Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Grego74 ja mam okna Salamandra ale dopiero w srode beda mi je montowac, jesli chcesz mozesz wpasc i popatrzec.

Mam znajomych ktorzy maja te okienka juz drugi rok i sa okej nic sie niedzieje, ja sie na nie zdecydowalam bo najbardziej nam sie podobaly, ale fakt drogie chociaz wyszly taniej niz Goran, czy od pana polecanego tu na forum.

poz

Zamawiam w tym tygodniu Salamandra 3D jednostronny dąb, jaki rabat dostałeś? Mi dają 20%, nie wiem czy mozna jeszcze coś uszczknąć?

20% dają standardowo więc napewno jest jeszcze margines do negocjacji chociaż teraz w szczycie sezonu może nie być prosto.

Aik słyszałem że "chodzimy" do jednego przedszkola a na dodatek do jednej grupy :)

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam plastiki.Podobno trwałośc powlekanych i pl. jest podobna więc nie opłaca sie przepłacać.A jak bedzie to pożyjemy,zobaczymy.

W obecnym domu mam opaskę z kostki-mieszkamy cos ze 13 lat i jest ok.Czasami trzeba wmieśc troche piasku bo mrówki wypychają.

Wczoraj wstawili mi okna Gorana,dwustronnie powlekany orzech-są sliczne :lol: .Wylewki są,tynki są,na zewnątrz będzie się kładł już tynk-kolor w masie,wełenka czeka na poddaszu -no i jakoś tak leci.Pozdr

Mam do was wszystkich prosbe, bo wlasnie odebralismy z mezem kosztorys i jestesmy zalamani cena jaka dostalismy.

Dom jest APS 151 http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty

i gosc wyliczyl nam stan surowy otwarty ale z pokryciem dachu (trapezowke uwzglednil) +orynnowanie i cokol za 148 tys netto- Szok ,a moze nie powinnismy sie dziwic?!Prosze pochwalcie sie waszymi wydatkami plis

Ewcik - chcecie ten dach robić z blachy trapezowej? Jakoś mi nie gra...

Co do ceny - nie wypowiadam się - nie wiem z czego chcecie budować, jakie prace i materiały obejmuje wycena dokładnie... Dach wygląda mi na nietani... Sam dom wbrew pozorom jest spory (ok. 200m) - nad parterem jest teriva - na etapie stanu surowego nie ma znaczenia, czy będziecie wykańczać poddasze czy nie. Czy wykonawca zapewnia materiały? U nas taka opcja okazała się droższa o conajmniej 30% od samodzielnego zaopatrywania budowy

Ewcik - chcecie ten dach robić z blachy trapezowej? Jakoś mi nie gra...

Co do ceny - nie wypowiadam się - nie wiem z czego chcecie budować, jakie prace i materiały obejmuje wycena dokładnie... Dach wygląda mi na nietani... Sam dom wbrew pozorom jest spory (ok. 200m) - nad parterem jest teriva - na etapie stanu surowego nie ma znaczenia, czy będziecie wykańczać poddasze czy nie. Czy wykonawca zapewnia materiały? U nas taka opcja okazała się droższa o conajmniej 30% od samodzielnego zaopatrywania budowy

Dach oczywiscie ze nie chcemy trapezowki ale gosc w kosztorysie w takiej cenie uwzglednil trapezowke. Podejrzewam ze jakby policzyl dachowke to i cene by podniosl na 155 tys netto.

Dom chcemy budowac z betonu komorkowego+styropian. Dom jest napewno rozlozysty bo jest parterowy ale calej powierzchni uzytkowej jest ok 120 m2

Dostawca bedzie zapewnial materialy i w ogole zajmie sie wszystkim.

Odnosnie stropu czy ktos z was ma inny strop niz teriva,bo wszedzie gdzie czytalam jakies posty to kazdy pisze o terivie.

Witam niestety mi sie udalo wynegocjowac tylko 20% nic wiecej, okienka montuja sie jutro jesli jest ktos chetny obejrzec zapraszam.

Dyz skad wiesz, :wink: na zebraniu cie niewidzialam ale sadze ze byla twoja zona, ja niestety jej nie znam wiec trudno mi to stwierdzic. Ale skoro tak twierdzisz :wink: , to fajnie.

Poz

Ewcik przy obecnie galopujących cenach na usługi w budownictwie oraz na niektóre materiały to ciężko ocenić ile zaoszczędzisz załatwiając sama materiały i systemem gospodarczym organizując prace. W każym razie ta liczba wydaje się deko przesadzona. U nas samodzielne organizowanie dało oszczędności ponad 30% w porównaniu z ofertą firmy.

Aik - oczywiście że na zebraniu była moja żona :) ona Ciebie skojarzyła z komisu :)

Ewcik przy obecnie galopujących cenach na usługi w budownictwie oraz na niektóre materiały to ciężko ocenić ile zaoszczędzisz załatwiając sama materiały i systemem gospodarczym organizując prace. W każym razie ta liczba wydaje się deko przesadzona. U nas samodzielne organizowanie dało oszczędności ponad 30% w porównaniu z ofertą firmy.

Aik - oczywiście że na zebraniu była moja żona :) ona Ciebie skojarzyła z komisu :)

Dzieki.

Ja tez sadze ze ta cena jest przesadzona bo za 148 tys netto stan surowy otwarty-tyle ze z dachem ale i to jakim trapezowka. Nie wiem moze ja sie nie znam ale jakos dzis nie moglam po tej wycenia spac!!

Dzieki.

Ja tez sadze ze ta cena jest przesadzona bo za 148 tys netto stan surowy otwarty-tyle ze z dachem ale i to jakim trapezowka. Nie wiem moze ja sie nie znam ale jakos dzis nie moglam po tej wycenia spac!!

Przyzwyczajaj się, nieprzespane noce to sam smaczek budowania :wink: :lol:

Dzieki.

Przyzwyczajaj się, nieprzespane noce to sam smaczek budowania :wink: :lol:

Pocieszam sie ze kolejne wyceny moga byc tylko mniejsze bo juz wieksza nie moze byc ...tak mysle!!Dzis pani architekt mnie pocieszyla i utwierdzila w przekonaniu, ze ta cena jest bardzo, ale to bardzo zawyzona-a niby Zamosc to takie male miasto i to na wschodzie, a tu cena jak z Warszawy!

Powiedz mi tak szacunkowo jaka cena byla twego domku w stanie surowym otwartym z dachem.

ja z kolei ma plastiki - Bryza. Kilku wykonawców mi to polecało, a kilku zdecydowanie odradzało (już po fakcie :-? ). Jak dla mnie szkoda pieniędzy dodatkowo na rynny, są większe ppotrzeby w domu. Ale oczywiścię są tacy, co to mówią: raz na ileśtam lat się robi, to trzeba zrobić porządnie, nie można oszczędzać.... Tylko, że cały dom się robi na ileśtam lat, a więc nigdzie nie oszczędzać i robić porządnie.... do dom w 500 000 może się zamknie.... Ja staram się pójść na kompromis. W przypadku rynien wypadło na plastiki, natomiast w przypadku elewacji sprawa jest otwarta.... w dalszym ciągu :wink:

Masz racje, jeśli na czymś oszczędzać to chyba rynny się do tego nadają.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, prawdopodobnie u nas zawitają plastiki. Do Bryzy przekonywał mnie gość z Neptuna-zachwalał ją pod niebiosa, ale sam nie budził zaufania :-?

Nam dekarze polecali Gamrat-chyba są dość popularne, ale jak widać u nas nie bardzo :wink:

Nie odzywałam się sporo czasu bo sie przeprowadzałam.

Od 2 września mieszkamy już w domku. Jest bardzo fajnie. Dwa razy wywaliło nam światło w całym domu i nikt nie wiedział gdzie latarka. Okazało się, że to automatyczna brama więc dla bezpieczeństwa otwieraliśmy ją przez kilka dni ręcznie (już naprawiona).

Echo jest straszliwe, telefonu komórkowego nie możemy zlokalizować jak dzwoni, ubrań szukamy po kartonach, latamy po schodach bez celu itd.

Ale opłacało się.

Od 2 września mieszkamy już w domku. Jest bardzo fajnie. Dwa razy wywaliło nam światło w całym domu i nikt nie wiedział gdzie latarka. Okazało się, że to automatyczna brama więc dla bezpieczeństwa otwieraliśmy ją przez kilka dni ręcznie (już naprawiona).

Echo jest straszliwe, telefonu komórkowego nie możemy zlokalizować jak dzwoni, ubrań szukamy po kartonach, latamy po schodach bez celu itd.

Ale opłacało się.

Gratulacje i witamy w klubie :D

Ale opłacało się.

Gratulacje i witamy w klubie :D

Dzięki.

A gdzie reszta?

Nie martwcie się i wy do "klubu" przystąpicie :D

;)

ja nie zapomnę pierwszej nocy (to byo blisko 2 lata temu) - kiedy nie był jeszcze podłączony sterownik CO i musiałem w nocy wstawać i piec recznie załączać :lol:

gratulacje i miłego pomieszkiwania :)

Pozdrawiam,

Dziękuję też.

A ja dalej jestem w szoku bo śmieci będą mi odbierać 2x miesiąc a w zimie 1x miesiąc. Gdzie ja to upchnę i jeszcze posegreguję.