Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poszukuje namiarów na firme która wykona ogrodzenie z siatki.Mam już jedną firme od Dareka Rz ( dzięki ) ale proszę o jeszcze inne firmy dla porównania!

Ja tez chce ogrodzic swoja nowonabyta dzialke. Niestety to jest 67ar! Mimo tego postanowilem ogrodzic ja w calosci. Bede wdzieczny za namiary od Tomasza13 i wszystkich innych kolegow/kolezanek.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich my przygotowujemy sie już do zalania stropu ale nie wiem czy pogoda sie nie popsuje planujemy w środę rano.Nasi fachowcy sie powoli rozkręcają ostatnio z błędów to wstawili nam kwasówkę odwrotnie i musieli na drugi dzien go rzbierać.Dobrze że kwasówki nie zniszczyli.Mam pytanko odnośnie schodów zewnętrznych jak je robiliście mam takie po których wchodzić można na wprost i też z lewej albo prawej strony jak w dworkach.Mam pytanie jak głęboko kopiecie pod schody i czy wybieracie ze środka ziemię i wsypujecie piasek ??? Albo może inaczej robicie ??? Napiszcie jak dobrze zrobić schody żeby nie było problemów że je mróz podniesie, bo tak się stało u szwagra ale chyba za płytko wykopał fundament.Pozdrawiam wszystkich BUDUJCIE DALEJ

Poszukuje namiarów na firme która wykona ogrodzenie z siatki.Mam już jedną firme od Dareka Rz ( dzięki ) ale proszę o jeszcze inne firmy dla porównania!

Ja tez chce ogrodzic swoja nowonabyta dzialke. Niestety to jest 67ar! Mimo tego postanowilem ogrodzic ja w calosci. Bede wdzieczny za namiary od Tomasza13 i wszystkich innych kolegow/kolezanek.

Witaj.

Za jakie namiary będziesz wdzięczny?? Na siatkę, wykonawców, słupki, czy wszystko razem? Większe znaczenie ma obwód dziąłki niż jej powierzchnia :wink:

Ja właśnie kończe ligę światową siatkówki :D Cieszę się że będę miał to za sobą. Całą robotę zrobiłę z ojcem i teściem :D Na szczęście zalewać słupki pomógł sąsiad. :D

Zostało mi jeszcze ze 20m, ale tu jyż pójdzie kawałek murku, więc muszę wykopać, zazbroić, zadeskować i wylać cement. Chyba wezme gruchę.

Witam

Mam pytanko gdzie zamawialiscie drzwi zewnetrzne. i jeszcze jedno :wink: kto wam robil system alarmowy, mi Solid dal taka wycene:

- centrala Matrix 832- 522zl

- klawiatura ICON- 225

- czujnik ruchu PIR- 96

- czujnik dualny- 160

- czujnik czadu-gazu - 220

- kontaktron- 40

- kontaktron garazowy- 64

- radiolinia antynapadowa RSU NO2/1+ pilot- 150

- sygnalizator zewnetrzny- 144

- modul rozszerzenia MX-IX16- 162

Razem 2423 - 5% rabatu, dodam jeszcze ze w tym jest montarz

Wydaje mi sie ze to troche duzo, macie moze namiar na kogos tanszego?

Poz

Witam wszystkich my przygotowujemy sie już do zalania stropu ale nie wiem czy pogoda sie nie popsuje planujemy w środę rano.Nasi fachowcy sie powoli rozkręcają ostatnio z błędów to wstawili nam kwasówkę odwrotnie i musieli na drugi dzien go rzbierać.Dobrze że kwasówki nie zniszczyli.Mam pytanko odnośnie schodów zewnętrznych jak je robiliście mam takie po których wchodzić można na wprost i też z lewej albo prawej strony jak w dworkach.Mam pytanie jak głęboko kopiecie pod schody i czy wybieracie ze środka ziemię i wsypujecie piasek ??? Albo może inaczej robicie ??? Napiszcie jak dobrze zrobić schody żeby nie było problemów że je mróz podniesie, bo tak się stało u szwagra ale chyba za płytko wykopał fundament.Pozdrawiam wszystkich BUDUJCIE DALEJ

U mnie wykopali na 1,2 metra,tak zreszta doradzał mi sąsiad u ktorego właśnie tej zimy podniosło schody a miał wykopane na 90 cm.

Czesc pomozcie!!!

W kwietniu umowilem sie z facetem na budowe domu (wszystkie prace murarskie i fundamenty) na cene 15 tys zl. Spisalismy umowe przystawil pieczatki podpisalismy sie nie bylo zadnej zaliczki. Robote mial zaczac w koncu czerwca lub poczatku lipca. do tej pory nie moglem go sciagnac na budowe. dzis w koncu go spotkalem (wczesniej nie odbieral telefonow) i oswiadczyl ze za dwa tygodnie moze wejsc ale cena wynosi juz 24 tys bo mu cala ekipa murazy wyjechala i musi teraz placic duzo wiecej murazom. Ja to rozumiem i chcialem dac 20 tys ale on nie chce dyskutowac

Hej! czy Ty przypadkiem nie masz namiarów od Marka W? Bo mi opowiadał o identycznym przypadku i mówił żebem się cieszyła, że już się wykańczam. Ponoć teraz takie szleństwo, że nawet fabryki pustkami świecą. Ja Ci nie poradzę, bo mam ochotę swoją ekipę od glazury zepchnąć ze zechodów, tyle że alternatywa pojawi sie za pół roku :evil:

Tomaszu13! Mam dobrego fachowca od ogrodzenia. Musze tylko w domu sprawdzić namiary - jeśli aktualny problem.

Czy macie ekipę, która zastąpi moich beznadziejnych glazurników? :lol: :lol: :lol: Traz to chyba nawet najgorsi partacze łapią swietne fuchy... No i co ja mam zrobić, jak od 3 tygodni robi jeden robol zamiast cała ekipa i wysztko do tego chrzani?

Witam,

Muszę powiedzieć że po początkowych problemach związanych z opóźniniem i kiepską jakością drewna (pisałem o tym wsześniej) moja ekipa od dachu (od p. Sienkiewicza) jest naprwadę super, przynajmniej jeżeli chodzi o cieśli aż miło popatrzeć jak pracują. Jeżli tak samo będą pracować ludzie od pokrycia to mogę być spokojny o swój dach :)

Mam natomiast pytanie do grupowiczów którzy robili już u siebie elewacje i ocieplenie syropianem, czy rzeczywiście jakość styropianu jest aż tak ważna, gdyż mój wykonawca uznaje tylko Austrotherm i to frezowny a przy dzisiejszych cenach styropianu to spory wydatek. Ja znalazłem np styropian firmy styropmin i do tego niefrezowany ale o ponad 30zł na m tańszy (czyli przy 30m daje to kwotę conajmniej 1000zł oszczędnośći) no ale właśnie czy warto w tym przypadku oszczędzać? I czy ten frez ma aż takie znaczenie?

na temat styropianu jeszcze nie mogę się wypowiedzieć, ale mam pytanie:

-czy jest potrzebne pozwolenie i projekt na ogrodzenie z klinkieru odgradzające działkę od drogi gminnej, czy wystarczy zgłoszenie (gdzie? do gminy?).

mam zrobiony projekt zjazdu z drogi gminnej, ale teraz planuję to zrobić w miejscu o kilka metrów oddalonym od tego w projekcie. Czy muszę to gdzieś zgłaszać/uzgadniać?

na temat styropianu jeszcze nie mogę się wypowiedzieć, ale mam pytanie:

-czy jest potrzebne pozwolenie i projekt na ogrodzenie z klinkieru odgradzające działkę od drogi gminnej, czy wystarczy zgłoszenie (gdzie? do gminy?).

mam zrobiony projekt zjazdu z drogi gminnej, ale teraz planuję to zrobić w miejscu o kilka metrów oddalonym od tego w projekcie. Czy muszę to gdzieś zgłaszać/uzgadniać?

Ogrodzenie od drog publicznych i gminnych jest tylko na zgloszenie i to robi sie w Starostwie. Ja zglosilam i musze czekac na decyzje 30 dni bo taki jest termin ustawowy.

Ale mam dzisiaj szczęście :(

Najpierw murarz stwierdził, że pod ścianki działowe wypadałoby ubić piasek aby ściana się nie zapadła(i najlepiej to zrobić dzisiaj, aby jutro mogli już murować).

Co robić, dzwonię do kumpla który kiedyś się chwalił że posiada takie cudo-niestety od dwóch miesięcy skoczek nie wykazuje oznak życia.

Za to poleca mi firmę z maszynami do wypożyczenia(oczywiście poleca mi ją kumpel a nie skoczek :D )

Jadę, akurat jest jedna sztuka-ok.

Chwila na zapoznanie się ze sprzętem a następnie walka na budowie z opanowaniem uciekiniera :wink:

Po okiełznaniu(ok.15min) zaczyna padać deszcz.

Po 20min. deszcz przechodzi, lecz niestety przechodzi też ochota skoczkowi do współpracy ze mną-odmawia pracy.

Telefon do wypożyczalni-to pewnie świeca-głos ze słuchawki.

Wzywam ojca, szybki przegląd, nie ma iskry-doprowadzenie do użyteczności świecy(ciągle pada rzęsisty deszcz), sprzęt mimo tego po 15min. walki nadal nie skacze(nie muszę chyba mówić że ciągle pada :evil: ).

Pakujemy go do samochodu i z powrotem do firmy. A tam facet po kilku pociągnięciach odpala go i mówi z uśmiechem że te dwusuwy to tak mają.

Ale co nam z tego, nadal leje i nic w takim deszczu nie zrobimy ( nie żebym miał ochotę go zabierać z powrotem, pewnie na budowie znowu odmówiłby współpracy).

Kończąc pragnę stwierdzić że skoczki to wredne stworzenia i lepiej ich unikać :wink:

Witajcie wszyscy,

trochę się nazbierało odpowiedzi:

aik - drzwi zewn. mam z kmt-stal (wzmacniane, metalowe, złoty dąb - z montażem 2200 zł). Alarm będzie mi robił Altest, bo wyszło najtaniej - 2480 zł - na 11 czujek, 3 manipulatory, akumulator 7 Ah itd z montażem-podobno cena niezła, wykosili 2 firmy konkurencyjne od alarmów).

Ewcik 1: czy do zgłoszenia dołącza się jakieś rysunki, plan ogrodzenia, a jeśli tak, to czy to musi robić architekt z uprawnieniami, czy można sobie samemu narysować, jak to powinno wyglądać?

Agira - mam kibelek niezbyt ładny (chyba nie o to chodzi, musi być skuteczny :lol: ), ale za to tani - jak chcesz, może być Twój za 100 zł do negocjacji :wink: , ale dopiero za jakieś 1,5 mies.