdzi, że to wystarczy.

Różnica w cenie niezbyt duża, ale po co przepłacać.

Jakiej średnicy i jaką rurą doprowadzacie powietrze do kominka?

Podpowiedzcie początkującemu. :) :)

Czy ktoś jeszcze ma na zbyciu stemple?

Czesc Irek

Co do betonu - to na jakiej podstawie kierownik twierdzi, że B10 jest za słaby?? Jeśli w projekcie jest, tzn, że powinno być OK, bo nawet jak dasz B15, to poza portfelem - różnicy nie poczujesz :wink:

Co do rury - to ja mam zalaną w posadzce o przekroju prostokata chyba 5x15 cm (coś w tym stylu). Akurat ta średnica nie ma większego znaczenia. :wink:

Irek, to dość rzadki przypadek, że ekipa ma rację :) W podłodze na gruncie znacznie ważniejsze od tego czy beton będzie B10 czy B15 jest prawidłowe zagęszczenie gruntu!!! Jak grunt pozostanie niezagęszczony to i B20 nie pomoże. A co do doprowadzenia powietrza to pod podłogą wystarczy zwykła pcv a od poziomu podłogi rura spiro. Co do średnicy to ... no nie pamiętam dokładnie jaka miała być ale poszła o jedno oczko grubsza bo pcv nie było w tym wymiarze.