Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie wszyscy,

Agira - mam kibelek niezbyt ładny (chyba nie o to chodzi, musi być skuteczny :lol: ), ale za to tani - jak chcesz, może być Twój za 100 zł do negocjacji :wink: , ale dopiero za jakieś 1,5 mies.

Oj nie 1,5 miesiąca to za długo

chcemy postawić jeszcze przed komórką :wink:

Czy w tym Ciecierzynie kupię używane deski?

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Aik - jja problem alarmu rozwiązałem inaczej, więc nie jestem w stanie określić czy Twoija oferta to drogo, czy tanio.

Ja również mam Gerdę WX20. Jestem zadowolony.

Kwestia ogrodzenia - z tego co pamiętam - wystarczy zgłoszenie, ale i tak wiążą się z tym dolumenty typu mapka, projekt itepe. Ja we wniosku o pozwolenie na budowę napisałem dom wraz z ogrodzeniem. W załączeniu był projekt ogrodzenia. Tym sposobem załatwiłem ten problem.

CO do drogi - to wszystko zależy potem od:

1. geodety - jeśli napisze CI , że zgodnie z projektem - to Ok,

2. czy będziesz miał kontrolę z nadzoru.

Chyba lepiej zgłosić zmianę.

Dla wszystkich wtajemniczonych - cały kominek mamy wykończony (pomalowany czopuch).

Ściany na klatce schodowej również zmieniły barwy :D :wink:

Czy ktoś chciałby pozbyć się tanio desek z budowy (takich żeby można było wybudowac WC :D )

Chętnie odkupimy

lub całe WC :lol:

Jak macie czym zabrać, bardzo chętnie oddamy nasze - model top class z super desek :) Propozycja zupełnie poważna, zabierać można choćby dzisiaj

Witajcie wszyscy,

trochę się nazbierało odpowiedzi:

aik - drzwi zewn. mam z kmt-stal (wzmacniane, metalowe, złoty dąb - z montażem 2200 zł). Alarm będzie mi robił Altest, bo wyszło najtaniej - 2480 zł - na 11 czujek, 3 manipulatory, akumulator 7 Ah itd z montażem-podobno cena niezła, wykosili 2 firmy konkurencyjne od alarmów).

Ewcik 1: czy do zgłoszenia dołącza się jakieś rysunki, plan ogrodzenia, a jeśli tak, to czy to musi robić architekt z uprawnieniami, czy można sobie samemu narysować, jak to powinno wyglądać?

Agira - mam kibelek niezbyt ładny (chyba nie o to chodzi, musi być skuteczny :lol: ), ale za to tani - jak chcesz, może być Twój za 100 zł do negocjacji :wink: , ale dopiero za jakieś 1,5 mies.

Akcja z ogrodzeniem jest komiczna bo wpadasz do Starostwa i dostajesz druki do wypelnienia-musisz miec mape do celów projektowych i akt notarialny dzialki. Na miejscu dostalam czysta kartke i musialam narysowac swoje ogrodzenie hehe i napisac ile bedzie metrow tego ogrodzenia, jakie i jaka brama i jej wielkosc oraz liczba slupkow i w jakiej odleglosci.

Wczesniej udalam sie do gminy ktora jest wlascicielem drog(w moim przypadku droga publiczna i droga wew bo dzialka jest narozna) i tam pan w dziale budownictwa ma moim ksero mapy do celow projektowych napisal ze gmina wyraza zgode na postawienie ogrodzenia od tych drog i podbil sie swoja i kerownika wydzialu pieczatka!!Z tym poszlam do Starostwa i tam zaczelam rysowac heheh pozniej kupilam znaczki za chyba 6,50 zl, zlozylam to w sekretariacie i trzeba czekac 30 dni!!!To taka formalnosc i tyle

a jak się zacznie robić ogrodzenie przed upływem 30 dni? :roll:

Ico w przypadku, jeśli rzeczywistość w praktyce odbiegnie od tego, co narysowałem?

Jak sie zacznie robic przed 30 dniami to jak zaden przyjazny sasiad nie podkabluje to nic sie nie stanie, a co do rysunku a praktyki to zawsze mozesz powiedziec ze z zawodu nie jestes malarzem i narysowales rysunek najbardziej jak potrafiles realny a ze odbiega ciut od rzeczywistosci to winna twojej wyobrazni heheh

A tak powaznie to mysle ze bardziej chodzi o to zeby zglosic, a co narysowales a co wybudowales to juz nie jest az tak wazne!!Trudno mi uwierzyc ze ktos te moje bazgroly za rok czy dwa lata wyciagnie jak bede sie wprowadzac i bedzie sprawdzal czy ogrodzenie jest takie jak narysowalam.

Nikt mi niedoradzi w sprawie alarmu i niepowie gdzie zamawial drzwi zewnetrzne. :cry:

W najblizszym czasie musze zamontowac alarm, wiec sprawa jest pilna.

Mam gdzieś namiary na faceta, który montuje alarmy. Ja niestety trafiłam do niego przez Altest, więc drożej. Jest solidny i doradzi. my przy zwierzątkach mamy kontraktony.

Witajcie wszyscy,

Oj nie 1,5 miesiąca to za długo

chcemy postawić jeszcze przed komórką :wink:

Czy w tym Ciecierzynie kupię używane deski?

Nie wiem, tam są dwa składy. Uzywanych nie widziałem, ale kto to wie

Desek i stepli nie ma na wykazie i nie podlegają odliczeniu. Wcześniej i teraz były opodatkowane stawką 22%. Jak towar jest opodatkowany stawką 22% to sprzedawca nie ma obowiązku podawać na fakturze PKWiU.

Czyli zwrot VATu z wieźby też nie wchodzi w grę? Szkoda

Ano nie :cry:

Aik -Polecam taniej niż Altest, bo ich podwykonawacy sami maja działalność. Tylko trzeba do nich dotrzeć. Ja niestety zdążyłam podpisać wcześniej umowę z Altestem. Bardzo odradzam AKON.

Zabałaganiłam trochę sprawę moich schodów. czy macie kogoś godnego polecenia, kto za miesiąc góra mógłby wejść na budowę? :o